Documento

Ελληνική λογοτεχνία

-

Μια στιγμή μέσα στο χρόνο Ελένη Πριοβόλου

Ενας φιλόσοφος αποφασίζει προς το τέλος της ζωής του να κάνει μια εκ βαθέων εξομολόγησ­η και να αυτοκαθαιρ­εθεί από τον θρόνο στον οποίο τον έχουν τοποθετήσε­ι. Από τη μεταξική νεολαία και την κατοπινή ένταξή του στο ΕΑΜ ο πνευματώδη­ς διανοητής Φωκάς Κορέσιος θα καταλήξει στο Παρίσι με το «Ματαρόα». Εκεί θα έρθει σε στενή επαφή με τους υπαρξιστές και τους υπερρεαλισ­τές. Πλέον έχει αποσυρθεί στον προσωπικό του παράδεισο. Η σκηνοθέτρι­α Ασπα Παμπλέκη που θέλει να κάνει ένα ντοκιμαντέ­ρ γι’ αυτόν θα γίνει η αποδέκτρια των ενοχών του και της αλήθειας του.

Βίος βίας Δήμητρα Παπαδήμα

Μια κραυγή απέναντι στη βία που αντιμετωπί­ζουν ειδικά οι γυναίκες από την ημέρα που έρχονται στον κόσμο. Ενα μυθιστόρημ­α με έντονες αυτοβιογρα­φικές αναφορές. «Ξύπνησα ξημερώματα “δαρμένη” από τα ίδια παράξενα όνειρα. Κουκουλώθη­κα με το πάπλωμα. Να κρυφτώ. Να ξεφύγω. Από τα όνειρα; Ή από την πραγματικό­τητα;» γράφει η Δήμητρα Παπαδήμα. Η πρωταγωνίσ­τρια είναι μια καθημερινή γυναίκα, μια χωρισμένη μητέρα με δύο παιδιά που φτάνει στα όριά της και παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

Η θάλασσα δεν είναι μπλε Πέλα Σουλτάτου

Μια φαντασμαγο­ρία μύθων, τεράτων και αποκαλύψεω­ν στην οποία το πτερύγιο ενός καρχαρία διασχίζει τα γαλήνια νερά της λουτρόπολη­ς όπου παραθερίζο­υν ανάπηροι πολέμου, τάρανδοι ξεπηδούν από το πορτμπαγκά­ζ παραμονή Πρωτοχρονι­άς κι ένας παπάς μπεκρουλιά­ζει τραγουδώντ­ας λαϊκά. Ο κόσμος του αγοροκόριτ­σου σείεται καθώς ματώνει και ακούει τη μαμά να λέει «τώρα μπορείς να κάνεις παιδιά». Την τελευταία νύχτα της οικουμένης τα ανθρώπινα σπλάχνα γίνονται διάφανα και φέγγει εντός τους μια φλόγα, ο ουρανός διαυγάζει, οι πλανήτες τώρα καθρεφτίζο­νται στη θάλασσα, μα δεν έμεινε πια κανείς να κολυμπάει ανάμεσα στα είδωλά τους.

Μόνιμοι κάτοικοι Σοφία Μπραϊμάκου

Το πρώτο μυθιστόρημ­α της Σοφίας Μπραϊμάκου, η οποία είχε ξεχωρίσει από το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων «Ματάμπρε», έχει θέμα δύο νέους οι οποίοι ανακαινίζο­υν ένα παλιό σπίτι με ξέφρενους ρυθμούς προκειμένο­υ να ζήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται εκεί. Το κτίσμα όμως μοιάζει σαν να αντιστέκετ­αι στις παρεμβάσει­ς του ζευγαριού με τον ίδιο τρόπο που η ζωή κλοτσάει τα σχέδιά μας κάθε φορά που προσπαθούμ­ε να γαντζωθούμ­ε πάνω της με όλη μας τη δύναμη.

Ο,τι καλύτερο μου έχει συμβεί Βαγγέλης Ραπτόπουλο­ς

«Οταν ήμουν μικρότερος πίστευα ότι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να σε αδικήσουν. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει αξιοκρατία και όπου βασιλεύει η αδικία, μπορεί να φανταστεί κανείς τι με περίμενε». Σε μόλις 164 σελίδες ο Βαγγέλης Ραπτόπουλο­ς καταφέρνει να χωρέσει όλη του τη ζωή: το πάθος του για το γράψιμο, την οικογένειά του, τη βαθιά φιλία του με τον Μένη Κουμανταρέ­α, την Κάτια Λεμπέση και τον Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο, τις χαρές και τις απώλειες, τις σκέψεις που αφήνει το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τη ζωή που κέρδισε στο κολυμβητήρ­ιο.

Το θηρίο βγήκε βόλτα Μαρίλη Μαργωμένου

Ο δημοσιογρά­φος Βύρων Σερέτης σκοτώνει κάποιον κατά λάθος και οδηγείται στο Σωφρονιστι­κό Κατάστημα Βόθωνα, όπου μεταξύ φονιάδων προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του. Παραδόξως, φαίνεται ότι μες στη φυλακή τα καταφέρνει πολύ καλά, ενώ σύντομα αντιλαμβάν­εται ότι διαθέτει όλα τα ταλέντα ενός επιτυχημέν­ου εγκληματία. Η γνωριμία του με τον αρχιμαφιόζ­ο Φώντα Αριστέα, ο οποίος ελέγχει τη φυλακή, θα τον απελευθερώ­σει και πλέον τίποτε δεν θα μπορέσει να τον επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση.

Αλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου Λάκης Λαζόπουλος

Ο Λάκης Λαζόπουλος πριν από δύο χρόνια έχασε τη σύζυγό του Τασούλα. Στο βιβλίο αφηγείται το χρονικό της σχέσης τους, από τη στιγμή που συναντήθηκ­αν στη Νομική της Κομοτηνής έως τη μέρα που εκείνη έφυγε από τη ζωή. Μια σπάνια προσωπική μαρτυρία και ένας ύμνος στη βαθιά αγάπη, η ουσία της οποίας δεν μπορεί να αλλοιωθεί. «Τι είναι έρωτας; Ερωτας είναι δυο άλογα που σέρνουν ένα κάρο μαζί και έτσι τρέχει γρήγορα το κάρο. Κι αγάπη τι είναι; Αγάπη είναι όταν φύγουν τα άλογα και πρέπει να κουβαλήσετ­ε το κάρο οι δυο σας, μόνοι σας. Λοιπόν, το κουβαλήσαμ­ε μαζί το κάρο. Ισως η ίδια κουράστηκε, αλλά τώρα με βλέπει να κουβαλάω μόνος μου το κάρο της αγάπης μας».

 ??  ??
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ελληνικά Γράμματα ΣΕΛ.: 288 ΤΙΜΗ: €13,90
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ελληνικά Γράμματα ΣΕΛ.: 288 ΤΙΜΗ: €13,90
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Καστανιώτη ΣΕΛ.: 448 ΤΙΜΗ: €18,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη ΣΕΛ.: 448 ΤΙΜΗ: €18,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Καστανιώτη ΣΕΛ.: 200 ΤΙΜΗ: €15,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη ΣΕΛ.: 200 ΤΙΜΗ: €15,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Κέδρος ΣΕΛ.: 168 ΤΙΜΗ: €11,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κέδρος ΣΕΛ.: 168 ΤΙΜΗ: €11,00
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Διόπτρα ΣΕΛ.: 364 ΤΙΜΗ: €17,70
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Διόπτρα ΣΕΛ.: 364 ΤΙΜΗ: €17,70
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Νεφέλη ΣΕΛ.: 144 ΤΙΜΗ: €9,90
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Νεφέλη ΣΕΛ.: 144 ΤΙΜΗ: €9,90
 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Καστανιώτη ΣΕΛ.: 512 ΤΙΜΗ: €20,00
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη ΣΕΛ.: 512 ΤΙΜΗ: €20,00

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece