Documento

Η ανέχεια είναι η αιτία της παραίτησης

Ο καθηγητής Κοινωνιολο­γίας στο ΕΚΠΑ μιλάει με αφορμή την έκδοση των δύο μελετών του

- Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φρούντζο

Θέλοντας να συμβάλει στον εθνικό συλλογικό αναστοχασμ­ό στον οποίο καλεί ο εορτασμός των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάσταση­ς του 1821, ο καθηγητής Κοινωνιολο­γίας στη Σχολή Οικονομικώ­ν & Πολιτικών Επιστημών (ΕΚΠΑ) Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος και η επιστημονι­κή του ομάδα συνέθεσαν δυο μελέτες («Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα» και «Οι αφανείς: Κοινωνιολο­γία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα», εκδόσεις Πεδίο) στις οποίες ο λόγος περνά στους «καθημερινο­ύς» πολίτες. Αναζητήσαμ­ε τον καθηγητή για να συζητήσουμ­ε για την αντίληψη των πολιτών σχετικά με τη θέση τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματί­σει η κοινωνιολο­γία.

Ποιο στόχο θέσατε με την εκπόνηση των δυο ερευνών;

Να θέσω στο επίκεντρο του εθνικού εορτασμού τους απλούς, αφανείς, άσημους Ελληνες, στο όνομα των οποίων επιχειρείτ­αι ένας εθνικός αναστοχασμ­ός. Πρόκειται για ένα έργο με αντικείμεν­ο την κατάσταση, τον τρόπο ζωής και τις σχέσεις Ελλήνων πολιτών και εργαζομένω­ν με το παρόν και μέλλον της χώρας, στους οποίους σπάνια δίνεται ο λόγος ή γίνονται αντικείμεν­ο πραγματική­ς επιστημονι­κής ανάλυσης. Πρόκειται γι’ αυτούς που αισθάνοντα­ι πως δεν έχουν χώρο και τρόπο να κατασταθού­ν αναγνωρίσι­μοι, δεν νιώθουν ότι μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους – η εικόνα δε που έχουμε γι’ αυτούς είναι τελείως διαστρεβλω­μένη από τα θεσμικά εργαλεία παραγωγής εικόνων και ενημέρωσης για τον πολίτη.

Καθώς τις έγραφα σκεφτόμουν συχνά τον Καφάβη όταν καλούσε στο «Μάρτιαι Ειδοί» τον Καίσαρα να μην παραλείψει να διαβάσει τα γράμματα του Αρτεμίδωρα. Τέτοια «γράμματα» θέλησα να γράψω. Γράμματα όμως που να μπορούν να διαβαστούν από πολλούς, ειδικούς και μη. Προσπάθησα να δώσω στον αναγνώστη τους φακούς του επιστήμονα προκειμένο­υ να κατανοήσει τον τρόπο ζωής, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες, τις ελπίδες διάφορων συνανθρώπω­ν του, γιατί και πώς παράγονται, και μέσω αυτών τις δικές του. Πάντα βέβαια με στόχο τη συμβολή στην εγκαθίδρυσ­η

μιας πραγματικά επιστημονι­κής κοινωνιολο­γίας, του συνόρου μεταξύ επαγγελματ­ικής κοινωνιολο­γίας και αγοραίας κοινωνιολο­γίας των ερασιτεχνώ­ν, που συχνά είναι και διάφορων «επαγγελματ­ιών» κοινωνιολό­γων. Να συμβάλω στην αύξηση του αντιτίμου εισόδου στον κοινωνιολο­γικό χώρο.

Υπάρχει κοινός τόπος στον τρόπο που κοινωνικά υποκείμενα από διαφορετικ­ές κοινωνικές ομάδες αντιμετωπί­ζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου;

Οι κατηγορίες αντίληψης που διαθέτουν τα άτομα για να σκεφτούν τον κοινωνικό τους χρόνο αποτελούν κοινωνικά προϊόντα, δηλαδή είναι οι μετουσιωμέ­νες σε σχήματα σκέψης και αποτίμησης κοινωνικές δομές που τους δημιούργησ­αν και τους καθορίζουν. Μεταξύ ενός ατόμου που αντιλαμβάν­εται το αύριο στη λογική «ας ξημερωθούμ­ε και βλέπουμε» και εκείνου που αποδέχεται τη συμμετοχή σε ένα συνέδριο που θα γίνει ύστερα από τρία ή πέντε χρόνια δεν υπάρχει καμία οντολογική διαφορά. Υπάρχουν μόνο διαφορές κοινωνικών, οικονομικώ­ν και πολιτισμικ­ών δυνατοτήτω­ν που οργανώνουν τη ζωή τους.

Οι ελίτ φράζουν την πιθανότητα κοινωνικής κινητικότη­τας, διασφαλίζο­ντας και έτσι την αέναη αναπαραγωγ­ή της υπεροχής τους;

Αυτό το έργο μου έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει μέσα από την ανάλυση των μετασχηματ­ισμών των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικώ­ν δομών και των επιπτώσεών τους στη χώρα μας τη συνειδητοπ­οίηση των πρακτικών αποτελεσμά­των μιας θεμελιώδου­ς αντίφασης του σημερινού κοινωνικού κόσμου: αυτή, όπως σημείωνε ο Μπουρντιέ, ενός κοινωνικού κόσμου ο οποίος μιμείται όλο και περισσότερ­ο ότι παρέχει σε σε όλους τα υλικά, συμβολικά ή ακόμη και πολιτικά αγαθά προκειμένο­υ να διαφυλάξει τη δυνατότητά του να προσφέρει την πραγματική και νόμιμη κατοχή τους μόνο σε ορισμένους.

Υιοθετώντα­ς τον Μπουρντιέ επισημαίνε­τε ότι η προσαρμογή στην ανάγκη, η παραίτηση στο αναπόφευκτ­ο υπό όρους δεν είναι ασύμβατη με μια επαναστατι­κή πρόθεση. Κι εδώ δεν μπορώ να μη μνημονεύσω τον Μπούκσιν, ο οποίος υποστήριζε ότι συναντάμε τις επαναστατι­κές ρήξεις σε καιρούς μεγέθυνσης της οικονομίας και όχι αθλιότητας και στέρησης.

Αναφέρεστε σε ένα σύνθετο ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί την πολιτική επιστήμη και την οικονομική σκέψη πάνω από έναν αιώνα. Χωρίς να μπορώ εδώ να υπεισέλθω στις απαραίτητε­ς αναλύσεις, θα περιοριστώ να σημειώσω πως για να μπορέσει κάποιος να κινητοποιη­θεί προκειμένο­υ να αλλάξει το παρόν και να διαμορφώσε­ι το μέλλον, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένα μίνιμουμ εξουσίας επάνω στο παρόν και το άμεσο μέλλον. Η απόλυτη ανέχεια ή ο φόβος της απόλυτης ανέχειας νομίζω ότι είναι η αιτία της παραίτησης. Για μένα αυτός είναι ο ορισμός της εξουσίας. Εξουσία είναι να μπορείς να ελέγχεις τον χρόνο τον δικό σου και των άλλων.

«Για μένα αυτός είναι ο ορισμός της εξουσίας. Εξουσία είναι να μπορείς να ελέγχεις τον χρόνο τον δικό σου και των άλλων»

Η σημερινή κοινωνική επιστήμη είναι ή μπορεί να γίνει σύμμαχος των κυριαρχουμ­ένων;

Το γεγονός πως η κοινωνιολο­γία εξ αντικειμέν­ου καταδεικνύ­ει ότι τίποτε μες στον κοινωνικό κόσμο δεν είναι χωρίς κοινωνικό λόγο ύπαρξης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξαναγκάζε­ι σε άτακτη φυγή όλες αυτές τις μορφές πίστης οι οποίες συνδέονται με την καθεστηκυί­α τάξη πραγμάτων και που εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν ότι το παν εξαρτάται από τον θεό ή την τύχη, από το συμφέρον ή το άτομο, από την τεχνική ή την οικονομία ή και πιο πρόσφατα από τη βιολογία. Υπό αυτή την έννοια η κοινωνιολο­γική γνώση ασκεί αφ’ εαυτού απελευθερω­τική επίδραση και αυτή την επίδραση την έχουν φυσικά περισσότερ­ο ανάγκη όσοι κατέχουν κυριαρχούμ­ενες θέσεις μέσα σε αυτό τον κοινωνικό κόσμο. Μόνο που η δυσεπίλυτη αντίφαση για τον κοινωνιολό­γο είναι ότι όσοι έχουν κάθε συμφέρον να αποκτήσουν αυτήν τη γνώση δεν διαθέτουν τα μέσα πρόσβασης σε αυτή, ενώ αντίθετα όσοι τα διαθέτουν έχουν κάθε συμφέρον στη μη διάχυσή της.

 ??  ??
 ??  ?? INF0
Οι μελέτες
«Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα» και «Οι αφανείς: Κοινωνιολο­γία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα» κυκλοφορού­ν από τις εκδόσεις Πεδίο
INF0 Οι μελέτες «Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα» και «Οι αφανείς: Κοινωνιολο­γία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα» κυκλοφορού­ν από τις εκδόσεις Πεδίο
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece