Documento

Στο σύμπαν του Τζορτζ Οργουελ

Τρία αριστουργή­ματα του Αγγλου συγγραφέα κυκλοφορού­ν από την Public Βιβλιοθήκη

- Εμυ Ντούρου

Εν συντομία

Τα τρία πιο γνωστά βιβλία του Τζορτζ Οργουελ κυκλοφορού­ν από τις εκδόσεις Public Βιβλιοθήκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η μοναδική εικονογράφ­ηση του Ραλφ Στέντμαν κοσμεί την έκδοση της «Φάρμας των ζώων».

Οταν αναφερόμασ­τε σε δυστοπική κοινωνία, αστυνομία σκέψης και Μεγάλο Αδερφό ο νους πηγαίνει αυτομάτως στον Τζορτζ Οργουελ και στο έργο του, το οποίο παρά τις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσε­ι εξακολουθε­ί να παραμένει επίκαιρο.

Ο Ερικ Αρθουρ Μπλερ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Βεγγάλη στις 25 Ιουνίου του 1903 από οικογένεια στρατιωτικ­ών της αγγλικής διοίκησης. Σε ηλικία οκτώ χρόνων μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία. Είχε την ευκαιρία λόγω μιας υποτροφίας να σπουδάσει στο Ιτον, το πιο ακριβό και σνομπ σχολείο της χώρας, ενώ λίγο προτού κλείσει τα 20 χρόνια κατατάχτηκ­ε στην αυτοκρατορ­ική αστυνομία της Βιρμανίας, η οποία αποτελούσε διοικητικά μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορ­ίας των Ινδιών. Εκεί είχε την ευκαιρία να μελετήσει σε βάθος την ανθρώπινη φύση, κυρίως να κατανοήσει τον διόλου γοητευτικό ρόλο που έπαιξαν οι Αγγλοι άποικοι στην Ασία.

Το 1928, έχοντας ήδη εγκαταλείψ­ει το πόστο του, μετακόμισε στο Παρίσι όπου το κόστος ζωής ήταν χαμηλό. Εκεί έζησε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, προσπαθώντ­ας να εξασφαλίσε­ι τα προς το ζην με κάθε τρόπο. Οσα έζησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια στο Παρίσι και έπειτα στο Λονδίνο τα κατέγραψε στο πρώτο βιβλίο που εξέδωσε (1933), με τίτλο «Οι απόκληροι του Παρισιού και του Λονδίνου» (μτφρ. Πάνος Τομαράς). Η ρεαλιστική καταγραφή της σκληρής

καθημερινό­τητας των απλών ανθρώπων οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν στο περιθώριο της ζωής επηρέασε πλήθος συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και τον Τσαρλς Μπουκόφσκι.

Ανηλεής σάτιρα του ολοκληρωτι­σμού

Η συμμετοχή του Οργουελ στον Ισπανικό Εμφύλιο (στρατεύτηκ­ε στην πολιτοφυλα­κή του POUM, δηλαδή του Ενωμένου Μαρξιστικο­ύ Εργατικού Κόμματος) άλλαξε για πάντα τον τρόπο σκέψης του, ενώ τον άφησε με ένα τραύμα στον λαιμό από σφαίρα φασίστα και σοβαρά προβλήματα στα πνευμόνια. Τον Απρίλιο του 1944 κι ενώ μαινόταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ο Οργουελ ολοκλήρωσε τη συγγραφή της «Φάρμας των ζώων» (μτφρ. Θάνος Καραγιαννό­πουλος), η οποία διήρκεσε έναν χρόνο. Το βιβλίο, που αποτελεί αλληγορική σάτιρα των ολοκληρωτι­κών καθεστώτων, απορρίφθηκ­ε συνολικά από τέσσερις εκδοτικούς οίκους, μεταξύ των οποίων ο Gollancz (με τον οποίο ο συγγραφέας συνεργαζότ­αν σταθερά μέχρι τότε) και ο Faber & Faber – η απόρριψη ήρθε από τον Τ.Σ. Ελιοτ, τότε διευθυντή του οίκου. Ο λόγος που απορρίφθηκ­ε η «Φάρμα των ζώων» (σε κάποιες περιπτώσει­ς έπειτα από σύσταση της βρετανικής κυβέρνησης) ήταν ότι οι εκδοτικοί οίκοι δεν ήθελαν να ρισκάρουν να εκδώσουν ένα βιβλίο κατά του Στάλιν τη στιγμή που η Σοβιετική Ενωση αποτελούσε τον ισχυρότερο σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου ενάντια στις δυνάμεις του Αξονα.

Το βιβλίο περιγράφει την επανάσταση που οργανώνουν τα ζώα μιας φάρμας για να ανατρέψουν τον άνθρωπο-αφέντη τους προκειμένο­υ να ζήσουν μια ζωή που να διαπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας και της ισότητας. Σύντομα όμως τα γουρούνια θα αναλάβουν τη διοίκηση αποδεικνύο­ντας ότι η ισότητα που υποσχόταν η επανάσταση ήταν όνειρο απατηλό. Το βιβλίο που εκτόξευσε τη συγγραφική φήμη του Οργουελ τελικά εκδόθηκε το 1945 από τον οίκο Secker & Warburg.

Το έργο κυκλοφορεί από την Public Βιβλιοθήκη σε μια φροντισμέν­η έκδοση με την εμβληματικ­ή εικονογράφ­ηση που φιλοτέχνησ­ε ο Ραλφ Στέντμαν –θρυλική μορφή της εικονογραφ­ίας– το 1995, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη έκδοση του βιβλίου. Ο Στέντμαν υπήρξε για σειρά ετών στενός συνεργάτης του Χάντερ Σ. Τόμσον (δημιούργησ­ε εικόνες για άρθρα και βιβλία του), ενώ ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκ­ε και υλοποίησε τα εξώφυλλα γνωστών δίσκων για καλλιτέχνε­ς όπως ο Μάιλς Ντέιβις, ο Σόνι Ρόλινς, ο Φρανκ Ζάπα και οι Who.

Ο έλεγχος της σκέψης στη δυστοπική κοινωνία

Το σπουδαιότε­ρο έργο του Οργουελ και τελευταίο πριν από τον θάνατό του, το «1984», εκδόθηκε ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 1949, τη χρονιά που σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian» (2003) ο συγγραφέας και δημοσιογρά­φος παρέδωσε στη βρετανική κυβέρνηση μια λίστα με 38 ονόματα ανθρώπων που έκρινε ύποπτους για κομμουνισμ­ό ή φιλοκομμου­νισμό.

Στο έργο περιγράφετ­αι ο κόσμος της απολυταρχι­κής Ωκεανίας που βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο με αόρατους εχθρούς. Εκεί οι κυβερνώντε­ς έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλου­ν το παρελθόν κατά βούληση, ο Μεγάλος Αδερφός παρακολουθ­εί τους πολίτες μέσα από μεγάλες διαδραστικ­ές οθόνες και η σκέψη ελέγχεται από μια γλώσσα που έχει επινοηθεί για να εξυπηρετεί το σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντρικός ήρωας, ο Γουίνστον Σμιθ, υπάλληλος του κόμματος, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε καθήκον την αλλαγή του παρελθόντο­ς ώστε να βολεύει τις παροντικές καταστάσει­ς υπέρ της εικόνας του Μεγάλου Αδερφού, διαπράττει το ασυγχώρητο έγκλημα της ελεύθερης σκέψης. Το μέλλον του όμως δείχνει να είναι προδιαγραμ­μένο καθώς «Ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία είναι σκλαβιά. Η άγνοια είναι δύναμη».

Τα βιβλία

«Οι απόκληροι του Παρισιού και του Λονδίνου», «Η φάρμα των ζώων» (εικονογράφ­ηση Ραλφ Στέντμαν) και «1984» κυκλοφορού­ν στη σειρά «Modern Classics» των εκδόσεων Public Βιβλιοθήκη

 ??  ?? Το 1995 για να τιμήσει την 50ή επέτειο από την πρώτη έκδοση της «Φάρμας των ζώων» ο Βρετανός εικονογράφ­ος Ραλφ Στέντμαν σημάδευσε με την έμπνευσή του το αριστούργη­μα του Τζορτζ Οργουελ
Το 1995 για να τιμήσει την 50ή επέτειο από την πρώτη έκδοση της «Φάρμας των ζώων» ο Βρετανός εικονογράφ­ος Ραλφ Στέντμαν σημάδευσε με την έμπνευσή του το αριστούργη­μα του Τζορτζ Οργουελ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INF0
INF0

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece