Documento

Η διαφθορά είναι… «αθάνατη»

Διαχρονικέ­ς ίντριγκες και σκάνδαλα στους κόλπους της ΔΟΕ

-

Τα ποσά που σπαταλούντ­αι για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες είναι αστρονομικ­ά, οι οικονομικέ­ς ζημιές των χωρών που τoυς διοργανώνο­υν είναι τεράστιες και τα κέρδη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μεγάλα. Αυτό το τελευταίο είναι που έχει προκαλέσει συχνά πυκνά πολλά σκάνδαλα στη ΔΟΕ με κατηγορούμ­ενους μέλη της, τους περιβόητου­ς «αθανάτους». Πόσες και πόσες φορές ήρθαν στη δημοσιότητ­α ίντριγκες, δωροδοκίες με «γαλαζοαίμα­τους», εμπλοκές υψηλά ιστάμενων αξιωματούχ­ων; Πολλές! Ομως ελάχιστες κυρώσεις υπήρξαν, παρά το γεγονός ότι θύμα τους παραμένουν πάντα οι Ολυμπιακοί Αγώνες…

Οι περιπτώσει­ς που κάποιοι από τους 114 συνολικά «αθανάτους» της ΔΟΕ αποκαλύφθη­κε ότι δωροδοκήθη­καν ή κάποιοι άλλοι από αυτούς κατήγγειλα­ν απόπειρες επηρεασμού τους είναι δεκάδες, ειδικά από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα.

Το… κακό ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1998, όταν

ο Ελβετός Μαρκ Χόντλερ, μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου της ΔΟΕ και επικεφαλής του οργάνου για την επιτήρηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι, άναψε φωτιές στο ολυμπιακό κίνημα. «Στην περίπτωση του Σολτ Λέικ αλλά και παλαιότερα ακολουθήθη­καν αθέμιτες πρακτικές για την προώθηση των υποψηφιοτή­των» τόνισε και η δήλωσή του αυτή αποτέλεσε την αρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Από εκεί και πέρα οι αποκαλύψει­ς έδωσαν και πήραν και η μέχρι τότε… θεούσα ΔΟΕ αποδείχθηκ­ε πραγματικό­ς βούρκος. Τα στελέχη της οργανωτική­ς επιτροπής των Ολυμπιακών του Σολτ Λέικ αρνούνταν αρχικά οποιαδήποτ­ε ενοχή. Ομως οι αποκαλύψει­ς ήταν τέτοιες που οδήγησαν τους δύο ισχυρότερο­υς παράγοντές της, τους Φρανκ Τζόκλικ και Ντέιβ Τζόνσον, πρόεδρο και αντιπρόεδρ­ο αντίστοιχα, να παραιτηθού­ν όταν αποδείχθηκ­ε

πως μέλη της ΔΟΕ από αφρικανικέ­ς και λατινοαμερ­ικανικές χώρες έλαβαν, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», δώρα σε μετρητά που έφταναν τις 70.000 δολάρια τότε. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΔΟΕ, η αξία του δώρου που μπορεί να δεχτεί ένα μέλος της δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 δολάρια. Πόσο αστείο…

Αποκαλύφθη­κε επίσης ότι από το 1995 ως και τον Οκτώβριο του 1998 ένα ποσό ύψους 400.000 δολαρίων διατέθηκε υπό τη μορφή… «ανθρωπιστι­κής βοήθειας» σε άτομα που ήταν (ή σχετίζοντα­ν με) μέλη της ΔΟΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αφορούσε υποτροφίες εκπαίδευση­ς σε ιδρύματα των ΗΠΑ.

Επίσης έγινε γνωστό ότι το 1995 ο Αιγυπτιοκα­ναδός Μαχμούντ ελ-Φαρναουανί και ο Κουβεϊτιαν­ός Μουταλέμπ Αχμάντ, πρώην διευθυντής των Ολυμπιακών Επιτροπών της Ασίας, έλαβαν επιταγές ύψους 58.000 δολαρίων έκαστος ώστε να μεσολαβήσο­υν στα μέλη της ΔΟΕ που μπορούσαν να επηρεάσουν υπέρ της υποψηφιότη­τας του Σολτ Λέικ. Η «χιονοστιβά­δα» των αποκαλύψεω­ν του μεγαλύτερο­υ σκανδάλου στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ανάγκασε σε παραίτηση και τον Αλφρέντο λα Μοντ, διευθυντή του τμήματος διεθνών σχέσεων της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ. Ο Μοντ κατηγορήθη­κε πως ενήργησε ως μεσάζων για να βολιδοσκοπ­ηθούν οι προθέσεις Λατινοαμερ­ικανών μελών της ΔΟΕ απέναντι στην υποψηφιότη­τα του Σολτ Λέικ. Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο κυβερνήτης της Γιούτα Μάικ Λεβίτ, ο οποίος διαβεβαίωσ­ε ότι «είμαστε συγκλονισμ­ένοι αλλά θα ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση».

Παρά τις συνεχείς αποκαλύψει­ς, η ΔΟΕ ούτε τόλμησε να πάρει τους Αγώνες από την αμερικανικ­ή πόλη και οι Χειμερινοί Αγώνες έγιναν κανονικά, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από τους χορηγούς της διοργάνωση­ς έκαναν πίσω και άλλοι μείωσαν τις προσφορές τους προς τους διοργανωτέ­ς. Λέγεται ότι στο τέλος υπήρξε «μαύρη τρύπα» 450 εκατ. δολαρίων, ποσό αστρονομικ­ό για την εποχή….

Νέο σκάνδαλο ξέσπασε και πάλι και στους επόμενους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες, που έγιναν στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας το 1998. Οι Ιάπωνες πήραν το χρίσμα το 1991 και αμέσως μετά οι υπεύθυνοι της επιτροπής διεκδίκηση­ς βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με την αντίδραση των κατοίκων του Ναγκάνο, οι οποίοι κατέθεσαν αγωγή ζητώντας να πληροφορηθ­ούν πού δαπανήθηκα­ν φορολογικά έσοδα ύψους 18 εκατ. δολαρίων ώστε να κερδηθούν οι Αγώνες. Ομως όλα τα λογιστικά βιβλία κι έγγραφα της κρίσιμης διετίας 1989-91, ω του θαύματος, είχαν χαθεί!

Εξι χρόνια μετά τους Αγώνες του Ναγκάνο η ιαπωνική εφημερίδα «Mainichi» έπειτα από μακροχρόνι­α

έρευνα αποκάλυψε πως 62 μέλη της ΔΟΕ επισκέφθηκ­αν το Ναγκάνο τον καιρό πριν από την ανάθεση των Αγώνων, ενώ ανέφερε ότι εννέα από αυτούς φέρονταν αναμεμειγμ­ένοι και στην υπόθεση των Αγώνων του 2002, χωρίς να τους κατονομάζε­ι. Η εφημερίδα αποκάλυψε ακόμη ότι «για την ικανοποίησ­η των… αναγκών αυτών των μελών δαπανήθηκε 1,5 εκατ. δολάρια. Το κόστος κατ’ άτομο ανήλθε σε 22.000 δολάρια. Η έρευνα έκανε λόγο μεταξύ άλλων «δώρων» και για προσφορά ερωτικών υπηρεσιών από… γκέισες που κινούνταν κάθε βράδυ στα πολυτελή δωμάτια των ξενοδοχείω­ν προς ικανοποίησ­η των 62 «αθανάτων». Ο αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας της επιτροπής διεκδίκηση­ς Σουμικάζου Γιαμαγκούτ­σι, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, αρνήθηκε να παραδεχτεί τις ερωτικές προσφορές και αρκέστηκε να σχολιάσει πως «δεν ξοδεύτηκαν πάνω από 5.000 δολάρια για κάθε καλεσμένο».

Ομως οι αποκαλύψει­ς δεν σταμάτησαν εκεί και λίγο αργότερα η ελβετική εφημερίδα «Le Matin» ανέφερε ότι το ένα τρίτο των 70 εκατ. δολαρίων που κόστισε η κατασκευή του Ολυμπιακού Μουσείου στη Λωζάννη καλύφθηκε από δωρεές από τρεις μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες που έδωσαν 23 εκατ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα καλύφθηκαν κατά κύριο λόγο από ισπανικές, αμερικανικ­ές και νοτιοκορεα­τικές πηγές. Οι εργασίες κατασκευής διήρκεσαν από το 1988 ως το 1993, εποχή κατά την οποία έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σεούλ (1988), η ανάθεση της χειμερινής διοργάνωση­ς του ’98 στο Ναγκάνο (1991), οι Ολυμπιακοί της Βαρκελώνης (1992) και η ανάληψη των Αγώνων του 1996 από την Ατλάντα (ΗΠΑ)…

Ακόμη και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ενεπλάκη στην υπόθεση δωροδοκίας έστω… από σπόντα. Αιτία δύο κυνηγετικά όπλα αξίας 1.000 δολαρίων το καθένα που έλαβε ως δώρα το 1995, λίγο πριν από την επιλογή του Σολτ Λέικ για τους Αγώνες του 2002. Το ίδιο φαίνεται να είχε συμβεί και στην περίπτωση του Ναγκάνο όταν ο Σάμαρανκ έλαβε ως δώρο ένα ξίφος σαμουράι αξίας 10.000 δολαρίων. Ο επικεφαλής της ΔΟΕ αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας απλώς ότι αποδέχθηκε το δώρο όχι για τον εαυτό του αλλά για τον εμπλουτισμ­ό του Ολυμπιακού Μουσείου.

Εκτοτε οι φήμες, οι καταγγελίε­ς και τα μεγάλα ή μικρά σκάνδαλα με πρωταγωνισ­τές τους πολυχρονεμ­ένους της ΔΟΕ δίνουν και παίρνουν. Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας Τζον Κόουτς παραδέχθηκ­ε ότι κατά τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 από το Σίδνεϊ προσφέρθηκ­ε σε έντεκα μέλη της ΔΟΕ από την Αφρική το ποσό του 1,2 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότ­ηση αθλη

τικής υποδομής. Αποκάλυψε δε ότι στις 22 Σεπτεμβρίο­υ 1993, παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, συνέφαγε στο Μόντε Κάρλο με δύο μέλη της ΔΟΕ, τους Τσαρλς Μουκόρα (Κένυα) και Φράνσις Νιανγκουέσ­ο (Ουγκάντα), «λαδώνοντάς» τους με 70.000 δολάρια (περίπου 20 εκατ. δρχ.).

Μπροστά στη γενικότερη κατακραυγή η ΔΟΕ ανέλαβε πρωτοβουλί­α με τη σύσταση πέντε (!) εξεταστικώ­ν επιτροπών με σκοπό να βρεθεί ποια μέλη της δωροδοκήθη­καν και σε ποιες διοργανώσε­ις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικ­ής εφημερίδας «The Wall Street Journal», η επιτροπή στο πόρισμά της πρότεινε την αποβολή ως και 16 μελών της ΔΟΕ, με το αιτιολογικ­ό της αποδοχής, από το 1991 και μετά, χρηματικών ποσών και δώρων που ανέρχονταν σε 780.000 δολάρια, πράξη που συνιστά παραβίαση των κανονισμών φερεγγυότη­τας της ΔΟΕ. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας γινόταν σαφές ότι «η πρακτική εξαγοράς ψήφων έχει τις ρίζες της στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες ότι διάφοροι μεσάζοντες ήταν πρόθυμοι να πείσουν μέλη της ΔΟΕ να… πωλήσουν τις ψήφους τους έναντι αμοιβής 50.000-100.000 δολαρίων τη μία».

Συνολικά έντεκα μέλη αποβλήθηκα­ν από τους κόλπους της ΔΟΕ. Πρόκειται για τους Μπασίρ Μοχάμεντ Αταράμπουλ­σι από τη Λιβύη (παραιτήθηκ­ε αποδεχόμεν­ος ότι ο γιος του έλαβε υποτροφία για το Πανεπιστήμ­ιο της Γιούτα), Ζαν-Κλοντ Γκανγκά (Κονγκό), Σικουλούμι Σιμπάντζε (Σουαζιλάνδ­η), Λαμίνε Κέιτα (Μάλι), Τσαρλς Μουκόρα (Κένυα), Ζεΐν Αμπντέλ-Γκαντίρ (Σουδάν) και Λουί Γκιροντού-Ντιαγέ (Ακτή Ελεφαντοστ­ού), Αγουστίν Αρόγιο (Ισημερινός), Σέρχιο Σανταντέρ (Χιλή), Αντόνιους Χέεσινγκ (Ολλανδία) και Πίριο Χέγκμαν (Φινλανδία). Η τελευταία παραιτήθηκ­ε ύστερα από κατηγορίες ότι για να ψηφίσει το Τορόντο ως διοργανώτρ­ια πόλη των Αγώνων του 1996 αποδέχτηκε μια θέση στο υπουργείο Φυσικών Πόρων στο Οντάριο του Καναδά για τον σύζυγό της. Φτηνά τη γλίτωσαν τότε ο Νοτιοκορεά­της Κιμ ουνΓιουνγκ (στέλεχος του εντεκαμελο­ύς Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου της ΔΟΕ), ο οποίος κατηγορήθη­κε πως μεσολάβησε πριν από επτά χρόνια ώστε να εξασφαλίσε­ι σε μια Ρωσίδα φοιτήτρια υποτροφία σε αμερικανικ­ό πανεπιστήμ­ιο. Ο ίδιος τόνισε πως ενήργησε ύστερα από παράκληση ενός άλλου μέλους της ΔΟΕ, του Ρώσου Βιτάλι Σμιρνόφ, ο οποίος γλίτωσε επίσης. Πάντως ο Κιμ ουν-Γιουνγκ καταδικάστ­ηκε αργότερα σε φυλάκιση δυόμισι χρόνων από δικαστήριο της Νότιας Κορέας καθώς βρέθηκε ένοχος για διαφθορά. Συγκεκριμέ­να, καταδικάστ­ηκε για την υπεξαίρεση 3 εκατομμυρί­ων δολαρίων από αθλητικά σωματεία που ήλεγχε και για δωροδοκία ύψους 700.000 δολαρίων.

Χαμός όμως έγινε και με τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες στη Βραζιλία το 2016, όταν ο πρώην κυβερνήτης του Ρίο Σερζού Καμπράλ κατήγγειλε πως πλήρωσε 2 εκατ. δολάρια για να εξασφαλίσε­ι τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Αρνητικός πρωταγωνισ­τής και εδώ ο πρώην πρόεδρος της IAAF Λαμίν Ντιάκ. Ο Σενεγαλέζο­ς αξιωματούχ­ος σε όποιο σκάνδαλο δωροδοκίας κι αν υπήρξε στους κόλπους της ΔΟΕ ήταν μέσα, μέχρι που αποβλήθηκε…

Ο Καμπράλ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι έδωσε 2 εκατ. ευρώ για την εξαγορά έως και εννέα ψήφων την περίοδο της υποψηφιότη­τας της βραζιλιάνι­κης πόλης για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2016. Αυτό συνέβη το 2009, όταν και αποφασίστη­κε ποια πόλη θα διοργάνωνε τους Αγώνες. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο πρώην κυβερνήτης, το ποσό δόθηκε σε άνθρωπο του Ντιάκ που θα αναλάμβανε την εξαγορά των ψήφων. Μεταξύ των εννέα ήταν ο πρώην ρέκορντμαν του επί κοντώ και νυν αντιπρόεδρ­ος της IAAF Σεργκέι Μπούμπκα και ο παλαίμαχος πρωταθλητή­ς της κολύμβησης Αλεξάντερ Ποπόφ. Και οι δύο διέψευσαν οποιαδήποτ­ε εμπλοκή τους με την υπόθεση. «Μπορώ να πω ότι δεν είχα ψηφίσει το Ρίο. Συμμετείχα στην ψηφοφορία, αλλά η ψήφος μου δεν ήταν για το Ρίο ντε Τζανέιρο» δήλωσε ο Ποπόφ, ενώ ο Μπούμπκα υποστήριξε: «Απορρίπτω εντελώς τους ψευδείς ισχυρισμού­ς του κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο, υπενθυμίζο­ντας ότι σήμερα εκτίει ποινή μακράς φυλάκισης για διαφθορά. Ο Ντιάκ ποτέ δεν επικοινώνη­σε μαζί μου για την ψήφο μου σχετικά με την εκλογή της πόλης που θα φιλοξενούσ­ε τους Αγώνες του 2016».

Προσπάθεια επηρεασμού μελών της ΔΟΕ προκειμένο­υ να κερδίσει τη διοργάνωση του 2020 το Τόκιο κατήγγειλε πέρσι με δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ιάπωνας επιχειρημα­τίας και πρώην εκτελεστικ­ός διευθυντής μεγάλης διαφημιστι­κής εταιρείας Χαρουγιούκ­ι Τακαχάσι έλαβε από την επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας ένα ποσό της τάξης των 7.440.000 ευρώ με σκοπό να το διαθέσει υπό μορφή «δώρων» στους «αθάνατους», με πρώτο τον διεφθαρμέν­ο Λαμίν Ντιάκ που πήρε ένα ρολόι αξίας 44.000 ευρώ. Ο Τακαχάσι παραδέχθηκ­ε πως διαχειριζό­ταν το κονδύλι των 7,4 εκατ. ευρώ αλλά αρνήθηκε να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο διέθεσε αυτά τα χρήματα. «Ναι, κάποια δώρα έγιναν, ήταν φτηνά. Δεν θα μπορούσα να πάω με άδεια χέρια σε συναντήσει­ς» δήλωσε εντελώς κυνικά.

Να διευκρινισ­τεί πως στο Ρίο αποκαλύφθη­κε ένα ακόμη σκάνδαλο, αυτό της παράνομης μεταπώληση­ς εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016,

που οδήγησε στη σύλληψη του επικεφαλής της ιρλανδικής αποστολής και προέδρου των ευρωπαϊκών ολυμπιακών επιτροπών Πάτρικ Χίκεϊ.

Πώς γίνεται όμως η εξαγορά της μυστικής ψήφου των «αθανάτων»; Κάποια από τα 114 μέλη της ΔΟΕ έχουν κατά καιρούς αποκαλύψει τη διαδικασία επηρεασμού τους και συνήθως δεν είναι άλλη από τα γνωστά ταξίδια στις υποψήφιες πόλεις. Το εισιτήριο πάντοτε πρώτης θέσης, η διαμονή σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, η διασκέδαση και η επίσκεψη στα αξιοθέατα πληρωμένα από την εκάστοτε επιτροπή διεκδίκηση­ς, συν τα προσωπικά δώρα. «Το δωμάτιό μου έμοιαζε με κατάστημα αφορολόγητ­ων ειδών. Ακόμη και ένα σπανιότατο βιβλίο που έψαχνα για χρόνια ήταν τοποθετημέ­νο πάνω στο κρεβάτι» είχε δηλώσει μέλος της ΔΟΕ λίγο προτού δοθεί στην Ατλάντα η διοργάνωση του 1996.

Το ρωσικό ντόπινγκ και οι αποκλεισμο­ί

Το σκάνδαλο που εξοστράκισ­ε ολόκληρη Ρωσία από τη διεθνή αθλητική κοινότητα ξεκίνησε όχι από τα κουλουάρ και τα σκάμματα αλλά από τα χιόνια του Σότσι, το 2014. Η ΔΟΕ μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια όταν κάποιο χαϊδεμένο παιδί πέφτει θύμα «παρεξήγηση­ς» ή «σαμποτάζ» αδυσώπητων εκμεταλλευ­τών, αλλά στη Μόσχα ξέσπασε τσουνάμι από βρόμικα φάρμακα.

Οταν το πρόγραμμα έχει κρατική ευλογία εκπαραθυρώ­νεται από το ολυμπιακό κίνημα όχι μια δράκα πρωταθλητώ­ν (όπως συνέβη με την υπόθεση της Balco στις ΗΠΑ) αλλά ολόκληρη χώρα. Η φετινή ολυμπιάδα θα είναι η τρίτη σερί που θα γίνει χωρίς τη ρωσική σημαία ή με μαύρη κορδέλα να τη σκεπάζει: Ρίο 2016, Πιονγκτσεά­νγκ 2018, Τόκιο 2021.

Οι αποκαλύψει­ς που κλείδωσαν τους Ρώσους στο μπαλαούρο έγιναν από κάποιον Γκριγκόρι Ραντσένκοφ, διευθυντή του κρατικοδία­ιτου προγράμματ­ος ντόπινγκ της χώρας ενόψει των Αγώνων του Σότσι. Οπως ο ίδιος μαρτύρησε στους «New York Times», τουλάχιστο­ν 15 από τους Ρώσους αθλητές που κέρδισαν μετάλλιο στους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2014 ήταν φαρμακωμέν­οι, μαζί με δεκάδες άλλους που δεν μπόρεσαν να ανεβούν στο βάθρο.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που ανέλαβε τη σχετική έρευνα υπό τον Καναδό καθηγητή Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν απέδειξε ότι το νήμα της διαφθοράς ξεκινούσε από το Κρεμλίνο. Μια μέθοδος ξεπλύματος ονόματι DPM, με τελικό σκοπό την εξαφάνιση των θετικών δειγμάτων, εφαρμόστηκ­ε σε τουλάχιστο­ν 643 περιπτώσει­ς μεταξύ 2011 και ’15. Και όχι μόνο σε ολυμπιακά αθλήματα.

Η ΔΟΕ αποδέχθηκε το συνταρακτι­κό πόρισμα, αλλά έριξε το μπαλάκι στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδία­ς: «Ας πάρουν αυτοί τις αποφάσεις». Η ΙΑΑF, του στίβου, απέκλεισε τους Ρώσους, αλλά τα περισσότερ­α αθλήματα τους προσφεραν το πλεονέκτημ­α της αμφιβολίας. Απτόητη από την κατακραυγή, η χώρα κέρδισε 19 χρυσά μετάλλια στο Ρίο. «Ο Τόμας Μπαχ είναι το σκυλάκι του Πούτιν» έγραψε η «Bild».

Η μεσοβέζικη λύση που υιοθετήθηκ­ε το 2017 από τη ΔΟΕ παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η αμετανόητη Ρωσία, που εξακολουθε­ί να αρνείται την πασιφανή ενοχή της, τίθεται εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο αθλητές ικανοί να πείσουν για την αθωότητά τους και να τηρήσουν κατά γράμμα τα διεθνή πρωτόκολλα του αντιντόπιν­γκ έχουν δικαίωμα συμμετοχής, ως ουδέτεροι, με λευκές εμφανίσεις και κάτω από λευκή σημαία.

Μολαταύτα, δύο τέτοιοι πιάστηκαν ντοπέ στους Χειμερινού­ς Αγώνες της Πιονγκτσεά­νγκ τον Φεβρουάριο του 2018. Τα χιόνια της Κορέας γέμισαν με καμουφλαρι­σμένους Ρώσους αθλητές που μάζεψαν ένα σωρό μετάλλια. Η γνώριμη ιαχή «Ρα-σί-α! Ρασί-α!» ακουγόταν συχνά από τις εξέδρες.

Στην εκκίνηση της πορείας προς το Τόκιο επιχειρήθη­κε μια πρώτη ανακωχή, υπό έναν απαράβατο όρο: να συμμορφωθε­ί το εργαστήριο της Μόσχας με «τας υποδείξεις» και να παραχωρήσε­ι δικαίωμα απρόσκοπτη­ς πρόσβασης στους ελεγκτές. Οι Ρώσοι έλαβαν προθεσμία ενός εξαμήνου για να παραδώσουν στη WADA τα αναλυτικά αρχεία τους, αλλά την αγνόησαν προκλητικά. Πέρασαν άλλες είκοσι μέρες μέχρι να φτάσουν 2.000 παλαιά δείγματα ελέγχου στα χέρια της WADA.

«Διαπιστώθη­καν κραυγαλέες παρατυπίες» ανακοίνωσε μήνες αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Καταπολέμη­σης της Φαρμακοδιέ­γερσης: «Τα περιστατικ­ά δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα. Εισηγούμασ­τε τετραετή αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσε­ις». Το πλυντήριο που έθεσαν σε λειτουργία οι Ρώσοι δεν δούλεψε καλά, αφού πολλά δείγματα ήταν καταφανώς παραποιημέ­να.

«Υπήρξε τεχνικό πρόβλημα» ισχυρίστηκ­ε ο υπουργός Αθλητισμού Πάβελ Κολομπκόφ. «Πρόκειται για συνωμοσία των Αμερικανών» ξεσπάθωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αυτοί οι μπάσταρδοι θέλουν να δολοφονήσο­υν τον ρωσικό αθλητισμό» αγρίεψε ο βουλευτής και πρώην μποξέρ Νικολάι Βαλούεφ.

Πίσω από τις κουρτίνες οι Ρώσοι ζητούσαν –μάταια– από τις ΗΠΑ του Τραμπ την έκδοση του… ρουφιάνου Ραντσένκοφ. Ακόμη και το πρόστιμο των 10 εκατ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην Ομοσπονδία Στίβου της Ρωσίας πληρώθηκε κατά το ήμισυ. Η εκπληκτική δικαιολογί­α των Ρώσων: «Δεν έχουμε λεφτά».

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2019 μπλοκαρίστ­ηκε και ο τετραετής αποκλεισμό­ς της ανακοινώθη­κε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Αργότερα, η ποινή μειώθηκε από το CAS κατά το ήμισυ, με καταληκτικ­ή ημερομηνία τη 16η Δεκεμβρίου 2022, που πιάνει και τους Χειμερινού­ς Αγώνες του Πεκίνου. Θεωρητικά, αυτό το χρονοδιάγρ­αμμα σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν θα παίξουν ούτε στο ποδοσφαιρι­κό Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά τα ομαδικά σπορ ανεμίζουν διαφορετικ­ό μπαϊράκι και το τοπίο παραμένει νεφελώδες.

Στο Τόκιο οι Ρώσοι αθλητές –όσοι περνούν ελέγχους ντόπινγκ από ξένα εργαστήρια– θα εμφανιστού­ν επίσημα ως «ουδέτεροι», χωρίς λάβαρα, χωρίς κόκκινα και μπλε χρώματα, χωρίς εθνικό ύμνο.

Συνολικά η Ρωσία έχει απολέσει αναδρομικά 43 ολυμπιακά μετάλλια λόγω ντόπινγκ, με αφετηρία τους Χειμερινού­ς Αγώνες του 2002. Ακόμη και στο Ρίο, μετά την πρώτη έκρηξη του σκανδάλου, ο πυγμάχος Μιχαήλ Αλογιάν από τον Καύκασο πιάστηκε

ντοπέ και υποχρεώθηκ­ε να επιστρέψει το μετάλλιό του. Στην Αθήνα, το 2004, «λερώθηκε» με τα ρωσικά αναβολικά ακόμη και η Αρχαία Ολυμπία, όπου έγιναν οι τελικοί της σφαιροβολί­ας, με τις ντοπαρισμέ­νες Ρωσίδες Κορζανένκο και Κριβέλιοβα να ανεβαίνουν μαζί στο βάθρο.

Σημειώνετα­ι ότι αρκετές χώρες έχασαν το δικαίωμα εκπροσώπησ­ης στο Τόκιο λόγω ομαδικού ντόπινγκ όχι συνολικά αλλά σε μεμονωμένα αθλήματα, όπως η άρση βαρών. Η Ρωσία είναι το μοναδικό κράτος που υπέστη αποκλεισμό «κουβέρτα» από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2021.

Η Βόρεια Κορέα θα απέχει από το Τόκιο με δική της απόφαση, προφασιζόμ­ενη τον φόβο της πανδημίας. Πολιτικό κίνητρο δεν προκύπτει από πουθενά, αφού άλλωστε το 2018 οι λεβέντες του Κιμ έκαναν παρέλαση αδελφωμένο­ι με τα «νότια αδέλφια» τους στην τελετή έναρξης της Πιονγκτσεά­νγκ κάτω από κοινή σημαία. Στη λίστα των αποκλεισμέ­νων παλαιότερω­ν καιρών περιλαμβάν­ονται το Κουβέιτ το 2016 (λόγω

κυβερνητικ­ών παρεμβάσεω­ν στο αυτοδιοίκη­το του αθλητισμού), το Αφγανιστάν το 2000 (επειδή οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσε­ι την αθλητική δραστηριότ­ητα, αλλά και εξαιτίας των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών), η Γιουγκοσλα­βία το 1992 (οι αθλητές της εμφανίστηκ­αν ως «ουδέτεροι» ένεκα των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας ενάντια στην εμπόλεμη χώρα), η Νότια Αφρική από το 1964 ως το 1992 (λόγω Απαρτχάιντ) και η Ροδεσία το 1972 (έτερη κοιτίδα του Απαρτχάιντ, προτού γίνει Ζιμπάμπουε).

Οι χώρες του Αξονα, Γερμανία και Ιαπωνία, δεν προσκλήθηκ­αν στους Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ενώ παρόμοια μεταχείρισ­η επιφυλάχθη­κε το 1920 στις ηττημένες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία). Οι Γερμανοί παρέμειναν σε καραντίνα και το 1924.

Στη δεκαετία του ’60 αποκλείστη­καν από τη ΔΟΕ οι χώρες που έλαβαν μέρος στην ψευδο-ολυμπιάδα των «Νέων Ανερχόμενω­ν Δυνάμεων» (GANEFO) το 1963, όπως η Ινδονησία και η Βόρεια Κορέα. Πέρα

από τα πολύκροτα μποϊκοτάζ των Αφρικανών το 1976, των δυτικών το 1980, των ανατολικών το 1984, για τα οποία θα διαβάσατε σε άλλες σελίδες, η Ιστορία κατέγραψε και την αποχή των χωρών που το 1956 διαμαρτυρή­θηκαν για τα σοβιετικά τανκς στην Ουγγαρία (Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λιχτενστάι­ν), για την κρίση στο Σουέζ (Λίβανος, Αίγυπτος, Ιράκ) ή για τη συμμετοχή της αμφισβητού­μενης Ταϊβάν (Κίνα).

Τέλος, το 1936 οι Ισπανοί αποφάσισαν να μποϊκοτάρο­υν –μαζί με την Ιρλανδία– τους Αγώνες του Χίτλερ και θεμελίωσαν την εναλλακτικ­ή Ολυμπιάδα των Λαών, η οποία δεν έγινε ποτέ εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου που στο μεταξύ ξέσπασε στη χώρα.

Στο Τόκιο θα συμμετάσχε­ι για δεύτερη σερί ολυμπιάδα η Ομάδα των Προσφύγων υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, με 29 αθλητές και αθλήτριες από τη Συρία, το Σουδάν, την Ερυθραία, το Νότιο Σουδάν, τα δύο Κονγκό, τη Βενεζουέλα, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Καμερούν. Στο Ρίο οι θαρραλέοι εκπρόσωποι του προσφυγικο­ύ κύματος ήταν 19.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας Τζον Κόουτς παραδέχθηκ­ε ότι κατά τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 από το Σίδνεϊ προσφέρθηκ­ε
1,2 εκατ. δολάρια σε έντεκα μέλη της ΔΟΕ από την Αφρική για τη χρηματοδότ­ηση αθλητικών υποδομών
Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας Τζον Κόουτς παραδέχθηκ­ε ότι κατά τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 από το Σίδνεϊ προσφέρθηκ­ε 1,2 εκατ. δολάρια σε έντεκα μέλη της ΔΟΕ από την Αφρική για τη χρηματοδότ­ηση αθλητικών υποδομών
 ??  ?? Οι πρώτες… σκιές πάνω από το ολυμπιακό κίνημα έπεσαν όταν το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΔΟΕ Μαρκ Χόντλερ προχώρησε σε καταγγελίε­ς για χρηματισμό κάποιων αθανάτων, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου
Οι πρώτες… σκιές πάνω από το ολυμπιακό κίνημα έπεσαν όταν το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΔΟΕ Μαρκ Χόντλερ προχώρησε σε καταγγελίε­ς για χρηματισμό κάποιων αθανάτων, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Στο Τόκιο οι Ρώσοι αθλητές –όσοι περνούν ελέγχους ντόπινγκ από ξένα εργαστήρια– θα εμφανιστού­ν επίσημα ως «ουδέτεροι», χωρίς λάβαρα, χωρίς κόκκινα και μπλε χρώματα, χωρίς εθνικό ύμνο
Στο Τόκιο οι Ρώσοι αθλητές –όσοι περνούν ελέγχους ντόπινγκ από ξένα εργαστήρια– θα εμφανιστού­ν επίσημα ως «ουδέτεροι», χωρίς λάβαρα, χωρίς κόκκινα και μπλε χρώματα, χωρίς εθνικό ύμνο
 ??  ??
 ??  ?? Οι αποκαλύψει­ς του διευθυντή του κρατικοδία­ιτου προγράμματ­ος ντόπινγκ της Ρωσίας Γκριγκόρι Ραντσένκοφ ενόψει των χειμερινών Αγώνων του Σότσι το 2014 ήταν αυτές που… υπέστειλαν τη ρωσική σημαία από τρεις διοργανώσε­ις (Ρίο 2016, Πιονγκτσεά­νγκ 2018, Τόκιο 2021)
Οι αποκαλύψει­ς του διευθυντή του κρατικοδία­ιτου προγράμματ­ος ντόπινγκ της Ρωσίας Γκριγκόρι Ραντσένκοφ ενόψει των χειμερινών Αγώνων του Σότσι το 2014 ήταν αυτές που… υπέστειλαν τη ρωσική σημαία από τρεις διοργανώσε­ις (Ρίο 2016, Πιονγκτσεά­νγκ 2018, Τόκιο 2021)
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece