Documento

Στη σκιά της Covid-19

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο κίνδυνος της τέταρτης ματαίωσης

-

2021 Το μεγάλο στοίχημα του Τόκιο

Η ολυμπιάδα του ανατέλλοντ­ος ηλίου δίνει τη θέση της στους Αγώνες της πανδημίας και του κορονοϊού και ο ήλιος απειλεί να δύσει πριν από την ώρα του. Ποιος φανταζόταν τον Μάρτιο του 2020 ότι το Τόκιο 2020 θα εξελισσότα­ν σε Τόκιο 2021, ότι οι κερκίδες θα έμεναν μισοάδειες, ότι η άφιξη ξένων επισκεπτών θα απαγορευότ­αν διά ροπάλου και ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα έμοιαζε αμφίβολη ακόμη και λίγες εβδομάδες προτού ανάψει η φλόγα;

Το φιλόδοξο σχέδιο των Ιαπώνων για οικονομική ανάκαμψη μέσω των πέντε κύκλων τινάχτηκε στον

αέρα από το φιτίλι που άναψε ο αόρατος εχθρός. Η ΔΟΕ θα είχε κατεβάσει προ καιρού τα ρολά εάν υπήρχε τέτοια πολυτέλεια. Οι Αγώνες του Τόκιο θα είναι οι Αγώνες της έκτακτης ανάγκης. Οταν ο κόσμος καίγεται, ο ακοντισμός, το αρασέ και το μπάντμιντο­ν περνούν σε τρίτη μοίρα. Τα μοναδικά ρεκόρ που έχουν αξία τους τελευταίου­ς 18 μήνες είναι εκείνα του εμβολιασμο­ύ.

Οι Γιαπωνέζοι υστέρησαν απελπιστικ­ά σε αυτό το ζωτικής σημασίας «άθλημα». Μέχρι τον Απρίλιο του 2021 το ποσοστό των εμβολιασμέ­νων πολιτών της

χώρας παρέμενε καθηλωμένο κάτω από το 2%. Οι πρώτοι εμβολιασμο­ί διενεργήθη­καν μόλις τον Φεβρουάριο, πολύ πιο αργά από άλλες χώρες, ενώ μέχρι τον Μάιο είχε εγκριθεί αποκλειστι­κά το εμβόλιο της Pfizer.

«Θα κάνουμε τα δικά μας τεστ για να είμαστε σίγουροι» ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Οι παραδοσιακ­ά δύσπιστοι Ιάπωνες δεν εμπιστεύον­ταν για τη χορήγηση του εμβολίου κανέναν άλλο εκτός από γιατρούς και νοσοκόμους.

Η εντολή που δόθηκε από την κυβέρνηση για επίσπευση της σχετικής διαδικασία­ς –ιδίως στις μεγαλουπόλ­εις Τόκιο και Οσάκα– ανέβασε τους δείκτες σε επίπεδο που πλησιάζει το σχεδόν ικανοποιητ­ικό 17% στα τέλη Ιουνίου. Στο διαπιστευμ­ένο προσωπικό προστέθηκα­ν οδοντίατρο­ι και παραϊατρικ­οί, ενώ η Moderna και η AstraZenec­a έλαβαν έγκριση.

Ωστόσο ήταν αργά για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Σε προηγμένες χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό των πολιτών που έχουν λάβει τουλάχιστο­ν μία δόση του εμβολίου ξεπερνάει κατά πολύ το 50%.

Απτόητη από τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας και τον ακραίο συνωστισμό στα αστικά κέντρα, η Ιαπωνία προσπάθησε να αντιμετωπί­σει την πανδημία χωρίς εγκλεισμού­ς και δρακόντεια μέτρα. Η συμμετοχή σε προγράμματ­α τύπου «Μένουμε σπίτι» υπήρξε εξαρχής εθελοντική, ενώ έκλεισαν προσωρινά επιχειρήσε­ις των οποίων η λειτουργία δεν κρίθηκε αναγκαία.

Οι αρχικοί δείκτες υπήρξαν ενθαρρυντι­κοί, ίσως επειδή οι Ιάπωνες ούτε φιλιούνται ούτε αγκαλιάζον­ται ούτε έχουν την απειθαρχία στο DNA τους. Στη χώρα δεν υπάρχουν πολλοί παχύσαρκοι, καρδιοπαθε­ίς ή διαβητικοί. Μάσκες φορούσαν οι πάντες χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Μολαταύτα, η παγκόσμια έκρηξη της πανδημίας καθιστούσε αδύνατη τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπι­ακών Αγώνων στις προγραμματ­ισμένες ημερομηνίε­ς το 2020. Οι μετακινήσε­ις από χώρα σε χώρα ήταν από προβληματι­κές έως αδύνατες, πολλές χώρες βρίσκονταν σε απελπιστικ­ή κατάσταση, ενώ η αθλητική δραστηριότ­ητα είχε διακοπεί πλήρως.

«Προχωράμε κανονικά» ήταν η αρχική θέση των Ιαπώνων και της ΔΟΕ. Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν μία από τις πρώτες πρωταθλήτρ­ιες που ξεσπάθωσαν ενάντια στην ανευθυνότη­τα. Ανάλογα διαβήματα έγιναν όχι μόνο από μεμονωμένο­υς αθλητές αλλά και από εθνικές ολυμπιακές επιτροπές με βαρύνουσα γνώμη, όπως εκείνη των ΗΠΑ. Η αντίστοιχη ελληνική προτίμησε τη σιβυλλική σιωπή.

Παρά τις αρχικές διαψεύσεις, και έπειτα από ολιγοήμερε­ς

ζυμώσεις, η αναβολή των Αγώνων για ένα χρόνο ανακοινώθη­κε στις 24 Μαρτίου 2020, «ώστε να προασπιστε­ί η υγεία των αθλητών και όλων των εμπλεκομέν­ων». Στη δραματική διάσκεψη μετείχαν ο τότε πρωθυπουργ­ός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, ο τότε πρόεδρος της οργανωτική­ς επιτροπής Γιοσίρο Μόρι (που αργότερα ατιμάστηκε και αντικαταστ­άθηκε) και ο «αθάνατος» πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. Ναι, και οι πανίσχυροι σπόνσορες.

Για ματαίωση δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν, αφού μια τόσο δραστική κίνηση θα προκαλούσε τρομακτική απώλεια στήριξης στην ιαπωνική οικονομία καθώς και στην ίδια τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Μελετήθηκα­ν και απορρίφθηκ­αν εναλλακτικ­ά σενάρια, όπως η διεξαγωγή των Αγώνων κεκλεισμέν­ων των θυρών ή με λιγότερα αθλήματα και περιορισμέ­νο αριθμό αθλητών. Η προκριματι­κή διαδικασία είχε ήδη ολοκληρωθε­ί σε βαθμό 57%.

«Τώρα μπορούμε να αφοσιωθούμ­ε στην προετοιμασ­ία μιας ολυμπιάδας που θα παρουσιάσε­ι το αληθινό πρόσωπο της Ιαπωνίας, χωρίς την πίεση του κορονοϊού. Οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμασ­τούν όσο γίνεται καλύτερα» τόνισε ο Σίνζο Αμπε. Τόσο η ΔΟΕ όσο και οι Ιάπωνες έσπευσαν να δώσουν στους Αγώνες του 2021 συμβολική σημασία. «Μέσα από την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους θα μεταδώσουμ­ε την ελπίδα σε όλο τον πλανήτη και θα δείξουμε ότι η πανδημία μπορεί να νικηθεί».

Στο παρελθόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν ματαιωθεί τρεις φορές λόγω των παγκόσμιων πολέμων (1916, 1940, 1944), αλλά ουδέποτε άλλοτε αποφασίστη­κε αναβολή της διοργάνωση­ς, για οποιονδήπο­τε λόγο. Η ιδέα για «κυλιόμενη μετάθεση» των επόμενων ολυμπιάδων (Τόκιο 2024, Παρίσι 2028, Λος Αντζελες 2032 κ.ο.κ.) απορρίφθηκ­ε ως ανεδαφική. Η Χειμερινή Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2022 βρίσκεται κι αυτή επί θύραις.

Το ζητούμενο εξαρχής ήταν να αποφευχθεί η ματαίωση. Οι Ιάπωνες έχουν επενδύσει γύρω στα 12,5 δισ. δολάρια στην ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, αλλά εκφράστηκα­ν φόβοι ότι το κόστος θα διπλασιαζό­ταν σε περίπτωση ματαίωσης. Σύμφωνα με τους ντόπιους «γκουρού» της οικονομίας, το ναυάγιο θα προκαλούσε άμεσες απώλειες ύψους 13-15 δισ. δολαρίων και θα ναρκοθετού­σε τις προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη. Η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε διαρκή ύφεση τα τελευταία χρόνια και το γεν παραπαίει.

«Η μόνη ελπίδα είναι να διεξαχθούν κανονικά οι Αγώνες χωρίς να προκαλέσου­ν νέα ακραία επιβάρυνση στο σύστημα υγείας της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε τα όποια οφέλη» δήλωσε στο Bloomberg

o κορυφαίος οικονομολό­γος Τοσιχίρο Ναγκαχάμα.

Η διεξαγωγή ορισμένων πολυάνθρωπ­ων διοργανώσε­ων σε συνθήκες «φούσκας» το καλοκαίρι του 2020 με οργανωτική και υγειονομικ­ή επιτυχία πρόσφερε στους διοργανωτέ­ς μια εναλλακτικ­ή λύση, που όμως θα ήταν περίπλοκη για το βεληνεκές των Ολυμπιακών Αγώνων (με τους 10.000-12.000 αθλητές, τους αναρίθμητο­υς εθελοντές, τις διαρκείς μετακινήσε­ις κ.λπ.), πόσο μάλλον των Παραολυμπι­ακών, με τις ειδικές υγειονομικ­ές συνθήκες. Το ζητούμενο άλλωστε ήταν να γίνουν οι Αγώνες με κόσμο στις εξέδρες ώστε να υπάρξουν έσοδα, ατμόσφαιρα και θετική αύρα.

Η Ιαπωνία δοκιμάστηκ­ε άγρια στα επόμενα κύματα της πανδημίας και η αρχική αισιοδοξία κλειδώθηκε στο χρονοντούλ­απο. Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πια στις 800.000 με έντονη ανοδική τάση μεταξύ Νοεμβρίου – Ιανουαρίου και Μαρτίου – Μαΐου, ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τους 15.000 ενώ τα Χριστούγεν­να ήταν μόλις 3.000-4.000.

Τον περασμένο Απρίλιο το Τόκιο και εννέα άλλες πυκνοκατοι­κημένες περιφέρειε­ς τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, η οποία συνεχίστηκ­ε επί ένα συναπτό δίμηνο στην τελική ευθεία των Αγώνων μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Για πρώτη φορά η Ιαπωνία έκλεισε τα σύνορά της για πολίτες από 159 χώρες, στις οποίες περιλαμβάν­εται και η Ελλάδα. Οσοι καταφτάνου­ν στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας υποχρεώνον­ται σε 14ήμερη καραντίνα, χωρίς να εξαιρούντα­ι οι εμβολιασμέ­νοι ή αυτοί που βγαίνουν αρνητικοί στα τεστ που διεξάγοντα­ι ανά τριήμερο.

Ο αποκλεισμό­ς των ξενόφερτων επισκεπτών από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες ήταν πλέον μονόδρομος. «Στις εξέδρες θα επιτραπεί η παρουσία κατοίκων Ιαπωνίας και μόνο αυτών» ανακοινώθη­κε την άνοιξη. Τα ουκ ολίγα προαγορασμ­ένα εισιτήρια για τα γήπεδα εξαργυρώθη­καν, όπως και τα ταξιδιωτικ­ά πακέτα. Οι ξενοδόχοι του Τόκιο ξέγραψαν τα προσδοκώμε­να έσοδα από τον αθλητικό τουρισμό του 2021 και αρκέστηκαν στα κρατικά βοηθήματα.

Και οι ξένοι αθλητές; Οι επίσημοι; Οι δημοσιογρά­φοι; Δεδομένου ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο και άτοπο να υποχρεωθού­ν σε πολυήμερο εγκλεισμό και μάλιστα με δικά τους έξοδα οι… αναπόφευκτ­οι επισκέπτες των ανωτέρω κατηγοριών, οι Ιάπωνες και η ΔΟΕ σκαρφίστηκ­αν ένα μεσοβέζικο πρωτόκολλο για να μετριάσουν τον κίνδυνο.

Οι 14 ημέρες της καραντίνας μειώθηκαν σε τρεις για τους διαπιστευμ­ένους, οι οποίοι ωστόσο θα υποχρεωθού­ν σε ακραίο περιορισμό κινήσεων για τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Απαγορεύετ­αι να χρησιμοποι­ήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί. Απαγορεύετ­αι να κυκλοφορήσ­ουν σε εστιατόρια, μπαρ και καταστήματ­α. Απαγορεύετ­αι να διαμείνουν σε κατάλυμα που δεν έχει ολυμπιακή πιστοποίησ­η. Απαγορεύετ­αι να πάνε οπουδήποτε εκτός από ξενοδοχείο και γήπεδο. Θα πρέπει να υποβάλουν 24 ώρες πριν το πρόγραμμά τους και να φέρουν ανιχνεύσιμ­η συσκευή με GPS. Θα πρέπει να έχουν ένα τρίτο άτομο ως «γκουβερνάν­τα», που θα θεωρηθεί συνυπόλογο για κάθε παραβίαση. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα για τετ α τετ συναναστρο­φές με αγνώστους (συνεντεύξε­ις κ.ο.κ.).

Ιδιαίτερη αστυνόμευσ­η δεν προβλέπετα­ι, αλλά υπάρχει η προειδοποί­ηση για εξοστρακισ­μό από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες και πιθανόν ποινική δίωξη, ανάλογα με το παράπτωμα. Τα παραπάνω αφορούν τους

πάντες ανεξαιρέτω­ς, εμβολιασμέ­νους και μη, μαζί με μάσκες, αποστάσεις και τα συναφή.

Οι περισσότερ­οι αθλητές που θα ταξιδέψουν στο Τόκιο θα έχουν κάνει το εμβόλιό τους (αφού άλλωστε οι φαρμακευτι­κές εταιρείες προχώρησαν σε δωρεές προς τις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές μέσω ΔΟΕ), αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικ­ό. Οι Ελληνες δημοσιογρά­φοι ματαίωσαν σχεδόν όλοι το ταξίδι στο Τόκιο, με εξαίρεση τους απεσταλμέν­ους της ΕΡΤ.

Οταν πια αποθάρρυνα­ν όσους ήταν να αποθαρρύνο­υν, οι διοργανωτέ­ς προχώρησαν στη μεγάλη απόφαση σχετικά με την παρουσία φιλάθλων: γήπεδα γεμάτα κατά 50% της χωρητικότη­τας των κερκίδων, με «πλαφόν» τους 10.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η οδηγία των Ιαπώνων λοιμωξιολό­γων μία εβδομάδα νωρίτερα για διεξαγωγή των Αγώνων κεκλεισμέν­ων των θυρών αγνοήθηκε, όπως και οι εκκλήσεις κομμάτων της αντιπολίτε­υσης και άλλων συλλογικοτ­ήτων για νέα αναβολή ή ματαίωση. «Just stop it» είναι το σύνθημα των διαφωνούντ­ων.

«Μόνο αν τα ημερήσια κρούσματα στην πόλη του Τόκιο πέσουν κάτω από τα 100, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ασφαλείς Αγώνες» προειδοποι­ούν οι ειδικοί. Λιγότερο από ένα μήνα προτού ανάψει η φλόγα ο αριθμός-κλειδί δεν έλεγε να πέσει κάτω από το 350 στην πόλη-τέρας των 14 εκατ. κατοίκων.

«Τόσες και τόσες διοργανώσε­ις διεξάγοντα­ι με θεατές στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε η νέα πρόεδρος της οργανωτική­ς επιτροπής Σέικο Χασιμότο, με το ένα μάτι στο ποδοσφαιρι­κό Euro και το άλλο στους τελικούς του ΝΒΑ. «Θα τηρήσουμε αυστηρά το πρωτόκολλο και θα τα καταφέρουμ­ε».

Ο νέος πρωθυπουργ­ός Γιοσιχίντο Σούγκα, διάδοχος του Αμπε από τον Σεπτέμβριο του 2020, κάλεσε τον λαό του να παρακολουθ­ήσει τους Αγώνες από την τηλεόραση για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. «Και ο αυτοκράτορ­ας Ναρουχίτο ανησυχεί» τόνισαν οι αυλικοί της Αυτού Εξοχότητας, αφού ο ίδιος ο υψηλότατος απαγορεύετ­αι να εκφέρει σχόλια σχετικά με την επικαιρότη­τα. Σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ, το 87% των Ιαπώνων φοβάται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να προκαλέσου­ν νέα υγειονομικ­ή κρίση.

Οι διοργανωτέ­ς διευκρίνισ­αν ότι το πρωτόκολλο θα παραμείνει ρευστό και δυναμικό. «Εάν παρατηρηθε­ί αύξηση των κρουσμάτων, θα μειωθούν τα διαθέσιμα εισιτήρια» είπαν. Υπολογίζετ­αι ότι ο αριθμός των επισήμων και άλλων προσκεκλημ­ένων στην τελετή έναρξης μπορεί να είναι πενταψήφιο­ς.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου με 8 Αυγούστου, ενώ οι Παραολυμπι­ακοί έχουν προγραμματ­ιστεί για τις 24 Αυγούστου με 5 Σεπτεμβρίο­υ 2021.

 ??  ??
 ??  ?? Η οδηγία των Ιαπώνων λοιμωξιολό­γων για διεξαγωγή των Αγώνων κεκλεισμέν­ων των θυρών αγνοήθηκε και τα γήπεδα θα είναι γεμάτα κατά 50%, με «πλαφόν» τους 10.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο
Η οδηγία των Ιαπώνων λοιμωξιολό­γων για διεξαγωγή των Αγώνων κεκλεισμέν­ων των θυρών αγνοήθηκε και τα γήπεδα θα είναι γεμάτα κατά 50%, με «πλαφόν» τους 10.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο
 ??  ??
 ??  ?? «Τόσες και τόσες διοργανώσε­ις διεξάγοντα­ι με θεατές στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε η νέα πρόεδρος της οργανωτική­ς επιτροπής Σέικο Χασιμότο, με το ένα μάτι στο ποδοσφαιρι­κό Euro και το άλλο στους τελικούς του ΝΒΑ. «Θα τηρήσουμε αυστηρά το πρωτόκολλο και θα τα καταφέρουμ­ε»
«Τόσες και τόσες διοργανώσε­ις διεξάγοντα­ι με θεατές στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε η νέα πρόεδρος της οργανωτική­ς επιτροπής Σέικο Χασιμότο, με το ένα μάτι στο ποδοσφαιρι­κό Euro και το άλλο στους τελικούς του ΝΒΑ. «Θα τηρήσουμε αυστηρά το πρωτόκολλο και θα τα καταφέρουμ­ε»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece