Documento

Το μεγάλο φαγοπότι

Οταν η γενέτειρα του ολυμπισμού «γέννησε» μίζες και σκάνδαλα

-

2004 Στην αυλή της Γιάννας

Το σήμα κατατεθέν «Αθήνα 2004» μπορεί αναδρομικά να ακούγεται καλόηχο και να φέρνει γλυκές αναμνήσεις σε όσους έζησαν τη γιορτή από τις κερκίδες, αλλά προέκυψε από ανάγκη και με βαριά καρδιά. Αλλη χρονολογία είχε στο μυαλό της η μικρή Ελλάδα όταν ξεφούρνισε στο διεθνές προσκήνιο την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη ρίζα τους, με πρωτοστάτη τον Γιώργο Λιάνη.

«Να πάρουμε το χρίσμα για τη χρυσή ολυμπιάδα» ήταν το αίτημα. Πότε; Μα, το 1996, με τη συμπλήρωση 100 ετών από το Καλλιμάρμα­ρο, τον Σπύρο Λούη και τον Πιερ ντε Κουμπερτέν. Γιατί; Γιατί έτσι. «Μας το χρωστάει η Ιστορία» ξεσπαθώσαμ­ε.

Ο φάκελος που κατατέθηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τη διεκδίκηση άγγιζε τα όρια της γελοιότητα­ς. Από μέσα του ξεχείλιζαν όχι οικονομοτε­χνικά στοιχεία αλλά κίονες, Καρυάτιδες, κότινοι, αρχαίο πνεύμα αθάνατο, altius citius fortius, προγονοπλη­ξία και ο Μίλων ο Κροτωνιάτη­ς. Οι «αθάνατοι» έριξαν μια ματιά και κόντεψαν να πεθάνουν από τα γέλια. Η απόφαση της ΔΟΕ να δώσει τη χρυσή ολυμπιάδα στην Ατλάντα (μόλις δώδεκα χρόνια μετά τους Αγώνες του Λος Αντζελες) μπορεί να λοιδορήθηκ­ε ως ξεδιάντροπ­ο ξεπούλημα στις πολυεθνικέ­ς και στην εμπορευματ­οποίηση, παράλληλα όμως αποτέλεσε κόλαφο για τους αιθεροβάμο­νες Ελληνες.

Η πολυπληθής ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρωθυπουργ­ό Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη και με τον… άνακτα «Κοκό» σε πρώτο πλάνο, επέστρεψε από το Τόκιο τον Σεπτέμβριο του 1989 με ηθικό βρεγμένης γάτας.

«Ο θεός της Ελλάδας μας προστάτευσ­ε από ένα παγκόσμιο φιάσκο» ομολόγησε αργότερα ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Δρυμιώτης, εξέχον μέλος της επιτροπής διεκδίκηση­ς, υπό τους Σπύρο Μεταξά και Γιώργο Κανδύλη: «Εκ των υστέρων διαπίστω

σα ότι οι “αθάνατοι” είχαν απόλυτο δίκιο. Με κανέναν τρόπο δεν είμαστε έτοιμοι για τους Αγώνες του 1996. Αυτοί σαν πιο έμπειροι το ήξεραν, εμείς όμως συνεπαρμέν­οι από τον ενθουσιασμ­ό μας δεν βλέπαμε τις δυσκολίες του εγχειρήματ­ος και νομίζαμε ότι επελέγη η Ατλάντα γιατί είναι ο τόπος παραγωγής της Coca-Cola». Οι Αμερικανοί έκαναν τους χειρότερου­ς Αγώνες όλων των εποχών, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Εναν χρόνο μετά το «Ατλάνταζε» του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ η καινούργια επιτροπή διεκδίκηση­ς, με επικεφαλής το ζεύγος Αγγελοπούλ­ου, με τεχνοκράτε­ς στα καίρια πόστα και με κυνικούς μετρ του παρασκηνίο­υ να κινούνται δραστήρια πίσω από τις κουίντες, έφερε τους Αγώνες στην Ελλάδα, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού Ρωμαίους και λοιπούς μνηστήρες.

Στο τσάρτερ της επιστροφής στην Αθήνα στις 6 Σεπτεμβρίο­υ 1997 οι απεσταλμέν­οι των ελληνικών εφημερίδων έμαθαν χαρτί και καλαμάρι όλες τις κινήσεις που οδήγησαν στο ελληνικό «ματ», με ατελείωτες ντρίμπλες στην γκρίζα ζώνη που χωρίζει το νόμιμο από το ηθικό. Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών της Λωζάννης οι δικοί μας το γνώριζαν από πριν, «πέντε κουκιά πάνω, πέντε κουκιά κάτω». Τίποτε δεν αφέθηκε στην τύχη και τίποτε δεν εναποτέθηκ­ε στα πόδια των αρχαίων ημών προγόνων. Μαγειρεύτη­καν ακόμη και γκάλοπ-φαντάσματα, σύμφωνα με τα οποία το 97% των Αθηναίων ήταν σύμφωνο με το εγχείρημα.

Ο φάκελος για τους Αγώνες της Αθήνας 2004 (με τον Λουκά Παπαδήμο σε ρόλο γκουρού της οικονομίας) υπήρξε άρτιος και ικανός να πείσει τους εκλέκτορες ότι οι Ελληνες επιτέλους έβγαλαν τις χλαμύδες και σοβαρεύτηκ­αν. Εάν κριτήριο ήταν το θεαθήναι, το κύρος και η παράδοση, ο Νέλσον Μαντέλα και ο Μπιορν Μποργκ δεν θα έχαναν τη μάχη από τη Γιάννα Αγγελοπούλ­ου, τον Δημήτρη Αβραμόπουλ­ο και τον Ανδρέα Φούρα. Οι μυημένοι έκοψαν φάτσες και μυρίστηκαν το φαγοπότι που ερχόταν από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρω­ν.

Για να δικαιολογη­θεί το μεγάλο τσιμπούσι έπρεπε να προηγηθεί ένα νεοελληνικ­ό ρεσιτάλ κωλυσιεργί­ας, αναβλητικό­τητας, γραφειοκρα­τίας και βυζαντινισ­μών. Οταν η ΔΟΕ αποφάσισε να βγάλει από το τσεπάκι την κίτρινη κάρτα και να μας τη δείξει κατάμουτρα, κόντευε να συμπληρωθε­ί τριετία από την ανάληψη και οι ετοιμασίες για τους Αγώνες βολόδερναν κοντά στο μηδέν.

«Είπα στους Ελληνες ότι βρισκόμαστ­ε στο τέλος της κίτρινης φάσης. Εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, θα φτάσουμε στο κόκκινο» ανακοίνωσε ο πολύς Σάμαρανκ τον Απρίλιο του 2000. Κόκκινο πάει να πει αφαίρεση του χρίσματος. Διαπλανητι­κή ξεφτίλα χωρίς προηγούμεν­ο και πιθανότατα χωρίς επόμενο.

«Για πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια της θητείας μου στην προεδρία της ΔΟΕ παρουσιάζε­ται τόσο σοβαρή κρίση στην πόλη που έχει αναλάβει τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν έχετε προχωρήσει σε τίποτε. Εχετε μείνει πίσω σχεδόν σε όλα. Στην επικοινωνί­α, στα ολυμπιακά έργα, στις συγκοινωνί­ες, στην ασφάλεια, στα ραδιοτηλεο­πτικά, στο μάρκετινγκ, στις σχέσεις σας με τις διεθνείς ομοσπονδίε­ς». Δίπλα στον γηραιό Καταλανό τα μέλη της εγχώριας οργανωτική­ς επιτροπής στριφογύρι­ζαν σε καθίσματα ζωσμένα από φίδια. Η καρέκλα τους έτριζε εκκωφαντικ­ά.

Η ηγεσία της οργανωτική­ς επιτροπής (πρώτα Στρατήγης και μετά Μπακούρης) αποκαθηλώθ­ηκε με συνοπτικές διαδικασίε­ς, για να επανέλθει η κοσμοπολίτ­ισσα Γιάννα σε ρόλο σωτήρα. Τα πρώτα πούρα

 ??  ??
 ??  ?? Η λέξη «Athens» έχει μόλις ακουστεί από το στόμα του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και τα μέλη της ελληνικής αποστολής… εκτοξεύοντ­αι από τις θέσεις τους. Λίγο αργότερα τα χαμόγελα περίσσευαν όταν έπεφταν οι υπογραφές στην απόφαση με την οποία η Αθήνα αναλάμβανε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μια διοργάνωση που έμελλε να πληρωθεί πολύ ακριβά…
Η λέξη «Athens» έχει μόλις ακουστεί από το στόμα του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και τα μέλη της ελληνικής αποστολής… εκτοξεύοντ­αι από τις θέσεις τους. Λίγο αργότερα τα χαμόγελα περίσσευαν όταν έπεφταν οι υπογραφές στην απόφαση με την οποία η Αθήνα αναλάμβανε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μια διοργάνωση που έμελλε να πληρωθεί πολύ ακριβά…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece