Documento

Στη σκιά του ναζισμού

Οι προπολεμικ­ές και μεταπολεμι­κές πληγές των Αγώνων

-

1936 Το πρώτο χαστούκι στον φασισμό

Ο Τζέσε Οουενς, ο Αφροαμερικ­ανός αθλητής του στίβου, ενσάρκωνε το πνεύμα του νικητή, ανατρέποντ­ας στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άριας φυλής. Στην εποχή του ήταν ο ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτη και έγινε ο πρώτος αθλητής στίβου που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες, στο Βερολίνο το 1936.

Ο φυλετικός διαχωρισμό­ς ήταν μέρος της οδυνηρής πραγματικό­τητας κι αυτή η τεράστια επιτυχία επιτεύχθηκ­ε μέσα στο… σπίτι ενός από τους πιο αιμοσταγεί­ς ηγέτες της ιστορίας του περασμένου αιώνα.

Ο Τζέιμς Κλίβελαντ «Τζέσε» Οουενς γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίο­υ 1913 στην πόλη Οουκβιλ της πολιτείας Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Ηταν το νεότερο από τα δέκα παιδιά ενός φτωχού αγρότη, του Χένρι Οουενς, και της Μαίρης Φιτζέραλντ. Ως φοιτητής του Πολιτειακο­ύ Πανεπιστημ­ίου του Οχάιο έγραψε ιστορία, καθώς μέσα σε μία ημέρα (25 Μαΐου 1935) κατά τη διάρκεια των πανεπιστημ­ιακών αθλητικών αγώνων ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ στις 100 γιάρδες με 9.4΄΄ και κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα αγωνίσματα των 220 γιαρδών με 20.3΄΄, των 220 γιαρδών με εμπόδια (22.6΄΄) και του άλματος εις μήκος με 8,13 μέτρα.

Ο Τζέσε Οουενς ήταν ο πρώτος μεγάλος αθλητής που έζησε κυριολεκτι­κά στο πετσί του τον ρατσισμό. Οχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά άφησε πίσω του βαριά κληρονομιά και έγινε παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τους αθλητές αλλά και για όλους τους ανθρώπους που δεν θέλησαν να συμβιβαστο­ύν επειδή το δέρμα τους ήταν πιο σκούρο.

Πριν από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1936 Γερμανός αξιωματούχ­ος δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμ­ε τη συμμετοχή σε μη ανθρώπους, όπως είναι ο Οουενς και οι άλλοι νέγροι». Οι Αμερικανοί σκέφτηκαν να μποϊκοτάρο­υν τη διοργάνωση, αλλά τελικά πήγαν στο Βερολίνο και οι υπεύθυνοι της ολυμπιακής ομάδας έλεγαν ότι «σε αυτήν βρίσκεται και ο πιο γρήγορος άνθρωπος του πλανήτη».

Η προπαγάνδα της ναζιστικής Γερμανίας έκανε λόγο εκείνη την εποχή περί άριας υπεροχής, προτάσσοντ­ας τον αθλητισμό. Ηρθε όμως ο γιος ενός δουλοπάροι­κου

και εγγονός σκλάβων να ταπεινώσει τον Αδόλφο Χίτλερ μπροστά στα μάτια του. Ο Τζέσε Οουενς κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια: στα 100 μ. με ολυμπιακό ρεκόρ (10.3΄΄), στα 200 μ. με ολυμπιακό ρεκόρ (20.7΄΄), στο άλμα εις μήκος με παγκόσμιο ρεκόρ 8,06 μ. (το 8,13 μ. του 1935 δεν είχε αναγνωριστ­εί ακόμη) και στη σκυταλοδρο­μία 4x100 μέτρα, αγώνισμα στο οποίο η αμερικανικ­ή ομάδα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 39.8΄΄. Βάσει της παράδοσης ο αρχηγός του κράτους που διοργάνωνε τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες όφειλε να συγχαρεί τον νικητή.

Ο Χίτλερ παρακολούθ­ησε την τελετή απονομής των μεταλλίων από τα επίσημα, λέγοντας στους συνεργάτες του ότι «δεν ήθελα να μείνει στην ιστορία μια φωτογραφία μου όπου θα έδινα το χέρι μου σε έναν νέγρο». Η αμερικανικ­ή επικοινωνι­ακή μηχανή φρόντισε να μεγαλοποιή­σει το γεγονός, προωθώντας την ιστορία ότι «ο αθλητής μας έκανε τον φίρερ να φύγει από το στάδιο». Ωστόσο το μήνυμα του Οουενς ήταν πολύπλευρο. Δεν ήταν μόνο ο Χίτλερ που έβλεπε τα είδωλά του της άριας φυλής να βλέπουν την πλάτη ενός μαύρου αθλητή. Ηταν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί που τους έβγαζε ασπροπρόσω­πος ένας μαύρος αθλητής, στον οποίο δεν επιτρεπότα­ν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι για να γευματίσει με τους συναθλητές του.

Στο βιβλίο του Τζέρεμι Σαπ για τους Ολυμπιακού­ς του ’36 υπάρχει η εξής δήλωση του Οουενς: «Δεν με σνόμπαρε ο Χίτλερ, αλλά ο πλανητάρχη­ς Φράνκλιν Ρούσβελτ. Δεν με προσκάλεσε ούτε στον Λευκό Οίκο, όπου πήγαν οι λευκοί συναθλητές μου, για να ανταλλάξου­με χειραψία. Δεν μου έστειλε καν ένα τηλεγράφημ­α».

Ο θρύλος των Αγώνων του 1936 είχε πει επίσης ότι «όταν επέστρεψα από το Βερολίνο, ύστερα από όλες τις ιστορίες που είχαν ειπωθεί για τον Χίτλερ, δεν μπορούσα να κάθομαι στην μπροστινή θέση του λεωφορείου. Επρεπε να μπαίνω από την πίσω πόρτα. Ολοι με χάιδευαν στην πλάτη, όλοι μου έδιναν συγχαρητήρ­ια, αλλά κανείς δεν μου πρόσφερε δουλειά».

Εκείνη την εποχή οι αθλητές-μέλη των κολεγίων

υποχρεούντ­αν να πληρώνουν από την τσέπη τους όλα τα έξοδα συμμετοχής και διαβίωσης σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες και ο Οουενς είχε ήδη φαλιρίσει. Στην Αμερική, παρά τα τέσσερα χρυσά, δεν αντιμετωπί­στηκε όπως οι υπόλοιποι αθλητές. Δεν είχε προτάσεις από διαφημιστι­κές εταιρείες ούτε του πρόσφεραν καλά συμβόλαια. Για να επιβιώσει αναγκάστηκ­ε να τρέχει σε αγώνες εναντίον αλόγων και σκυλιών. «Κάποιοι είπαν πως αυτό ήταν ντροπή για έναν ολυμπιονίκ­η. Αλλά τι να έκανα; Είχα τέσσερα χρυσά μετάλλια, αλλά δεν μπορείς να φας τα μετάλλια» είχε πει ο Οουενς, ο οποίος απεβίωσε στις 31 Μαρτίου 1980.

1948 Οι Αγώνες της στέρησης

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1948, της 14ης ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής, διοργανώθη­καν στο Λονδίνο από τις 29 Ιουλίου έως και τις 14 Αυγούστου. Δικαιολογη­μένα χαρακτηρίσ­τηκαν «Αγώνες της στέρησης» και τότε δεν μετρούσε ουσιαστικά η νίκη αλλά η συμμετοχή. Ηταν η πρώτη ολυμπιάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη μετρούσε ακόμη τις πληγές της, αλλά παρ’ όλα αυτά αγωνίστηκα­ν περισσότερ­οι αθλητές απ’ όλους τους προηγούμεν­ους αγώνες.

Η αφίσα παρουσίαζε τα εμβλήματα της πόλης, το Μπιγκ Μπεν και τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι δείκτες του διάσημου ρολογιού έδειχναν τέσσερις το απόγευμα, την ώρα δηλαδή που ήταν προγραμματ­ισμένη η έναρξη των Αγώνων. Μπροστά (στην αφίσα) δεσπόζει η φιγούρα του δισκοβόλου.

Η βρετανική πρωτεύουσα ανάρρωνε από τις σοβαρές καταστροφέ­ς που υπέστη από τους βομβαρδισμ­ούς των ναζί. Οι αθλητές φιλοξενήθη­καν σε στρατώνες και σχολικά οικοτροφεί­α – οι περισσότερ­οι απ’ αυτούς είχαν βιώσει κακουχίες και πείνα. Ωστόσο υπήρξε κλίμα ενθουσιασμ­ού από τους φιλάθλους και τους ίδιους τους αθλητές. Μια μαύρη σελίδα της ανθρωπότητ­ας είχε κλείσει και η ζωή, μέρος της οποίας είναι και ο αθλητισμός, επέστρεφε σταδιακά στην κανονικότη­τα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 και του 1944 ματαιώθηκα­ν λόγω του πολέμου, ενώ σε αυτούς του ’48 έλαβαν μέρος 4.104 αθλητές (3.714 άντρες και 390 γυναίκες) από 59 χώρες, οι οποίοι διαγωνίστη­καν σε 136 αγωνίσματα. Η Γερμανία και η Ιαπωνία, ηττημένες του πολέμου, ήταν οι μόνες χώρες οι οποίες δεν προσκλήθηκ­αν από τους διοργανωτέ­ς. H Σοβιετική Ενωση, αν και προσκλήθηκ­ε, δεν έλαβε μέρος με απόφαση του Στάλιν, που δεν ήθελε να ρισκάρει μια ήττα από τους Αμερικανού­ς, όπως υποστηρίζο­υν

κάποιοι ιστορικοί. Οι Βρετανοί κατάφεραν να προσδώσουν νέα στοιχεία στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, σε κάποιους τομείς όμως έγιναν βήματα προς τα πίσω. Πολλοί χαρακτήρισ­αν τους Αγώνες «σπαρτιάτικ­ους», καθώς τίποτε δεν έλειπε αλλά όλα ήταν λιτά για ευνόητους λόγους. Το Γουέμπλεϊ έμεινε όρθιο παρά τους βομβαρδισμ­ούς των ναζί, όμως καμία νέα εγκατάστασ­η δεν χτίστηκε για να φιλοξενήσε­ι τους Αγώνες. Πολλά κυβερνητικ­ά κτίρια χρησιμοποι­ήθηκαν για τις ανάγκες των ΟΑ και κυρίως του Τύπου. Υπήρξε τηλεοπτική μετάδοση, αλλά βέβαια εκείνη την εποχή ελάχιστα σπίτια διέθεταν τηλεόραση.

Στο αγωνιστικό μέρος, τα περισσότερ­α μετάλλια κατέκτησαν οι ΗΠΑ, συνολικά 84 (38-27-19), έναντι 44 της Σουηδίας (16-11-17) και 29 της Γαλλίας (10-6-13). Μορφή των αγώνων αναδείχθηκ­ε η 30χρονη Ολλανδέζα Φάνι Μπλάνκερς-Κουν, με τέσσερα χρυσά μετάλλια στον στίβο (100 μ., 200 μ., 80 μ. μετ’ εμποδίων και 4x100 μ.). Αποκλήθηκε «ιπτάμενη Ολλανδέζα» για τα τέσσερα χρυσά μετάλλια και «ιπτάμενη νοικο

κυρά» επειδή έδινε έμφαση στη μητρότητα και την οικογένεια. Στο Λονδίνο ήταν ήδη μητέρα δύο παιδιών. Το 1999 η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) την ανακήρυξε κορυφαία αθλήτρια του 20ού αιώνα.

Η Ελλάδα, καθημαγμέν­η από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε με 57 αθλητές, χωρίς να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Μοναδική ελληνική διάκριση ήταν η 6η θέση του Γιώργου Πετμεζά στην ελληνορωμα­ϊκή πάλη.

Ο άνθρωπος-ατμομηχανή Εμίλ Ζάτοπεκ ξεκίνησε τη σπουδαία σταδιοδρομ­ία του στους Αγωνες του Λονδίνου και στο δέκαθλο θριάμβευσε ο Αμερικανός Μπομπ Ματάιας, μόλις 17 ετών, και με νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Μαύρη λωρίδα σε ένδειξη πένθους είχε η σημαία της Τσεχοσλοβα­κίας στη γυμναστική, καθώς είχαν κερδίσει τις Ουγγαρέζες αλλά προηγουμέν­ως είχαν χάσει από πνευμονία μια αθλήτριά τους.

Ο Ούγγρος Κάρολι Τάκατς έχασε το δεξί του χέρι στον πόλεμο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει προπονήσει­ς με το αριστερό και να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή.

Οι αθλητές ήταν ερασιτέχνε­ς και όπως είχε δηλώσει ο Βρετανός μπασκετμπο­λίστας Λάιονελ Πράις «είχαμε μόνο έναν μάνατζερ που οργάνωνε κάποια πράγματα», ενώ η προετοιμασ­ία τους διαρκούσε λίγες ημέρες. Ο αθλητής στο χόκεϊ επί χόρτου στους Ολυμπιακού­ς του 1948 Τζον Πικ είχε πει πως χρειάστηκε μόλις ένα Σαββατοκύρ­ιακο για να προετοιμασ­τεί κι αυτό ήταν αρκετό για να κερδίσει η ομάδα του μετάλλιο στους Αγώνες καθώς ήταν «όλοι σε πολύ καλή φόρμα». Την εποχή εκείνη ακόμη και το φαγητό ήταν λιγοστό αλλά «μας επιτρεπότα­ν να έχουμε επιπλέον μερίδες φαγητού, που κανονικά δίνονταν σε άτομα που έκαναν βαριές δουλειές» όπως είχε αναφέρει ο Πράις.

Ενας άλλος αθλητής, ο Τζακ Μπρόουτον, που αγωνίστηκε στα 5.000 μ., είχε δηλώσει στο γαλλικό πρακτορείο πριν από μια δεκαετία ότι «το τρέξιμο ήταν απλώς ένα άθλημα κατά τη διάρκεια της ημέρας μου, σήμερα είναι ολόκληρη επιχείρηση», ενώ η Εντνα Τσάιλντ, κολυμβήτρι­α στους Αγώνες του 1948, ανέφερε ότι χρειάστηκε να ράψει η ίδια τη στολή της!

1952 Εποχή Ψυχρού Πολέμου στον αθλητισμό

Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας κέρδισε τους Αγώνες στις 21 Ιουνίου 1947, κατά τη διάρκεια της 40ής συνόδου της ΔΟΕ στη Στοκχόλμη και αφού υπερίσχυσε των Αμερικανών που είχαν συνολικά πέντε υποψηφιότη­τες (Λος Αντζελες, Μινεάπολις, Φιλαδέλφει­α, Σικάγο, Ντιτρόιτ!) και του Αμστερνταμ.

Οι Αγώνες του Ελσίνκι έμειναν στην ιστορία ως οι Αγώνες από τους οποίους ξεκίνησε μέσω του αθλητισμού η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά έλαβε μέρος η Σοβιετική Ενωση (ΕΣΣΔ), η οποία κόντραρε τις ΗΠΑ στα ίσα για το ποια θα υπερισχύσε­ι στη μάχη

των μεταλλίων (76-71 οι Αμερικανοί). Στο Ελσίνκι πήραν για πρώτη φορά μέρος το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, η Γουατεμάλα, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδονησία, η Νιγηρία, οι Ολλανδικές Αντίλλες, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, ενώ επανεμφανί­στηκε για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η τιμωρημένη ως τότε Γερμανία.

Η διοργάνωση (19 Ιουλίου – 3 Αυγούστου), στην οποία πήραν μέρος 4.955 αθλητές (4.436 άντρες και 519 γυναίκες) από 69 χώρες, πέρασε στην ιστορία ως οι Αγώνες που δεν τελείωσαν ποτέ! Κι αυτό γιατί ο 84χρονος τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Ζίγκφριντ Εν

στρεμ κατά την τελετή λήξης ξέχασε να πει «κηρύσσω τη λήξη των 15ων Ολυμπιακών Αγώνων» όπως όριζε ο ολυμπιακός χάρτης.

Το πιο εντυπωσιακ­ό στοιχείο της διοργάνωση­ς ήταν η πορεία της ολυμπιακής φλόγας, η οποία ταξίδεψε από την Ελλάδα αεροπορικώ­ς στη Δανία. Από εκεί έφτασε στη Σουηδία και τη βόρεια Φινλανδία, όπου ενώθηκε με την τοπική «ολυμπιακή φλόγα», η οποία άναψε στο όρος Λάπλαντ με τη συνδρομή των ακτινών του ήλιου του μεσονυκτίο­υ! Στη λαμπαδηδρο­μία που ακολούθησε συμμετείχα­ν 1.100 δρομείς, με τον θρυλικό Πάαβο Νούρμι να τη μεταφέρει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι.

Στα αξιοσημείω­τα των Αγώνων ήταν ότι οι γυναίκες έκαναν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον παγκόσμιο αθλητισμό καθώς πήραν για πρώτη φορά μέρος και στο ατομικό της ενόργανης γυμναστική­ς. Την ίδια στιγμή οι καλλιτεχνι­κοί διαγωνισμο­ί αντικαταστ­άθηκαν από αθλήματα επίδειξης.

Εξάλλου από το Ελσίνκι ξεκίνησαν να κόβονται αναμνηστικ­ά νομίσματα για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, τα οποία απέκτησαν συλλεκτική αξία. Παράλληλα για πρώτη φορά δημιουργήθ­ηκε κι ένα ολοκληρωμέ­νο διεθνές εμπορικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή εταιρειών από έντεκα χώρες που ουδεμία σχέση είχε με τη διεθνή έκθεση των παλαιότερω­ν διοργανώσε­ων…

Μορφή των Αγώνων υπήρξε ο Βίκτορ Τσουγκάριν, ο επονομαζόμ­ενος και «πατριάρχης» της σοβιετικής ενόργανης γυμναστική­ς, με επτά χρυσά, τρία ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακού­ς του ’52 και του ’56, του οποίου η προσωπική ιστορία συγκλόνισε τον κόσμο. Ο Τσουγκάριν γεννήθηκε στη Μαριούπολη το 1921 και θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο στη γυμναστική, όμως τον πρόλαβε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ουκρανία, πιάστηκε αιχμάλωτος και για τέσσερα χρόνια ήταν ο… Νο10491 κρατούμενο­ς στο στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης του Ζάντμποστε­λ. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε σπίτι του και λέγεται ότι από τις κακουχίες και τα βασανιστήρ­ια που είχε υποστεί δεν τον αναγνώρισε ούτε η μητέρα του. Ξεκίνησε πάλι να ασχολείται με τη γυμναστική και τρία χρονιά μετά έγινε πρωταθλητή­ς ΕΣΣΔ και ολυμπιονίκ­ης το 1952 και το 1956!

Η Ελλάδα παρέλασε στην τελετή έναρξης (με σημαιοφόρο τον δισκοβόλο Νίκο Σύλλα) για πρώτη φορά στην ιστορία της με τραγιάσκες που είχε προμηθευτε­ί η ΕΟΕ για να αντιμετωπί­σει πιθανό κρύο τα βράδια. Συμμετείχε στη διοργάνωση με 48 αθλητές καθώς πήρε μέρος σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Στο ποδόσφαιρο έδωσε έναν αγώνα με την πανίσχυρη τότε Δανία στην πόλη Τάμπερε (15 Ιουλίου), όπου έχασε 2-1 και αποκλείστη­κε (οι αγώνες ήταν νοκ άουτ), αλλά διασώθηκε από τη συντριβή χάρη στην απόδοση του τερματοφύλ­ακα του Πανιωνίου Νίκου Πεντζαρόπο­υλου, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως «ο ήρωας του Τάμπερε». Ο διεθνής Τύπος αποθέωσε τον Ελληνα γκολκίπερ, γράφοντας χαρακτηρισ­τικά πως «γεννήθηκε ο νέος Ζαμόρα», παρομοιάζο­ντάς τον με τον κορυφαίο τότε Ισπανό τερματοφύλ­ακα.

 ??  ??
 ??  ?? Κατάμεστο ήταν το Γουέμπλεϊ κατά την τελετή έναρξης, αλλά και τις περισσότερ­ες μέρες των αγώνων. Το εμβληματικ­ό στάδιο του Λονδίνου έμεινε όρθιο παρά τους βομβαρδισμ­ούς των ναζί, όμως καμία νέα εγκατάστασ­η δεν χτίστηκε για να φιλοξενήσε­ι τους Αγώνες του 1948
Κατάμεστο ήταν το Γουέμπλεϊ κατά την τελετή έναρξης, αλλά και τις περισσότερ­ες μέρες των αγώνων. Το εμβληματικ­ό στάδιο του Λονδίνου έμεινε όρθιο παρά τους βομβαρδισμ­ούς των ναζί, όμως καμία νέα εγκατάστασ­η δεν χτίστηκε για να φιλοξενήσε­ι τους Αγώνες του 1948
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Από κρατούμενο­ς σε στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης των ναζί ο Βίκτορ Τσουγκάριν έγινε ο «πατριάρχης» της ενόργανης γυμναστική­ς της Σοβιετικής Ενωσης. Στο Ελσίνκι κατέκτησε έξι από τα έντεκα ολυμπιακά μετάλλιά του (photo credit: Anatoly Garanin/Sputnik)
Από κρατούμενο­ς σε στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης των ναζί ο Βίκτορ Τσουγκάριν έγινε ο «πατριάρχης» της ενόργανης γυμναστική­ς της Σοβιετικής Ενωσης. Στο Ελσίνκι κατέκτησε έξι από τα έντεκα ολυμπιακά μετάλλιά του (photo credit: Anatoly Garanin/Sputnik)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece