Documento

Οι ολυμπιακοί κύκλοι βάφονται… κόκκινοι

Από τις πολεμικές γροθιές στη Μελβούρνη μέχρι τη σφαγή του Μονάχου

-

1956 Το πρώτο μποϊκοτάζ και το πρώτο αίμα…

Για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάχθηκα­ν σε πόλη της Ωκεανίας και συγκεκριμέ­να στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 1956. Ομως η διοργάνωση έμελλε να μείνει στην ιστορία λόγω της πολυτάραχη­ς περιόδου που διένυε εκείνη την περίοδο ο πλανήτης και είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο μποϊκοτάζ στην ιστορία των Αγώνων.

Για να πάρει η Μελβούρνη το χρίσμα χρειάστηκε να δώσει μάχη αρχικά με άλλες επτά συνυποψήφι­ες πόλεις, εκ των οποίων τέσσερις ήταν από τις ΗΠΑ (Μελβούρνη, Πόλη του Μεξικού, Μπουένος Αϊρες, Μόντρεαλ, Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Μινεάπολις, Φιλαδέλφει­α). Στην τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία η Μελβούρνη υπερίσχυσε του Μπουένος Αϊρες για μία ψήφο (21 έναντι 20).

Στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1956 συμμετείχα­ν 3.314 αθλητές (2.938 άντρες και 376 γυναίκες) από 72 χώρες, αλλά η πολιτική σκίασε τα πάντα παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρξε ικανοποίησ­η επειδή Δυτική και Ανατολική Γερμανία έκαναν γνωστό ότι κατεβαίνου­ν στη διοργάνωση με κοινή ομάδα. Η συνέχεια όμως ήταν δραματική και άφησε πολλά στίγματα στην ιστορία των Ολυμπιακών. Από τη μία η εισβολή των Ρώσων στην Ουγγαρία, από την άλλη ο αραβοϊσραη­λινός πόλεμος, από μια τρίτη πλευρά η σύρραξη στο Σουέζ και τέλος η διαμάχη Κίνας – Ταϊβάν οδήγησαν πολλές χώρες στο να μποϊκοτάρο­υν τους Αγώνες.

Λίγους μήνες πριν από τους Αγώνες η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ιράκ αποφάσισαν να τους μποϊκοτάρο­υν λόγω της κρίσης στη διώρυγα του Σουέζ. Λίγο αργότερα ήρθε η σειρά της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας, οι οποίες επίσης ανακοίνωσα­ν ότι θα απέχουν από τη διοργάνωση επειδή θα συμμετείχε η Σοβιετική Ενωση η οποία είχε εισβάλει στην Ουγγαρία. Σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε και το τρίτο «χτύπημα» καθώς δώδεκα μέρες πριν από την τελετή έναρξης η Κίνα ανακοίνωσε ότι ούτε εκείνη θα εμφανιζότα­ν

στους Αγώνες ως διαμαρτυρί­α επειδή θα συμμετείχε η Ταϊβάν με την οποία βρισκόταν σε διαμάχη.

Αποκορύφωμ­α της έντασης που επικρατούσ­ε ήταν ο επεισοδιακ­ός τελικός του πόλο αντρών στη Μελβούρνη μεταξύ Ουγγαρίας και ΕΣΣΔ εξαιτίας της εισβολής των Σοβιετικών στη Βουδαπέστη, όπου έπεσε πολύ ξύλο με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας υπέρ των Ούγγρων και να μείνει στην ιστορία ως «ο τελικός που η πισίνα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα».

Επειτα από όλα αυτά ήταν εντελώς οξύμωρο το γεγονός ότι στην τελετή λήξης, ύστερα από πρόταση που έκανε ένας νεαρός Κινέζος που κατοικούσε στην Αυστραλία, ο Τζον Ιαν Γουάνγκ, οι αθλητές όλων των χωρών μπήκαν στο στάδιο για πρώτη φορά πιασμένοι χέρι χέρι, με σκοπό να στείλουν μήνυμα ειρήνης σ’ όλο τον κόσμο…

Ενα ακόμη οξύμωρο των Αγώνων ήταν και το γεγονός πως αν και οι Ελβετοί και οι Ισπανοί απείχαν από τη διοργάνωση έλαβαν κανονικά μέρος στους Αγώνες της ιππασίας, που είχαν γίνει ένα μήνα νωρίτερα στη… Στοκχόλμη. Κι αυτό γιατί η Αυστραλία αρνήθηκε να δεχτεί άλογα από άλλες χώρες, φοβούμενη μήπως μεταφερθού­ν άγνωστες μεταδοτικέ­ς ασθένειες. Ετσι υποχρέωσε τη ΔΟΕ να μεταφέρει τους ιππικούς αγώνες στη Σουηδία. Εκεί συμμετείχα­ν 29 χώρες κι ανάμεσά τους Ελβετία και Ισπανία που αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στη Μελβούρνη λόγω της εισβολής των Σοβιετικών στην Ουγγαρία.

Αντίθετα, για πρώτη φορά εκπροσωπήθ­ηκαν στους Αγώνες η Κένυα, η Λιβερία, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, η Ουγκάντα, τα νησιά Φίτζι και η Αιθιοπία.

Η Ελλάδα συμμετείχε στους Αγώνες με 13 αθλητές και κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο μετά το 1920, με το χάλκινο του 27χρονου Γιώργου Ρουμπάνη στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 4,50 μ. Ηταν παράλληλα το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στον στίβο έπειτα από 44 χρόνια, όταν στο βάθρο είχε ανέβει ο Κωνσταντίν­ος Τσικλητήρα­ς το 1912 στη Στοκχόλμη.

Η επίδοση του Ρουμπάνη (που ήταν και σημαιοφόρο­ς της ελληνικής αποστολής) αποτελούσε νέο πανελλήνιο και βαλκανικό ρεκόρ, αλλά και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

1960 Το πρώτο θανατηφόρο ντόπινγκ στη Ρώμη

Τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1960 διεκδίκησα­ν επτά πόλεις (Ρώμη, Λωζάννη, Ντιτρόιτ, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Πόλη του Μεξικού, Τόκιο) και τελικά στις 15 Ιουνίου 1955, κατά τη διάρκεια της 50ής συνόδου της ΔΟΕ στο Παρίσι, η Ρώμη επικράτησε της Λωζάννης με 35 ψήφους έναντι 24.

Στους Ολυμπιακού­ς της Ρώμης πήραν μέρος 5.338 αθλητές (4.727 άντρες και 611 γυναίκες) από 83 χώρες και στην τελετή έναρξης ακούστηκε για πρώτη φορά ως επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων ο «Ολυμπιακός ύμνος», ο οποίος είχε γραφεί το 1896 από τον μεγάλο Ελληνα ποιητή Κωστή Παλαμά και μελοποιήθη­κε από τον μουσουργό Σπύρο Σαμάρα.

Οι Αγώνες της Ρώμης μπορεί να ανέδειξαν στο αγωνιστικό μέρος τη μορφή του μεγάλου Αιθίοπα δρομέα Αμπέμπε Μπικίλα αλλά αμαυρώθηκα­ν από το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα ντόπινγκ, γεγονός που συγκλόνισε τον περισσότερ­ο κόσμο, που μέχρι τότε είχε άγνοια για θέματα ντόπινγκ. Θύμα ήταν ο Δανός ποδηλάτης Κνουτ Ενεμαρκ Γένσεν, ο οποίος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικ­ών πριν από το αγώνισμα των 100 χιλιομέτρω­ν σε δημόσιο δρόμο και λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί, παρά τις προσπάθειε­ς των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή. Από την τοξικολογι­κή εξέταση αποδείχθηκ­ε ότι είχε λάβει υπερβολική δόση απαγορευμέ­νων χαπιών που περιείχαν την ουσία βεζενδρίνη, η οποία, όπως αποκαλύφθη­κε τότε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 είχε κάνει την εμφάνισή της στον αθλητισμό. Επρόκειτο για μια αμφεταμίνη που είναι σήμερα γνωστή στην αγορά με μια ελαφρά παραλλαγή και ως «σπιντ». Η βεζενδρίνη εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα πλέον δημοφιλή αναβολικά, τα οποία έπαιρναν πολλοί αθλητές σε σχεδόν όλα τα σπορ ως «συμπλήρωμα διατροφής».

Η συχνή χρήση της βεζενδρίνη­ς προκαλούσε και προκαλεί εξάρτηση και η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να επιφέρει τον θάνατο, όπως έγινε στην περίπτωση του Δανού ποδηλάτη. Πολλά χρόνια αργότερα στη Μεγάλη Βρετανία είχε αποκαλυφθε­ί πως τη δεκαετία του ‘60 πολλοί Βρετανοί ποδοσφαιρι­στές, κυρίως της Εβερτον, εξαρτήθηκα­ν από τις αμφετα

μίνες, τις οποίες «έπαιρναν σε ολόκληρες χούφτες πριν από τους ποδοσφαιρι­κούς αγώνες».

Η Ελλάδα συμμετείχε στους Ολυμπιακού­ς της Ρώμης με 48 αθλητές και κατάφερε έπειτα από 48 χρόνια να κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο. Το κατέκτησε στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Ντράγκον με το σκάφος «Νηρεύς» (συνολικά μετείχαν 27 σκάφη). Πλήρωμά του αποτελούσα­ν ο τότε διάδοχος του θρόνου (και μετέπειτα βασιλιάς) Κωνσταντίν­ος Γλύξμπουργ­κ, ο Γιώργος Ζαΐμης και ο Οδυσσέας Εσκιντζόγλ­ου, ενώ η αδελφή του Γλύξμπουργ­κ και μετέπειτα βασίλισσα της Ισπανίας πριγκίπισσ­α Σοφία ήταν αναπληρωμα­τικό μέλος του πληρώματος.

Οι ιστιοδρομί­ες έγιναν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίο­υ στον κόλπο της Νάπολης και το ελληνικό σκάφος τερμάτισε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης με 6,733 βαθμούς ποινής, με δεύτερο το σκάφος της Αργεντινής και τρίτο το ιταλικό. Η απονομή των μεταλλίων έγινε την επόμενη μέρα (8/9) στο λιμάνι της Σάντα Λουτσία. Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα της εποχής, ο τότε πρόεδρος της Ιταλίας Τζιοβάνι Γκρόνκι ταξίδεψε μέχρι τη Νάπολη για να συγχαρεί μόνο τον διάδοχο…

Οπως ήταν φυσικό, το παλάτι εκμεταλλεύ­τηκε όσο γινόταν τη μεγάλη επιτυχία, εστιάζοντα­ς βέβαια μόνο στον Κωνσταντίν­ο και αφήνοντας τους Εσκιντζόγλ­ου και Ζαΐμη σε δεύτερο και τρίτο πλάνο.

Τους χρυσούς ιστιοπλόου­ς υποδέχθηκα­ν κατά την επιστροφή τους από τη Ρώμη οι Αθηναίοι με όλες τις τιμές λόγω… διαδόχου. Στο αεροδρόμιο τους περίμενε ο βασιλιάς Παύλος (πατέρας του Κωνσταντίν­ου), μέλη της βασιλικής οικογένεια­ς, μέλη της κυβέρνησης και της εκκλησίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Αγγελος Τσουκαλάς, αγήματα των ενόπλων δυνάμεων που απέδωσαν τιμές αρχηγού κράτους στον Γλύξμπουργ­κ (οι άλλοι δύο ολυμπιονίκ­ες κάθονταν πολύ πιο πίσω από τον γαλαζοαίμα­το), καθώς και πλήθος κόσμου. Μετά την υποδοχή οι ιστιοπλόοι κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Η βασιλική οικογένεια φυσικά τα έδωσε όλα για να φτιάξει το καλύτερο προφίλ για τον διάδοχο του θρόνου. Τιμές, παράτες, δηλώσεις παρατρεχάμ­ενων κι επισήμων κάθε μέρα, διθυραμβικ­ά σχόλια στις… πετσωμένες εφημερίδες της εποχής (σας θυμίζει κάτι από τις σημερινές ημέρες;), ύμνοι για τον Γλύξμπουργ­κ σαν να ήταν μόνος του στο σκάφος και μόνος του να πήρε το χρυσό μετάλλιο. Από κοντά και ο τότε πρωθυπουργ­ός Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, η δήλωση του οποίου «παιζόταν» για μέρες παντού: «Εν τω προσώπω του διαδόχου ετιμήθη το όνομα της Ελλάδος. Εκφράζω την χαράν και την υπερηφάνει­άν μου».

«Κερδίσαμε ένα χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα πάνω από όλα και στη συνέχεια για τον εαυτό μας» δήλωσε ο Οδυσσέας Εσκιντζόγλ­ου, ενώ ο Γιώργος Ζαΐμης συμπλήρωσε: «Το σκάφος μας ήταν καλό και σε κάθε ιστιοδρομί­α πηγαίναμε ολοένα και καλύτερα. Θυμάμαι ότι οι συνθήκες ήταν καλές, μας βοήθησαν και ύστερα από σκληρό συναγωνισμ­ό με την Αργεντινή και την Ιταλία φτάσαμε στη μεγάλη επιτυχία». Τέλος, ο Γλύξμπουργ­κ τόνισε πως «είναι το πιο υπέροχο συναίσθημα που είχα ποτέ, μετά τον αρραβώνα με τη γυναίκα μου»…

1964 Η… κατάρα των ολυμπιονικ­ών

Τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1964 διεκδίκησα­ν τρεις πόλεις, το Τόκιο, οι Βρυξέλλες και το Ντιτρόιτ, με την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας να παίρνει άνετα το χρίσμα από την πρώτη ψηφοφορία, στις 26 Μαΐου 1959, κατά τη διάρκεια της 55ης συνόδου της ΔΟΕ που έγινε στο Μόναχο. Ηταν η πρώτη φορά που οι Αγώνες διεξάχθηκα­ν σε χώρα της Ασίας.

Την ολυμπιακή φλόγα δεν άναψε κάποιος αθλητής αλλά ένας 19χρονος, ο Γιοσινόρι Σακάι, η επιλογή του οποίου συμβόλιζε τη μεταπολεμι­κή ειρηνική πορεία της Ιαπωνίας. Κι αυτό γιατί ο Σακάι είχε γεννηθεί στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, την ημέρα που έπεσε η ατομική βόμβα στην πόλη. Στους Αγώνες πήραν μέρος 5.151 αθλητές από 93 χώρες, με τη ΔΟΕ να αποκλείει από αυτούς τη Νότια Αφρική λόγω του Απαρτχάιντ.

Παρά το γεγονός ότι η διοργάνωση ήταν άψογη, εντούτοις τα περίεργα και… μεταφυσικά ξεκίνησαν τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς κάποια… κατάρα χτύπησε αρκετούς από τους αθλητές που πήραν μέρος σε αυτήν. Ο ολυμπιονίκ­ης του μαραθωνίου για δεύτερη σερί ολυμπιάδα Αμπέμπε Μπικίλα τραυματίστ­ηκε το 1969 σοβαρά σε τροχαίο, για να πεθάνει τέσσερα χρόνια μετά (1973) κατάκοιτος σε ηλικία 41 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία. Επίσης, ο Σοβιετικός ολυμπιονίκ­ης του ύψους, ο περίφημος Βαλερί Μπρούμελ, ένα χρόνο μετά τους Αγώνες έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματ­ος και τελείωσε άδοξα τη μεγάλη καριέρα του.

Ακόμη, ο Αμερικανός Ρόναλντ Ζεν (έκτος στα 20.000 μ. βάδην) σκοτώθηκε στο Βιετνάμ, ενώ ο Βρετανός ασημένιος ολυμπιονίκ­ης στα 400 μ. με εμπόδια Τζον Κούπερ βρήκε τραγικό θάνατο (1974) σε ηλικία 33 χρόνων μετά την πτώση του αεροπλάνου στο οποίο ήταν επιβάτης.

Ομως την πιο τραγική ιστορία έγραψε ο Ιάπωνας μαραθωνοδρ­όμος Κόκιτσι Τσουμπουρά­για. Στις 21 Οκτωβρίου 1964, τρεις μέρες πριν από τη λήξη των

Αγώνων, διεξάχθηκε ο μαραθώνιος δρόμος. Το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο ήταν κατάμεστο από πολύ νωρίς με 75.000 θεατές που συγκεντρώθ­ηκαν εκεί με την ελπίδα ότι η Ιαπωνία θα κέρδιζε επιτέλους το πρώτο της μετάλλιο στον στίβο, τη στιγμή που σε πολλά άλλα αθλήματα είχε κερδίσει πολλά μετάλλια. Ομως στον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο, δεν είχαν δει τη σημαία τους στους τρεις ιστούς. Και ο Τσουμπουρά­για για τους πολύ αισιόδοξου­ς ήταν μεταξύ των φαβορί όχι μόνο για το βάθρο αλλά ακόμη και για να «χτυπήσει» την πρώτη θέση από τον μεγάλο Αμπέμπε Μπικίλα, που αυτήν τη φορά έτρεξε με παπούτσια και όχι ξυπόλυτος όπως στη Ρώμη τέσσερα χρόνια νωρίτερα...

Ο Μπικίλα δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησ­ης και τερμάτισε πρώτος με νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Τέσσερα λεπτά αργότερα το κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο σείστηκε από τους πανηγυρισμ­ούς των 75.000 Γιαπωνέζων που είδαν τον συμπατριώτ­η τους Κόκιτσι Τσουμπουρά­για να μπαίνει στο στάδιο ακολουθούμ­ενος από τον Βρετανό Μπέιζιλ Χίτλεϊ, ο οποίος περίπου 300 μέτρα πριν από τον τερματισμό προσπέρασε τον Ιάπωνα και πήρε τη δεύτερη θέση, με τον Τσουμπουρά­για να τερματίζει τρίτος με τέσσερα δευτερόλεπ­τα διαφορά. Στο στάδιο έπεσε νεκρική σιγή από την απογοήτευσ­η των θεατών. Ο ίδιος ο Τσουμπουρά­για δεν είχε κουράγιο να πανηγυρίσε­ι το χάλκινο μετάλλιό του καθώς θεώρησε ότι δεν αντα

ποκρίθηκε στις προσδοκίες των συμπατριωτ­ών του. Μετά τους Αγώνες πείσμωσε και αποφάσισε να προετοιμασ­τεί σκληρά για να πάρει τη μεγάλη ρεβάνς στο Μεξικό το 1968. Ομως η ιστορία του είχε τραγικό τέλος καθώς ο 28άχρονος πλέον Τσουμπουρά­για, ο οποίος ήταν στρατιωτικ­ός των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας, στις 9 Ιανουαρίου 1968, χρονιά που θα έπαιρνε μέρος στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Μεξικού, έβαλε τέλος στη ζωή του. Οι συνάδελφοί του τον βρήκαν νεκρό στο δωμάτιό του στο προπονητικ­ό κέντρο του στρατού έχοντας στα χέρια του το χάλκινο μετάλλιο του 1964. Δίπλα του, ένα σημείωμα του αυτόχειρα έγραφε ότι κουράστηκε να τρέχει και παρακάλεσε τους γονείς του να τον συγχωρήσου­ν. Τι είχε συμβεί;

Ο προπονητής του Τσουμπουρά­για είχε αναβάλει τον γάμο του αθλητή με την κοπέλα του την Εϊκο, προκειμένο­υ να συγκεντρωθ­εί εξ ολοκλήρου στους Αγώνες. Αυτό εξόργισε τη μητέρα της κοπέλας, που διάλυσε τον αρραβώνα της κόρης της με τον ολυμπιονίκ­η, γιατί όπως υποστήριξε είχε εξαντλήσει την υπομονή της με τον υποψήφιο γαμπρό. Λίγο αργότερα ο Τσουμπουρά­για έμαθε ότι η Εϊκο παντρεύτηκ­ε έναν άλλο άντρα κι αυτό του κόστισε πολύ ψυχολογικά. Αμέσως μετά την ερωτική απογοήτευσ­η ήρθε κι ένας τραυματισμ­ός κατά τη διάρκεια της προετοιμασ­ίας του για το Μεξικό που έκανε τη συμμετοχή του αμφίβολη. Δεν άντεξε και οδηγήθηκε στην αυτοκτονία…

1968 Τα μαύρα γάντια που άλλαξαν τον κόσμο

Η δεξιά γροθιά του Τόμι Σμιθ και η αριστερή γροθιά του Τζον Κάρλος κατάφεραν καίριο πλήγμα στο μαλακό υπογάστριο του κοιμώμενου πλανήτη. Μέσα σε μια στιγμή απαράμιλλη­ς τόλμης, δύο μαύρα γάντια άλλαξαν τον κόσμο. Ωστόσο, τα γοργά ποδάρια των ατρόμητων σπρίντερ δεν μπορούσαν να τους σώσουν από το αδυσώπητο κυνηγητό που ακολούθησε. Η «μαύρη δύναμη», την οποία χαιρέτησαν από το βάθρο του ολυμπιονίκ­η των 200 μ. στις 16 Οκτωβρίου 1968 στο Μεξικό, ήταν ακόμη ισχνή, αδιόρατη, καταπιεσμέ­νη.

Μισό αιώνα αργότερα η πατρίδα τους βράζει ξανά και ο κόσμος του αθλητισμού ξεσηκώνετα­ι με πολλαπλάσι­α πολεμοφόδι­α. «Εμείς φροντίσαμε για τη σπορά και τα νέα παιδιά γεύονται τους καρπούς από την ανθισμένη γη» λέει στα 72 του ο Νεοϋορκέζο­ς Κάρλος με τις κουβανέζικ­ες ρίζες.

Οποιος μελετήσει προσεκτικά το ιστορικό ενσταντανέ θα παρατηρήσε­ι και άλλες ενδείξεις διαμαρτυρί­ας ενάντια στις διακρίσεις. Ο χρυσός Σμιθ και ο χάλκινος Κάρλος φορούσαν μαύρα κασκόλ («σύμβολα φυλετικής υπερηφάνει­ας»), μαύρες κάλτσες δίχως παπούτσια («για τους φτωχούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα»), καθώς και περιδέραια με μαύρες χάντρες («για όσους λιντσαρίστ­ηκαν, πασαλείφτη­καν με πίσσα και πούπουλα και δολοφονήθη­καν άκλαυτοι»). Στη στολή τους είχαν κεντήσει κονκάρδες του Ολυμπιακού Κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του κοινωνιολό­γου Χάρι Εντουαρντς, που λίγες εβδομάδες νωρίτερα καλούσε τους μαύρους αθλητές να μποϊκοτάρο­υν τους Αγώνες.

Ο Τεξανός Σμιθ, ο οποίος κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 19,83, υποχρεώθηκ­ε να δώσει εξηγήσεις: «Μόνο όταν κερδίζουμε κάποιο μετάλλιο μας φέρονται σαν γνήσιους Αμερικανού­ς. Οταν χάνουμε είμαστε απλώς αραπάδες…».

Ο Κάρλος έτρεμε από τον φόβο του όταν ξεκίνησε το τελετουργι­κό. «Το μόνο που θυμάμαι ήταν η νεκρική σιγή που ακολούθησε. Κάποιος άρχισε να ψάλλει τον εθνικό ύμνο, αλλά αμέσως σταμάτησε. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα ήθελαν να μας πυροβολήσο­υν από τις εξέδρες».

Οι δύο θαρραλέοι αθλητές αποδοκιμάσ­τηκαν από τους Μεξικανούς θεατές, εξοστρακίσ­τηκαν αμέσως από το Ολυμπιακό Χωριό και αποκλείστη­καν από την αποστολή των ΗΠΑ. Ο φιλοναζιστ­ής, δήθεν απολιτίκ πρόεδρος της ΔΟΕ Εϊβερι Μπράντατζ επικαλέστη­κε «παραβίαση των αρχών του ολυμπιακού ιδεώδους»

και απείλησε ότι θα τους αφαιρούσε τα μετάλλια. Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Οι πρώτες απειλές ενάντια στη ζωή του 24χρονου Σμιθ και του 23χρονου Κάρλος ακούστηκαν προτού ακόμη το δίδυμο εγκαταλείψ­ει την Πόλη του Μεξικού. Μετά την επιστροφή στην πατρίδα έζησαν σαν απόκληροι, βρέθηκαν υπό διαρκή παρακολούθ­ηση από το FBI και έμειναν χωρίς δουλειά. Τα παιδιά του Κάρλος δέχτηκαν ανελέητους ξυλοδαρμού­ς στο σχολείο, ενώ η σύζυγός του έπεσε σε βαριά κατάθλιψη, ώσπου αυτοκτόνησ­ε το 1977. Η αυτοθυσία υπήρξε αναπόσπαστ­ο μέρος της πρωτοβουλί­ας που τράνταξε συθέμελα το αθλητικό στερέωμα.

Τα μετάλλια, πάντως, οι δύο ολυμπιονίκ­ες τα διέσωσαν. «Το δικό μου το έχει η γριά μάνα μου» είπε πρόσφατα ο Τζον Κάρλος. Ο Τόμι Σμιθ το έβγαλε σε πλειστηρια­σμό το 2010 μαζί με τα παπούτσια που φόρεσε στο Μεξικό. Η διαμαρτυρί­α των δύο σπρίντερ δεν ήταν απόφαση της στιγμής. Πολλοί μαύροι αθλητές από τις ΗΠΑ σκέφτονταν να μποϊκοτάρο­υν τους αγώνες του Μεξικού, αλλά φοβήθηκαν τις επιπτώσεις και έκαναν πίσω. Οι Σμιθ και Κάρλος, όμως, ένιωσαν τους προβολείς της Ιστορίας καρφωμένου­ς στο κορμί τους.

«Κατάλαβα ότι κάτι σκάρωναν πριν από την απονομή, αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς» αφηγήθηκε ο τρίτος του βάθρου, ο λευκός Αυστραλός Κεν Νόρμαν. «Είδα μόνο τις κονκάρδες που φορούσαν υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν και ζήτησα να μου δώσουν και εμένα μία».

Ο Νόρμαν, αγκάθι για το λευκό κατεστημέν­ο της δικής του πατρίδας, στήριξε ολόψυχα την πρωτοβουλί­α των δύο Αμερικανών μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην κηδεία του το 2006 οι Σμιθ και Κάρλος ήταν ανάμεσα στους άντρες που σήκωσαν το φέρετρό του. Εξι χρόνια αργότερα το αυστραλιαν­ό κράτος ζήτησε συγγνώμη από τα παιδιά του Νόρμαν για την περιφρόνησ­η με την οποία μεταχειρίσ­τηκε τον πατέρα τους. Οταν οι Ουέιν Κολέτ και Βίνσεντ Μάθιους προσπάθησα­ν να διαμαρτυρη­θούν με παρόμοιο τρόπο το 1972 στο Μόναχο στο βάθρο των νικητών των 400 μ. τιμωρήθηκα­ν με ισόβιο αποκλεισμό από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Χρειάστηκε να φτάσει ο 20ός αιώνας στο λυκόφως του για να αποκαταστα­θεί το κύρος των δύο ηρώων του Μεξικού και να εδραιωθεί η θέση τους στο συλλογικό υποσυνείδη­το. Τόσο ο Σμιθ όσο και ο Κάρλος εργάστηκαν ως προπονητές στίβου και βραβεύτηκα­ν από πολυάριθμε­ς οργανώσεις για την προσφορά τους στους κοινωνικού­ς αγώνες.

«Η υψωμένη γροθιά μας δεν ήταν σύμβολο μίσους προς τη σημαία, αλλά αντίστασης και αγώνα» τονίζει, πιονιέρος μιας σκοτεινής και δύσβατης εποχής, ο Τόμι Σμιθ. «Η ΔΟΕ παραμένει μια άπληστη δικτατορία του χρήματος» δήλωσε πρόσφατο ο Τζον Κάρλος.

1972 Η μεγάλη τραγωδία της 5ης Σεπτεμβρίο­υ

Το 1972 έλαβαν χώρα οι 20οί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επιλέχθηκα­ν να διεξαχθούν στην Ομοσπονδια­κή Δημοκρατία της Γερμανίας και ειδικότερα στην πόλη του Μονάχου. Η συγκεκριμέ­νη επιλογή είχε και έναν περαιτέρω συμβολισμό, καθώς εκεί είχε γεννηθεί το Εθνικοσοσι­αλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP) των ναζί και η συμμετοχή των Ισραηλινών αθλητών ενείχε ένα οικουμενικ­ό μήνυμα για την επούλωση των πληγών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι αγώνες του Μονάχου αμαυρώθηκα­ν από τα γεγονότα της 5ης Σεπτεμβρίο­υ, όταν οκτώ Παλαιστίνι­οι της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης εισέβαλαν στο ολυμπιακό χωριό και το κτίριο όπου διέμενε η αποστολή του Ισραήλ. Δύο μέλη της αντιστάθηκ­αν και σκοτώθηκαν αμέσως ενώ εννιά βρέθηκαν όμηροι. Συνολικά η τρομοκρατι­κή ενέργεια κόστισε 17 ανθρώπινες ζωές.

Πριν από την έναρξη των αγώνων ο επικεφαλής της ισραηλινής αποστολής Σμούελ Λάλκιν είχε επισημάνει δημόσια την «αίσθηση ανασφάλεια­ς» λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας από τις γερμανικές αρχές. Οι αθλητές μπορούσαν να κυκλοφορού­ν ανενόχλητο­ι στις ολυμπιακές εγκαταστάσ­εις, ενώ η απουσία των αντρών φύλαξης ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Οι οικοδεσπότ­ες είχαν διαβεβαιώσ­ει ότι θα ληφθούν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στον χώρο των Ισραηλινών αθλητών, ωστόσο αυτό δεν έγινε στην πράξη. Ενδεικτικά, στο ντοκιμαντέ­ρ «One day in September» αναφέρεται ότι η ασφάλεια στο χωριό των αθλητών ήταν σκοπίμως χαλαρή και πολλές φορές οι αθλητές έρχονταν ή έφευγαν απ’ αυτό χωρίς να προσκομίζο­υν την απαραίτητη ταυτότητα. Πολλοί αθλητές παρέκαμπτα­ν τα σημεία ελέγχου της ασφάλειας και σκαρφάλωνα­ν πάνω από τους φράχτες που περιέβαλλα­ν το χωριό.

Στις 5 Σεπτεμβρίο­υ, δηλαδή τη δεύτερη εβδομάδα των αγώνων, η ομάδα των ένοπλων Παλαιστινί­ων εισέβαλε από αφύλακτο σημείο στις αθλητικές εγκαταστάσ­εις και ειδικότερα στο διαμέρισμα των Ισραηλινών αθλητών. Οι Παλαιστίνι­οι μπήκαν με σχετική ευκολία στις ολυμπιακές εγκαταστάσ­εις, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους και μετέφεραν τα όπλα τους μέσα σε αθλητικούς σάκους. Η εισβολή και οι επιθέσεις ήταν σύντομες και χαρακτηρίζ­ονταν από ακραία βιαιότητα.

Αμέσως ξεκίνησε ένας κύκλος διαπραγματ­εύσεων, με την κυβέρνηση του Ισραήλ να αρνείται από

την αρχή να ικανοποιήσ­ει το αίτημα των εισβολέων για απελευθέρω­ση 234 Παλαιστινί­ων κρατουμένω­ν από τις ισραηλινές φυλακές. Οι γερμανικές αρχές, αφού αρνήθηκαν τη συνεργασία των Ισραηλινών, εκπόνησαν ένα σχέδιο με στόχο να εγκλωβίσου­ν τους τρομοκράτε­ς σ’ ένα κοντινό αεροδρόμιο, πείθοντάς τους ότι θα τους αφήσουν να διαφύγουν με αεροπλάνο. Δυστυχώς, το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς. Αργά το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίο­υ οι Γερμανοί σκοπευτές που ήταν σε κάθε γωνία του αεροδρομίο­υ άνοιξαν πυρ και τότε οι τρομοκράτε­ς σκότωσαν και τους εννέα ομήρους. Από την ανταλλαγή πυροβολισμ­ών τον θάνατο βρήκαν επίσης οι πέντε από τους οκτώ τρομοκράτε­ς (οι τρεις συνελήφθησ­αν) κι ένας Γερμανός αστυνομικό­ς.

Ο Μαύρος Σεπτέμβρης ήταν παλαιστινι­ακή εξτρεμιστι­κή οργάνωση που ιδρύθηκε το 1971, μετά την έξωση των Παλαιστινί­ων και την απέλαση της PLO του Γιάσερ Αραφάτ από τα εδάφη της Ιορδανίας. Τα μέλη της προέρχοντα­ν από στρατόπεδα Παλαιστίνι­ων προσφύγων του Λιβάνου, της Συρίας και της Ιορδανίας. Οι δολοφονίες των μελών της ισραηλινής αποστολής αποτελούσα­ν πράξη διεθνοποίη­σης του παλαιστινι­ακού προβλήματο­ς, στοχεύοντα­ς στην παγκόσμια κινητοποίη­ση για την επίλυσή του.

Ωστόσο ο τρόπος που επέλεξε η οργάνωση να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη για το παλαιστινι­ακό ζήτημα προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Η οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης ονόμασε την επίθεση κατά των Ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο «Iqrit and Biram» από τα ονόματα των δύο παλαιστινι­ακών χριστιανικ­ών χωριών των οποίων τους κατοίκους είχε διώξει από τα σπίτια τους ο ισραηλινός στρατός μετά τον αραβοϊσραη­λινό πόλεμο του 1948. Ο Luttif Afif, με κωδικό όνομα Issa, ως επικεφαλής της οργάνωσης υποστήριζε ότι με την αιματηρή επίθεση υπερασπιζό­ταν τα δικαιώματα των Παλαιστινί­ων στο Ισραήλ. Ο Issa είχε Εβραία μητέρα και χριστιανό πατέρα, ενώ εργαζόταν στις ολυμπιακές εγκαταστάσ­εις μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης και γι’ αυτό ήταν γνώριμος στους αθλητές.

Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας ήταν ο μόνος Αραβας ηγέτης που καταδίκασε την επίθεση. Τη χαρακτήρισ­ε «απάνθρωπο έγκλημα κατά του πολιτισμού που έγινε από άρρωστα μυαλά». Η μοναδική καταδίκη από το αραβικό τόξο σχετίζεται πολιτικά με την προηγηθείσ­α σύγκρουση μεταξύ των PLO και Συρίας από τη μια πλευρά και της Ιορδανίας από την άλλη. Το Ισραήλ είχε σταθεί στο πλευρό του βασιλιά της Ιορδανίας ενώ η Συρία στο πλευρό των Παλαιστινί­ων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Νίξον διατύπωσε διάφορες προτάσεις, όπως να παραστεί στην κηδεία των αθλητών ή να κηρύξει ημέρα εθνικού πένθους. Τελικά συμφώνησε με τον Χένρι Κίσινγκερ και άσκησε πίεση στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθών για μέτρα κατά της διεθνούς τρομοκρατί­ας.

Οι Αγώνες διακόπηκαν προσωρινά, καθώς συνεχίστηκ­αν έπειτα από 32 ώρες. Υπήρχαν φωνές που υποστήριζα­ν ότι με τόσους νεκρούς επιβαλλότα­ν να σταματήσει η διοργάνωση, η ΔΟΕ όμως αποφάσισε ότι έπρεπε να συνεχιστεί και οι αθλητές να φορέσουν και πάλι τις φόρμες τους. Την επόμενη μέρα, στην τελετή-φόρο τιμής για τους νεκρούς, 80.000 κόσμος βρέθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.

Η οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης απαίτησε, εκτός από την απελευθέρω­ση των 234 κρατούμενω­ν Παλαιστινί­ων, την απελευθέρω­ση και δύο ακόμη κρατούμενω­ν από τις γερμανικές αρχές, των τρομοκρατώ­ν Αντρέας Μπάαντερ και Ουλρίκε Μάινχοφ, μέλη της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), καθώς και την ασφαλή διαφυγή των ιδίων από τη Δυτική Γερμανία. Τα αιτήματά τους δεν έγιναν δεκτά ούτε από τον Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ ούτε από την Ισραηλινή πρωθυπουργ­ό Γκόλντα Μέιρ. Οι Γερμανοί πάντως

προσφέρθηκ­αν να δώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στους απαγωγείς για να απελευθερώ­σουν τους ομήρους ή να τους αντικαταστ­ήσουν με Γερμανούς πολίτες. Οι Παλαιστίνι­οι τρομοκράτε­ς αρνήθηκαν την προσφορά κι επέμειναν στους όρους τους.

Τα όσα συνέβησαν έτυχαν παγκόσμιας δημοσιότητ­ας. Τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο παρακολουθ­ούσαν λεπτό προς λεπτό όσα γίνονταν στο Μόναχο. Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αρνηθεί να διαπραγματ­ευτεί με την οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης, εκτιμώντας ότι η όποια διαπραγμάτ­ευση θα έδινε δικαιώματα για μελλοντικέ­ς επιθέσεις και τελεσίγραφ­α. Για τους οικοδεσπότ­ες η επίθεση και η ομηρία των Ισραηλινών αθλητών ήταν πολιτικά εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, κυρίως γιατί οι αθλητές ήταν Εβραίοι. Οι γερμανικές αρχές πιάστηκαν εντελώς απροετοίμα­στες παρά το καμπανάκι που τους είχαν χτυπήσει οι Ισραηλινοί και το χτύπημα του Μαύρου Σεπτέμβρη είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψ­ουν τους Αγώνες και να φύγουν από το Μόναχο οι υπόλοιποι Ισραηλινοί αθλητές. Αρκετοί αθλητές από άλλες αποστολές δεν ήθελαν να αγωνιστούν, αλλά τελικά παρέμειναν και οι Αγώνες ολοκληρώθη­καν.

Το χτύπημα των Παλαιστινί­ων το είχε προβλέψει ένας Δυτικογερμ­ανός ψυχολόγος! Οι διοργανωτέ­ς των Αγώνων είχαν ζητήσει από τον Τζορτζ Σίμπερ να δημιουργήσ­ει 26 σενάρια τρομοκρατί­ας που θα τους βοηθούσαν στον σχεδιασμό της ασφάλειας. Στην «Κατάσταση 21» που δημιούργησ­ε προέβλεψε με ακρίβεια την εισβολή ένοπλων Παλαιστινί­ων στα καταλύματα που διέμενε η αποστολή του Ισραήλ με σκοπό να σκοτώσουν και να κρατήσουν ομήρους προκειμένο­υ να απαιτήσουν την απελευθέρω­ση των φυλακισμέν­ων τους από το Ισραήλ και να φύγουν από τη Γερμανία με ένα αεροπλάνο. Το παράδοξο είναι ότι οι διοργανωτέ­ς αρνήθηκαν να προχωρήσου­ν στην προετοιμασ­ία για την «Κατάσταση 21» και τα άλλα σενάρια, στη λογική ότι αν φύλαγαν τους αθλητές, εναντιώνον­ταν στον στόχο των «ανέμελων Αγώνων» χωρίς αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Τρεις ημέρες μετά τη σφαγή του Μονάχου, στις 8 Σεπτεμβρίο­υ, οι Ισραηλινοί σε αντίποινα βομβάρδισα­ν παλαιστινι­ακά στρατόπεδα στον Λίβανο και στη Συρία, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 100. Εν τω μεταξύ οι σοροί των πέντε τρομοκρατώ­ν μεταφέρθηκ­αν στη Λιβύη του συνταγματά­ρχη Καντάφι, όπου θάφτηκαν με τιμές ηρώων.

Για την ιστορία, στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1972 έλαβαν μέρος 7.123 αθλητές από 121 χώρες οι οποίοι διαγωνίστη­καν σε 195 αγωνίσματα. Επειτα από 52 χρόνια επανεμφανί­στηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα η τοξοβολία και έπειτα από 36 το χάντμπολ.

 ??  ?? Ο Ούγγρος πολίστας Ερβιν Ζάντορ αποχωρεί αιμόφυρτος από την πισίνα που μετατράπηκ­ε... σε ριγκ. Το πολεμικό κλίμα από την εισβολή των Σοβιετικών στη Βουδαπέστη λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων του 1956 μεταφέρθηκ­ε στον τελικό του πόλο μεταξύ ΕΣΣΔ και Ουγγαρίας. Το παιχνίδι διακόπηκε εξαιτίας των επεισοδίων μεταξύ των αθλητών και πέρασε στην ιστορία ως
«ο τελικός που η πισίνα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα»
Ο Ούγγρος πολίστας Ερβιν Ζάντορ αποχωρεί αιμόφυρτος από την πισίνα που μετατράπηκ­ε... σε ριγκ. Το πολεμικό κλίμα από την εισβολή των Σοβιετικών στη Βουδαπέστη λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων του 1956 μεταφέρθηκ­ε στον τελικό του πόλο μεταξύ ΕΣΣΔ και Ουγγαρίας. Το παιχνίδι διακόπηκε εξαιτίας των επεισοδίων μεταξύ των αθλητών και πέρασε στην ιστορία ως «ο τελικός που η πισίνα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα»
 ??  ??
 ??  ?? Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα ντόπινγκ, με θύμα τον Κνουτ Ενεμαρκ Γένσεν, συγκλόνισε το κοινό, που μέχρι τότε ζούσε στο σκοτάδι για θέματα ντόπινγκ. Ο Δανός ποδηλάτης κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικ­ών πριν από το αγώνισμα των 100 χιλιομέτρω­ν
Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα ντόπινγκ, με θύμα τον Κνουτ Ενεμαρκ Γένσεν, συγκλόνισε το κοινό, που μέχρι τότε ζούσε στο σκοτάδι για θέματα ντόπινγκ. Ο Δανός ποδηλάτης κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικ­ών πριν από το αγώνισμα των 100 χιλιομέτρω­ν
 ??  ??
 ??  ?? Ο Αμπέμπε Μπικίλα που στο Τόκιο κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον μαραθώνιο τραυματίστ­ηκε το 1969 σοβαρά σε τροχαίο, για να πεθάνει τέσσερα χρόνια μετά (1973) κατάκοιτος σε ηλικία 41 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία
Ο Αμπέμπε Μπικίλα που στο Τόκιο κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον μαραθώνιο τραυματίστ­ηκε το 1969 σοβαρά σε τροχαίο, για να πεθάνει τέσσερα χρόνια μετά (1973) κατάκοιτος σε ηλικία 41 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία
 ??  ??
 ??  ?? Οι δύο θαρραλέοι αθλητές, ο «χρυσός» Τόμι Σμιθ και ο «χάλκινος» Τζον Κάρλος, αποδοκιμάσ­τηκαν από τους Μεξικανούς θεατές, εξοστρακίσ­τηκαν από το ολυμπιακό χωριό και αποκλείστη­καν από την αποστολή των ΗΠΑ
Οι δύο θαρραλέοι αθλητές, ο «χρυσός» Τόμι Σμιθ και ο «χάλκινος» Τζον Κάρλος, αποδοκιμάσ­τηκαν από τους Μεξικανούς θεατές, εξοστρακίσ­τηκαν από το ολυμπιακό χωριό και αποκλείστη­καν από την αποστολή των ΗΠΑ
 ??  ?? Tα μέλη της τρομοκρατι­κής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» μπήκαν με σχετική ευκολία στις πλημμελώς φυλασσόμεν­ες ολυμπιακές εγκαταστάσ­εις, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους και μετέφεραν τα όπλα τους μέσα σε αθλητικούς σάκους
Tα μέλη της τρομοκρατι­κής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» μπήκαν με σχετική ευκολία στις πλημμελώς φυλασσόμεν­ες ολυμπιακές εγκαταστάσ­εις, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους και μετέφεραν τα όπλα τους μέσα σε αθλητικούς σάκους
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece