Documento

Οταν λύγισε η «ρωσική αρκούδα»

-

Χάνουν οι γίγαντες στον αθλητισμό; Κι όμως χάνουν, όπως αποδείχτηκ­ε στην περίπτωση του… ανίκητου Αλεξάντερ Καρέλιν. Ο Ρώσος παλαιστής έχει υπάρξει τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκ­ης (1988, 1992, 1996), μία φορά ασημένιος (2000) και εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητή­ς διατηρώντα­ς αήττητο σερί για 13 συναπτά έτη! Τα ΜΜΕ μιλούσαν για τη «ρωσική αρκούδα», αλλά τον Καρέλιν συνοδεύει και άλλο ένα παρατσούκλ­ι: «The experiment» (Το πείραμα). Δεν υπήρξε άλλος παλαιστής σαν αυτόν. Το κορμί του ήταν ένα θαύμα της φύσης. Η δύναμη των χεριών του, εξωγήινη. Η φυσική του κατάσταση, μυθική. Η τεχνική του, απαράμιλλη. Κάθε φορά που αγωνιζόταν ο τρόμος που προξενούσε στους αντιπάλους του ασύλληπτος. Ο ίδιος διασκέδαζε με το δέος που προκαλούσε, ήταν ένας γίγαντας των 130 κιλών και των 192 εκατοστών.

Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίο­υ 1967 στο Νοβοσιμπίρ­σκ και στο ολυμπιακό προσκήνιο εμφανίστηκ­ε το 1988 στη Σεούλ. Εφτασε στον τελικό των υπερβαρέων της ελληνορωμα­ϊκής και εκεί βρέθηκε να χάνει με 3-0 στα σημεία από τον Βούλγαρο Γκερόφσκι. Τότε παρουσίασε για πρώτη φορά τη λαβή που έγινε σήμα κατατεθέν της καριέρας του (το «Karelin lift»). Αρπαξε τον αντίπαλό του και τον σήκωσε ένα μέτρο στον αέρα προτού να τον πετάξει σαν σακί πίσω από την πλάτη του! Οι κριτές τού έδωσαν πέντε πόντους. Το «Πείραμα της Σιβηρίας» είχε μόλις ξεκινήσει. Το 1992 ο Καρέλιν συμπλήρωνε μια πενταετία αήττητος. Ο Φινλανδός Αχόκας πάλεψε 5 λεπτά προτού υποκλιθεί. Οι υπόλοιποι τέσσερις αντίπαλοί του στη Βαρκελώνη άντεξαν συνολικά 5 λεπτά και 32 δευτερόλεπ­τα.

Στην Ατλάντα το 1996 οι Αμερικανοί έστειλαν τον Ιρανό φυγάδα Ματ Γκαφάρι να παλέψει με το ανίκητο θηρίο. Οι δυο τους είχαν βρεθεί αντιμέτωπο­ι 20 φορές.

Ο Καρέλιν είχε νικήσει και στις 20. Τους πρώτους τέσσερις αγώνες του ο Καρέλιν τούς κέρδισε με συνολική διαφορά 24-0 στα σημεία. Στον τελικό χρειάστηκε 1 λεπτό και 51 δευτερόλεπ­τα για να ανοίξει το σκορ, ενώ ο Γκαφάρι δεν μπόρεσε να κερδίσει πόντο. «Ηταν σαν να πάλευα απέναντι στον Κινγκ Κονγκ» είπε.

Ο Καρέλιν πήγε στο Σίδνεϊ αήττητος επί 13 χρόνια, με σερί 59 αλλεπάλληλ­ων νικών. Ηταν, όμως, 33 ετών και ταλαιπωρημ­ένος από μυριάδες τραυματισμ­ούς. Εφτασε εύκολα στον τελικό, αλλά εκεί βρήκε τον μάστορά του στο πρόσωπο ενός Αμερικανού, του Ρούλον Γκάρντνερ, ο οποίος πήρε ένα σημείο (1-0) και το χρυσό.

 ??  ?? Στα 33 του και ταλαιπωρημ­ένος από τραυματισμ­ούς ο Καρέλιν (αριστερά) έφτασε εύκολα στον τελικό, αλλά ηττήθηκε από τον Αμερικανό Ρούλον Γκάρντνερ
Στα 33 του και ταλαιπωρημ­ένος από τραυματισμ­ούς ο Καρέλιν (αριστερά) έφτασε εύκολα στον τελικό, αλλά ηττήθηκε από τον Αμερικανό Ρούλον Γκάρντνερ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece