Documento

«Λευκή σφαίρα» στο Σίδνεϊ

-

Ο Κώστας Κεντέρης το 2000 ταξίδεψε στο Σίδνεϊ με ατομική επίδοση 20.25 στα 200 μ., που δεν προμήνυε ότι θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη και να χαρίσει το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα. Ωστόσο έτρεξε τις κούρσες της ζωής του με πολύ σωστά υπολογισμέ­νο τρόπο για εξοικονόμη­ση ενέργειας και έγινε ένα από τα πρόσωπα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα προκριματι­κά πέτυχε χρόνο 20.57 και κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ στα προημιτελι­κά τερμάτισε δεύτερος καταρρίπτο­ντας το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ με 20.14. Με την επίδοσή του έστειλε το μήνυμα σε όλους ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και σε τροχιά μεταλλίου. Στα ημιτελικά πήρε την πρώτη θέση στη σειρά του με 20.20 και έτσι απέφυγε την κατάρα της κλειστής στροφής στο 1 ή το 2.

Στις 28 Σεπτεμβρίο­υ 2000 ήταν ο μεγάλος τελικός των 200 μ. Ηταν ο μόνος λευκός της κούρσας, επίτευγμα ξεχωριστό για κούρσα ταχύτητας. Βρέθηκε στον πέμπτο διάδρομο και μέχρι τα πρώτα 100 μ. της κούρσας βρισκόταν στην 5η θέση, αλλά ξεκίνησε μια απίστευτη επίθεση με στόχο το χρυσό μετάλλιο. Ξεχύθηκε σαν σφαίρα που έφυγε από την κάννη και άρχισε να καταπίνει έναν έναν τους αντιπάλους του. Καθάρισε με την αριστερή του πλευρά, ενώ στον δεξί του ώμο ήταν ο Κάμπελ και ο Μπόλντον. Τελείωσε πρώτα με τον δεύτερο και δέκα μέτρα πριν από το τέλος προσπέρασε και τον Βρετανό. Το ήξερε ότι ήταν ο νικητής και προτού τερματίσει πρώτος σήκωσε τα χέρια ψηλά σε μια αξέχαστη στιγμή.

Δεν μπόρεσε να του αντισταθεί κανείς αντίπαλος μέχρι το τέλος και έτσι η τεράστια νίκη ήρθε με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 20.09. Κι αυτό παρότι στη διάρκεια της κούρσας έπνεε αντίθετος άνεμος -0.6. Ο δεύτερος νικητής, ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ, πέτυχε 20.14, όσο ο Κεντέρης στα προημιτελι­κά, και ο τρίτος νικητής, ο Ατο Μπόλντον από το Τρίνινταντ 20.20, όσο ο Ελληνας πρωταθλητή­ς στα ημιτελικά. Η νίκη του Κεντέρη θεωρήθηκε η έκπληξη των αγώνων.

Η αντίδραση του Κεντέρη στην πιστολιά του αφέτη ήταν 0.163, απόλυτα ικανοποιητ­ική για τα 200 μ. και καλύτερη όλων πλην του Μπόλντον που πέτυχε ακριβώς την ίδια.

 ??  ?? Η τεράστια νίκη ήρθε με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 20.09 και μνημονεύετ­αι ως μια από τις μεγαλύτερε­ς εκπλήξεις στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων
Η τεράστια νίκη ήρθε με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 20.09 και μνημονεύετ­αι ως μια από τις μεγαλύτερε­ς εκπλήξεις στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece