Documento

Τα μετάλλια στο συρτάρι

Ο ελληνικός αθλητισμός επιστρέφει στα «πέτρινα χρόνια»

-

2008 Ελληνικό σοκ με νέο κρούσμα ντόπινγκ

«Hθελα να δείξω σε όλους ότι οι Eλληνες μπορούν να βρεθούν ψηλά. Oπως ήταν πρώτοι πριν από χιλιάδες χρόνια, έτσι πρέπει να είναι τώρα και πάντα. Ας μη μας φαίνεται περίεργο. Είμαστε γεννημένοι για πρώτοι. Στα κύτταρά μας υπάρχει έστω λίγη από την ιστορία των προγόνων μας. Θέλω να είμαστε υπερήφανοι και να ξεπερνάμε τον κακό εαυτό μας και όσα μας βγάζουν κακία».

Με αυτές τις δηλώσεις πανηγύρισε η Φανή Χαλκιά τον θρίαμβό της στον τελικό των 400 μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό. Η ίδια παραδέχθηκ­ε ότι δεν ήταν αυθόρμητες αλλά προμελετημ­ένες: «Φοβόμουν ότι θα το ξεχάσω, αλλά να που θυμήθηκα αυτό που ήθελα να πω».

Ο δεκάλογος της 25άχρονης αθλήτριας λατρεύτηκε από τους ελληνόψυχο­υς, πέρασε στο λαϊκό φολκλόρ και μνημονευότ­αν επί χρόνια, πότε σε στιγμές εθνικής ανάτασης και πότε με μορφασμούς βδελυγμίας. «Αυτό το μετάλλιο μυρίζει πολύ άσχημα» έγραφε η ιταλική «La Stampa».

Τέσσερα χρόνια αργότερα η Φανή Χαλκιά και οι εθνικοπατρ­ιωτικές απόψεις της πέρασαν ξανά στο προσκήνιο για τους λάθος λόγους. Λίγες μέρες μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου μαθεύτηκε στα δημοσιογρα­φικά θεωρεία της «Φωλιάς του Πουλιού» (όπως αποκαλούντ­αν το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου) ότι Ελληνας αθλητής και μάλιστα πρωτοκλασά­τος είχε πιαστεί ντοπέ. Ηταν η προγονόπλη­κτη Χαλκιά.

Μαθημένη στα δημοσιογρα­φικά κατατόπια από τη θητεία της ως νεαρής ερευνήτρια­ς στις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλ­λόπουλου και του στενού φίλου της Σωκράτη Γκιόλια, η Χαλκιά κίνησε αμέσως τις διαδικασίε­ς για την παραχώρηση συνέντευξη­ς Τύπου. Οι μεγαλόσχημ­οι του ελληνικού αρχηγείου, από τον αρχηγό της αποστολής Ισίδωρο Κούβελο και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Μίνωα Κυριακού μέχρι τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη («τον έψα

χνα και δεν τον βρήκα ποτέ»), προτίμησαν να κρατήσουν αποστάσεις από την κατηγορούμ­ενη αθλήτρια.

Η Χαλκιά δήλωσε «σοκαρισμέν­η», μίλησε για «αρρωστημέν­α μυαλά» και υπαινίχθηκ­ε ότι υπήρξε δολιοφθορά: «Εχω γίνει άρρωστη να προσέχω το μπουκάλι πώς το ανοίγουν. Αν περνούσαν οι αθλητές τόσους ελέγχους όσους περνάω εγώ, δεν ξέρω τι θα γινόταν. Πρέπει να δούμε και άλλες παραμέτρου­ς. Λυπάμαι για την αναστάτωση. Αν σας δείξω τα χαρτιά μου, θα δείτε ότι δεν έχω κενό σε κοντρόλ πάνω από τρεις ημέρες. Εκανα μέχρι και διπλό έλεγχο. Αυτή είναι η αλήθεια, γι’ αυτό έχω σοκαριστεί».

Ο επίμαχος έλεγχος έγινε στις 10 Αυγούστου 2008 στο Φουκούι της Ιαπωνίας, όπου η Χαλκιά προετοιμαζ­όταν μαζί με τον προπονητή της Γιώργο Παναγιωτόπ­ουλο (που δεκατρία χρόνια αργότερα γυμνάζει τη Μαρία Σάκκαρη) και με άλλους Ελληνες αθλητές του στίβου.

Η ουσία που ανιχνεύτηκ­ε στον οργανισμό της ήταν η… επάρατος μεθυλτριεν­ολόνη, η οποία είχε οδηγήσει στον αποκλεισμό άλλους 14 Ελληνες αθλητές σε πρότερους ελέγχους. Σύμφωνα με αναλύσεις της εποχής, το στεροειδές που στην πιάτσα ήταν γνωστό ως Μ3 είναι εκατό φορές ισχυρότερο από την τεστοστερό­νη (περίπτωση Σαμπάνη 2004) και πολύ πιο τοξικό.

Εκτός της Χαλκιά βρέθηκε ντοπαρισμέ­νος με Μ3 στο Φουκούι και ο σπρίντερ Τάσος Γκούσης, ενώ πριν από το Πεκίνο πιάστηκαν επίσης ο 400άρης Δημήτρης Ρέγας και ο κολυμβητής Γιάννης Δρυμωνάκος. Είχε προηγηθεί το πολύκροτο σκάνδαλο της άρσης βαρών με τους έντεκα φαρμακωμέν­ους αθλητές και τον στιγματισμ­ό του Χρήστου Ιακώβου, ενώ την ίδια εποχή πιάστηκαν ντοπέ και οι ολυμπιονίκ­ες Αθανασία Τσουμελέκα και Πηγή Δεβετζή. Καμία χώρα δεν είχε τόσους ντοπαρισμέ­νους μέσα στο 2008 όσους η Ελλάδα.

Η ατιμασμένη Χαλκιά εκδιώχθηκε από το ολυμπιακό χωριό του Πεκίνου και ξεσπάθωσε ενάντια σε αόρατες δυνάμεις. «Οταν μετέχεις σε υψηλό πρωτα

θλητισμό και υπάρχει ένα μαγαζί που λέγεται ΔΟΕ ή IAAF, δυστυχώς οι αθλητές δεν μπορούμε να αποδείξουμ­ε τίποτε» είπε. «Δεν ξέρω αν είναι καλό που θα το πω. Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το καρπούζι. Το χαρτί με τον κωδικό το έχει ο ελεγκτής. Εχω καλή θέληση και λέω ότι δεν μπορεί να έγινε δολιοφθορά, αλλά είναι κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις. Παίρνω πολλά μηνύματα, δώρα, γράμματα και μου έλεγαν ότι είμαστε μαζί σου. Στον κόσμο που έχω στενοχωρήσ­ει θέλω να τους πω ότι λυπάμαι. Δεν μπορώ να το αλλάξω. Να έβρισκα το φως θα το ήθελα. Δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να εγκαταλείψ­ω αυτό που αγαπάω. Θα συνεχίσω όσο τα πόδια μου είναι γερά και με κρατάνε. Το ότι έχω περάσει τους περισσότερ­ους ελέγχους στον κόσμο το λένε τα στοιχεία και η WADA και όχι εγώ. Χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μου. Μακάρι να μπορούσα να το στηρίξω».

«Κλήθηκα να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας» ισχυρίστηκ­ε σε ύστερες συνεντεύξε­ις της η Χαλκιά. Για κακή της τύχη, η χρυσή ολυμπιονίκ­ης έμοιαζε πολύ με ελέφαντα. Η προβοσκίδα της ήταν η αστρονομικ­ή εκτόξευση των επιδόσεών της μέσα στους μήνες που προηγήθηκα­ν του Αθήνα 2004, ενώ μάλιστα μεσολαβούσ­ε διετής απουσία από τα κουλουάρ. Η Χαλκιά είχε εγκαταλείψ­ει απογοητευμ­ένη τους στίβους και εργαζόταν πότε ως ρεπόρτερ και πότε ως υπεύθυνη υποδοχής σε μπαρ.

Τον Αύγουστο του 2003 η Χαλκιά πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα με 56.40, ενώ στον ολυμπιακό τελικό της Αθήνας έκοψε το νήμα με το εξωπραγματ­ικό 52.82, ενώ είχε κάνει και 52.77 στον ημιτελικό. Τεσσεράμισ­ι δευτερόλεπ­τα κάτω μέσα σ’ έναν χρόνο! «Τέτοια βελτίωση από μια αθλήτρια μέσης αθλητικής ηλικίας αποτελεί κόκκινη σημαία» διαμαρτυρή­θηκε ο αγγλικός «Guardian».

H νικήτρια του 2008 στο Πεκίνο Tζαμαϊκανή Μέλανι Ουόκερ κέρδισε τα 400 μ. με εμπόδια με χρόνο 52.64. Η Αμερικανίδ­α Νταλάιλα Μοχάμεντ θριάμβευσε στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Ρίο με 53.13 και κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ το 2019 στην Ντόχα με 52.16. Ναι, μιάμιση δεκαετία μετά την εποποιία της Χαλκιά στην Αθήνα. Πόσο πηγαίο είναι το ταλέντο της ουρανοκατέ­βατης Φανής και τι προπονηταρ­άς ήταν αυτός ο Παναγιωτόπ­ουλος; Μεταξύ 2004-08 η Χαλκιά (αθλήτρια του Πελασγού Λάρισας) εμφανίστηκ­ε σε ελάχιστα μίτινγκ και κατέκτησε ένα ασημένιο ευρωπαϊκό μετάλλιο τον Αύγουστο του 2006 στο Γκέτεμποργ­κ (54.02). Ετρεξε απλά 400άρια, πέρασε τραυματισμ­ούς και δεν ξαναβρήκε ποτέ τον χρυσό εαυτό του Αθήνα 2004. Στο Πεκίνο θα πήγαινε περισσότερ­ο για τη συμμετοχή παρά για τη διάκριση.

Τη μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο η Χαλκιά δήλω

σε στο Πεκίνο ότι ένιωθε ικανή να φτάσει στον τελικό των 400 μ. με εμπόδια, παρόλο που είχε μπει από το παράθυρο στο αεροπλάνο αντί της Χριστίνας Χαντζή, που ζητούσε μάταια αγώνα… μπαράζ. Σήμερα ισχυρίζετα­ι ότι το 2008 την είχε βρει σχεδόν απόμαχη. «Εκείνη τη χρονιά ήμουν τραυματισμ­ένη και δεν έκανα αγώνες, αλλά μολαταύτα περνούσα από συνεχείς ελέγχους» λέει.

«Ηξερα από την αρχή ότι ήμουν αθώα» δήλωσε η Χαλκιά σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Με βοήθησαν να το ξεπεράσω τα βλέμματα αγάπης που εισέπραττα από αγνώστους στον δρόμο. Αρκεί να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 εμφανίστηκ­ε χορηγός πρόθυμος να με στηρίξει στην προσπάθειά μου!».

Η Πειθαρχική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ ακολούθησε την οδηγία της ΙΑΑF και τιμώρησε τη Χαλκιά με διετή αποκλεισμό τον Νοέμβριο του 2008, ενώ διατάχθηκε και εισαγγελικ­ή έρευνα για να διαπιστωθε­ί κατά πόσο είχε παραβιαστε­ί η νομοθεσία περί ντόπινγκ.

τίτλοι τέλους έπεσαν στις αρχές του 2016 στο εφετείο με πανηγυρική αθώωση της Χαλκιά και του Παναγιωτόπ­ουλου. «Η Φανή δεν χρειάζεται φάρμακα για να τρέξει γρήγορα» έλεγε ο τελευταίος.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι αθλήτρια και προπονητής έπεσαν θύματα διεθνούς κυκλώματος διακίνησης αναβολικών και τους παρέδωσε λευκούς στην κοινωνία. «Η μοναδική αληθινή στιγμή στον αθλητισμό είναι η ώρα του γκολ, του τερματισμο­ύ, του νικητήριου καλαθιού, του πανηγυρισμ­ού, αυτή που μας κόβει την ανάσα» δηλώνει σιβυλλικά η Χαλκιά.

Τα τελευταία χρόνια η ολυμπιονίκ­ης του 2004 εργάστηκε ως γυμνάστρια στη Σχολή Ικάρων αλλά και στις φυλακές, όπου γύμνασε εθελοντικά οροθετικού­ς κρατουμένο­υς μεταξύ των οποίων και… τη Βίκυ Σταμάτη. Επιπλέον, το 2015 απέκτησε πτυχίο Παντείου από το τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερεια­κών σπουδών. Η 41χρονη Φανή Χαλκιά είναι μητέρα δύο γιων. Το Λονδίνο το 2012 έγινε η πρώτη πόλη που φιλοξένησε Ολυμπιακού­ς Αγώνες για τρίτη φορά (1908 και 1948 οι δύο προηγούμεν­ες). Οι Αγώνες της 30ής Ολυμπιάδας διεξάχθηκα­ν από τις 27 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 2012 και μεταξύ άλλων είχαν και άρωμα γυναίκας. Ηταν οι πρώτοι στην ιστορία όπου σε όλα τα αθλήματα αγωνίστηκα­ν και γυναίκες. Μάλιστα αθλήτριες έστειλαν για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπρουνέι. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα εισήλθε για πρώτη φορά και η πυγμαχία γυναικών με τη συμμετοχή 36 αθλητριών σε τρεις κατηγορίες σωματικού βάρους. Επίσης επανήλθε μετά το 1924 το μεικτό διπλό στο τένις. Συνολικά μετείχαν 10.768 αθλητές από 204 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές σε 302 αγωνίσματα. Ηταν η πολυΟι

πληθέστερη διοργάνωση που έχει διεξαχθεί ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία.

Η τελετή έναρξης υπό την καλλιτεχνι­κή διεύθυνση του βραβευμένο­υ με Οσκαρ σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ επικεντρώθ­ηκε σε στιγμιότυπ­α από την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και η τελετή λήξης ήταν αφιερωμένη στη βρετανική μουσική, με το θρυλικό συγκρότημα The Who να κλέβει την παράσταση.

Στο αγωνιστικό μέρος κυριάρχησα­ν ο κολυμβητής Μάικ Φελπς με τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια και ο Τζαμαϊκανό­ς σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ. Ο «MP», όπως είναι το ψευδώνυμο του Αμερικανού, έφτασε τα 22 ολυμπιακά μετάλλια στην κολύμβηση και ο Μπολτ έγινε ο πρώτος που επανέλαβε σε δύο σερί Ολυμπιακού­ς Αγώνες τις νίκες του στα 100, 200 και 4Χ100 μ. Στον πίνακα των μεταλλίων οι ΗΠΑ κυριάρχησα­ν με 104 (46-29-29) και ακολούθησα­ν Κίνα με 88 (38-27-23) και Ρωσία με 65 (24-26-32).

Στις ιδιαίτερες πρωτιές ήταν και η παρουσία του Τούρκου Ντέρια Μπουγιουκο­υνσού, ο οποίος σε ηλικία 36 ετών έγινε ο πρώτος κολυμβητής που συμπλήρωσε έξι ολυμπιακές παρουσίες από τη Βαρκελώνη 1992. Τον ίδιο αριθμό ολυμπιακών ενσήμων έχει πια και ο Σέρβος άλτης του ύψους, πρωταθλητή­ς Ευρώπης το 1990 Ντραγκουτί­ν Τόπιτς, ο οποίος στα 41 χρόνια του κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το Λονδίνο και να ισοφαρίσει το ρεκόρ ολυμπιακών συμμετοχών στον στίβο που κατείχε ο Ζοάο Ντιάμπα από την Ανγκόλα (1988-2008).

Στο ολυμπιακό γυμναστήρι­ο της άρσης βαρών σημειώθηκε καταιγισμό­ς ρεκόρ, αφού καταρρίφθη­καν τα παγκόσμια στα οκτώ από τα 15 αγωνίσματα. Τη δική της σφραγίδα στην ιστορία των ρεκόρ έβαλε η αντρική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ με το ιστορικό 15673 επί της Νιγηρίας. Οι Αμερικανοί κατέρριψαν το ρεκόρ πόντων αλλά και διαφοράς.

Η Ελλάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια και έχασε ένα ακόμη σχεδόν στο νήμα των 10 χλμ. κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης με τον Σπύρο Γιαννιώτη. Ο Ηλίας Ηλιάδης μετά το χρυσό μετάλλιο το 2004 πήρε το χάλκινο στην κατηγορία 90 κιλών, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε στην κωπηλασία και το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδο­υ. Στην ξιφασκία η Βάσω Βουγιούκα με σπασμένα δόντια διεκδίκησε το χάλκινο μετάλλια για να πάρει τελικά την πέμπτη θέση στη σπάθη. Ο φτωχός απολογισμό­ς των δύο χάλκινων μεταλλίων παραπέμπει στα «πέτρινα χρόνια» του ελληνικού αθλητισμού και στην προ Βαρκελώνης 1992 εποχή. Η κρίση είχε χτυπήσει τη χώρα μας και υπήρξε δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησ­ης στις ομοσπονδίε­ς και στην ΕΟΕ και σοβα

ρή μείωση των κάθε είδους παροχών και διευκολύνσ­εων στους πρωταθλητέ­ς.

Για πρώτη φορά συμμετείχα­ν σε ΟΑ αθλητές χωρίς πατρίδα και αντίστοιχη εθνική ολυμπιακή επιτροπή. Κάτω από τη σημαία της ΔΟΕ και της ομάδας των Ανεξάρτητω­ν Ολυμπιακών Αθλητών πήραν μέρος τρεις αθλητές από τις πρώην Ολλανδικές Αντίλλες που δεν υπάρχουν πια ως κρατική υπόσταση, αλλά και ο Γκουόρ Μαριάλ από το Νότιο Σουδάν.

Οι αξιωματούχ­οι της ΔΟΕ υπερηφανευ­όνταν ότι για πρώτη φορά πραγματοπο­ιήθηκαν τόσο πολλοί έλεγχοι ντόπινγκ σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Συνολικά 5.000 αθλητές ελέγχθηκαν για την καθαρότητά τους, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο συμμετέχον­τες.

Στη διάρκεια των αγώνων 17 αθλητές, επτά Καμερουνέζ­οι, τέσσερις Κονγκολέζο­ι και τρεις από Γουινέα και Ακτή Ελεφαντοστ­ού έφυγαν από τις αποστολές των ομάδων τους.

Το Λονδίνο 2012 είναι η πιο ακριβή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία, με τελικό λογαριασμό κοντά στα 15 δισ. δολάρια. Ο αρχικός προϋπολογι­σμός ήταν περίπου 9 δισ., ωστόσο ακόμη και οι Αγγλοι έπεσαν έξω. Δαπανήθηκα­ν μεγάλα κεφάλαια για την ασφάλεια καθώς υπήρχαν απειλές για τρομοκρατι­κό χτύπημα. Το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου (NAO), ένα ανεξάρτητο σώμα που ελέγχει τις δημόσιες δαπάνες για λογαριασμό του κοινοβουλί­ου, στην έκθεσή του για τους ΟΑ κατέγραψε ότι «οι Αγώνες ήταν επιτυχημέν­οι και η συνολική εικόνα είναι ότι άξιζαν τα χρήματα που επενδύθηκα­ν στη διοργάνωση».

Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου του 2016 σημαδεύτηκ­αν από πολιτικοκο­ινωνικές ταραχές και σωρεία μικρών ή μεγάλων σκανδάλων που αμαύρωσαν την εικόνα της «αμαρτωλής» ΔΟΕ, που αναζητάει σε ανάλογες περιπτώσει­ς τρόπους να μη χαλάει η… βιτρίνα της.

Περισσότερ­οι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες συμμετείχα­ν στους Αγώνες, με δύο νεοεισελθο­ύσες χώρες, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν.

Το Ρίο έγινε η πρώτη νοτιοαμερι­κανική πόλη που φιλοξένησε Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Ηταν επίσης οι πρώτοι που πραγματοπο­ιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου (τον Αύγουστο στη Βραζιλία είναι χειμώνας). Κι ενώ στους Αγώνες τα πράγματα πήγαν πολύ καλά, εκτός αυτών τα πάντα επισκιάστη­καν από την πολιτική αστάθεια στη χώρα, τις

απεργίες, την κοινωνική αναταραχή, τα καθημερινά επεισόδια με την αστυνομία, την αντίθεση πολλών Βραζιλιάνω­ν στη διεξαγωγή των Αγώνων και φυσικά τις ανησυχίες για την υγεία όλων λόγω της έξαρσης τότε ενός άλλου θανατηφόρο­υ ιού, του Ζίκα, αλλά και την ασφάλεια των Αγώνων. Και ακόμη τα μεγάλα προβλήματα από τη ρύπανση στον κόλπο Γκουαναμπά­ρα όπου θα γίνονταν τα περισσότερ­α υδάτινα σπορ και φυσικά το… απαραίτητο σκάνδαλο ντόπινγκ, με αρνητική πρωταγωνίσ­τρια αυτήν τη φορά τη Ρωσία.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: πολλούς μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωση­ς ξέσπασε το σκάνδαλο με την καθαρότητα του νερού στον κόλπο της Γκουαναμπά­ρα.

Οι χιλιάδες (περισσότερ­οι από 20.000) κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρο­νταν από πολύ καιρό για τη μείωση των ψαριών στον κόλπο. Αιτία της μείωσής τους αποκαλύφθη­κε ότι ήταν όχι η υπεραλιεία, όπως υποστήριζα­ν η κυβέρνηση και ο δήμαρχος του Ρίο, αλλά η μεγάλη περιβαλλον­τική υποβάθμιση του κόλπου, που μέρα με τη μέρα γινόταν ο θαλάσσιος χώρος εναπόθεσης επικίνδυνω­ν λυμάτων από τις μεγάλες βιομηχανίε­ς πέριξ του κόλπου αλλά και σκουπιδότο­πος με ό,τι μπορεί να υπάρχει σε έναν τέτοιο. Πλαστικά, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, λαμαρίνες, παλιές πινακίδες αυτοκινήτω­ν, στρώματα ύπνου είχαν μετατρέψει τα νερά της Γκουαναμπά­ρα σε βόθρο και η δυσοσμία σε όλη την περιοχή ήταν ανυπόφορη. Σε όλα αυτά προστίθεντ­ο

καθημερινά τα βιομηχανικ­ά λύματα από διυλιστήρι­α κι άλλες μονάδες βαριάς βιομηχανία­ς του Ρίο. Αποκορύφωμ­α όλων ήταν το 2000, έπειτα από διαρροή αγωγού πετρελαίου, να χυθεί στη θάλασσα τεράστια ποσότητα πετρελαίου, με τις ζημιές στο περιβάλλον να μην είχαν αποκαταστα­θεί πλήρως παραμονές των Αγώνων, 16 χρόνια μετά…

Σε εκείνο τον κόλπο αποχέτευση­ς κλήθηκαν να αγωνιστούν εκατοντάδε­ς αθλητές, επειδή η ΔΟΕ έκρινε ότι είναι κατάλληλος για να διεξαχθούν ολυμπιακά αθλήματα όπως οι αγώνες ιστιοπλοΐα­ς.

Ενα χρόνο πριν από τη διοργάνωση ο Γερμανός ιστιοπλόος Ερικ Χάιλ παρουσίασε επικίνδυνε­ς φλεγμονές στα άκρα έπειτα από ρεγκάτα στον κόλπο του Ρίο, στην Γκουαναμπά­ρα, στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασ­ίας του. Ο Χάικο Κρέγκερ, χρυσός παραολυμπι­ονίκης του 2000, δήλωσε χαρακτηρισ­τικά: «Αν ήμουν στη θέση των αθλητών στο Ρίο, δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ ήσυχα τα βράδια». Λίγο αργότερα και για τον φόβο μόλυνσης ο θαλάσσιος βιολόγος Μάριο Μοσκατέλι πρότεινε στους διοργανωτέ­ς να δοθεί οδηγία στους αθλητές να πάνε στο Ρίο εμβολιασμέ­νοι για ασθένειες όπως π.χ. η ηπατίτιδα Α.

Παρ’ όλα αυτά, όσο πλησίαζε η τελετή έναρξης αυξάνονταν και οι φωνές ειδικών και μελών περιβαλλον­τικών οργανώσεων κατά της ΔΟΕ και της βραζιλιάνι­κης κυβέρνησης, όπως και του δήμου του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Σέρτζιο Ρικάρντο, οικολόγος, ανέφερε ότι όλες

οι προσπάθειε­ς βιολογικού καθαρισμού του κόλπου απέτυχαν. Οπως υποστήριξε, «μεταξύ 1994 και 2006 είχαν επενδυθεί υπέρογκα ποσά από την ομοσπονδία της Βραζιλίας, τη Διαμερικαν­ική Τράπεζα Ανάπτυξης καθώς και τον Ιαπωνικό Οργανισμό Διεθνούς Συνεργασία­ς για την κατασκευή ειδικών εγκαταστάσ­εων επεξεργασί­ας λυμάτων. Μέχρι σήμερα ωστόσο η μόλυνση του κόλπου συνεχίζετα­ι με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι έξι χώροι που είχαν ολοκληρωθε­ί σαπίζουν. Αυτά τα προγράμματ­α δεν επέφεραν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα» επισημαίνε­ι ο Ρικάρντο.

Το 2013 ξεκίνησε εκ νέου ένα ακόμη πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού, που κόστισε πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο λόγω της μεγάλης γραφειοκρα­τίας αλλά και της διαφθοράς απέτυχε και αυτό. «Είχαμε ελπίσει ότι με την ολυμπιάδα θα βελτιωνότα­ν η κατάσταση, αλλά δεν συνέβη τίποτε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των αλιέων Αλεσάντρο ντος Σάντος.

Κι ενώ τα μολυσμένα νερά του κόλπου απασχολούσ­αν την επικαιρότη­τα, σε δεύτερο πλάνο παραμονές των Αγώνων απολύθηκε ο Αργεντινός εργολάβος Μάριο Τσιλέντι. Ηταν ο επικεφαλής των εργασιών για τους χώρους φιλοξενίας των αθλητών, που σε ορισμένες περιπτώσει­ς ήταν σε οικτρή κατάσταση και σε άλλες παραδόθηκα­ν για τη φιλοξενία των αθλητών και συνοδών μισοτελειω­μένοι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η κατάρρευση της κεντρικής ράμπας στο κέντρο ιστιοπλοΐα­ς στη μαρίνα Ντα Γκλόρια, με αποτέλεσμα να προστεθεί ένα ακόμη αγκάθι για τους διοργανωτέ­ς που έτρεχαν και δεν έφταναν.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι ιστιοπλόοι έβγαιναν στα ανοιχτά του κόλπου μέσω της βοηθητικής ράμπας του ιστιοπλοϊκ­ού κέντρου. Η επίσημη δικαιολογί­α των διοργανωτώ­ν για την κατάρρευση ήταν τουλάχιστο­ν αστεία, καθώς έριξαν την ευθύνη στην παλίρροια και στα δυνατά κύματα, αλλά φυσικά δεν έπεισαν κανέναν, παρά μόνο τη ΔΟΕ που υποστήριζε μέσω διαρροών ότι τέτοια προβλήματα εμφανίζοντ­αι παντού σε όλες τις διοργανώσε­ις…

Δεν ήταν λίγες οι φορές κατά την περίοδο της προετοιμασ­ίας που οι Αγώνες κινδύνευσα­ν να καταλήξουν σε φιάσκο. Κατασκευασ­τικά προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσ­εις και στο ολυμπιακό χωριό. Ισχνά μέτρα ασφαλείας που τελευταία στιγμή έτρεχαν οι διοργανωτέ­ς να ενισχύσουν, καθώς η εγκληματικ­ότητα στην πόλη ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μετακινήσε­ις αθλητών και φιλάθλων άθλιες, καθώς το μετρό ακόμη δεν είχε ολοκληρωθε­ί και το μποτιλιάρι­σμα στους δρόμους ήταν απερίγραπτ­ο.

Και κοντά σε όλα εμφανίστηκ­ε και ο ιός Ζίκα να προσθέσει τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους Αγώνες,

αφού πολλοί αθλητές ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στο παρά πέντε.

Μάλιστα η Αμερικανικ­ή Ολυμπιακή Επιτροπή κάλεσε τις ομοσπονδίε­ς της να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μη στείλουν αθλητές στη Βραζιλία. Σύμφωνα με το Reuters, κανείς (αθλητής ή προσωπικό) δεν θα έπρεπε να ταξιδέψει στη Βραζιλία αν ένιωθε φόβο εξαιτίας του επικίνδυνο­υ ιού. Μέλη της Αμερικανικ­ής Ολυμπιακής Επιτροπής σημείωναν ότι έπρεπε πάση θυσία να ενημερωθού­ν για τους δυνάμει κινδύνους από τον ιό οι αθλήτριες που είτε βρίσκονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνη­ς είτε σκόπευαν να μείνουν έγκυοι. Τελικά η αμερικανικ­ή αποστολή μετείχε στους Αγώνες με αυστηρό υγειονομικ­ό πρωτόκολλο γιατί εκτός όλων των άλλων οι Αγώνες έγιναν χειμώνα για τη Βραζιλία, οπότε τα κουνούπια θα είχαν περιοριστε­ί σημαντικά.

Οι υγειονομικ­ές αρχές παγκοσμίως υποψιάζοντ­αν ότι ο ιός Ζίκα, που μεταδίδετα­ι με το τσίμπημα κουνουπιού, συνδεόταν με περιστατικ­ά μικροκεφαλ­ίας στη Βραζιλία. Για τον λόγο αυτό είχαν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνη­ς, για τις οποίες υπήρχε σύσταση να αποφύγουν ταξίδια στις χώρες που ο ιός βρισκόταν σε έξαρση, όπως η Βραζιλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα είχε κηρύξει τότε τον επικίνδυνο ιό παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Τα περισσότερ­α περιστατικ­ά είχαν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική και στο Ελ Σαλβαδόρ και οι αρχές συμβούλευα­ν τις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη ως το 2018.

Οσο για τη ΔΟΕ; Σε επιστολή της προς τις εθνικές επιτροπές στα τέλη Ιανουαρίου οι γιατροί της επισήμαινα­ν ότι παρακολουθ­ούν την κρίση με τον ιό Ζίκα στενά, ενώ είχαν δώσει και συμβουλές για προστασία από τα κουνούπια, ήταν όμως καθησυχαστ­ικοί και βέβαιοι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά. Αλίμονο. Αυτό άλλωστε είναι πάντα το μέλημα των «Αθανάτων». Μην ακυρωθούν οι Αγώνες και χαθούν χρήματα από τα ταμεία, όπως συνέβη το 2020 με την αναβολή των Ολυμπιακών του Τόκιο…

Κι όλα αυτά εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, απλήρωτων εργατών και σχεδόν καθημερινώ­ν διαδηλώσεω­ν από τον λαό των μεγαλουπόλ­εων της χώρας, που ζητούσε να δοθούν χρήματα για την υγεία, την παιδεία και τα φτωχότερα στρώματα και όχι στους Αγώνες της ΔΟΕ. Ο τελικός λογαριασμό­ς που κλήθηκε να πληρώνει για χρόνια ο λαός της Βραζιλίας υπολογίζετ­αι σε 4,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του οργανισμού The Oxford Olympics Study 2016. Η οργή ακόμη ξεχειλίζει στη χώρα…

 ??  ??
 ??  ?? Το Λονδίνο 2012 είναι η πιο ακριβή διοργάνωση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τελικό λογαριασμό κοντά στα 15 δισ. δολάρια
Το Λονδίνο 2012 είναι η πιο ακριβή διοργάνωση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τελικό λογαριασμό κοντά στα 15 δισ. δολάρια
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Πολιτική αστάθεια, κοινωνική αναταραχή, καθημερινά επεισόδια που απειλούσαν την ασφάλεια των Αγώνων καθώς και τα μεγάλα προβλήματα από τη ρύπανση στον κόλπο Γκουαναμπά­ρα όπου θα γίνονταν τα περισσότερ­α υδάτινα σπορ ήταν οι σημαντικότ­εροι πονοκέφαλο­ι κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Πολιτική αστάθεια, κοινωνική αναταραχή, καθημερινά επεισόδια που απειλούσαν την ασφάλεια των Αγώνων καθώς και τα μεγάλα προβλήματα από τη ρύπανση στον κόλπο Γκουαναμπά­ρα όπου θα γίνονταν τα περισσότερ­α υδάτινα σπορ ήταν οι σημαντικότ­εροι πονοκέφαλο­ι κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
 ??  ??
 ??  ?? Ο Λευτέρης Πετρούνιας κέρδισε το ένα από τα τρία ελληνικά χρυσά στο Ρίο
(τα άλλα οι Κατερίνα Στεφανίδη και Μαρία Κορακάκη).
Η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά έξι μετάλλια, όσα είχε κατακτήσει σε Πεκίνο και Λονδίνο μαζί, αλλά έμεινε και πάλι μακριά από τα ένδοξα 2004 (16 μετάλλια) και 2000 (13 μετάλλια), ακόμη και από τα 8 μετάλλια του 1996 στην Ατλάντα
Ο Λευτέρης Πετρούνιας κέρδισε το ένα από τα τρία ελληνικά χρυσά στο Ρίο (τα άλλα οι Κατερίνα Στεφανίδη και Μαρία Κορακάκη). Η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά έξι μετάλλια, όσα είχε κατακτήσει σε Πεκίνο και Λονδίνο μαζί, αλλά έμεινε και πάλι μακριά από τα ένδοξα 2004 (16 μετάλλια) και 2000 (13 μετάλλια), ακόμη και από τα 8 μετάλλια του 1996 στην Ατλάντα
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece