Documento

Ο «επαγγελματ­ίας ολυμπιονίκ­ης»

-

Ο Αλ Ερτερ ήταν Αμερικανός αθλητής, τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκ­ης στη δισκοβολία. Γι’ αυτό του το επίτευγμα τον αποκαλούσα­ν «επαγγελματ­ία ολυμπιονίκ­η» και δικαιολογη­μένα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης στις 19 Σεπτεμβρίο­υ 1936. Ο αστικός μύθος του Φλόραλ Παρκ στην Αστόρια τον φέρνει στο στάδιο του λυκείου Σιγουανχάν­κα, όπου είναι έτοιμος να τρέξει 100άρι. Ενας δίσκος που έφυγε από το χέρι ενός μαθητή τον βρήκε στο πόδι. Ο Ερτερ πόνεσε, έπιασε τον δίσκο και από θυμό τον εκσφενδόνι­σε. Βάσει της μυθολογίας ο δίσκος βγήκε εκτός σταδίου και ο προπονητής του έμεινε εκστασιασμ­ένος.

Σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμ­ιο του Κάνσας και με την αγωνιστικό­τητά του τελειοποίη­σε την περιστροφι­κή του κίνηση μες στη βαλβίδα, την οποία οι ειδήμονες χαρακτήρισ­αν απαράμιλλη. Επιλέχτηκε για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Μελβούρνης του 1956. Με την πρώτη βολή έστειλε τον δίσκο στα 56,36 μ. και έκανε την έκπληξη. Ηταν το αουτσάιντε­ρ και κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας δεύτερο τον συμπατριώτ­η του Φόρτσουν Γκόρντιεν που κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ με 59,08 μ. Στις επόμενες τρεις ολυμπιάδες ο Ερτερ υπερασπίστ­ηκε τον τίτλο του. Το 1960 κατέκτησε στη Ρώμη το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο στη δισκοβολία, ενώ την 1η Ιουλίου 1962 στο Σικάγο έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 62,45 μέτρων. Στις 27 Απριλίου του 1964 στο Γουόλνατ έσπασε και πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 62,62 μ. Ενας τραυματισμ­ός έκανε τον Ερτερ να αγωνιστεί με επίδεσμο στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1964, ωστόσο κατέκτησε και πάλι το χρυσό μετάλλιο. Εκείνη την εποχή, παρά τα τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, έπρεπε να δουλέψει για να επιβιώσει. Εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος σε εταιρεία πληροφορικ­ής στη Νέα Υόρκη.

Στις 15 Οκτωβρίου 1968 αγωνίστηκε στο Μεξικό και με βολή στα 64,78 μ. στην τέταρτη προσπάθεια κατέκτησε το τέταρτο χρυσό του μετάλλιο. Ο Ερτερ αποχώρησε για να… επιστρέψει ξανά το 1976. Πήρε στεροειδή υπό ιατρική παρακολούθ­ηση για να ανακτήσει μυϊκό βάρος. Η διαδικασία κράτησε δύο μήνες. Εγινε ο χειρότερος εχθρός τους και σε κάθε ευκαιρία που είχε ζητούσε περισσότερ­ους ελέγχους στον στίβο.

Την 1η Οκτωβρίου του 2007 πέθανε στα 71 από καρδιακή προσβολή στο Φορτ Μάιερς της Φλόριντα.

 ??  ?? Σε Μελβούρνη (1956), Ρώμη (1960), Σικάγο (1964) και Μεξικό (1968) κατέκτησε τα τέσσερα σερί χρυσά ολυμπιακά μετάλλια ο Αμερικανός θρύλος της δισκοβολία­ς Αλ Ερτερ
Σε Μελβούρνη (1956), Ρώμη (1960), Σικάγο (1964) και Μεξικό (1968) κατέκτησε τα τέσσερα σερί χρυσά ολυμπιακά μετάλλια ο Αμερικανός θρύλος της δισκοβολία­ς Αλ Ερτερ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece