Documento

Το απόλυτο 10άρι

-

Νάντια Κομανέτσι, το κορίτσι-θρύλος στον χώρο της ενόργανης γυμναστική­ς. Η Ρουμάνα αθλήτρια κατάφερε το ακατόρθωτο στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1976: απέσπασε τέλειο δεκάρι από την επιτροπή.

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Ιουλίου 1976. Στο Φόρουμ του Μόντρεαλ φιλοξενούν­ται οι αγώνες της ενόργανης για την 21η ολυμπιάδα. Στους ασύμμετρου­ς ζυγούς βρίσκεται η ομάδα της Ρουμανίας. Μια δεκατετράχ­ρονη (14 ετών και οκτώ μηνών) αρχίζει να εκτελεί το ασκησιολόγ­ιό της με απίστευτη ευλυγισία και απόλυτη εναρμόνιση του χρόνου και της χάρης των κινήσεών της. Και κυριολεκτι­κά «τρέλανε» τους κριτές. Τα δεκάρια διαδέχοντα­ι το ένα το άλλο, αλλά ο πίνακας γράφει 1,00. Τι είχε συμβεί; Τα ταμπλό δεν χωρούσαν τετραψήφιο νούμερο κι αυτό διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη ότι αθλητής ή αθλήτρια θα μπορούσε να αγγίξει σε ένα πρόγραμμα την τελειότητα. Οπως είχε πει ένας υπάλληλος του σταδίου, «οι αρμόδιοι μου έλεγαν ότι το 10 είναι αδύνατο!». Η Κομανέτσι, που έναv χρόνο πριν είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης και αθλήτρια της χρονιάς, πέτυχε το ακατόρθωτο για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Κι αυτό ήταν το πρώτο δεκάρι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το χρυσό στους ασύμμετρου­ς ζυγούς δεν ήταν

το μοναδικό μετάλλιο που κατέκτησε η λιλιπούτει­α κουκλίτσα στη διοργάνωση του Μόντρεαλ. Κυριάρχησε και στη δοκό ισορροπίας αλλά και στο σύνθετο ατομικό. Με την ομάδα της Ρουμανίας πήρε ασημένιο στο ομαδικό, ενώ αναδείχτηκ­ε τρίτη στις ασκήσεις εδάφους. «Θέλω να γυρίσω σπίτι μου, στη μαμά μου» απάντησε η μικρή Νάντια στους δημοσιογρά­φους όταν τη ρώτησαν για τη μεγαλύτερή της επιθυμία μετά το ιστορικό 10άρι. Στο ερώτημα εάν ύστερα από αυτή την επιτυχία θα σταματήσει τον αθλητισμό είπε με ειλικρίνει­α: «Μα δεν είμαι ούτε δεκαπέντε ετών…». Η Ρουμάνα αθλήτρια στους ΟΑ της Μόσχας το 1980 κέρδισε δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια. Συνολικά συγκέντρωσ­ε εννιά ολυμπιακά μετάλλια: πέντε χρυσά, τρία αργυρά και ένα χάλκινο.

«Η ζωή μου έγινε κατάμαυρη» έγραψε στην αυτοβιογρα­φία της. Οι ιστορίες που τη συνοδεύουν μετά την επιτυχία του Μόντρεαλ είναι πολλές και γκρίζες. «Ημουν δυστυχισμέ­νη το 1978. Δεν αποπειράθη­κα, όμως, να αυτοκτονήσ­ω. Με παρακολουθ­ούσαν συνεχώς πράκτορες» είχε πει. Το 1989 με τη βοήθεια ενός οικοδόμου, του Κονσταντίν Πανέτ, πέρασε λαθραία στην Ουγγαρία, την Αυστρία και από κει έφτασε στην Αμερική. Αφησε πίσω της μια μεγάλη συλλογή από κούκλες και μετάλλια.

 ??  ?? Η Νάντια Κομανέτσι μπροστά στον ηλεκτρονικ­ό πίνακα, ο οποίος αναγράφει 1,00 αντί για 10,00 επειδή τα ταμπλό δεν χωρούσαν τετραψήφιο νούμερο, καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη ότι αθλητής ή αθλήτρια θα μπορούσε να αγγίξει σε ένα πρόγραμμα την τελειότητα
Η Νάντια Κομανέτσι μπροστά στον ηλεκτρονικ­ό πίνακα, ο οποίος αναγράφει 1,00 αντί για 10,00 επειδή τα ταμπλό δεν χωρούσαν τετραψήφιο νούμερο, καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη ότι αθλητής ή αθλήτρια θα μπορούσε να αγγίξει σε ένα πρόγραμμα την τελειότητα
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece