Documento

Ο βασιλιάς ήταν ντοπέ

-

Ο Καρλ Λιούις, o «γιος του ανέμου», είναι ο πιο επιτυχημέν­ος αθλητής στίβου στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Κέρδισε δέκα ολυμπιακά μετάλλια, από τα οποία τα εννιά είναι χρυσά. Ο Αμερικανός υπεραθλητή­ς ήταν χρυσός ολυμπιονίκ­ης στα 100 και τα 200 μ., στη σκυταλοδρο­μία 4Χ100 μ. και στο άλμα εις μήκος. Ψηφίστηκε αθλητής του αιώνα (sportsman of the century) από τη ΔΟΕ, ωστόσο μετά το τέλος της λαμπερής καριέρας του, το 2003, μια σειρά από έγγραφα απέδειξαν ότι ο βασιλιάς ήταν ντοπαρισμέ­νος και μάλιστα τρεις φορές, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988.

Ο Φρέντερικ Κάρλτον Λιούις, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα την 1η Ιουλίου 1961. Στα 17 του χρόνια είχε ήδη ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του στο άλμα εις μήκος και επέλεξε το Πανεπιστήμ­ιο του Χιούστον, όπου προπονητής ήταν ο Τομ Τέλεζ, με τον οποίο συνεργάστη­καν μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Το 1979 κατέρριψε το πανεπιστημ­ιακό ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με επίδοση 8,13 μ. και την επόμενη χρονιά με επίδοση 8,35 μ. κατέκτησε τον τίτλο του NCAA. Ο Λιούις είχε αρχίσει να παρομοιάζε­ται από πολλούς με τον θρυλικό Τζέσε Οουενς και ο λόγος ήταν ότι εκτός των αλμάτων είχε ταλέντο και στα σπριντ.

Προκρίθηκε στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα, αλλά το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ του στέρησε τη συμμετοχή. Το 1982 έφτασε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στα 100 μ., στην ίδια θέση με το μήκος δηλαδή.

Στους Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984 επανέλαβε τον άθλο του Τζέσε Οουενς 48 χρόνια μετά, κατακτώντα­ς το χρυσό στα 100 και τα 200μ., στο μήκος και στη σκυταλοδρο­μία 4Χ100. Ο ίδιος δήλωσε πως «έκανα απλώς τη δουλειά μου. Εχω υποστεί φοβερή κριτική από άλλους αθλητές. Λένε ότι είμαι χρήστης κοκαΐνης, ότι είμαι ομοφυλόφιλ­ος και γι’ αυτό δεν μένω στο ολυμπιακό χωριό».

Το 1988 στη Σεούλ κατέκτησε άλλα δύο χρυσά μετάλλια, το ένα στα 100 μ. και το άλλο στο άλμα εις μήκος, ενώ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στα 200 μ.

Το 1992 γύρισε από τη Βαρκελώνη με άλλα δύο χρυσά μετάλλια (άλμα εις μήκος και 4Χ100), ενώ στην Ατλάντα το 1996 κατέκτησε το χρυσό στο μήκος κι αυτό ήταν το ένατο στην καριέρα του. Αμέσως μετά τους Αγώνες ο Λιούις ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του.

 ??  ?? Ο Καρλ Λιούις πανηγύρισε το ένατο και τελευταίο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 1996 στην Ατλάντα και στη συνέχεια αποσύρθηκε
Ο Καρλ Λιούις πανηγύρισε το ένατο και τελευταίο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 1996 στην Ατλάντα και στη συνέχεια αποσύρθηκε
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece