Documento

Ο πρώτος των πρώτων

-

Στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερ­α ολυμπιακά μετάλλια βρίσκεται καρφωμένο το όνομα του Μάικλ Φελπς: συνολικά έχει κατακτήσει 28 μετάλλια (τον ακολουθεί η Ρωσίδα αθλήτρια γυμναστική­ς Λαρίσα Λατίνινα με 18), από τα οποία 23 είναι χρυσά, τρία ασημένια και δύο χάλκινα! Είναι ο μεγαλύτερο­ς ολυμπιονίκ­ης όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1985 και μεγάλωσε στη Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέριλαντ. Σε νεαρή ηλικία ο Φελπς διαγνώστηκ­ε με διαταραχή ελλειμματι­κής προσοχής και υπερκινητι­κότητα (ΔΕΠΥ). Ξεκίνησε την κολύμβηση κατά ένα μέρος για να εκτονώσει την αστείρευτη ενέργειά του. Δέκα ετών ήταν κάτοχος εθνικού ρεκόρ στην ηλικιακή του κατηγορία και στα 15 προκρίθηκε στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2000. Μετάλλιο δεν κατέκτησε, ήταν όμως 5ος στο αγώνισμα των 200 μέτρων πεταλούδα. Λίγους μήνες αργότερα, σε ηλικία 15 ετών και 9 μηνών κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μ. πεταλούδα και έγινε ο νεότερος κολυμβητής στην ιστορία με ρεκόρ κόσμου.

Στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Αθήνας το 2004 άρχισε η ξέφρενη πορεία του προς την κορυφή της αγωνιστική­ς κολύμβησης. Κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια (200 και 400 μέτρα μεικτής ατομικής, 100 και 200 μέτρα πεταλούδας, 4×200 μέτρα ελευθέρας και 4×100 μέτρα μεικτής ομαδικής) και δύο χάλκινα (200 μέτρα ελευθέρας και 4×100 μέτρα ελευθέρας), ενώ συνολικά κατέρριψε πέντε ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ.

Ο Μάικλ Φελπς πήγε στο Πεκίνο το 2008 με τις δάφνες της Αθήνας και με έναν μεγάλο στόχο: να σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς με τα επτά χρυσά μετάλλια σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων (το 1972). Και τα κατάφερε, καθώς κατέκτησε οκτώ χρυσά μετάλλια (200 και 400 μέτρα μεικτής ατομικής, 4×100 ελευθέρας, 200 μέτρα ελευθέρας, 100 και 200 μέτρα πεταλούδας, 4×200 μέτρα ελευθέρας και 4×100 μεικτής ομαδικής). Ολα τα χρυσά μετάλλια συνοδεύτηκ­αν από παγκόσμια ρεκόρ, εκτός από τα 100 μέτρα πεταλούδας. Επιδόσεις που ζαλίζουν και δείχνουν το μέγεθος του αθλητή.

Στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ο Φελπς κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια. Με την ολοκλήρωσή τους αποσύρθηκε από τις πισίνες, αλλά τον Απρίλιο του 2014 ανακοίνωσε την επάνοδό του στην αγωνιστική δράση. Στους ΟΑ του Ρίο ήταν ο σημαιοφόρο­ς της αμερικανικ­ής αποστολής στην τελετή έναρξης. Ηταν οι πέμπτοι Ολυμπιακοί για τον σπουδαίο κολυμβητή, που πρόσθεσε ακόμη πέντε χρυσά στη συλλογή του και ένα ασημένιο.

 ??  ?? Η ξέφρενη πορεία του Μάικλ Φελπς προς την κορυφή της αγωνιστική­ς κολύμβησης ξεκίνησε στην Αθήνα το 2004, όπου κατέκτησε έξι χρυσά και δύο χάλκινα, ενώ συνολικά κατέρριψε πέντε ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ!
Η ξέφρενη πορεία του Μάικλ Φελπς προς την κορυφή της αγωνιστική­ς κολύμβησης ξεκίνησε στην Αθήνα το 2004, όπου κατέκτησε έξι χρυσά και δύο χάλκινα, ενώ συνολικά κατέρριψε πέντε ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ!
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece