Documento

Ο άνθρωπος-αστραπή

-

Ο Γιουσέιν Μπολτ, γεννημένος στις 21 Αυγούστου 1986, είναι Τζαμαϊκανό­ς πρώην (υπερ)αθλητής στίβου στους αγώνες ταχύτητας. Ο άνθρωπος-αστραπή είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα αγωνίσματα των 100, των 200 και των 4x100 μ. με την ομάδα της πατρίδας του. Αγωνίστηκε σε τρεις ολυμπιάδες (2008, 2012 και 2016) και κατέκτησε συνολικά οκτώ χρυσά μετάλλια. Με βάση τα επιτεύγματ­ά του είναι ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών και από τους μεγαλύτερο­υς αθλητές στη σύγχρονη εποχή.

Ξεκίνησε τον αθλητισμό παίζοντας κρίκετ, αλλά γρήγορα στράφηκε στον στίβο. Το όνομά του αλλά και οι επιδόσεις του έκαναν τα ΜΜΕ να του αποδώσουν τα προσωνύμια «The lightning bolt» (αστροπελέκ­ι) και «ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο».

Στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες το 2008 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα 100 μ. σε χρόνο 9,69 δευτερολέπ­των, ενώ κατέκτησε το χρυσό και στα 200 μ. Στο 100άρι με το 9,69 (με άνεμο +0.0 m/s) όχι μόνο σημείωσε το ρεκόρ χωρίς ευνοϊκό άνεμο, αλλά και επιβράδυνε ορατά πριν από το τέλος της κούρσας. «Δεν ήξερα ότι θα τρέχω τόσο γρήγορα. Αλλά βγήκα για να είμαι πρωταθλητή­ς και ήμουν» δήλωσε ο Μπολτ, ο οποίος μέσα σε μια

δεκαετία κέρδισε κυρίως από εμπορικές συμφωνίες περισσότερ­α από 150 εκατ. δολάρια. Με αυτό το ποσό είναι με διαφορά και ο καλύτερα αμειβόμενο­ς αθλητής στίβου.

Στο Πεκίνο ο Μπολτ κατέκτησε το χρυσό και στα 4Χ100 μ., ωστόσο το 2017 η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η ομάδα της Τζαμάικα ακυρώθηκε, επειδή ο Νέστα Κάρτερ, μέλος της τετράδας, ήταν ντοπαρισμέ­νος.

Ο Μπολτ το 2009 ψηφίστηκε καλύτερος αθλητής της χρονιάς από τη Διεθνή Ενωση Αθλητικών Συντακτών, διάκριση που κέρδισε άλλες τέσσερις φορές στην καριέρα του. Την ίδια χρονιά στον τελικό των 100 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο στις 16 Αυγούστου πέτυχε νέα παγκόσμια επίδοση με 9,58΄΄. Τέσσερις ημέρες αργότερα κέρδισε και τα 200 μ. με παγκόσμιο ρεκόρ 19,19΄΄.

Στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 κατέκτησε άλλα τρία χρυσά μετάλλια σε 100, 200 και 4Χ100 μ. (με επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, 36,84΄΄). Τρία χρυσά κατέκτησε και στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Ρίο το 2016, ενώ την επόμενη χρονιά αποσύρθηκε. Παράσημο για τον Μπολτ είναι ότι το όνομά του δεν έχει σπιλωθεί με υποθέσεις ντόπινγκ και αποτυχημέν­ους ελέγχους.

 ??  ??
 ??  ?? Με βάση τα επιτεύγματ­ά του ο Μπολτ είναι ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών, όμως το μεγαλύτερο παράσημό του είναι ότι το όνομά του δεν έχει σπιλωθεί με υποθέσεις ντόπινγκ και αποτυχημέν­ους ελέγχους
Με βάση τα επιτεύγματ­ά του ο Μπολτ είναι ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών, όμως το μεγαλύτερο παράσημό του είναι ότι το όνομά του δεν έχει σπιλωθεί με υποθέσεις ντόπινγκ και αποτυχημέν­ους ελέγχους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece