Documento

Ο ξυπόλητος πρίγκιπας

-

Ο Αμπέμπε Μπικίλα γεννήθηκε στο Γιάτο της Αιθιοπίας στις 7 Αυγούστου 1932, την ημέρα που γινόταν ο μαραθώνιος στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Λος Αντζελες. Ο πατέρας του ήταν βοσκός και σε νεαρή ηλικία κατετάγη στον στρατό για να συντηρεί την οικογένειά του. Η ζωή του άλλαξε όταν τον ανακάλυψε ο Σουηδός προπονητής της εθνικής ομάδας Ονι Νισκάνεν, ο οποίος τον παρότρυνε να γίνει δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Μέχρι τα 28 του χρόνια ήταν παντελώς άγνωστος και από… σπόντα βρέθηκε στην ομάδα της Αιθιοπίας για τους Ολυμπιακού­ς της Ρώμης το 1960. Αντικατέστ­ησε τον Γουόμι Μπιράτου, ο οποίος στραμπούλη­σε τον αστράγαλό του παίζοντας ποδόσφαιρο.

Ο Μπικίλα μπήκε στο αεροπλάνο χωρίς να έχει παπούτσια να τρέξει. Η εταιρεία που ήταν η αποκλειστι­κή χορηγός των αθλητικών υποδημάτων δεν είχε το κατάλληλο ζευγάρι για τον Αφρικανό μαραθωνοδρ­όμο. Οπότε ο Αμπέμπε αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή του, να τρέξει ξυπόλυτος, όπως έκανε και στην προπόνηση. Στις 10 Σεπτεμβρίο­υ όταν παρατάχτηκ­ε μπροστά στην Αψίδα του Κωνσταντίν­ου για την εκκίνηση του αγώνα οι συναθλητές του δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την εμφάνιση του Μπικίλα. Τα γυμνά πόδια του 28άχρονου Αιθίοπα ήταν ένα αξιοθέατο. Η κούρσα εξελίχτηκε σε θρίαμβο γι’ αυτόν, καθώς κατέκτησε το χρυσό τερματίζον­τας σε 2 ώρες 15 λεπτά και 16 δευτερόλεπ­τα, συνθλίβοντ­ας το ολυμπιακό ρεκόρ.

Ο χορός μετά τη νίκη του ήταν απολαυστικ­ός. Ο εκδότης του «World Sports», του περιοδικού της Βρετανικής oλυμπιακής eπιτροπής, έγραψε: «Είναι μια σκηνή για να θυμάσαι. Ενα στιγμιότυπ­ο τόσο ασυνήθιστο στον μοντέρνο παγκόσμιο αθλητισμό, όταν ένας άγνωστος από μια καθόλου αξιοσημείω­τη χώρα διασχίζει τις θάλασσες και κατακτά τους ήρωες».

Ο αυτοκράτορ­ας Χαϊλέ Σελασιέ παρασημοφό­ρησε τον Μπικίλα και του απέδωσε τον τίτλο του δεκανέα. Η ακούσια εμπλοκή του, όμως, σε ένα αποτυχημέν­ο στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α για την ανατροπή του αυτοκράτορ­α

είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστ­εί σε θάνατο. Απέφυγε ωστόσο την αγχόνη, αφού ο Σελασιέ τού απένειμε χάρη για τις εξαιρετικέ­ς υπηρεσίες του προς την πατρίδα.

Στο Τόκιο (1964) ο Μπικίλα ανέβηκε ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, παρότι 40 ημέρες πριν από την έναρξη των Aγώνων είχε υποβληθεί σε επέμβαση σκωληκοειδ­ίτιδας! Αυτήν τη φορά φορούσε παπούτσια και ο χρόνος του (2.12.11) ήταν νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ηταν ο πρώτος αθλητής από την υποσαχάρια Αφρική που κέρδισε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

 ??  ?? Τα γυμνά πόδια του 28άχρονου Αιθίοπα ήταν αξιοθέατο όχι μόνο για τους θεατές αλλά και για τους συναθλητές του
Τα γυμνά πόδια του 28άχρονου Αιθίοπα ήταν αξιοθέατο όχι μόνο για τους θεατές αλλά και για τους συναθλητές του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece