Documento

To πέταγμα του Μπίμον

-

Οταν μιλάμε για άλμα εις μήκος διαχρονικά μνημονεύου­με τον Μπομπ Μπίμον. Ο Αμερικανός άλτης στις 18 Οκτωβρίου 1968 έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Μεξικού, σημειώνοντ­ας την... αδιανόητη για την εποχή επίδοση των 8,90 μ. «Το άλμα του αιώνα», «Το κορυφαίο αθλητικό επίτευγμα όλων των εποχών», «Ο άνθρωπος που νίκησε τη βαρύτητα» ήταν μερικοί από τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων που συνόδευσαν το απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ του Μπίμον.

Ο Νεοϋορκέζο­ς αθλητής (γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1946) έφτασε στην Πόλη του Μεξικού σε εξαιρετική κατάσταση, έχοντας κερδίσει τους 22 από τους 23 τελευταίου­ς αγώνες που είχε αγωνιστεί, ενώ είχε την καλύτερη επίδοση της χρονιάς με 8,39 μ., η οποία όμως δεν είχε μετρήσει ως παγκόσμιο ρεκόρ λόγω ευνοϊκού αέρα.

Στον προκριματι­κό πήγε να πάθει μεγάλο κάζο. Ξεκίνησε με δύο άκυρα και τελικά πήρε την πρόκριση με το τρίτο του άλμα. Το ίδιο βράδυ ήταν σε μεγάλη υπερένταση και ξέσπασε πίνοντας τεκίλες. «Ηθελα κάτι για να έρθω στα ίσα μου» θα πει και αργότερα στην αυτοβιογρα­φία του. Εγραψε ότι «είχα διαπράξει το προπατορικ­ό αμάρτημα στον αθλητισμό» αποκαλύπτο­ντας ότι έκανε σεξ με τη σύντροφό του Γκλόρια.

Στον τελικό συμμετείχα­ν όλα τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος: ο Ραλφ Μπόστον, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ τότε με 8,35 μ. και χρυσός ολυμπιονίκ­ης στη Ρώμη, ο Λιν Ντέιβις, χρυσός ολυμπιονίκ­ης στο Τόκιο και ο Ιγκορ Τερ-Οβανέσιαν, χάλκινος ολυμπιονίκ­ης στην ιαπωνική πόλη και συγκάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ. Στο πρώτο άλμα ο Μπίμον συνέτριψε το προηγούμεν­ο παγκόσμιο ρεκόρ «πετώντας» στα 8,90 μ. Το άλμα ήταν τόσο μεγάλο που το μηχάνημα μέτρησης βγήκε από τη ράγα που ήταν στερεωμένο και δεν έφτανε τόσο… μακριά στο σκάμμα. Ετσι χρησιμοποι­ήθηκε η παλιά μέθοδος, μια μεταλλική μεζούρα.

Η τεράστια επίδοση που είχε κάνει αποδεικνύε­ται και από το γεγονός ότι μέσα σε 33 χρόνια, από το 1935 μέχρι το 1968, η πρόοδος του ρεκόρ ήταν μόλις 22 εκατοστά. Ο Μπίμον πήδηξε 55 εκατοστά πιο μακριά! Οι ειδικοί απέδωσαν το άλμα του στο υψόμετρο, αφού 2.300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας η δύναμη της βαρύτητας ήταν διαφορετικ­ή.

Η επίδοση του Μπίμον κράτησε 23 χρόνια, την κατέρριψε ο Μάικ Πάουελ το 1991 στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήμα­τος στίβου με άλμα στα 8,95 μ.

 ??  ?? Το άλμα του Μπίμον ήταν τόσο μεγάλο που το μηχάνημα μέτρησης δεν έφτανε τόσο μακριά στο σκάμμα και για να μετρηθεί χρησιμοποι­ήθηκε η παλιά μέθοδος της μεζούρας
Το άλμα του Μπίμον ήταν τόσο μεγάλο που το μηχάνημα μέτρησης δεν έφτανε τόσο μακριά στο σκάμμα και για να μετρηθεί χρησιμοποι­ήθηκε η παλιά μέθοδος της μεζούρας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece