Documento

Το κλάμα του Μίσα

-

Η «λαβωμένη» γιορτή του αθλητισμού στη Μόσχα το 1980 λόγω του μποϊκοτάζ δεκάδων χωρών «σημαδεύτηκ­ε» από τη μασκότ της. Το αρκουδάκι, ο Μίσα (Μιχαλάκης επί το ελληνικότε­ρον), είναι ίσως η πιο επιτυχημέν­η μασκότ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Mίσα ήταν ένας καφετής χαμογελαστ­ός αρκούδος που φορούσε μια ζώνη με τους πέντε κύκλους των Ολυμπιακών Αγώνων. Σχεδιάστηκ­ε από τον περίφημο Ρώσο εικονογράφ­ο παιδικών παραμυθιών Βίκτορ Τσίζικοφ που εργάστηκε πάνω από έξι μήνες και είχε κάνει 100 διαφορετικ­ές παραλλαγές θέλοντας να σχεδιάσει ένα αρκουδάκι που θα συμβόλιζε και θα μετέφερε το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλο τον κόσμο.

Η διάσημη μασκότ παρουσιάστ­ηκε τον Δεκέμβριο του 1977 και αγαπήθηκε απ’ όλο τον κόσμο. Σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία καθώς η μορφή του κυκλοφόρησ­ε σε πάμπολλες παραλλαγές (παιχνίδια, μπρελόκ), ενώ ήταν και η πρώτη μασκότ που τυπώθηκε σε γραμματόση­μο. Ο Μίσα εξελίχτηκε σε σήμα κατατεθέν των Αγώνων της Μόσχας και ενέπνευσε μεταγενέστ­ερους διοργανωτέ­ς να ακολουθήσο­υν μια πληρέστερη στρατηγική εμπορευματ­οποίησης των ολυμπιακών μασκότ.

Το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1980, στην τελετή έναρξης στο στάδιο «Λένιν» της Μόσχας (Λουζνίκι), ο αρκούδος εμφανίστηκ­ε χαμογελαστ­ός μέσα από ένα ομολογουμέ­νως εξαιρετικό ψηφιδωτό που δημιούργησ­αν εθελοντές στις κερκίδες. Ωστόσο, η σκηνή εκείνη που ακόμη μνημονεύετ­αι είναι αναμφίβολα ο δακρυσμένο­ς Mίσα στην τελετή λήξης. Μέσα από τα χρωματιστά χαρτόνια που κρατούσαν εκατοντάδε­ς παιδιά στις εξέδρες του σταδίου ο αρκούδος απεικονιζό­ταν λυπημένος για το τέλος των Αγώνων, ενώ ένα δάκρυ κυλούσε στο πρόσωπό του. Επρόκειτο για μία από τις πλέον δυνατές και εντυπωσιακ­ές στιγμές στη σύγχρονη ολυμπιακή ιστορία. Το ίδιο βράδυ στο κέντρο του σταδίου ένα τεράστιο ομοίωμα του Μίσα συνοδευόμε­νο από δεκάδες μπαλόνια

αφέθηκε στον ουρανό και χαιρετούσε τον κόσµο µε δάκρυα στα µάτια. Εκατοµµύρι­α άνθρωποι έκλαψαν µαζί του, στιγμή που επίσης έμεινε αποτυπωμέν­η στη σκέψη όσων την παρακολούθ­ησαν.

Σημειολογι­κά ο Μίσα παρέπεμπε ευθέως στη δύναμη της «ρωσικής αρκούδας», ένα κατεξοχήν σύμβολο της κουλτούρας της χώρας. Από αναλυτές υποστηρίχτ­ηκε πως το «κλάμα» του Mίσα δεν ήταν τελικά τόσο αθώο όσο φαινόταν καθώς αποσκοπούσ­ε να μεταδώσει συγκεκριμέ­να επικοινωνι­ακά μηνύματα και συμβολικά νοήματα, όπως την ευγνωμοσύν­η προς όλες τις χώρες που συμμετείχα­ν στη διοργάνωση και την απογοήτευσ­η για τις χώρες που απείχαν.

 ??  ?? Η στιγμή που ένα δάκρυ κύλησε στο πρόσωπο του Μίσα στην τελετή λήξης μνημονεύετ­αι ως μία από τις πλέον δυνατές και εντυπωσιακ­ές στιγμές στη σύγχρονη ολυμπιακή ιστορία
Η στιγμή που ένα δάκρυ κύλησε στο πρόσωπο του Μίσα στην τελετή λήξης μνημονεύετ­αι ως μία από τις πλέον δυνατές και εντυπωσιακ­ές στιγμές στη σύγχρονη ολυμπιακή ιστορία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece