Documento

Οταν «πάγωσε» η πισίνα

-

Ο Γκρεγκ Λουγκάνις είναι το πιο εμβληματικ­ό πρόσωπο στην ιστορία των καταδύσεων. Με τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (πιθανότατα να ήταν έξι αν δεν είχε χάσει λόγω του μποϊκοτάζ των ΗΠΑ τους Αγώνες το 1980) και ένα ασημένιο, το οποίο κατέκτησε το 1976 στο Μόντρεαλ σε ηλικία 16 ετών, είναι ο αδιαμφισβή­τητος σταρ του αθλήματος. Ηταν ανίκητος σε μεγάλες διοργανώσε­ις επί μια ολόκληρη δεκαετία, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου το 1978 μέχρι και τους ΟΑ το 1988. Το 1982 έγινε ο πρώτος αθλητής των καταδύσεων που βαθμολογήθ­ηκε με 10 και από τους επτά κριτές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου. Τον χαρακτήρισ­αν «Κομανέτσι του υγρού στίβου».

Το 1984 στο Λος Αντζελες ο Λουγκάνις πήρε τα δύο πρώτα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Εγινε ο πρώτος που κατάφερε να ξεπεράσει τους 700 βαθμούς με έντεκα καταδύσεις. Στη Σεούλ το 1988 ο Αμερικανός καταδύτης, του οποίου ο θετός πατέρας ήταν ελληνικής καταγωγής, πέτυχε χωρίς δεύτερη σκέψη το μεγαλύτερο κατόρθωμά του: κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 3 μ. παρά το σοκαριστικ­ό ατύχημα που είχε στον προκριματι­κό.

Στις 19 Σεπτεμβρίο­υ ο Λουγκάνις ανέβηκε στο τραμπολίνο για την ένατη προσπάθειά του στον προκριματι­κό, μια ανάποδη κατάδυση με δυόμισι περιστροφέ­ς. Το σώμα του εκτινάχθηκ­ε ψηλά αλλά όχι αρκετά μακριά και, καθώς έφερνε το σώμα του στην κατακόρυφο για να βουτήξει στη πισίνα, χτύπησε το πίσω μέρος του κεφαλιού του στη σανίδα. Τραυματίστ­ηκε, το κεφάλι του άνοιξε και αιμορραγού­σε. Χρειάστηκε αμέσως ιατρική φροντίδα με το που βγήκε από το νερό, ενώ ο γιατρός του ανακοίνωσε ότι υπέστη και διάσειση. Αν και τραυματίας, ολοκλήρωσε τον αγώνα πραγματοπο­ιώντας κανονικά τις δύο τελευταίες προσπάθειέ­ς του και πέρασε στον τελικό με την τρίτη καλύτερη βαθμολογία. Ο τελικός των 3 μ. έγινε μία ημέρα αργότερα (20/9) και ο Λουγκάνις κατάφερε να συγκεντρώσ­ει 730,80 βαθμούς και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, μπροστά από τον Κινέζο Ταν Λιανγκντέ (704,88 β.).

Στη Σεούλ ο Λουγκάνις γνώριζε ήδη ότι ήταν φορέας του AIDS. Οταν το αποκάλυψε στις 23 Φεβρουαρίο­υ του 1995 έγινε δέκτης σκληρής κριτικής, καθώς πολύς κόσμος εκτίμησε ότι έθεσε σε κίνδυνο τους συναθλητές του και κυρίως το ιατρικό προσωπικό που τον περιέθαλψε μετά τον τραυματισμ­ό του. Ωστόσο ουδείς από όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του διαγνώστηκ­ε με AIDS, ενώ ο ίδιος παραμένει υγιής και μαχητικός ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτω­ν της LGBT κοινότητας.

 ??  ?? Το ατύχημα που σόκαρε όσους είδαν τον Γκρεγκ Λουγκάνις να χτυπά το κεφάλι του στον βατήρα δεν στάθηκε ικανό να του στερήσει το χρυσό μετάλλιο
Το ατύχημα που σόκαρε όσους είδαν τον Γκρεγκ Λουγκάνις να χτυπά το κεφάλι του στον βατήρα δεν στάθηκε ικανό να του στερήσει το χρυσό μετάλλιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece