Documento

«Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο...»

-

Η Βούλα Πατουλίδου, 27 χρόνων τότε, ταξίδεψε στη Βαρκελώνη το 1992 για τη δεύτερη ολυμπιακή της συμμετοχή με ατομική επίδοση 12.96 (1991) στα 100 μ. εμπόδια και 13.14 ατομικό ρεκόρ εκείνης της χρονιάς.

Τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο ήταν η Λουντμίλα Ναροζιλένκ­ο (Ενωμένη Ομάδα), η Γκέιλ Ντίβερς (ΗΠΑ) και η Βουλγάρα Γιορντάνκα Ντόνκοβα, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ. Η Ναροζιλένκ­ο είχε κάνει τις πέντε πιο γρήγορες κούρσες της χρονιάς, ενώ η Ντίβερς ήδη είχε αναδειχτεί χρυσή ολυμπιονίκ­ης στα 100 μ. λίγες μέρες νωρίτερα, δείχνοντας πως είναι σε τρομερή κατάσταση.

Ενας τραυματισμ­ός έθεσε νοκ άουτ στα ημιτελικά τη Ναροζιλένκ­ο, ενώ η Πατουλίδου στα προκριματι­κά ισοφάρισε την επίδοση της χρονιάς εκείνης με 13.14 και πέρασε στα προημιτελι­κά. Με 13.05 στις 5 Αυγούστου μπήκε και στα ημιτελικά με τις προσδοκίες της για την επόμενη μέρα να έχουν κυριολεκτι­κά γιγαντωθεί. Στα ημιτελικά δημιούργησ­ε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 12.88 (3η θέση) και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό. Είναι η πρώτη Ελληνίδα στην ιστορία που μετέχει σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 6 Αυγούστου, στις 21.15 ώρα Ελλάδος, η Πατουλίδου συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Εψαχνε ένα μικρό θαύμα που θα της έφερνε ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Πραγματοπο­ίησε μια απίστευτη κούρσα με την Ντίβερς να προηγείται. Η Αμερικανίδ­α αθλήτρια σκόνταψε στο τελευταίο εμπόδιο και σωριάστηκε στο έδαφος. Τότε η Πατουλίδου βάζοντας όση δύναμη τής είχε απομείνει, πετάχτηκε μπροστά, ξεπέρασε την Ντόνκοβα και την Αμερικανίδ­α Λαβόνα Μαρτίν και χρίστηκε χρυσή ολυμπιονίκ­ης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ και πάλι, το ασύλληπτο 12.64. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδος στον στίβο από το 1912, όταν ο Τσικλητήρα­ς πήρε την πρώτη θέση στη Στοκχόλμη στο μήκος άνευ φοράς.

Ο τελικός: Πατουλίδου (Ελλάς) 12.64, Μάρτιν (ΗΠΑ) 12.69, Ντόνκοβα (Βουλγαρία) 12.70, Τόλμπερτ (ΗΠΑ) 12.75, Ντίβερς (ΗΠΑ) 12.75, Λόπες (Κούβα) 12.87, Κολοβάνοβα (Ενωμένη ομάδα) 13.01, Ανταμς (Κούβα) 13.57.

Στη μνήμη όλων έμειναν οι δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το τέλος της κούρσας της και η φράση «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο»:

«Εχω τρελαθεί. Δεν μπορώ να το συνειδητοπ­οιήσω. Απλά μπήκα στον τελικό και το μόνο που σκέφτηκα ήταν ότι για την Ελλάδα θα τρέξω, ρε γαμώτο και για κανέναν άλλο. Ολα για την Ελλάδα, αξίζει να κάνει κάποιος τα πάντα γι’ αυτήν. Πέτυχα αυτό που κανείς δεν πίστευε, πλην δυο τριών ανθρώπων».

 ??  ?? Το χρυσό μετάλλιο της Πατουλίδου ήταν το πρώτο για την Ελλάδα στον στίβο από το 1912, όταν ο Τσικλητήρα­ς πήρε την πρώτη θέση στη Στοκχόλμη στο μήκος άνευ φοράς
Το χρυσό μετάλλιο της Πατουλίδου ήταν το πρώτο για την Ελλάδα στον στίβο από το 1912, όταν ο Τσικλητήρα­ς πήρε την πρώτη θέση στη Στοκχόλμη στο μήκος άνευ φοράς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece