Documento

Ο Μοχάμεντ Αλι ανάβει τη φλόγα

-

Ο Moχάμεντ Αλι (ΗΠΑ, πυγμαχία, 1942-2016) έζησε μια μυθιστορημ­ατική ζωή και τα κατορθώματ­ά του στο ρινγκ ήταν μυθικά. Ο πυγμάχος που γεννήθηκε Κάσιους Κλέι κέρδισε τους 56 από τους 61 αγώνες που έδωσε και αναδείχτηκ­ε ολυμπιονίκ­ης. Υπερασπίστ­ηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και έγινε εθνικό και παγκόσμιο είδωλο, υπήρξε, με δύο λέξεις «The greatest». Ο μεγαλύτερο­ς όλων.

Το 1960 σε ηλικία 18 ετών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Ρώμης στην κατηγορία των -81 κιλών, γεγονός που σηματοδότη­σε την έναρξη της επαγγελματ­ικής του σταδιοδρομ­ίας στην πυγμαχία. Οι αγώνες άρχισαν στις 26 Αυγούστου και τελείωσαν στις 5 Σεπτέμβρη 1960 με τη συμμετοχή 19 πυγμάχων. Ο νεαρός τότε Κάσιους Κλέι κέρδισε εύκολα με 5-0 τόσο στον προημιτελι­κό τον Σοβιετικό Γκενάντι Σάτκοφ όσο και στον ημιτελικό τον Αυστραλό Τόνι Μάντιγκαν με το ίδιο σκορ. Στον τελικό αντιμετώπι­σε τον Πολωνό Ζμπίγκνιεφ Πετριζκόφσ­κι που εκείνη την περίοδο ήταν τρεις φορές Ευρωπαίος πρωταθλητή­ς. Ομως και πάλι ο Αμερικανός μποξέρ ήταν ασταμάτητο­ς. Κέρδισε με 5-0 κατακτώντα­ς το χρυσό μετάλλιο.

Σύμφωνα με την αυτοβιογρα­φία του Μοχάμεντ Αλι όταν γύρισε από τη Ρώμη πήγε με κάποιον φίλο του να δειπνήσει σε ένα εστιατόριο. Εκεί δεν τους εξυπηρέτησ­αν γιατί ήταν «κατάστημα μόνο για λευκούς». Εκνευρισμέ­νος γύρισε σπίτι και πέταξε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στον ποταμό Οχάιο.

Ο Μοχάμεντ Αλι είχε και δεύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες όχι όμως αγωνιζόμεν­ος σε ρινγκ. Η ταυτότητα του αθλητή που θα ήταν ο τελευταίος που θα κρατούσε τη φλόγα μες στο στάδιο στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 παρέμενε επτασφράγι­στο μυστικό. Οταν η τέσσερις φορές χρυσή ολυμπιονίκ­ης της κολύμβησης Τζάνετ Εβανς παρέ

δωσε τη φλόγα στον Μοχάμεντ Αλι όλο το στάδιο σύσσωμο σηκώθηκε όρθιο και χειροκρότη­σε. Ηταν καταβεβλημ­ένος από τη νόσο του Πάρκινσον και με τρεμάμενα χέρια άναψε το σχοινί που κάηκε και η φλόγα έφτασε στον βωμό. Ηταν μια στιγμή συγκινησια­κά έντονα φορτισμένη. Για την επιλογή του επέμενε ο Ντικ Εμπερσολ, πρόεδρος του τηλεοπτικο­ύ δικτύου NBC, λέγοντας πως «ο Μοχάμεντ Αλι, ίσως μετά τον πάπα, είναι το πιο αγαπητό πρόσωπο στον κόσμο. Είναι ένας ήρωας για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Για κάθε νέο στις ΗΠΑ είναι ένας άνθρωπος με ηθικές αρχές».

Στους ΟΑ της Ατλάντα, κατά τη διάρκεια του αγώνα ΗΠΑ – Γιουγκοσλα­βία, ο Μοχάμεντ Αλι έλαβε το ολυμπιακό μετάλλιο που είχε χάσει.

 ??  ?? Καταβεβλημ­ένος από τη νόσο του Πάρκινσον και με τρεμάμενα χέρια άναψε το σχοινί που κάηκε και η φλόγα έφτασε στον βωμό
Καταβεβλημ­ένος από τη νόσο του Πάρκινσον και με τρεμάμενα χέρια άναψε το σχοινί που κάηκε και η φλόγα έφτασε στον βωμό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece