Documento

Η τιτανομαχί­α των ρεκόρ

-

Στην Ατλάντα το 1996 ο Ναΐμ Σουλεϊμάνο­γλου κατέκτησε το τρίτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και έγινε ο πρώτος που κατάφερε κάτι τέτοιο στο άθλημα της άρσης βαρών. Η τιτανομαχί­α του με τον Βαλέριο Λεωνίδη στην κατηγορία των 64 κ. ήταν συγκλονιστ­ική και καθήλωσε όσους την παρακολούθ­ησαν.

Ο «Ηρακλής τσέπης» ήταν απόλυτος κυρίαρχος στην κατηγορία του και ο Βαλέριος είχε δηλώσει για τον αντίπαλό του ότι είναι αθλητής-φαινόμενο. Και ο Σουλεϊμάνο­γλου σεβόταν τον Ελληνα αρσιβαρίστ­α: «Για πολλά χρόνια στην καριέρα μου δεν είχα αντιπάλους. Αυτό ίσχυε μέχρι να εμφανιστεί στο διάβα μου ο Λεωνίδης».

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου του 1996 διεξάχθηκε ο αγώνας που εξελίχθηκε σε θρίλερ και το χρυσό κρίθηκε αφότου οι πρωταγωνισ­τές έκαναν διαδοχικά παγκόσμια ρεκόρ.

Στο αρασέ ο Λεωνίδης μπήκε στα 140 κ. και άρχισε το παιχνίδι τακτικής, με τον Ναΐμ να ξεκινά από τα 145 κ. Ο Λεωνίδης σήκωσε κι αυτός τα 145 κ. και περίμενε να δει την επόμενη πρόκληση του αντιπάλου του, που είχε άλλες δύο προσπάθειε­ς ενώ ο Ελληνας αρσιβαρίστ­ας είχε μόνο μία. Ο Τούρκος ζήτησε 147 κ. Δεν κατάφερε να τα σηκώσει στην πρώτη προσπάθεια. Του έμεινε μία. Το ίδιο και στον Λεωνίδη, που φάνηκε να τα καταφέρνει, αλλά η μπάρα έφυγε πίσω από το κεφάλι του. Ο Σουλεϊμάνο­γλου με τη δεύτερη προσπάθεια σήκωσε την μπάρα, μπήκε από κάτω και πήρε προβάδισμα 2,5 κιλών.

Στο ζετέ οι δύο αντίπαλοι ξεκίνησαν πετυχημένα από τα 180 κ., με το παγκόσμιο ρεκόρ να ανήκει στον Ναΐμ με 183 κιλά. Ο Τούρκος έβαλε την μπάρα στα 185 κ. και δημιούργησ­ε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ ο Βαλέριος προκειμένο­υ να καλύψει τη διαφορά των δυόμισι κιλών από το αρασέ ζήτησε να μπει η μπάρα στα 187,5 κ. Τα σήκωσε και έγινε κάτοχος του παγκόσμι

ου ρεκόρ τόσο στο ζετέ όσο και στο σύνολο. Ο Ναΐμ έπρεπε να σηκώσει κι αυτός τα 187,5 κ. αν ήθελε να ελπίζει στη νίκη, κάτι που κατάφερε με υπερπροσπά­θεια. Ο Λεωνίδης είχε την τελευταία προσπάθεια του αγώνα. Η μπάρα με 190 κ. ήρθε μέχρι το στήθος του αλλά τελικά έπεσε και στα χέρια του έμεινε το ασημένιο μετάλλιο.

Ο Σουλεϊμάνο­γλου στην καριέρα του έκανε 46 παγκόσμια ρεκόρ και κατέκτησε 232 χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσε­ις που συμμετείχε.

 ??  ?? 46 παγκόσμια ρεκόρ έκανε στην καριέρα του ο Ναΐμ Σουλεϊμάνο­γλου, ο οποίος κατέκτησε 232 χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσε­ις που συμμετείχε
46 παγκόσμια ρεκόρ έκανε στην καριέρα του ο Ναΐμ Σουλεϊμάνο­γλου, ο οποίος κατέκτησε 232 χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσε­ις που συμμετείχε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece