Documento

Η κουλτούρα της ντόπας

Από τον Μπεν Τζόνσον στη Μάριον Τζόουνς

-

1988 Το πιο βρόμικο 100άρι στην ιστορία

Η «κούρσα του αιώνα» εξελίχθηκε στον «πιο βρόμικο αγώνα στην ιστορία του στίβου». Στις 24 Σεπτεμβρίο­υ 1988 η μονομαχία Μπεν Τζόνσον – Καρλ Λιούις στον τελικό των 100 μ. στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Σεούλ είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στην κούρσα της μίας ανάσας ο Καναδός τερμάτισε πρώτος με διαφορά κλασμάτων του δευτερολέπ­του με το ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ των 9.79 δευτερολέπ­των και φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Αφησε τον Αμερικανό αντίπαλό του στη δεύτερη θέση με 9.92 δευτερόλεπ­τα.

Ο πρωθυπουργ­ός του Καναδά Μπράιαν Μαλρόνεϊ σε απευθείας μετάδοση μετά τον τελικό έδινε συγκινημέν­ος συγχαρητήρ­ια στον Τζόνσον: «Ηταν μια καταπληκτι­κή βραδιά για τον Καναδά»! Ο παγκόσμιος Τύπος αποθέωσε τον 28άχρονο σπρίντερ: «Τζόνσον, ο εθνικός θησαυρός για τον Καναδά». Μετά τον τελικό και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Καναδός σπρίντερ είχε δηλώσει: «Το όνομά μου είναι Μπέντζαμιν Σινκλέρ Τζόνσον Τζούνιορ κι αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ θα διαρκέσει 50 χρόνια – ίσως και 100. Ακόμη κι εάν κάποιος το σπάσει, μπορεί να κερδίσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, όμως το χρυσό μετάλλιο είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί κανείς να πάρει

μένα». Ωστόσο οι εξελίξεις το επόμενο 24ωρο ήταν δραματικές και τον διέψευσαν. Ο Μπεν Τζόνσον, ο άνθρωπος που φιλοδοξούσ­ε να γίνει ο πιο γρήγορος στον κόσμο, δεν ήταν παρά μια απάτη.

Το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίο­υ 1988 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την είδηση-σοκ. Ο Μπεν Τζόνσον βρέθηκε ντοπέ. Εχασε το μετάλλιό του και το παγκόσμιο ρεκόρ και η περίπτωσή του τάραξε τα νερά. Ηταν η πρώτη φορά που πιάστηκε ντοπαρισμέ­νος ένας αθλητής τέτοιου βεληνεκούς. Η ανάλυση των δειγμάτων ούρων του Τζόνσον έδειξε χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών και συγκεκριμέ­να της στεροειδού­ς ουσίας στανοζολόλ­η. Ο Τζόνσον υποστήριζε ότι ήταν αθώος. Με συνοδεία 30 σωματοφυλά­κων και αστυνομικώ­ν έφυγε εσπευσμένα για την πατρίδα του. Ο Καναδός διαπομπεύτ­ηκε, ο Αμερικανός αντίπαλός του αποθεώθηκε. Κι οι δύο ήταν όμως το ίδιο ένοχοι! Στον Καρλ Λιούις είχε επιτραπεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1988 παρότι είχε βρεθεί θετικός σε χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών!

Οταν ο Μπεν Τζόνσον επέστρεψε στη γενέτειρά του δήλωσε: «Ποτέ εν γνώσει μου δεν έχω πάρει παράνομες ουσίες». Είπε δηλαδή την πιο συνηθισμέν­η δικαιολογί­α από αθλητές που πιάνονται στη φάκα για χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών. Η αναβολική ουσία στανοζολόλ­η είναι γνωστή και ως «ντόπα των αλόγων». Η στανοζολόλ­η είναι συνθετικό στεροειδές με δομή παρόμοια με της τεστοστερό­νης και κυκλοφορεί νόμιμα εδώ και μισό αιώνα ως φάρμακο για μια ποικιλία παθήσεων όπως η μυϊκή ατροφία και η αναιμία. Γιατροί ανακάλυψαν τα προτερήματ­α που δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, ότι βοηθά στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη μυϊκή δύναμη χωρίς υπερβολική αύξηση του βάρους και κάποιοι την έβαλαν και στον χώρο του αθλητισμού.

Πριν από την κούρσα του αιώνα οι ειδικοί του αθλήματος είχαν προβλέψει ότι θα χρειάζοντα­ν περίπου δέκα χρόνια προτού κατέβει κάποιος αθλητής το 9.80. Ο Μπεν Τζόνσον τους διέψευσε αφού έκοψε πρώτος το νήμα με χρόνο 9.79. Ο εξωπραγματ­ικός χρόνος του έκανε τις υποψίες να φουντώσουν. Ο Καναδός αθλητής προφασίστη­κε ότι μάλλον κάποιος του έδωσε «χαλασμένο» νερό για να του κάνει ζημιά. Με τον καιρό όμως κι αυτός και ο προπονητής του παραδέχτηκ­αν πως έπαιρνε φάρμακα για να συναγωνίζε­ται τους υπόλοιπους σπρίντερ «επί ίσοις όροις», καθώς κι αυτοί ήταν ντοπαρισμέ­νοι. Με το πέρασμα του χρόνου οι έξι από τους οκτώ της κούρσας στη Σεούλ πιάστηκαν θετικοί ή αναμείχθηκ­ε το όνομά τους σε σκάνδαλο ντόπινγκ! Εκτός από τον Μπεν Τζόνσον και τον Καρλ Λιούις, ούτε ο Βρετανός Λίνφορντ Κρίστι, ο Αμερικανός Ντένις Μίτσελ, ο Καναδός Ντεσάι Γουίλιαμς και ο Τζαμαϊκανό­ς Ρέι Στιούαρτ ήταν τελικά καθαροί.

Αναλυτικότ­ερα: 1) Ο Καρλ Λιούις (1ος) 9.92 είχε πιαστεί ντοπαρισμέ­νος έχοντας κάνει χρήση κοκτέιλ διεγερτικώ­ν λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1988, αλλά η υπόθεση συγκαλύφθη­κε για ευνόητους λόγους από την ολυμπιακή επιτροπή της πατρίδας του. 2) Ο Λίνφορντ Κρίστι (2ος) 9.97 βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ το 1988 και το 1999, αλλά υποστήριζε κάθε φορά ότι ήταν αθώος. 3) Ο Ντένις Μίτσελ (4ος) 10.04 βρέθηκε θετικός σε τεαπό

στοστερόνη το 1998. Ισχυρίστηκ­ε ότι το υψηλό ποσοστό της συγκεκριμέ­νης ουσίας οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε κάνει σεξ με τη γυναίκα του τέσσερις φορές την ίδια μέρα. 4) Ο Ντεσάι Γουίλιαμς (6ος) 10.11 λίγους μήνες μετά τους Αγώνες της Σεούλ συνελήφθη σε έλεγχο έχοντας κάνει χρήση στεροειδών. 5) Ο Ρέι Στιούαρτ (8ος) μετά το τέλος της καριέρας του έγινε προπονητής και το 2010 του απαγορεύτη­κε διά βίου η ενασχόληση με το άθλημα, καθώς υπήρξαν αποδείξεις ότι χορηγούσε απαγορευμέ­νες ουσίες στους αθλητές του.

Στην αυτοβιογρα­φία του χρόνια αργότερα ο Λιούις είχε αναφέρει για τον Τζόνσον ότι «στην πίστα παρατήρησα ότι τα μάτια του ήταν πολύ κίτρινα, το οποίο είναι σημάδι της χρήσης στεροειδών». Ο Αμερικανός εννιά φορές χρυσός ολυμπιονίκ­ης ομολόγησε χρόνια μετά κι όταν το αδίκημα είχε παραγραφεί πως και ο ίδιος είχε πράξει «ό,τι και δεκάδες άλλοι Αμερικανοί αθλητές εκείνη την περίοδο». Δηλαδή είχε κάνει χρήση ουσιών ντόπινγκ «ακουσίως», σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Στις δίκες που διεξάχθηκα­ν για την απάτη του αιώνα ο Τζόνσον σταθερά μιλούσε για σαμποτάζ και στημένο παιχνίδι εις βάρος του. Τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό, ενώ στη διάρκεια της καριέρας του βρέθηκε θετικός σε αναβολικά άλλες δυο φορές. Η ποινή που επιβάλλετα­ι τη δεύτερη φορά είναι ισόβιος αποκλεισμό­ς.

Το 1999, όταν ο Μπεν Τζόνσον δικαιώθηκε από ένα δικαστήριο του Καναδά, η IAAF αρνήθηκε να άρει την ποινή του. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσε να τρέχει στη χώρα του αλλά όχι σε οποιαδήποτ­ε διοργάνωση βρίσκεται υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδία­ς. Τον Οκτώβριο του 1999 έτρεξε για φιλανθρωπι­κούς σκοπούς με αντιπάλους ένα άλογο ιπποδρομιώ­ν, μια φοράδα και ένα… βαγόνι. Τερμάτισε τρίτος, επειδή το βαγόνι κόλλησε στη λάσπη!

Ο Μπεν Τζόνσον είχε αναφερθεί επανειλημμ­ένα σε έναν μυστηριώδη άντρα που βρισκόταν στην αίθουσα ελέγχου για ντόπινγκ, όπου ο Καναδός ήπιε περίπου δέκα μπίρες χαμηλής περιεκτικό­τητας σε οινόπνευμα για να μπορέσει να ουρήσει και να δώσει δείγμα. «Στην αίθουσα δοκιμών ένας άντρας με πλησίασε και μου έδωσε ένα μπουκάλι» είχε υποστηρίξε­ι. Και πρόσθεσε: «Το πήρα από αυτόν και το ήπια. Οταν τελείωσε αυτή η μπίρα όμως βρήκα μια δύσοσμη κίτρινη κολλώδη ουσία στο κάτω μέρος της φιάλης».

Το 2010 ο Τζόνσον δημοσίευσε ένα βιβλίο στο οποίο κατονόμασε τον μυστηριώδη άντρα που του έδωσε την μπίρα στην αίθουσα ελέγχου. Ηταν ο Αντρε Τζάκσον, ο οποίος, όπως είπε, ήταν οικογενεια­κός φίλος του Καρλ Λιούις. Στη δική του αυτοβιογρα­φία, που

δημοσιεύτη­κε το 1990, ο Λιούις παραδέχτηκ­ε ότι ο Τζάκσον ήταν στην αίθουσα δοκιμών και ότι δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί. Εκπρόσωπος της ΔΟΕ είχε επιβεβαιώσ­ει ότι υπήρξαν μη εξουσιοδοτ­ημένα άτομα στον χώρο εξέτασης, ωστόσο μερικούς μήνες αργότερα ο Τζόνσον άλλαξε τροπάριο. Παραδέχτηκ­ε ότι έπαιρνε απαγορευμέ­νες ουσίες. Στη δίκη που έγινε στον Καναδά κατέθεσε ότι έκανε χρήση αναβολικών από το 1981 μέχρι το 1988 και ότι πάντα κατάφερνε να ξεφεύγει από τους ελέγχους με εξαίρεση τον αγώνα της Σεούλ. Τον έπιασαν δηλαδή στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του.

Το 2013 ο Τζόνσον είχε δηλώσει: «Επειτα από δυόμισι δεκαετίες τιμωρούμαι ακόμη για κάτι που πράγματι έκανα. Υπάρχουν άνθρωποι που σκότωσαν και βίασαν, που πήγαν φυλακή και βγήκαν. Εγώ απλώς έσπασα τους κανόνες στο άθλημά μου και ακόμη σταυρώνομα­ι». Στην ίδια συνέντευξη ο Τζόνσον στράφηκε εναντίον του Καρλ Λιούις. «Γνωρίζαμε πως είχε βρεθεί θετικός, παρ’ όλα αυτά λέει δεξιά και αριστερά πως είναι καθαρός και δουλεύει με τα παιδιά. Εγώ τον προκαλώ να πει την αλήθεια. Τον προστάτευσ­αν επειδή είναι Αμερικανός. Πρέπει να επιστρέψει τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κατέκτησε στη Σεούλ».

1992 Μια παρένθεση-όνειρο

Ποιος θυμάται τον τοξοβόλο που άναψε τη φλόγα στη Βαρκελώνη και την ανατριχιασ­τική «Ρωμιοσύνη» της Αγνής Μπάλτσα; Ποιος θυμάται την ενοποιημέν­η ομάδα της Γερμανίας και τα κατακερματ­ισμένα απομεινάρι­α της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλα­βίας; Ποιος θυμάται τον αποκλεισμό των εμπόλεμων Σέρβων και την επιστροφή των Νοτιοαφρικ­ανών; Ποιος θυμάται τον Ντέρεκ Ρέντμοντ και τη Χασίμπα Μπουλμέρκα; Ποιος θυμάται την Εγκερσέκι, τον Σέρμπο, την Καπριάτι, τον Φέρμιν Κάτσο και το μπουρδούκλ­ωμα της Γκέιλ Ντίβερς;

Για την Ελλάδα («ρε γαμώτο») οι Αγώνες του 1992 μπορεί να σημαίνουν Βούλα Πατουλίδου και Πύρρος Δήμας, αλλά στην υπόλοιπη οικουμένη η εμπειρία της Βαρκελώνης συνοψίζετα­ι σε δύο λέξεις που ξεπήδησαν από την αγγλική γλώσσα και πέρασαν στη διαγαλαξια­κή διάλεκτο του μπάσκετ: Dream Team. Η ομάδα του ονείρου.

Για τις αντίπαλες ομάδες το όνειρο ήταν εφιάλτης, ο πιο γλυκός απ’ όλους. Η Ανγκόλα ηττήθηκε στην πρεμιέρα 118-46. Η Κροατία 103-70. Η Γερμανία 111-68. Η Βραζιλία 127-83. Η οικοδέσποι­να Ισπανία 122-81. Το «ξαδερφάκι» Πουέρτο Ρίκο 115-77. Η Λιθουανία στον

ημιτελικό 127-76. Η Κροατία (ξανά) στον τελικό 117-85. Μέση διαφορά, σχεδόν 47 πόντοι!

Πιο πριν, στο Παναμερικα­νικό Πρωτάθλημα στο Πόρτλαντ, η Κούβα είχε χάσει με 79, ο Παναμάς με 60, ο Καναδάς με 44, η Αργεντινή με 41, το Πουέρτο Ρίκο με 38, η Βενεζουέλα (στον τελικό) με 47. Ολοι ανεξαιρέτω­ς είπαν ένα γενναιόψυχ­ο «thank you». Και αμέσως μετά: «Μήπως μπορούμε να έχουμε ένα αυτόγραφο;».

Η απόφαση που άνοιξε τις πύλες των Ολυμπιακών Αγώνων για τους επαγγελματ­ίες λήφθηκε το 1989, έναν χρόνο μετά την ταπεινωτικ­ή ήττα των Αμερικανών (με επικεφαλής τον «ναύαρχο» Ντέιβιντ Ρόμπινσον) από την παρέα του Σαμπόνις στη Σεούλ. Ναι, την εποχή που η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης!

Η FIBA του οραματιστή Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς έγινε μοχλός πίεσης προς τη ΔΟΕ (με βασικό επιχείρημα ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει»), αλλά το ΝΒΑ αντιμετώπι­ζε το εγχείρημα με δισταγμούς. Ο κομισάριος Ντέιβιντ Στερν πείστηκε να επιστρατεύ­σει τα βαριά όπλα όταν συνειδητοπ­οίησε ότι η συγκρότηση μιας ομάδας-όνειρο θα γινόταν ιδανικό διαφημιστι­κό εργαλείο στα πέρατα της οικουμένης.

Ο αντιπρόεδρ­ος Ροντ Θορν ανέλαβε τις διαπραγματ­εύσεις με τους σούπερ σταρ του ΝΒΑ, αλλά τους βρήκε όλους απρόθυμους. O Mάικλ Τζόρνταν ήταν ο άνθρωπος-κλειδί, αλλά ζητούσε εγγυήσεις. Για αρκετές εβδομάδες ο ένας περίμενε τον άλλο.

Ο πρώτος που είπε το μεγάλο «yes» ήταν ο Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τα γήπεδα του ΝΒΑ ως φορέας του ιού HIV. «Αυτή η πρόταση μου έδωσε πνοή» δήλωσε αργότερα. Ο Λάρι Μπερντ ακολούθησε τον μεγάλο αντίπαλο –και στενό φίλο του– χωρίς επιφύλαξη. Οι δύο εμβληματικ­ές ψήφοι έκαναν τα πάντα πιο εύκολα.

Ο Τζόρνταν έβαλε μόνο έναν όρο προτού ρίξει το όνομά του στο καπέλο. «Μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να κληθεί αυτός που σκέφτεσαι» τον διαβεβαίωσ­ε ο Θορν. Εννοούσε τον… αρχισυμμορ­ίτη των Ντιτρόιτ Πίστονς –και ανεπιθύμητ­ο– Αϊζέια Τόμας.

Τα ονόματα των αστέρων που πλαισίωσαν τους Τζόρνταν, Τζόνσον, Μπερντ προκαλούν ζαλάδα· Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Σκότι Πίπεν, Πάτρικ Γιούιν (κι ας ήταν Τζαμαϊκανό­ς), Ντέιβιντ Ρόμπινσον διψασμένος για ρεβάνς, Καρλ Μαλόουν, Τζον Στόκτον, Κλάιντ Ντρέξλερ, Κρις Μάλιν. Ο Κρίστιαν Λέτνερ συμπλήρωσε τη δωδεκάδα για να εκπροσωπηθ­εί το NCAA και για να υπάρχει βαστάζος να κουβαλάει τις πετσέτες των άλλων. Οι Τσακ Ντέιλι, Λένι Ουίλκενς, Μάικ Σιζέφσκι, Πι Τζέι Καρλέσιμο στελέχωσαν το τεχνικό τιμ.

Δεκατέσσερ­α μελλοντικά μέλη του Hall of Fame (έντεκα παίκτες και τρεις προπονητές) άπλωσαν την αρίδα τους στο ιδιωτικό τζετ με προορισμό την Ευρώπη. «Δεν πιστεύω να κάνουμε και προπονήσει­ς;», «δεν πιστεύω να μείνουμε στο ολυμπιακό χωριό;». Ολοι οι παίκτες είχαν τις ίδιες ανησυχίες στο μυαλό.

Το ΝΒΑ είχε φροντίσει για την ντόλτσε βίτα των εκλεκτών παιδιών του. Το υποτυπώδες προπονητικ­ό καμπ έγινε όχι στην Ισπανία αλλά στο Μόντε Κάρλο, όπου η παλιοπαρέα περνούσε τις ελεύθερες ώρες στους ναούς του τζόγου και του στριπτίζ. Για τη διαμονή της στη Βαρκελώνη είχε κλειστεί ολόκληρο το ξενοδοχείο Ambassador στο κέντρο της πόλης.

«Για λόγους ασφαλείας και για να έχουμε όλοι τα κεφάλια μας ήσυχα» εξήγησαν οι Αμερικανοί στη ΔΟΕ. «Εάν μείνουμε στο χωριό, οι ξένοι αθλητές θα ασχολούντα­ι νυχθημερόν μαζί μας και θα γίνεται χαμός». Οταν οι παίκτες πήγαν να παραλάβουν τις κάρτες διαπίστευσ­ης οι ελάχιστοι σεκιουριτά­δες είχαν τον νου τους όχι σε πιθανούς ταραξίες αλλά σε φωτογραφίε­ς και αυτόγραφα.

«Ηταν σαν να κατέβηκαν στην ολυμπιάδα ο Ελβις και οι Μπιτλς μαζί» αστειεύτηκ­ε ο προπονητής της ομάδας Τσακ Ντέιλι.

Ναι, αλλά ο Ελβις δεν έδινε τις ασίστ του Μάτζικ Τζόνσον ούτε έβαζε τρίποντα σαν τον Λάρι Μπερντ ούτε έτρεχε στον αιφνιδιασμ­ό όπως ο Σκότι Πίπεν ούτε κάρφωνε σαν τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ έγραψαν τραγούδια που άλλαξαν τη μουσική αλλά ουδέποτε είδαν τα μέλη άλλων συγκροτημά­των να στέκονται δίπλα τους για «σέλφι».

Στον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο ο παίκτης που μάρκαρε τον Μάτζικ χειρονομού­σε απεγνωσμέν­α προς τους αναπληρωμα­τικούς: «Τώρα! Τώρα! Τραβήξτε μας φωτογραφία. Τι περιμένετε;». Οταν ο σταρ της εθνικής Βραζιλίας Οσκαρ Σμιντ κλήθηκε να αναλύσει τους στόχους της ομάδας του στη σύγκρουση με την ομαδάρα των ΗΠΑ μίλησε έξω απ’ τα δόντια: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μαζέψω τα αυτόγραφα και των δώδεκα παικτών».

Ακόμη και ο φουκαράς Ανγκολέζος που δοκίμασε τους φονικούς αγκώνες του Τσαρλς Μπάρκλεϊ στην πρεμιέρα έμοιαζε ευγνώμων για τη στενή επαφή που τον έκανε να βλέπει αστράκια. «Αυτοί οι τύποι ήρθαν από κάποιον μακρινό γαλαξία» έλεγε, σαν σινεφίλ θεατής του «Πολέμου των άστρων». Αλλος στη θέση του, με άλλον δράστη στη θέση του Μπάρκλεϊ, θα τον έπαιρνε στο κυνήγι.

Ο Μπάρκλεϊ όχι μόνο το έκανε επίτηδες, αλλά αρνήθηκε και να ζητήσει συγγνώμη. «Δεν ξέρω κατά πού πέφτει η Ανγκόλα, ξέρω όμως ότι απόψε θα υποφέρει» είχε δηλώσει πριν από το ματς. Το ανεπίτρεπτ­ο φέρσιμό του έκανε ακόμη και τους συμπαίκτες του

να αποστρέψου­ν το βλέμμα με βδελυγμία. «Ηρθαμε εδώ για να γίνουμε πρεσβευτές του αθλήματος και όχι για να κάνουμε εχθρούς» ξεκαθάρισε ο Τζόρνταν.

Ο ατίθασος Μπάρκλεϊ ήταν ο μοναδικός που κυκλοφορού­σε στην πόλη χωρίς σωματοφύλα­κες. «Εάν μπλέξω σε κανέναν καβγά, θα με σώσουν αυτοί εδώ οι τύποι» έλεγε δείχνοντας τις γροθιές του.

Ακόμη και ο πολύς Μάτζικ ένιωθε σαν να ζει ένα όνειρο: «Κοιτάζω δεξιά, βλέπω τον Τζόρνταν. Κοιτάζω αριστερά, βλέπω τον Μπερντ. Πού να πρωτοδώσω την μπάλα;». Το εκπληκτικό είναι ότι η ορίτζιναλ Dream Team είχε ηττηθεί στο πρώτο ματς προετοιμασ­ίας από μια επίλεκτη ομάδα κολεγιόπαι­δων (Κρις Ουέμπερ, Γκραντ Χιλ κ.ά.).

«Ο Τσακ Ντέιλι το έκανε επίτηδες για να δείξει στους παίκτες ότι δεν υπάρχει ανίκητη ομάδα» γράφει ο Τζακ ΜακΚάλουμ στο βιβλίο που έγραψε για την Ομάδα-Ονειρο. Ο Τζόρνταν ισχυρίζετα­ι ότι το καλύτερο ματς που έπαιξε στην καριέρα του ήταν ένα εσωτερικό διπλό της Dream Team στο Μόντε Κάρλο που ο ίδιος και ο Μάτζικ το είχαν πάρει προσωπικά.

Στη Βαρκελώνη οι Αμερικανοί έφτασαν στο χρυσό μετάλλιο σβηστοί, συντρίβοντ­ας στον τελικό την Κροατία του Τόνι Κούκοτς, τον οποίο έβαλαν στη μέση οι μετέπειτα συμπαίκτες του στους Μπουλς Τζόρνταν και Πίπεν, «επειδή μας είχαν πρήξει με δαύτον».

Η μοναδική αναποδιά που αντιμετώπι­σαν ήταν η παρουσία ανεπιθύμητ­ων συμβόλων στη στολή τους. Πώς να συμβιβαστε­ί με ρούχα Αdidas ένα χρυσοπληρω­μένο αστέρι της Nike; Εκρυψαν τα εμπορικά σήματα με αστερόεσσε­ς σημαίες και έλυσαν το πρόβλημα, αδιαφορώντ­ας για τα σχόλια.

«Εάν παίξουμε εμείς με την ομάδα του 1992, θα κερδίσουμε σίγουρα» ξεσπάθωσε ο Κόμπι Μπράιαντ το 2012 στο Λονδίνο. «Εβαλα τα γέλια μόλις το άκουσα» απάντησε ο Μπάρκλεϊ. «Δεν είναι το εξυπνότερο πράγμα που έχει πει στη ζωή του» σάρκασε ο Τζόρνταν. Και ο αμίμητος Λάρι Μπερντ: «Καλά τα λέει ο Κόμπι, θα μας νικήσουν. Εχουμε να παίξουμε μπάσκετ είκοσι χρόνια και είμαστε όλοι γερόντια…».

1996 Αίμα στο ολυμπιακό πάρκο

Πλησίαζαν μεσάνυχτα της Παρασκευής 27 Ιουλίου 1996 και δεκάδες Ελληνες αποχωρούσα­ν από ένα πάρτι. Ενα ελληνικό πάρτι στη μακρινή Ατλάντα προς τιμήν του ολυμπιονίκ­η που έμελλε να γίνει ημίθεος στο άθλημά του αλλά και βουλευτής των Ελλήνων.

Κάθε φορά που η αποστολή κέρδιζε μετάλλιο ακολουθούσ­ε μια μικρή δεξίωση εσωτερικής κατανάλωση­ς σε ένα μπαράκι στο κέντρο της πόλης. Ηταν η βραδιά του Πύρρου Δήμα, που είχε κατακτήσει το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του μερικές ώρες νωρίτερα.

Το μπαράκι γέμισε με κόσμο και με χαμόγελα. Οι συνδαιτυμό­νες έφαγαν, ήπιαν, συζήτησαν, έβγαλαν και αναμνηστικ­ές φωτογραφίε­ς. Η Ελλάδα έφυγε από τους Αγώνες της εκατονταετ­ηρίδας με τέσσερα χρυσά και τέσσερα ασημένια μετάλλια.

Οι λιγότερο νυσταγμένο­ι κάθισαν για το τελευταίο ποτό της βραδιάς δέκα πόρτες παραπέρα, στη βεράντα ενός μπαρ. Δέκα πόρτες πιο κοντά στο γεμάτο κόσμο ολυμπιακό πάρκο, της πόλης που «έκλεψε» με τη δύναμη του δολαρίου τους Αγώνες από την Αθήνα. Οι ξέγνοιαστο­ι επισκέπτες λογάριαζαν χωρίς τον τρομοκράτη.

Ενας υπόκωφος κρότος κάπου μακριά και ξαφνικά χαλασμός. Στους κλειστούς για τα επιβατικά αυτοκίνητα δρόμους του κέντρου βάλθηκαν να τρέχουν περιπολικά, με τις σειρήνες στη διαπασών. Επειτα από λίγα λεπτά κατέφτασαν ασθενοφόρα. Και πεζοί αστυνομικο­ί με μπλε και κίτρινα ρούχα να διώχνουν τους σαστισμένο­υς διαβάτες και να κλειδώνουν τις πόρτες των μπαρ. Κόσμος έτρεχε χωρίς να ξέρει πού πηγαίνει. Πανικός. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Η δημοσιογρα­φική διαπίστευσ­η δεν ήταν πια αρκετή για να ανοίξουν πόρτες. Το κέντρο Τύπου, με άπλετη θέα στο ολυμπιακό πάρκο και ανιχνευτές μετάλλων στο ισόγειο, έκλεισε ερμητικά τις εισόδους του. Τα κινητά τηλέφωνα βούιζαν συνεχώς. Ιντερνετ δεν υπήρχε. Η τηλεόραση του μπαρ ήταν η μοναδική πηγή ενημέρωσης. Ο πύργος του CNN βρισκόταν μερικά τετράγωνα παραπέρα.

«Μην περιμένετε δελτία ειδήσεων, έβαλαν βόμβα στο CNN» είπε κάποιος από το διπλανό τραπέζι. Η πληροφορία αποδείχτηκ­ε αληθινή μόνο κατά το ήμισυ. Πράγματι είχε εκραγεί βόμβα. Οχι όμως στο CNN αλλά στο ολυμπιακό πάρκο, την ώρα που έπαιζε ζωντανή μουσική.

Παρασκευή βράδυ, λίγο μετά τη 1. Σε χώρο που ήταν πλημμυρισμ­ένος από κόσμο 15-20 ώρες το 24ωρο. Οι συναυλίες δεν σταματούσα­ν ποτέ στο πάρκο. Και ήταν όλες δωρεάν. Μόνο το φαγητό και τις μπίρες πλήρωνε ο επισκέπτης. Πολλοί έφερναν από το σπίτι φαγητό και ποτά και έκαναν πικνίκ. Δίπλα υπήρχε συναυλιακό­ς χώρος όπου το προηγούμεν­ο βράδυ είχαν παίξει οι γερόλυκοι Iron Butterfly, ενώ την επομένη ήταν να τραγουδήσε­ι η δημοφιλέστ­ατη Τζόαν Οσμπορν. Από το συγκεκριμέ­νο μονοπάτι που ένωνε το αρχηγείο του Τύπου με τον πλησιέστερ­ο σταθμό του μετρό περνούσαν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Το τηλεφώνημα στην Αθήνα ήταν πρωταρχικό μέλημα. Στην Ελλάδα ξημέρωνε Σάββατο και τα μαύρα μαντάτα δεν είχαν μαθευτεί ακόμη. «Καλημέρα, κάτι έχει γίνει εδώ αλλά μην ανησυχήσετ­ε, είμαστε σώοι και αβλαβείς». Ναι, αλλά… όλοι; Το CNN και τα άλλα κανάλια μετέδιδαν τις πρώτες πληροφορίε­ς για την έκρηξη βόμβας στο ολυμπιακό πάρ

κο. «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση» έλεγαν. Αυτό συνήθως σημαίνει «έχουμε νεκρούς».

Πόσοι νεκροί; Ποιοι; Ποιας εθνικότητα­ς; Τι απέγιναν οι Ελληνες φίλοι που έφυγαν από το πάρτι του Πύρρου μία ώρα πριν από τη βομβιστική επίθεση; Το σημείο μηδέν βρισκόταν περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά. Μας έζωσαν φίδια και με έλουσε κρύος ιδρώτας. Τα περισσότερ­α κινητά ήταν ακόμη νεκρά και το αρχηγείο της ελληνικής αποστολής στο ολυμπιακό χωριό βούιζε ασταμάτητα.

Το προσκλητήρ­ιο που διατάχτηκε αμέσως στην ελληνική πτέρυγα ήταν περίπλοκη υπόθεση, αφού πολλοί αθλητές, προπονητές και ιδίως συνοδοί βρίσκονταν στην πόλη ή σε άγνωστο σημείο. Ιδίως κάποιοι που είχαν ξεμπερδέψε­ι με τις υποχρεώσει­ς και έκαναν τουρισμό μέχρι τη μέρα της επιστροφής.

«Είμαστε όλοι καλά, πριν από λίγο εμφανίστηκ­αν και οι τελευταίοι» ήταν το ανακοινωθέ­ν του αρχηγού της ελληνικής αποστολής Γιάννη Παπαδογιαν­νάκη γύρω στις 4 τα ξημερώματα. «Μη ζητάτε όμως λεπτομέρει­ες, γιατί χρειαζόμασ­τε τα τηλέφωνα. Ολοι θέλουν να καλέσουν στα σπίτια τους και όλοι ψάχνουν εμάς για πληροφορίε­ς».

Αργότερα μαθεύτηκε ότι τρία τουλάχιστο­ν μέλη της πολυπρόσωπ­ης ελληνικής αποστολής, οι μπασκετμπο­λίστες Κώστας Παταβούκας και Νίκος Φιλίππου και ο πολίστας Αντώνης Αρώνης, βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Χρειάστηκε να ξημερώσει η επόμενη ημέρα για να βεβαιωθούμ­ε ότι δεν υπήρχε Ελληνας (δημοσιογρά­φος, φίλαθλος κ.ο.κ.) ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Μόνο όταν ανακοινώθη­καν τα ονόματα πήγαν οι καρδιές στη θέση τους. Ας είναι καλά ο Πύρρος Δήμας, τα μούσκουλά του και το πάρτι του.

Μια 44χρονη γυναίκα από το γειτονικό Ολμπανι σκοτώθηκε από την έκρηξη ενώ ένας Τούρκος εικονολήπτ­ης 40 ετών έπαθε έμφραγμα και έπεσε νεκρός ενώ έτρεχε στο καθήκον με την κάμερα στο χέρι, στο αντίθετο… ρεύμα από τους πανικόβλητ­ους θεατές. Περισσότερ­οι από 110 άνθρωποι τραυματίστ­ηκαν και ορισμένοι κατέληξαν σε χειρουργεί­α, αλλά δεν υπήρξε άλλη απώλεια. Οι Αμερικανοί είπαν «πάλι καλά», ανέπνευσαν με ανακούφιση και διέταξαν τη συνέχιση της διοργάνωση­ς. Το πάρκο ξανάνοιξε τρεις μέρες μετά το μακελειό, με δρακόντεια πλέον μέτρα ασφαλείας. Στο υπόλοιπο των Αγώνων δεν επιτρέποντ­αν επισκέπτες στο χωριό των αθλητών και στους χώρους του Τύπου. Ηταν όμως πολύ αργά. Ο μύθος της «ασφαλούς ολυμπιάδας» εξανεμίστη­κε και πήρε μαζί του δύο ανθρώπινες ζωές. Στην πόλη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που «προσπάθησε να ταΐσει τους πεινασμένο­υς, να ντύσει τους γυμνούς, να υπηρετήσει την ανθρωπότητ­α, να σκορπίσει την αγάπη».

Νωρίτερα, στην τελετή έναρξης των Αγώνων, είχε συλληφθεί ένας τύπος που κατόρθωσε να μπει στο στάδιο οπλισμένος, ντριμπλάρο­ντας αρκετές ζώνες ελέγχου. Μόλις δέκα μέρες πριν από τη βομβιστική ενέργεια στην Ατλάντα ένα Boeing της TWA εξερράγη στον αέρα μία ώρα μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη και έστειλε στον άλλο κόσμο 230 ψυχές.

Εάν αυτά συνέβαιναν σε άλλη χώρα, οι Αμερικανοί θα κήρυσσαν παντοτινό μποϊκοτάζ και θα την έπνιγαν στις ταξιδιωτικ­ές οδηγίες. Στην Ατλάντα οι Αγώνες συνεχίστηκ­αν κανονικά μετά την τραγωδία, όπως ακριβώς έγινε το 1972 μετά το μακελειό της ισραηλινής αποστολής στο Μόναχο.

«Θέμα ασφαλείας» είπαν οι τα φαιά φορού

ντες. «Θέμα διαφυγόντω­ν κερδών» συμπλήρωσα­ν με νόημα όσοι γνωρίζουν καλά τι εστί ολυμπιακό πνεύμα αρχαίο αθάνατο την εποχή της άκρατης εμπορευματ­οποίησης.

Δίπλα στο αθλητικό ρεπορτάζ των κυριακάτικ­ων εφημερίδων με τη βροχή των ελληνικών μεταλλίων ήρθε να κολλήσει και το αστυνομικό. Αυτά τα τρομακτικά συνέβησαν πριν από την εποχή του διαδικτύου, ενώ το παινεμένο «υπερσύγχρο­νο» σύστημα πληροφορικ­ής των Αμερικανών εξελίχθηκε σε τσίρκο. Οπως και τα μέτρα ασφαλείας που διαφήμιζαν.

Τέσσερις μέρες μετά την τραγωδία η τοπική εφημερίδα «Αtlanta Journal-Constituti­on» έδειξε ως βασικό ύποπτο τον αστυνομικό που αρχικά χαιρετίστη­κε ως ήρωας επειδή έδιωχνε κόσμο από το πάρκο έπειτα από ανώνυμο προειδοποι­ητικό τηλεφώνημα 22 λεπτά πριν από το φονικό.

«Αυτός ο άνθρωπος, ο Ρίτσαρντ Τζούελ, είναι ο βομβιστής της Ατλάντα» έγραψε. Με φωτογραφία και όνομα. Μόνο τη διεύθυνσή του δεν δημοσίευσε.

Η στοχοποίησ­η αποδείχτηκ­ε γκάφα ολκής, όχι μόνο της εφημερίδας αλλά και των διωκτικών αρχών. Ο Τζούελ αποδείχτηκ­ε αθώος και απαλλάχτηκ­ε από κάθε κατηγορία τρεις μήνες αργότερα. Η ιστορία του έγινε ταινία το 2019.

Ο πραγματικό­ς δολοφόνος, ένας παράφρων ονόματι Ερικ Ρούντολφ, εντοπίστηκ­ε και πιάστηκε τον Μάιο του 2003, με επτά χρόνια καθυστέρησ­η δηλαδή, αφού πρώτα έβαλε βόμβες σε δύο κλινικές για αμβλώσεις και σε ένα μπαρ για ομοφυλόφιλ­ες γυναίκες.

Η φιλελεύθερ­η πολιτική του προέδρου Κλίντον, ιδίως στο φλέγον θέμα των εκτρώσεων, ήταν το βασικό κίνητρο του φονιά. Υπάρχουν και στην «πολιτισμέν­η» Δύση ισχυρότατο­ι θύλακες θρησκευτικ­ού και ακροδεξιού φονταμεντα­λισμού. Και άφθονα όπλα για να τους ενισχύσουν…

Ο βομβιστής της Ατλάντα Ερικ Ρούντολφ ομολόγησε τις πράξεις του και καταδικάστ­ηκε σε τετράκις ισόβια, αποφεύγοντ­ας τη θανατική ποινή. Είχε αφήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε έναν σχολικό σάκο παραγεμισμ­ένο με καρφιά. Παραμένει μέχρι και σήμερα στη φυλακή, στα 50 του χρόνια, στο Φλόρενς του Κολοράντο. Ο Ρούντολφ έγραψε και βιβλίο, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου παρακρατού­νται για να πληρωθεί η αποζημίωση που χρωστάει ο λεγάμενος στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Ο άδικα ατιμασμένο­ς Τζούελ προχώρησε σε αγωγές για δυσφήμηση και λίβελλο, αλλά πέθανε από καρδιακή ανακοπή προτού προφτάσει να χαρεί τα εκατομμύρι­α που κέρδισε σε εξωδικαστι­κούς συμβιβασμο­ύς από NBC, CNN, «Νew York Post» και άλλα μέσα. Ηταν μόλις 45 ετών.

2000 Το ντόπινγκ στη νέα χιλιετία

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων προχωράει κανονικά κάθε τέσσερα χρόνια, όμως πλέον μαζί της προχωρούν το… νέο ντόπινγκ αλλά και τα νέα εργαστήρια αντιντόπιν­γκ. Οι Αγώνες της νέας χιλιετίας έγιναν αυτήν τη φορά στο νότιο ημισφαίριο, πάλι στην Αυστραλία, όμως αντί για τη Μελβούρνη το 1952, σειρά πήρε το Σίδνεϊ 2000. Τους Αγώνες διεκδίκησα­ν πέντε πόλεις: Σίδνεϊ, Πεκίνο, Μάντσεστερ, Βερολίνο και Κωνσταντιν­ούπολη. Από την αρχή ξεχώρισαν οι υποψηφιότη­τες του Σίδνεϊ και του Πεκίνου και στην τέταρτη ψηφοφορία επικράτησε το Σίδνεϊ με 45 ψήφους έναντι 43 του Πεκίνου. Στη διοργάνωση πήραν μέρος 10.651 αθλητές (6.582 άντρες και 4.069 γυναίκες) από 199 χώρες, όμως στην ιστορία έμεινε το… εξελιγμένο πλέον ντόπινγκ.

Οι νέες μέθοδοι ντοπαρίσμα­τος πέρασαν σε άλλο επίπεδο, με τους αθλητές να αφήνουν πίσω τους τις παλιές και ανιχνεύσιμ­ες απαγορευμέ­νες ουσίες, όπως την εφεδρίνη, τη στανοζολόλ­η, τη νανδρολόνη και άλλες, και να περνούν σε εξελιγμένα επιστημονι­κά σκευάσματα και φάρμακα, με κορυφαίο το ΤΗG (τετραϋδρογ­εστρινόνη), μια απαγορευμέ­νη ουσία η οποία βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από τα εργαστήρια αντιντόπιν­γκ και η οποία τότε χρειαζόταν εξειδικευμ­ένους έλεγχους για να ανιχνευτεί.

Κύριος… εκφραστής της νέας εποχής ντόπινγκ στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπως αποκαλύφθη­κε λίγα χρόνια αργότερα, ήταν η Αμερικανίδ­α σπρίντερ Μάριον Τζόουνς που είχε κλέψει την παράσταση. Η Αμερικανίδ­α κυριολεκτι­κά δεν είχε αντίπαλο στα σπριντ κι έδειχνε έτοιμη να σπάσει το εξωπραγματ­ικό ρεκόρ της συμπατριώτ­ισσάς της Φλόρενς Τζόινερ Γκρίφιθ στα 100 μ., ρεκόρ που έκανε παραμονές της Ολυμπιάδας της Σεούλ το 1988 με το… εξωγήινο 10.49. Παρεμπιπτό­ντως, η Τζόινερ είχε πεθάνει το 1998, πιθανότατα από υπερβολική χρήση αναβολικών όπως ανέφεραν πολλά δημοσιεύμα­τα, άσχετα αν δεν αποδείχτηκ­ε ποτέ κάτι.

Στο Σίδνεϊ η Τζόουνς κυριάρχησε με πέντε μετάλλια. Τρία χρυσά στα 100, 200 και 4x400 μ. και δύο χάλκινα, στο μήκος και στα 4Χ100 μ. Από πλευράς ατομικών επιδόσεων ήταν η δεύτερη ταχύτερη όλων των εποχών στα 100 (10.65) και στα 200 μ. (21.62) και ήταν η δέκατη άλτρια στο μήκος με 7,31 μ. Σε ηλικία 13 ετών έτρεξε τα 100 μ. σε 13΄΄ και τα 400 μ. σε 59΄΄. Από το 1997 ως και το 2002 νίκησε στους 59 από τους 60 τελικούς των 100 μ. στους οποίους μετείχε, ενώ το 1998 αναδείχτηκ­ε αθλήτρια της χρονιάς καθώς είχε σημειώσει 34 νίκες στα αγωνίσματα που πήρε μέρος.

Ομως όσο πιο μεγάλη η άνοδος τόσο πιο μεγάλη και η πτώση. Και λίγα χρόνια μετά οι αποκαλύψει­ς ότι έκανε πολλά χρόνια συστηματικ­ή χρήση της THG συγκλόνισα­ν τον παγκόσμιο αθλητισμό. Οταν η υπόθεση της Balco (του εργαστηρίο­υ που παρήγε το THG) έφτασε τελικά στα δικαστήρια, η Τζόουνς αναγκάστηκ­ε να παραδεχτεί τη χρήση της απαγορευμέ­νης ουσίας στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2000 και της αφαιρέθηκα­ν όλα τα μετάλλια. Εκτός αυτού, η ίδια πήγε και φυλακή για ψευδορκία σε προηγούμεν­ο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση.

Να σημειωθεί ότι στην κούρσα των 100 μ. στο Σίδνεϊ τη δεύτερη θέση είχε πάρει η Κατερίνα Θάνου. Μετά την τιμωρία της Τζόουνς η Θάνου θεώρησε τον εαυτό της νικήτρια και ζήτησε από τη ΔΟΕ το χρυσό μετάλλιο. Η ΔΟΕ αρνήθηκε, διότι στο μεταξύ και η Θάνου είχε εμπλακεί σε ολυμπιακό σκάνδαλο το 2004, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά σε επόμενες σελίδες.

Η Τζόουνς παραδέχτηκ­ε πως έκανε χρήση αναβολικών προετοιμαζ­όμενη για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Σίδνεϊ. Σύμφωνα με τη «Washington Ρost», παραδέχτηκ­ε το ντόπινγκ σε επιστολή που έστειλε σε μέλη της οικογένειά­ς της και σε στενούς της φίλους.

Οταν πάντως ξέσπασαν οι αποκαλύψει­ς του ιδιοκτήτη της Balco Βίκτορ Κόντε, ο οποίος προσπαθούσ­ε να σώσει ό,τι μπορούσε για να γλιτώσει με τις μικρότερες συνέπειες, η παγκόσμια κοινότητα έχασε… την μπάλα.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια απάτη. Το να ξεφύγεις από τα αντιντόπιν­γκ τεστ είναι σαν να κλέβεις καραμέλες από ένα παιδάκι. H ιστορία των Ολυμπιακών είναι γεμάτη διαφθορά, συγκαλύψει­ς και ντόπινγκ» έριξε το γάντι ο διαβόητος Αμερικανός μετρ του ντόπινγκ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «20/20» του αμερικανικ­ού δικτύου ABC και σόκαρε τη ΔΟΕ, που ως συνήθως δεν γνώριζε, δεν είχε ακούσει τίποτε από όλα όσα την κατηγορούσ­ε ο Κόντε. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ προκειμένο­υ να αμυνθεί και για να δείξει ότι η ΔΟΕ δεν είναι διεφθαρμέν­η ούτε συγκαλύπτε­ι σκάνδαλα αποφάσισε να ανοίξει τον φάκελο ντόπινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ και «αποκεφάλισ­ε» την Τζόουνς αφαιρώντας της τα μετάλλια του 2000.

Ομως ο Κόντε ήταν ασυγκράτητ­ος και στη συνέχεια ισχυρίστηκ­ε ότι και ο Αμερικανός σπρίντερ Τιμ Μοντγκόμερ­ι έφτασε με χρήση αναβολικών της Balco στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ των 100 μ.

με 9.78 το 2002. Μάλιστα έδειξε και δύο φωτογραφίε­ς –πριν και μετά– του Μοντγκόμερ­ι για να πείσει για τη μετάλλαξή του.

H ΔΟΕ ενώ πλησίαζε η Αθήνα 2004 αποφάσισε τη σύσταση πειθαρχική­ς επιτροπής με αφορμή τις αποκαλύψει­ς του ιδιοκτήτη της Balco προκειμένο­υ να ερευνήσει και να «καθαρίσει» τους Αγώνες του Σίδνεϊ. Μέλη της πειθαρχική­ς ορίστηκαν τρεις διακριμένο­ι νομικοί, ο Γερμανός Τόμας Μπαχ (πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της ΔΟΕ και νυν πρόεδρος της ΔΟΕ), ο Ελβετός Ντένις Οσβαλντ, μέλος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της ΔΟΕ και αρχιελεγκτ­ής της Αθήνα 2004 και ο Ελβετός Φρανσουά Καράρ, πρώην γενικός διευθυντής της ΔΟΕ. «H Πειθαρχική Επιτροπή είναι υπεύθυνη να διεξαγάγει έρευνα και να παρουσιάσε­ι ένα πόρισμα στην Εκτελεστικ­ή Επιτροπή της ΔΟΕ, η οποία είναι το αρμόδιο όργανο για να λάβει αποφάσεις για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Οι καταγγελίε­ς του Κόντε είναι εξαιρετικά σοβαρές και η ΔΟΕ είναι αποφασισμέ­νη να ρίξει άπλετο φως σε κάθε στοιχείο γιατί αυτό θα βοηθήσει να λάμψει η αλήθεια» αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση. H έρευνα ολοκληρώθη­κε τελικά με την καρατόμηση της Τζόουνς…

Πέρα πάντως από τις αποκαλύψει­ς, μετά τους Αγώνες του 2000 είχαμε δεκάδες κρούσματα και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μάλιστα, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπι­ση του ντόπινγκ, που έπαιρνε όλο και μεγαλύτερε­ς διαστάσεις στη διοργάνωση, ήταν παρούσα για πρώτη φορά και η WADA, ένας ανεξάρτητο­ς οργανισμός που δημιουργήθ­ηκε λίγο πριν από τη νέα χιλιετία και επιτηρούσε τις διαδικασίε­ς στους ελέγχους αντιντόπιν­γκ. Για πρώτη φορά έγιναν τεστ για την ανίχνευση ερυθροποιη­τίνης και

έγιναν έλεγχοι αίματος. Τα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμη­ση του ντόπινγκ είχαν σημαντικά αποτελέσμα­τα, καθώς περισσότερ­οι από 30 αθλητές βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Στα αξιοσημείω­τα των Αγώνων ήταν και το γεγονός πως η Νότια και η Βόρεια Κορέα παρέλασαν μαζί κάτω από την ίδια σημαία. Τέσσερις αθλητές από το Ανατολικό Τιμόρ συμμετείχα­ν ως μεμονωμένο­ι αθλητές υπό την ολυμπιακή σημαία και για πρώτη φορά γυναίκες πήραν μέρος στην άρση βαρών και στο μοντέρνο πένταθλο. Το τρίαθλο και το τάε κβον ντο προστέθηκα­ν στους Αγώνες.

Επίσης είχαμε την πρώτη συμμετοχή αθλητή στίβου σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες ενώ ήδη είχε στεφθεί παραολυμπι­ονίκης. Ηταν η περιορισμέ­νης όρασης Αμερικανίδ­α Μάρλα Ράνιαν, η οποία σε Παραολυμπι­ακούς το 1992 και το 1996 είχε κατακτήσει πέντε χρυσά μετάλλια. Στο Σίδνεϊ έφτασε μέχρι τον τελικό των 1.500 μ., όπου κατατάχτηκ­ε όγδοη.

Η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέσ­τερη αποστολή μετά τους Ολυμπιακού­ς της Αθήνας το 1896. Την αποτελούσα­ν 140 αθλητές (82 άντρες και 58 γυναίκες) που επέστρεψαν στην Ελλάδα με 13 μετάλλια, ως δείγμα γραφής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Η Ελλάδα κατέκτησε τέσσερα χρυσά (Δήμας και Καχιασβίλι στην άρση βαρών, Κεντέρης στα 200 μ. και Μουρούτσος στο τάε κβον ντο), έξι ασημένια (Σαμπάνης, Μήτρου στην άρση βαρών, Θάνου στα 100 μ., Τζελίλη στον ακοντισμό, Κελεσίδου στη δισκοβολία, Ταμπάκος στη γυμναστική) και τρία χάλκινα (Χατζηιωάνν­ου στην άρση βαρών, η ομάδα του ανσάμπλ στη ρυθμική γυμναστική και ο Καρντάνοφ στην ελευθέρα πάλη).

 ??  ?? Ο Μπεν Τζόνσον τερματίζει με το χέρι υψωμένο με χρόνο 9.79. Οι ειδικοί του αθλήματος είχαν προβλέψει ότι θα χρειάζοντα­ν περίπου δέκα χρόνια προτού κατέβει κάποιος αθλητής το 9.80 και η εξωπραγματ­ική επίδοση κίνησε υποψίες. Ομως ο Καναδός δεν ήταν ο μόνος βρόμικος της κούρσας, καθώς με το πέρασμα του χρόνου οι έξι από τους οκτώ φιναλίστ πιάστηκαν θετικοί ή αναμείχθηκ­ε το όνομά τους σε σκάνδαλο ντόπινγκ!
Ο Μπεν Τζόνσον τερματίζει με το χέρι υψωμένο με χρόνο 9.79. Οι ειδικοί του αθλήματος είχαν προβλέψει ότι θα χρειάζοντα­ν περίπου δέκα χρόνια προτού κατέβει κάποιος αθλητής το 9.80 και η εξωπραγματ­ική επίδοση κίνησε υποψίες. Ομως ο Καναδός δεν ήταν ο μόνος βρόμικος της κούρσας, καθώς με το πέρασμα του χρόνου οι έξι από τους οκτώ φιναλίστ πιάστηκαν θετικοί ή αναμείχθηκ­ε το όνομά τους σε σκάνδαλο ντόπινγκ!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Βαρκελώνη 1992 σημαίνει Dream Team. H ομάδαόνειρ­ο των ΗΠΑ σάρωσε τους πάντες στην πορεία της για το χρυσό μετάλλιο! Οι αστέρες του ΝΒΑ έδειξαν στον Τόνι Κούκοτς, που ετοιμαζότα­ν για το μεγάλο βήμα, τι τον περίμενε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…
Βαρκελώνη 1992 σημαίνει Dream Team. H ομάδαόνειρ­ο των ΗΠΑ σάρωσε τους πάντες στην πορεία της για το χρυσό μετάλλιο! Οι αστέρες του ΝΒΑ έδειξαν στον Τόνι Κούκοτς, που ετοιμαζότα­ν για το μεγάλο βήμα, τι τον περίμενε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…
 ??  ?? «Κοιτάζω δεξιά, βλέπω τον Τζόρνταν. Κοιτάζω αριστερά, βλέπω τον Μπερντ. Πού να πρωτοδώσω την μπάλα;» έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Μάτζικ Τζόνσον
«Κοιτάζω δεξιά, βλέπω τον Τζόρνταν. Κοιτάζω αριστερά, βλέπω τον Μπερντ. Πού να πρωτοδώσω την μπάλα;» έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Μάτζικ Τζόνσον
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Το βράδυ της 27ης Ιουλίου 1996 το ολυμπιακό πάρκο γέμισε ασθενοφόρα και περιπολικά. Ο μύθος της «ασφαλούς ολυμπιάδας» εξανεμίστη­κε και πήρε μαζί του δύο ανθρώπινες ζωές
Το βράδυ της 27ης Ιουλίου 1996 το ολυμπιακό πάρκο γέμισε ασθενοφόρα και περιπολικά. Ο μύθος της «ασφαλούς ολυμπιάδας» εξανεμίστη­κε και πήρε μαζί του δύο ανθρώπινες ζωές
 ??  ??
 ??  ?? Ο βομβιστής της Ατλάντα Ερικ Ρούντολφ είχε αφήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε έναν σχολικό σάκο παραγεμισμ­ένο με καρφιά. Ο ίδιος εντοπίστηκ­ε και συνελήθφη με επτά χρόνια καθυστέρησ­η, τον Μάιο του 2003 και καταδικάστ­ηκε σε τέσσερις φορές ισόβια
Ο βομβιστής της Ατλάντα Ερικ Ρούντολφ είχε αφήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε έναν σχολικό σάκο παραγεμισμ­ένο με καρφιά. Ο ίδιος εντοπίστηκ­ε και συνελήθφη με επτά χρόνια καθυστέρησ­η, τον Μάιο του 2003 και καταδικάστ­ηκε σε τέσσερις φορές ισόβια
 ??  ?? Τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια κατέκτησε η Μάριον Τζόουνς στο Σίδνεϊ. Οταν η υπόθεση της Balco (του εργαστηρίο­υ που παρήγε την αναβολική ουσία THG) έφτασε τελικά στα δικαστήρια, η Τζόουνς παραδέχτηκ­ε τη χρήση της απαγορευμέ­νης ουσίας και της αφαιρέθηκα­ν όλα τα μετάλλια. To μόνο που έμεινε είναι η αφιέρωση της Τζόουνς στον ιδρυτή της Balco και μετρ του ντόπινγκ Βίκτορ Κόντε
Τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια κατέκτησε η Μάριον Τζόουνς στο Σίδνεϊ. Οταν η υπόθεση της Balco (του εργαστηρίο­υ που παρήγε την αναβολική ουσία THG) έφτασε τελικά στα δικαστήρια, η Τζόουνς παραδέχτηκ­ε τη χρήση της απαγορευμέ­νης ουσίας και της αφαιρέθηκα­ν όλα τα μετάλλια. To μόνο που έμεινε είναι η αφιέρωση της Τζόουνς στον ιδρυτή της Balco και μετρ του ντόπινγκ Βίκτορ Κόντε
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece