Documento

Οι ΗΠΑ τα θέλουν όλα και ο Μητσοτάκης τρέχει να τα δώσει

Η χώρα μετατρέπετ­αι σε αμερικανικ­ό προτεκτορά­το με ευθύνη της «επιτελικής» κυβέρνησης

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Με αφορμή τις γεωπολιτικ­ές διαμάχες ΗΠΑ – Γαλλίας σε Ινδικό και Ειρηνικό η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη «αγορά του αιώνα» στα εξοπλιστικ­ά, ενώ αναγκάζετα­ι να υπογράψει μια αποικιοκρα­τικού χαρακτήρα συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Γιατί ενδιαφέρει

Τόσο η συμφωνία με τη Γαλλία όσο και εκείνη με τις ΗΠΑ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στους συσχετισμο­ύς δυνάμεων στο Αιγαίο και στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο.

Θύμα του ακήρυχτου πολέμου στη γεωστρατηγ­ική σκακιέρα, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού μετά την περίφημη συμφωνία AUKUS (Αυστραλία, Αγγλία, ΗΠΑ) με στόχο τον έλεγχο της Κίνας και εις βάρος των γαλλικών συμφερόντω­ν στην περιοχή, φαίνεται ότι πέφτει η χώρα μας.

Επί της ουσίας η Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπί­σει τον απρόβλεπτο γείτονά της που λέγεται Τουρκία μετατρέπετ­αι, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε προτεκτορά­το των ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα δαπανά ένα τεράστιο ποσό, ειδικά υπό τις παρούσες οικονομικέ­ς συνθήκες, προκειμένο­υ να αγοράσει γαλλικά όπλα και να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων και στη γαλλική Naval έναντι αμφιλεγόμε­νου ανταλλάγμα­τος.

Τα όσα ακολούθησα­ν την ανακοίνωση Μητσοτάκη – Μακρόν για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασία­ς που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία είναι απολύτως ενδεικτικά. Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ για την ελληνογαλλ­ική συμφωνία μπορεί κάποιος να δει τη δυσαρέσκει­α αλλά και την επιθυμία-απειλή του αμερικανικ­ού παράγοντα.

Πώς αλλιώς να εκληφθούν οι αποστροφές του εκπροσώπου του αμερικανικ­ού υπουργείου Εξωτερικών ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασία­ς» και ότι «μια νέα επικαιροπο­ίηση θα συμπεριλαμ­βάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας»;

Αυτή η «επ’ αόριστον χρονική παράταση» του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ αιφνιδίασε πολλούς στην ημεδαπή, αφού μέχρι τώρα γνωρίζαμε –και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδετεί στη ΔΕΘ– ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για πενταετή επέκταση της αμυντικής τους συνεργασία­ς, η οποία αφορά τις διευκολύνσ­εις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος και η οποία ήταν μονοετούς διάρκειας από το 1990 μέχρι σήμερα.

Φαίνεται όμως ότι η Αθήνα αναζητά φόρμουλα για μια επ’ αόριστον συμφωνία, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ, την οποία και βρήκε στο σκεπτικό ότι θα ανακοινωθε­ί μια συμφωνία πενταετούς διάρκειας η οποία όμως θα αναφέρει ότι σε περίπτωση που εντός ενός χρονικού διαστήματο­ς (οι πληροφορίε­ς λένε για ένα ή δύο έτη πριν από τη λήξη της) κανένα από τα δύο μέρη δεν την καταγγείλε­ι, αυτή αυτομάτως μετατρέπετ­αι σε αορίστου χρόνου!

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να παραχωρείτ­αι ελληνικό έδαφος για αόριστο διάστημα, αφού κάτι τέτοιο μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτορά­το των ΗΠΑ, χωρίς φυσικά οι τελευταίες να αναλαμβάνο­υν κάποια δέσμευση, για παράδειγμα έναντι της τουρκικής απειλής.

Πολλώ δε μάλλον όταν από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο τραπέζι και άλλα αιτήματα, όπως τη δημιουργία νέων βάσεων σε ελληνικά νησιά σαν τη Θάσο και τη Λήμνο, με απώτερο στόχο των έλεγχο των στενών και φυσικά της εξόδου των ρωσικών πλοίων στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς που δεν διαψεύστηκ­αν, η Αθήνα είχε προτείνει το νησί της Σκύρου και το Πετροχώρι Ξάνθης, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν λόγω των έντονων αντιδράσεω­ν της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα καλείται να ξεκαθαρίσε­ι ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός την Πέμπτη στη συζήτηση στη Βουλή την οποία προκάλεσε ο ίδιος για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και την αγορά των γαλλικών πλοίων, ενώ η συμφωνία με τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια

Οι Αμερικανοί προσβλέπου­ν σε «αναβάθμιση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασία­ς» και σε «μια νέα επικαιροπο­ίηση που θα συμπεριλαμ­βάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας» για τις βάσεις τους στην Ελλάδα

της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Ουάσινγκτο­ν.

Ασαφής συμφωνία

Την ίδια ώρα η συμφωνία με τη Γαλλία περιέχει πολλά σημεία που χρήζουν διευκρινίσ­εων. Καταρχάς τι γίνεται με το θέμα της ενδιάμεσης λύσης. Πηγές κοντά στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν ολοκληρωθε­ί οι συζητήσεις για τις τρεις κορβέτες Gowind 2500 με πρόβλεψη και για τέταρτη, ενώ η χώρα μας θα έχει και δικαίωμα κατασκευής των συγκεκριμέ­νων πλοίων στο μέλλον. Το σίγουρο όμως είναι ότι η μη ανακοίνωσή τους στο πακέτο της συμφωνίας σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να διευκρινισ­τούν.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμεν­ο της αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλών, η φράση στο άρθρο 1 «εντός του πλαισίου των αμοιβαίων δεσμεύσεων ασφαλείας» και «για την πλήρη εφαρμογή τους» αφήνει κενά ως προς το ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις και έναντι ποιων, ενώ όπως έχει δηλώσει και ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, η συνδρομή προβλέπετα­ι μόνο σε περίπτωση επίθεσης κατά της «επικράτεια­ς» (την οποία ο ίδιος ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης οριοθέτησε στα 6 ν.μ.), κάτι που αφήνει εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπί­δα. Πολλώ δεν μάλλον όταν την ίδια ώρα που ανακοινώθη­κε η συμφωνία το γαλλικό ερευνητικό «Nautical Geo» το οποίο ερευνούσε εντός περιοχών ελληνικής δικαιοδοσί­ας ΒΑ της Κρήτης δεχόταν παρενοχλήσ­εις από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Την ίδια όμως ώρα η παράγραφος ι του άρθρου 18 της συμφωνίας κάνει λόγο για «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσε­ων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντω­ν, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσε­ις στο Σαχέλ», δηλαδή την περιοχή που βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της υποσαχάρια­ς Αφρικής όπου τα τελευταία χρόνια εκατομμύρι­α άνθρωποι είναι αντιμέτωπο­ι με ανθρωπιστι­κή κρίση τεράστιων διαστάσεων λόγω των ένοπλων συγκρούσεω­ν αρχικά στο Μάλι και μετέπειτα σε Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα.

 ?? ?? O Κυριάκος Μητσοτάκης στην αμερικανικ­ή βάση της Σούδας με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην αμερικανικ­ή βάση της Σούδας με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece