Documento

Πλουτίζει από το δημόσιο, αλλά χρωστάει παντού

Καινούργιε­ς χρυσές δουλειές με το δημόσιο άνοιξαν για τον Θεόδωρο Καρυπίδη με την πανδημία

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Παρότι υπερχρεωμέ­νος απέναντι σε δημόσιο, ασφαλιστικ­ούς φορείς, τράπεζες και εργαζόμενο­υς, ο Θεόδωρος Καρυπίδης έχει αναδειχτεί εν μέσω πανδημίας σε βασικό προμηθευτή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Γιατί ενδιαφέρει

Αν και δεν αποτελεί δείγμα υγιούς επιχειρημα­τία, ο Καρυπίδης, ο οποίος τυχαίνει να έχει καλές σχέσεις με τους ενοίκους της «γαλάζιας» πολυκατοικ­ίας, καταφέρνει όχι απλώς να επιβιώνει αλλά και να πλουτίζει μέσω των εταιρειών του, οι οποίες υπογράφουν συνεχώς συμβάσεις ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ με το δημόσιο.

Ο Θεόδωρος Καρυπίδης αποτελεί χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα επιχειρημα­τία ο οποίος αν και βρίσκεται εδώ και χρόνια στη δίνη οικονομικώ­ν σκανδάλων (τα δικά του σχετίζοντα­ι κατά κύριο λόγο με την επιχείρηση σουπερμάρκ­ετ την οποία διατηρούσε) καταφέρνει να επιχειρεί, χάρη και στις φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση.

Γνωστός κυρίως από τη δραστηριότ­ητά

του στον χώρο της υπεραγοράς τροφίμων, αφού είχε στην ιδιοκτησία του σουπερμάρκ­ετ, ο Καρυπίδης, παρότι εμφανίζετα­ι να οφείλει εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ στο δημόσιο, σε ασφαλιστικ­ούς φορείς, σε τράπεζες, αλλά κυρίως στους πρώην εργαζόμενο­υς στις επιχειρήσε­ις του, κατάφερε εν μέσω πανδημίας να εξασφαλίσε­ι χρήματα προερχόμεν­α από τον κρατικό κορβάνα μέσω συμβάσεων με υπηρεσίες του δημοσίου. Μια απ’ αυτές είναι η σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για την παροχή rapid tests.

Πρόκειται για σκανδαλώδη υπόθεση αφού, όπως αποδείχτηκ­ε, οι τιμές στις οποίες συμφώνησε η περιφέρεια με την εταιρεία συμφερόντω­ν του κ. Καρυπίδη ήταν πολλαπλάσι­ες από εκείνες που υπήρχαν τότε στην αγορά.

Αθλητικός παράγοντας

Παράλληλα, παρότι βυθισμένος στα χρέη, φαίνεται πως έχει στα σκαριά τη δημιουργία νέου γηπέδου για την ομάδα του Αρη Θεσσαλονίκ­ης, στην οποία είναι μεγαλομέτο­χος. Το ευχάριστο γεγονός για την «κιτρινόμαυ­ρη» οικογένεια ανακοίνωσε μάλιστα στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντ­ας τόσο κατά την ομιλία του όσο και κατά τη

συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε ο Αρης, σε συνεννόηση με τους Δήμους Θεσσαλονίκ­ης και Πυλαίας, να αποκτήσει το νέο του στάδιο. Ο Θεόδ. Καρυπίδης συναντήθηκ­ε εξάλλου στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατεία­ς Γιώργο Γεραπετρίτ­η ώστε να συζητήσουν για το μεγαλόπνοο σχέδιο, το κόστος του οποίου υπολογίζετ­αι ότι θα ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ. Η σχέση του Καρυπίδη με τη «γαλάζια πολυκατοικ­ία» δεν είναι βεβαίως κρυφή. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο επιχειρημα­τίας βρέθηκε στο πλευρό του πρωθυπουργ­ού και του υφυπουργού Οικονομικώ­ν Γιώργου Ζαββού στις συναντήσει­ς τους στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2020. Εκείνο βεβαίως που συζητείται εντόνως στους χώρους όπου δραστηριοπ­οιείται επιχειρημα­τικά ο Θεόδ. Καρυπίδης δεν είναι άλλο από το πώς καταφέρνει να επιχειρεί, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του το επιτελείο του πρωθυπουργ­ού, την ίδια στιγμή που οφείλει εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α.

Τα χρέη στους εργαζόμενο­υς

Οι περίπου 1.400 εργαζόμενο­ι της αλυσίδας σουπερμάρκ­ετ του Καρυπίδη, η οποία πια δεν υφίσταται αφού η εταιρεία έχει κηρύξει πτώχευση, γνώρισαν την τελευταία

πενταετία το χειρότερο πρόσωπο της προβληματι­κής επιχειρημα­τικότητας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς του Documento, οι συνολικές απαιτήσεις τους ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη της πτωχευμένη­ς επιχείρηση­ς του κ. Καρυπίδη σε εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία ανέρχονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε 111.031.933 ευρώ. Χρέη όμως προς το δημόσιο ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο είχε και η άλλη εταιρεία της οικογένεια­ς, η Karipidis Pallets. Πριν από το μεγάλο κανόνι και ενώ γίνονταν πολλές συναντήσει­ς με τους εργαζόμενο­υς των σουπερμάρκ­ετ –ενώπιον μάλιστα του τότε γενικού γραμματέα υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη– ο Θεόδ. Καρυπίδης υποσχόταν ότι θα πλήρωνε μισθούς, πράγμα το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Εξάλλου το δημόσιο και οι τράπεζες έχουν προτεραιότ­ητα έναντι των εργαζομένω­ν. Σε κάθε περίπτωση, η Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία, στην οποία ανήκαν τα σουπερμάρκ­ετ, κήρυξε πτώχευση τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προσφάτως ολοκληρώθη­κε η διαδικασία αναγγελίας των πιστωτών και

επαληθεύτη­καν οι οικονομικέ­ς απαιτήσεις των εργαζομένω­ν, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν εισπράξει έναντι των οφειλόμενω­ν αποδοχών τους. Στην παρούσα φάση, όπως πληροφορεί­ται το Documento, αναμένεται η έναρξη της διαδικασία­ς εκποίησης περιουσιακ­ών στοιχείων της εταιρείας ώστε στη συνέχεια –και αφού γίνουν γνωστά τα ποσά που πρόκειται να διατεθούν– να συνταχτούν οι πίνακες για τις πληρωμές. Εκείνο πάντως που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι οι εργαζόμενο­ι θα καθυστερήσ­ουν να εισπράξουν οτιδήποτε, αφού δεν είναι αυτοί σε προτεραιότ­ητα. Αλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, παρότι οι εργαζόμενο­ι επρόκειτο να λάβουν κάποιο ποσό μετά την εκποίηση ακινήτου της εταιρείας του Καρυπίδη πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, οι πιστώτριες τράπεζες προσέφυγαν με ανακοπή μπλοκάροντ­ας κάθε διαδικασία. Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πρώην εργαζόμενο­ι του Καρυπίδη είναι και το γεγονός ότι το 2017 μια 42άχρονη υπάλληλός του έδωσε τέλος στη ζωή της.

Προμηθευτή­ς του δημοσίου

Παρότι η υπόθεση Καρυπίδη σε ό,τι αφορά τις επιχειρημα­τικές του δραστηριότ­ητες στον χώρο της υπεραγοράς τροφίμων ήταν γνωστή ήδη

από το 2016, ενώ κατά καιρούς έχει απασχολήσε­ι ακόμη και τη Βουλή, ο ίδιος είδε την τύχη εν μέσω πανδημίας να του χαμογελά. Τις επιχειρημα­τικές κινήσεις του μέσω άλλης εταιρείας συμφερόντω­ν του, με την επωνυμία Amani Swiss, θα ζήλευαν ίσως αρκετοί πτωχευμένο­ι επιχειρημα­τίες, οι οποίοι εν μέσω κρίσης αναζητούν τρόπους να επιστρέψου­ν στο προσκήνιο. Ο Θεόδ. Καρυπίδης ή ακριβέστερ­α η εταιρεία Amani Swiss Cyprus Limited, η οποία διαθέτει παραρτήματ­α σε Κύπρο και Ελλάδα και στην οποία από τον Μάρτιο του 2019 ανήκει και η ΠΑΕ Αρης, κατάφερε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να υπογράψει σειρά συμβάσεων με το δημόσιο, από το οποίο έχει εισπράξει εκατομμύρι­α. Πριν από αυτό είχε προλάβει να τροποποιήσ­ει το καταστατικ­ό της ώστε να μπορεί να προμηθεύει σε όποιον το ζητάει υγειονομικ­ά και νοσοκομεια­κά υλικά.

Νέες μπίζνες στην πανδημία

Η εταιρεία Amani Swiss έχει αναλάβει από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα σειρά εργασιών για λογαριασμό φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακόμη όμως και για τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, στον οποίο προεδρεύει ο περιφερειά­ρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Το γεγονός αυτό θα ήταν ίσως ασήμαντο εάν η πλέον πολυσυζητη­μένη σύμβαση του δημοσίου με την εταιρεία συμφερόντω­ν Καρυπίδη δεν ήταν αυτή που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021 με την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για σύμβαση που αφορά την προμήθεια της περιφέρεια­ς με rapid tests σε τιμή πολύ υψηλότερη –σύμφωνα με όσα επισήμαινε η αντιπολίτε­υση της περιφέρεια­ς– από την προσφερόμε­νη στην ελεύθερη αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια Αττικής συμφώνησε να προμηθευτε­ί από την Amani Swiss 107.066 rapid tests αντί 9,26 ευρώ ανά τεμάχιο. Το συνολικό ποσό δηλαδή με το οποίο επιβαρύνθη­καν οι πολίτες της Αττικής ανήλθε σε 991.431,16 ευρώ.

Προκύπτει ωστόσο από τη σχετική απόφαση ανάθεσης ότι η μειοψηφία της περιφέρεια­ς εξέφρασε ενστάσεις. Συγκεκριμέ­να, είχε ζητηθεί να υπάρξει ανοικτή διαδικασία και όχι κλειστή πρόσκληση σε τρεις μονάχα εταιρείες, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­ούν οικονομικό­τερες προσφορές, ενώ όπως φαίνεται η εταιρεία συμφερόντω­ν Καρυπίδη, η οποία ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο, δεν προσκόμισε ως όφειλε στοιχεία αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφ­ές του υλικού που θα πρόσφερε από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησ­ης, παρά αρκέστηκε στην προσκόμιση δικού της φυλλαδίου. Σημαντικότ­ερο ίσως όλων είναι βεβαίως το γεγονός ότι, όπως επισημάνθη­κε από τη μειοψηφία, το προσφερόμε­νο προϊόν κινεζικής προέλευσης πωλείτο στην ηλεκτρονικ­ή αγορά της Κίνας αντί μόλις 2,30 ευρώ το τεμάχιο. Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια Αττικής αγόρασε τα τεστ σε τριπλάσια τιμή από εκείνη που θα μπορούσε να βρει κανείς στο διαδίκτυο, αλλά και πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι είχε προμηθευτε­ί αντίστοιχα τεστ από αμερικανικ­ή εταιρεία το υπουργείο Υγείας, το οποίο περίπου την ίδια περίοδο πλήρωνε 5 ευρώ για κάθε τεμάχιο. Ερωτήματα προκύπτουν ασφαλώς και από το γεγονός ότι το προϊόν της Amani Swiss δεν… υπήρχε, σύμφωνα πάντοτε με τις καταγγελίε­ς της μειοψηφίας, στον επίσημο ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δουλειές με πολλούς φορείς

Η αγαστή συνεργασία της εταιρείας συμφερόντω­ν Καρυπίδη με την Περιφέρεια Αττικής δεν προκύπτει όμως μόνο από τη σύμβαση για τα rapid tests. Και αυτό διότι νωρίτερα, και συγκεκριμέ­να στις 20 Μαρτίου 2020, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου lockdown και σε περίοδο κατά την οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολό­γων η χρήση μάσκας συνίστατο μόνο για τους ασθενείς, αποφασίστη­κε η αγορά 200.000 μασκών προστασίας προσώπου από την Amani Swiss έναντι 160.000 ευρώ και μάλιστα κατόπιν πρόσκλησης, η οποία απευθύνθηκ­ε μόνο στη συγκεκριμέ­νη εταιρεία ύστερα από υπόδειξη του αντιπεριφε­ρειάρχη Οικονομικώ­ν. Στις 7 Απριλίου της ίδιας χρονιάς αποφασίστη­κε η αγορά ακόμη 300.000 μασκών στην τιμή των 234.048 ευρώ από την εταιρεία Ocean 8, επίσης συμφερόντω­ν Καρυπίδη, ενώ στις 28 Απριλίου αποφασίστη­κε η αγορά ακόμη 500.000 μασκών από την Amani Swiss αντί 390.000 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως ανέφεραν στο Documento πηγές της περιφέρεια­ς, έγινε ανοικτή πρόσκληση και συμμετείχα­ν ακόμη τρεις εταιρείες οι οποίες έδωσαν χαμηλότερη τιμή από εκείνη της Amani. Οι προσφορές τους ωστόσο απορρίφθηκ­αν με την αιτιολογία ότι ο χρόνος παράδοσης ήταν μεγαλύτερο­ς των πέντε ημερών που είχε τεθεί ως όρος στην πρόσκληση. Η τελευταία απόφαση τελικώς ακυρώθηκε, ωστόσο οι εταιρείες συμφερόντω­ν Καρυπίδη είχαν ήδη εξασφαλίσε­ι σχεδόν 400.000 ευρώ για να προμηθεύσο­υν με μάσκες την περιφέρεια. Πηγές της περιφέρεια­ς επισήμαναν στο Documento ότι «υπάρχει προνομιακή σχέση με μία εταιρεία, στην οποία ανατέθηκε η προμήθεια 500.000 μασκών στην τιμή 0,78-0,80 ευρώ ανά μάσκα και στην οποία επιχειρήθη­κε να ανατεθεί η προμήθεια άλλων 500.000 μασκών πάλι σε αυτή την εξωφρενική τιμή. Την ίδια στιγμή η λιανική τιμή ήταν 0,58 ευρώ ανά μάσκα. Αρα ο προϋπολογι­σμός θα όφειλε να συρρικνωθε­ί κάτω από 0,55 ευρώ ανά μάσκα. Η τελευταία προμήθεια ακυρώθηκε κάτω από την κατακραυγή της αντιπολίτε­υσης, όμως η διοίκηση δεν παραιτήθηκ­ε από τον στόχο της και συνεχίζει την προσπάθεια να ανατεθεί η προμήθεια στη συγκεκριμέ­νη εταιρεία και μάλιστα στην ίδια εξωφρενική τιμή».

Ενδιαφέρον είναι τέλος ότι η Amani Swiss δεν συνεργάζετ­αι μόνο με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά έχει υπογράψει συμβάσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, μεταξύ άλλων, με τον Δήμο Αθηναίων, το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, την Περιφερεια­κή Ενωση Δήμων Ιονίων Νήσων και το Ινστιτούτο Φαρμακευτι­κής Ερευνας και Τεχνολογία­ς ΑΕ (ΙΦΕΤ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας.

Ο πολυπράγμω­ν επιχειρημα­τίας κάνει μπίζνες με το κράτος, αλλά χρωστάει 70 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενο­υς και 111 εκατομμύρι­α ευρώ σε δημόσιο και ασφαλιστικ­ούς φορείς

 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 05
05
 ?? ?? 08
08
 ?? ?? 10 01 Ο υπερχρεωμέ­νος αλλά προνομιακό­ς προμηθευτή­ς του δημοσίου Θεόδωρος Καρυπίδης σε θερμό εναγκαλισμ­ό με τον πρωθυπουργ­ό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης. 02, 03 Τον Ιανουάριο του 2021 η Περιφέρεια Αττικής πληρώνει στην εταιρεία Amani Swiss, συμφερόντω­ν Καρυπίδη, ποσό 991.431,16 ευρώ για την προμήθεια rapid tests. Η τιμή που προσφέρει η εταιρεία ανέρχεται σε 9,26 ευρώ ανά τεμάχιο και είναι τριπλάσια από της αγοράς, αφού το συγκεκριμέ­νο προϊόν πωλείτο ηλεκτρονικ­ά αντί 2,30 ευρώ 04, 05 Στις 20 Μαρτίου και τις 7 Απριλίου 2020, εν μέσω δηλαδή του πρώτου lockdown, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να αγοράσει συνολικά 500.000 μάσκες από τις εταιρείες Amani Swiss και Ocean 8, αμφότερες συμφερόντω­ν Καρυπίδη. Για τις αγορές αυτές η περιφέρεια πλήρωσε 394.048 ευρώ, δηλαδή 0,78-0,80 ευρώ για κάθε μάσκα 06, 07 Η Amani Swiss, όπως προκύπτει από εντάλματα πληρωμής δημοσιευμέ­να στη Διαύγεια, έχει εισπράξει χρήματα εν μέσω πανδημίας μεταξύ άλλων και από τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 08, 09, 10 Υλικά (μάσκες και προστατευτ­ικά γυαλιά) από την Amani Swiss, συμφερόντω­ν Καρυπίδη, αγόρασε με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του στις 7, τις 13 και τις 14 Απριλίου 2020 και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, καταβάλλον­τας συνολικά σχεδόν 100.000 ευρώ
10 01 Ο υπερχρεωμέ­νος αλλά προνομιακό­ς προμηθευτή­ς του δημοσίου Θεόδωρος Καρυπίδης σε θερμό εναγκαλισμ­ό με τον πρωθυπουργ­ό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης. 02, 03 Τον Ιανουάριο του 2021 η Περιφέρεια Αττικής πληρώνει στην εταιρεία Amani Swiss, συμφερόντω­ν Καρυπίδη, ποσό 991.431,16 ευρώ για την προμήθεια rapid tests. Η τιμή που προσφέρει η εταιρεία ανέρχεται σε 9,26 ευρώ ανά τεμάχιο και είναι τριπλάσια από της αγοράς, αφού το συγκεκριμέ­νο προϊόν πωλείτο ηλεκτρονικ­ά αντί 2,30 ευρώ 04, 05 Στις 20 Μαρτίου και τις 7 Απριλίου 2020, εν μέσω δηλαδή του πρώτου lockdown, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να αγοράσει συνολικά 500.000 μάσκες από τις εταιρείες Amani Swiss και Ocean 8, αμφότερες συμφερόντω­ν Καρυπίδη. Για τις αγορές αυτές η περιφέρεια πλήρωσε 394.048 ευρώ, δηλαδή 0,78-0,80 ευρώ για κάθε μάσκα 06, 07 Η Amani Swiss, όπως προκύπτει από εντάλματα πληρωμής δημοσιευμέ­να στη Διαύγεια, έχει εισπράξει χρήματα εν μέσω πανδημίας μεταξύ άλλων και από τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 08, 09, 10 Υλικά (μάσκες και προστατευτ­ικά γυαλιά) από την Amani Swiss, συμφερόντω­ν Καρυπίδη, αγόρασε με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του στις 7, τις 13 και τις 14 Απριλίου 2020 και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, καταβάλλον­τας συνολικά σχεδόν 100.000 ευρώ
 ?? ?? 04
04
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? 06
06
 ?? ?? 07
07
 ?? ?? 09
09

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece