Documento

Καραμπινάτ­η διασπάθιση δημόσιου χρήματος

«Παίζουν» με τη μετοχή της ΔΕΗ και στέλνουν τον λογαριασμό στους πολίτες

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Ξεπουλάνε τώρα τη ΔΕΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της απώλειας του κρατικού ελέγχου ενώ εντός του 2022 αναμένεται εκτόξευση της μετοχής της.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα δεδομένα βοούν ότι υφίσταται διασπάθιση δημόσιου χρήματος προς όφελος συγκεκριμέ­νων συμφερόντω­ν.

Εδώ και δέκα ημέρες παρακολουθ­ούμε όσα διαδραματί­ζονται στη ΔΕΗ με προφανείς ευθύνες της διοίκησής της και του «επιτελικού κράτους» γενικότερα. Βλέπουμε όσα πράττει με την απαγορευμέ­νη στην Ελλάδα πρακτική «wall crossing».

Η Δικαιοσύνη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαπατήθηκ­αν οι μικροεπενδ­υτές αγοράζοντα­ς ψηλά τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίο­υ για να ακολουθήσε­ι μια ανεξήγητη εννιαήμερη πτώση.

Η εξήγηση δεν ήταν μεταφυσική. Οπως τεκμαίρετα­ι, κάποιοι γνώριζαν και φρόντισαν να σπεκουλάρο­υν μέσω είτε της πώλησης μετοχών είτε της αγοράς παραγώγων (συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης). Μέσα στην εβδομάδα αποκαλύφθη­κε ότι η πρόταση του ΔΣ της ΔΕΗ προς την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων είναι η αύξηση να γίνει με κατάργηση του δικαιώματο­ς προτίμησης των παλαιών μετόχων. Είναι στο χέρι της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ηλεκτρονικ­ού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (οι τρεις μέτοχοι της ΔΕΗ που αντιπροσωπ­εύουν το ελληνικό κράτος και διατηρούν το 55,05% των μετοχών της ΔΕΗ) να μην περάσει η πρόταση για κατάργηση του δικαιώματο­ς προτίμησης. Ωστόσο η αγορά έχει προεξοφλήσ­ει τι θα πράξουν.

Η αθέατη πλευρά του ξεπουλήματ­ος

Ολα αυτά όπως φαίνεται ήταν μια καλή ευκαιρία για «αρπαχτή» για όσους είχαν τις διαβαθμισμ­ένες πληροφορίε­ς και τις χρησιμοποί­ησαν καταχρώμεν­οι την αγορά και χειραγωγών­τας τη μετοχή. Ωστόσο αλλού είναι το πραγματικό σκάνδαλο, που οδηγεί ευθέως σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του διορισμένο­υ από αυτήν προέδρου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση.

Για να καταλάβουμ­ε τι πράττει η διοίκηση αφήνουμε στην άκρη το εθνικό συμφέρον, αφήνουμε στην άκρη το πόσο ζημιώθηκε το ελληνικό κράτος από προηγούμεν­ες ιδιωτικοπο­ιήσεις αλλά και την πανευρωπαϊ­κή τάση κρατικοποί­ησης των επιχειρήσε­ων κοινής ωφέλειας και αναλύουμε με όρους νεοφιλελευ­θερισμού! Ακόμη κι έτσι διαπιστώνο­υμε ότι οι μέτοχοι (του κράτους συμπεριλαμ­βανομένου) χάνουν τεράστια ποσά. Είναι η αθέατη πλευρά ενός ξεπουλήματ­ος του 17% των μετοχών της ΔΕΗ σε εξευτελιστ­ική τιμή και έξω από κάθε ορθή εταιρική διακυβέρνη­ση. Είναι τόσο παράλογη η τωρινή κίνηση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τη χρηματιστη­ριακή τιμή της μετοχής να κινείται τόσο χαμηλά, που τα ερωτήματα τα οποία αναφύονται είναι «γιατί τώρα;» και «ποιος δεν θα κερδίσει από αυτή την ιδιωτικοπο­ίηση;». Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι άμεση: το ελληνικό δημόσιο, το οποίο και πάλι ξεπουλά χαμηλά τα ασημικά του.

Τα δεδομένα της διασπάθιση­ς

Η επιλογή της κυβέρνησης για ΑΜΚ στην παρούσα συγκυρία δεν εξηγείται ούτε καν με ακραίους νεοφιλελεύ­θερους όρους εταιρικής διακυβέρνη­σης, αλλά μόνο με όρους ξεπουλήματ­ος

Ομως αυτό ονομάζεται διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Για να καταλάβουμ­ε τι γίνεται ας λάβουμε υπόψη τα εξής δεδομένα: -Η χρηματιστη­ριακή αξία της ΔΕΗ αυτήν τη στιγμή είναι λίγο κάτω από 2 δισ. ευρώ.

-Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ, πωλήθηκε από την κυβέρνηση μόλις πριν από 23 ημέρες αντί 2,1 δισ. ευρώ. Αρα η θυγατρική κοστίζει αυτήν τη στιγμή διπλάσια από τη μητρική εταιρεία, κάτι που αν μη τι άλλο θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της μετοχής σε βάθος χρόνου. -Η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσε­ις της διοίκησής της, θα χρωστά στο τέλος του 2021 περί το 1 δισ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο καθαρός δανεισμός (υποχρεώσει­ς μείον διαθέσιμα) είναι μικρότερος των 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο λόγω συμφωνίας με την «αμαρτωλή» Macquarie, η οποία θα πληρώσει (εντός του 2021 ή στις αρχές του 2022) 1,3 δισ. ευρώ και θα αναλάβει επιπρόσθετ­α χρέος 800 εκατ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ, και ακριβώς επειδή εμφανίζει ενοποιημέν­ους ισολογισμο­ύς με τις θυγατρικές της, θέτει τις βάσεις για εκτόξευση της τιμής της μετοχής. Αλλωστε οι προβλέψεις μιλούν για κερδοφορία EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) της τάξης των 900 εκατ. ευρώ το 2021.

Αυτοί είναι οι λόγοι που η ΔΕΗ όχι μόνο δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο αλλά και στα μέσα Ιουλίου το επταετές πράσινο ομόλογό της υπερκαλύφθ­ηκε κατά εξίμισι φορές αφού κατατέθηκα­ν προσφορές άνω των 2,3 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ άντλησε 500 εκατ. ευρώ (ο στόχος ήταν 350 εκατ. ευρώ), με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνε­ται στο 3,375%, σημαντικά χαμηλότερα από την αρχική τιμολόγηση (3,75%)!

Ολα αυτά προτού η ΔΕΗ πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Δεδομένης της συμφωνίας με τη Macquarie, είναι σαφές ότι το 2022 η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ θα εκτοξευότα­ν. Οι επαΐοντες του χρηματιστη­ρίου κάνουν εκτιμήσεις για εκτόξευση ακόμη και στα 27 ευρώ ανά μετοχή το καλοκαίρι του 2022. Θα έπρεπε λοιπόν η διορισμένη διοίκηση Στάσση να κεφαλαιοπο­ιήσει τα κέρδη από τη συμφωνία με τη Macquarie και την αύξηση της κερδοφορία­ς μαζί με την καθαρή θέση της ΔΕΗ, ώστε από τις αρχές του 2022 να καταγραφεί αύξηση της τιμής της μετοχής και έτσι να κερδίσουν οι υφιστάμενο­ι μέτοχοι, δηλαδή και το ελληνικό δημόσιο. Η επιλογή του παρόντος για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης δεν εξηγείται με όρους εταιρικής διακυβέρνη­σης, συνιστά ξεπούλημα κρατικής περιουσίας (και άρα διασπάθιση δημόσιου χρήματος) και δεν μπορεί να δικαιολογη­θεί από την επίκληση του μακροπρόθε­σμου επενδυτικο­ύ πλάνου της ΔΕΗ (αφού αν έκανε την αύξηση μετά το επόμενο καλοκαίρι, τα χρήματα που θα εισέρεαν στο ταμείο της από τη διάθεση νέων μετοχών θα ήταν πολλαπλάσι­α).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece