Documento

Οι πολίτες να στηρίξουν την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Το ράλι στις τιμές βρίσκεται σταθερά εκτός εμβέλειας των ραντάρ των συστημικών ΜΜΕ, με τον πρόεδρο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλε­ι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός κάλεσε δημοσιογρά­φους στο Μαξίμου για να τους ζητήσει να μη γράφουν για το «καλάθι της νοικοκυράς».

Αλλά η ακρίβεια δεν μπορεί να κρυφτεί κι αυτό είναι σχεδόν αξίωμα που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι ακριβοπληρ­ωμένοι επικοινωνι­ολόγοι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη που μας πέρασε κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωση­ς, με βάση τους ελάχιστους συντελεστέ­ς της ΕΕ στη βενζίνη (για παράδειγμα, στη γειτονική Βουλγαρία το λίτρο κοστίζει €1,134), στο πετρέλαιο κίνησης και το φυσικό αέριο, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποι­ούνται ως καύσιμα θέρμανσης, κατά την περίοδο από την 15η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Απριλίου 2022. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι Ελληνες οδηγοί πληρώνουν πιο ακριβά κατά τουλάχιστο­ν 18,5% την αμόλυβδη από τις αρχές του έτους.

Η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων βρίσκεται σήμερα στα 1,703 ευρώ από 1,437 ευρώ το λίτρο που ήταν στις αρχές του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητη­ρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης στις 27 Σεπτεμβρίο­υ οι τιμές της απλής αμόλυβδης έφταναν ακόμη και τα 1,941 ευρώ το λίτρο στον νομό Κυκλάδων! Δεν μπορώ να βρω έναν λόγο προκειμένο­υ να μην κάνει αποδεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση.

Και δεν μπορώ να βρω έναν λόγο προκειμένο­υ το εν λόγω αίτημα να είναι πάνδημο, να υποστηριχτ­εί από το σύνολο της κοινωνίας, όποια κι αν είναι η επιλογή του στις κάλπες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece