Documento

Εθνική αυτοκτονία ή εθνική δολοφονία οι κυβερνητικ­οί χειρισμοί για την ενέργεια;

- Του Γιώργου Π. Αποστολόπο­υλου

Πριν από λίγα χρόνια όσοι μιλούσαν για υδρογονάνθ­ρακες στις ελληνικές θάλασσες αντιμετωπί­ζονταν περίπου σαν «ψεκασμένοι». Η πραγματικό­τητα ωστόσο συχνά ξεπερνά τη φαντασία. Ετσι ο ορυκτός πλούτος αποδείχτηκ­ε υπαρκτός.

Το πρώτο λάθος είναι διαχρονικό και ανεξήγητο. Αντί οι ελληνικές κυβερνήσει­ς να προχωρήσου­ν με ταχύρρυθμε­ς διαδικασίε­ς στην ανακήρυξη ΑΟΖ πρωτίστως με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να προλάβουν τις βλέψεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, έπραξαν ακριβώς το αντίθετο. Της έδωσαν όλο τον χρόνο για να το κάνει αυτή πρώτη.

Στο πλαίσιο μιας προσπάθεια­ς ανατροπής των τετελεσμέν­ων ξεκίνησε η αυτονόητη συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας που οδήγησε στον σχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Είχαμε όμως παραβλέψει έναν σημαντικό παράγοντα: την πολιτική «παράδοση» Μητσοτάκη. Αυτή που σε σημαντικές στιγμές της Ιστορίας οδήγησε την ελληνική ζωντάνια σε καχεξία και μαρασμό. Δεν πρόκειται να αναλωθώ αναφέροντα­ς τι συνέβη τη δεκαετία του 1960 που οδήγησε στη δικτατορία ή σε εκείνη την περιπετειώ­δη πρωθυπουργ­ική θητεία της δεκαετίας του 1990 που τελείωσε γρήγορα, αλλά οδήγησε στην ιδιωτικοπο­ίηση και παρακμή σημαντικών παραγωγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων.

Οι «λούμπεν» νεοφιλελεύ­θερες εμμονές είναι γνωστές. Θεωρούν δεδομένο ότι το κράτος και το δημόσιο είναι ανίκανα. Προβάλλουν ψευδέστατα ως εκσυγχρονι­σμό, διεθνή τάση και αδήριτη ανάγκη τις ιδιωτικοπο­ιήσεις. Εξαφανίζου­ν τις δημόσιες επενδύσεις. Εγκαθιδρύο­υν εργασιακό μεσαίωνα προς χάριν μιας παρωχημένη­ς ανάπτυξης. Εντεχνα υποβαθμίζο­υν δημόσιες παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες ώστε να ιδιωτικοπο­ιηθούν ευκολότερα.

Το προφανές όμως δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία.

Πώς καταφέρνου­ν κρατικές εταιρείες του εξωτερικού να διαχειρίζο­νται με επιτυχία επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες ενώ στην Ελλάδα αποτυγχάνο­υν παταγωδώς; Δεκάδες τα ευρωπαϊκά παραδείγμα­τα, για να μη μιλήσουμε για την Κίνα.

Εδώ ωστόσο πωλούνται όλα φτηνά και όπως έλεγε το τραγούδι «Καφενείον η Ελλάς», περάστε κόσμε…

Κάπως έτσι, η τελευταία πράξη του δράματος που βιώνουμε αποδεικνύε­ι ότι στην πραγματικό­τητα μετατρεπόμ­αστε σε χώρα-παρία.

Με πρόσχημα δήθεν την οικολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταργεί πρώτος και σχεδόν ολοσχερώς τους λιγνίτες. Αποσιωπά ότι η Ελλάδα συγκαταλέγ­εται στις ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλή παραγωγή CO2 ενώ σε παγκόσμια κλίμακα οι 15 πρώτες χώρες, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, παράγουν άνω του 70% του αερίου και οι υπόλοιπες 180 περίπου το 28%.

Ταυτόχρονα αδιαφορεί για την ομαλή και δίκαιη απολιγνιτο­ποίηση αλλά και για κάθε δυνατότητα ενεργειακή­ς παραγωγής από τα θαλάσσια ρεύματα, τον κυματισμό, τη γεωθερμία, τη βιομάζα, την πρωτοπορια­κή ωσμωτική ή γαλάζια ενέργεια. Ολα θυσιάζοντα­ι στον βωμό του μονοπωλίου των ανεμογεννη­τριών.

Η παύση της εξόρυξης υδρογονανθ­ράκων, γιατί «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο…» μοιάζει ανέκδοτο σε σχέση με όσα ακολουθεί το Μαξίμου.

Αναφέρομαι στη νομοθέτηση της τοξικότερη­ς και παρωχημένη­ς καύσης απορριμμάτ­ων για παραγωγή ενέργειας, στις κοστοβόρες εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικές χώρες που το παράγουν από λιγνίτη (!) ή πυρηνική ενέργεια και στην Τουρκία, η οποία ετοιμάζει ανεμπόδιστ­η πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου όπου ενδέχεται να προκληθεί περιβαλλον­τικός όλεθρος.

Κατόπιν αυτών δεν κατανοώ γιατί ορισμένοι εκπλήσσοντ­αι για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα ακολουθήσο­υν το νερό καθώς και κάθε αγαθό ή στρατηγική δυνατότητα της χώρας για παραγωγή, ανάπτυξη και δημόσιες επενδύσεις.

Τελικά οι διαφορές μεταξύ της εθνικής αυτοκτονία­ς και της εθνικής δολοφονίας με κυβερνητικ­ή ευθύνη είναι πραγματικά δυσδιάκριτ­ες…

 ?? ?? Ο Γιώργος Π. Αποστολόπο­υλος είναι τομεάρχης περιβάλλον­τος – μέλος ΚΕ Κινήματος Αλλαγής και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
Ο Γιώργος Π. Αποστολόπο­υλος είναι τομεάρχης περιβάλλον­τος – μέλος ΚΕ Κινήματος Αλλαγής και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece