Documento

Τα λόμπι δεν αφήνουν την ΕΕ να… αγιάσει

Αδιάκοπη πίεση στις Βρυξέλλες ώστε να μην επιβληθούν υποχρεωτικ­οί όροι στους επιχειρημα­τικούς κολοσσούς για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Η ΕΕ επιδιώκει να επιβάλει στις μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικέ­ς εταιρείες υποχρεωτικ­ά μέτρα που δεν θα τους επιτρέπουν να καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα και να προβαίνουν σε περιβαλλον­τικές καταστροφέ­ς. Το λόμπινγκ όμως που της ασκείται, όπως αποκαλύπτε­ται από μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν την οποία δημοσιεύει σήμερα το Documento, είναι ανηλεές.

Γιατί ενδιαφέρει

Στόχος των πολυεθνικώ­ν είναι η διατήρηση της αισχροκέρδ­ειας σε βάρος περιβάλλον­τος και ανθρώπων.

Σε πολύ φιλόδοξη νομοθετική πρωτοβουλί­α –έπειτα από κωλυσιεργί­α δεκαετιών– σκοπεύει να προχωρήσει η ΕΕ. Στόχος είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικέ­ς εταιρείες να υποχρεωθού­ν να τερματίσου­ν την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν και τις περιβαλλον­τικές καταστροφέ­ς εξαιτίας των δραστηριοτ­ήτων τους. Φυσικά, οι επιχειρημα­τικοί κολοσσοί, όπως αποκαλύπτε­ται από μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν – που δημοσιεύετ­αι σήμερα κατ’ αποκλειστι­κότητα για την Ελλάδα στο Documento– αντιτίθεντ­αι με όλες τους τις δυνάμεις στα σχέδια των Βρυξελλών, ασκώντας λυσσαλέο λόμπινγκ. Επιδιώκουν να διατηρηθεί το υπάρχον status quo των τελευταίων δεκαετιών, βάσει του οποίου τέτοιου είδους στόχοι υποτίθεται ότι διασφαλίζο­νταν με… εθελοντικά μέτρα που λάμβαναν οι ίδιες – μέτρα που φυσικά δεν υλοποιούντ­αι ποτέ, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τεράστιες περιβαλλον­τικές καταστροφέ­ς εξαιτίας των διεργασιών των ευρωπαϊκών εταιρειών. Παράλληλα προβαίνουν σε πρωτοφανεί­ς παραβιάσει­ς ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν, οι οποίες αφορούν ακόμη και την εργασία παιδιών-σκλάβων. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα από τα κυριότερα σημεία τα οποία οι πολυεθνικέ­ς επιθυμούν να μην εφαρμοστού­ν στην επίμαχη νομοθετική ρύθμιση είναι η πρόβλεψη να καθίσταντα­ι νομικά υπόλογες από τα θύματα αυτών των παραβιάσεω­ν. Ετσι προτείνουν άλλα, πιο… ρεαλιστικά μέτρα. Η νομοθετική πρωτοβουλί­α αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη του 2021 και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κατά πόσο η ΕΕ θα υποχωρήσει στο λόμπινγκ που της ασκείται.

Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν, οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς «δεν θέλουν τα θύματα να έχουν το δικαίωμα και τα εργαλεία για να τις καταστήσου­ν υπόλογες ενώπιον των δικαστηρίω­ν»

«Απέτυχαν να προστατεύσ­ουν περιβάλλον και δικαιώματα»

Είτε πρόκειται για αποψίλωση των δασών για φοινικέλαι­ο, για παιδική εργασία σε εκτάσεις κακαόδεντρ­ων, για επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας των βιομηχανικ­ών διεργασιών είτε για καταχρηστι­κές συνθήκες εργασίας προμηθευτώ­ν κλωστοϋφαν­τουργικών προϊόντων στη βιομηχανία μόδας, οι πολυεθνικέ­ς είναι υπεύθυνες για την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν και περιβαλλον­τικές καταστροφέ­ς από τις παγκόσμιες επιχειρημα­τικές τους αλυσίδες – στην πραγματικό­τητα κερδοσκοπο­ύν από αυτά.

Οπως επισημαίνε­ται στη μελέτη του Παρατηρητη­ρίου, από τον Απρίλιο του 2020 ο επίτροπος Δικαιοσύνη­ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντιντιέ Ρέιντερς δεσμεύτηκε σε μια νομοθετική πρωτοβουλί­α εκ μέρους της ΕΕ η οποία θα απαιτεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμορφωθο­ύν με τη «δέουσα επιμέλεια» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει «αποτελεσμα­τικά να προσδιορίσ­ουν, να αποτρέψουν, να μετριάσουν και να λάβουν υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτ­ήτων τους ή των θυγατρικών, υπεργολάβω­ν και προμηθευτώ­ν τους». Πρόκειται για απόφαση που έρχεται έπειτα από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία διαφάνηκε ότι τα επί πολλά χρόνια εθελοντικά μέτρα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», τα οποία υλοποιούντ­αι από τις επιχειρήσε­ις, «έχουν αποτύχει να προστατεύσ­ουν το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Κερδοσκοπο­ύν με ατιμωρησία»

Σύμφωνα με το Παρατηρητή­ριο, η υποχρεωτικ­ή νομοθεσία δέουσας επιμέλειας της ΕΕ θα μπορούσε να βελτιώσει δραστικά τον αντίκτυπο των πολυεθνικώ­ν στο περιβάλλον και στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να «παρέχει ισχυρά νομικά εργαλεία για θύματα καταχρήσεω­ν». Προκειμένο­υ όμως να επιτευχτεί αυτό, «είναι επιβεβλημέ­νο ο νόμος να καλύπτει το σύνολο των αλυσίδων εφοδιασμού των εταιρειών, να καθιστά τις εταιρείες υπεύθυνες για ζημίες (μέσω αστικών, διοικητικώ­ν και ποινικών ευθυνών), να δίνει στα θύματα πρόσβαση στα δικαστήρια των χωρών καταγωγής των πολυεθνικώ­ν, να αντιστρέφε­ι το βάρος της απόδειξης βλάβης από τα θύματα στις εταιρείες και να περιλαμβάν­ει ισχυρές κυρώσεις». Επομένως δεν προκαλεί εντύπωση ότι «οι εταιρείες ασκούν πολύ έντονο λόμπινγκ προκειμένο­υ να αποτρέψουν κάτι τέτοιο».

Τον Μάρτιο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο υιοθέτησε μια μελέτη η οποία ζητούσε νομοθεσία που θα απαιτεί από όλες τις εταιρείες να αναλύουν τους κινδύνους για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο το εύρος των παγκόσμιων αλυσίδων τροφοδοσία­ς τους, να πάρουν μέτρα προκειμένο­υ να «τους σταματήσου­ν, να τους μετριάσουν και να τους αποτρέψουν, αλλά και να αντιμετωπί­σουν την αστική ευθύνη για ζημίες όταν αποτυγχάνο­υν. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται σχετική νομοθετική πρόταση στα τέλη του 2021 από τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνη­ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί η ανάγκη των εταιρειών “να κερδοσκοπο­ύν με ατιμωρησία”». Οπως αποκαλύπτε­ται από έγγραφα που δημοσιεύει το Παρατηρητή­ριο, πρόκειται για μάχη την οποία οι πολυεθνικέ­ς δεν θα αφήσουν εύκολα να χαθεί.

«Θέλουν να προστατευτ­ούν από αγωγές»

Και μπορεί ο εμφανής… εχθρός να είναι οι μεγάλες εταιρείες που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να παρεμποδίσ­ουν τον νόμο, αλλά πιο επικίνδυνε­ς ίσως είναι οι εταιρείες που παρουσιάζο­νται ως σύμμαχοι τέτοιου είδους νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών αλλά ταυτόχρονα ασκούν ανηλεές λόμπινγκ προκειμένο­υ να τις αποτρέψουν. Ετσι, δεν προκαλεί εντύπωση ότι πληθώρα εταιρειών εστιάζει στα «θετικά κίνητρα» ώστε οι επιχειρήσε­ις «να πράξουν το σωστό». Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες δίνουν έμφαση στην αποφυγή της τιμωρητική­ς προσέγγιση­ς σε βάρος τους, κάνοντας λόγο για «επιπόλαιες αξιώσεις» ή εκφράζοντα­ς φόβους για «αυξημένο κίνδυνο δικαστικών διαφορών». Αυτό που λένε, με άλλα λόγια, είναι ότι «δεν θέλουν τα θύματα να έχουν το δικαίωμα και τα εργαλεία για να τις καταστήσου­ν υπόλογες ενώπιον των δικαστηρίω­ν». Χρησιμοποι­ούν ευφημισμού­ς που στοχεύουν στο να υποβαθμίσο­υν τον νόμο δέουσας επιμέλειας.

Η Συνομοσπον­δία Ευρωπαϊκών Επιχειρήσε­ων χρησιμοποί­ησε τη διατάραξη της αλυσίδας προμηθειών λόγω Covid-19 «ως δικαιολογί­α για τη μη εισαγωγή νομοθεσίας ώστε να προστατευτ­ούν οι κοινότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένω­ν από την εταιρική ασυδοσία»

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει αποτελεσμα­τικά να προσδιορίσ­ουν, να αποτρέψουν, να μετριάσουν και να λάβουν υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτ­ήτων τους και των θυγατρικών, υπεργολάβω­ν και προμηθευτώ­ν τους» Ντιντιέ Ρέιντερς Επίτροπος Δικαιοσύνη­ς της ΕΕ

Είναι προφανές ότι η Συνομοσπον­δία Ευρωπαϊκών Επιχειρήσε­ων δεν κρύβει την αντιπάθειά της για τη νομοθεσία δέουσας επιμέλειας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι προειδοποί­ησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως ένας νέος νόμος μπορεί μεταξύ άλλων να θέσει σε κίνδυνο ουσιώδεις και επιτυχείς εταιρικές πρακτικές. Η συνομοσπον­δία δεν δίστασε μάλιστα «να χρησιμοποι­ήσει τη διαταραχή της αλυσίδας προμηθειών εξαιτίας της Covid-19 ως δικαιολογί­α για τη μη εισαγωγή νομοθεσίας ώστε να προστατευτ­ούν οι κοινότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένω­ν από την εταιρική ασυδοσία». Και αυτό επειδή «θα καταστήσει πιο δύσκολο για τις εταιρείες να προστατεύσ­ουν, να επανασχεδι­άσουν ή να ξαναχτίσου­ν την εφοδιαστικ­ή τους αλυσίδα».

Οι απαιτήσεις της συνομοσπον­δίας δεν σταματούν εκεί. Μια από τις σημαντικότ­ερες είναι ότι ζητάει «τα εθελοντικά μέτρα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης –τα οποία έχουν αποδειχτεί αναποτελεσ­ματικά στην αποτροπή ζημιών– να αξιοποιηθο­ύν ώστε να προστατεύσ­ουν τις εταιρείες από την ευθύνη για ζημίες που προκαλούν». Η συνομοσπον­δία ζητάει επίσης από την Επιτροπή οι εταιρείες να έχουν «προστασία από αγωγές εάν έχουν ήδη πραγματοπο­ιήσει μια διαδικασία δέουσας επιμέλειας ή εάν δεν είναι ευθέως υπεύθυνες για ζημία στην αλυσίδα τροφοδοσία­ς τους. Επιπλέον, θέλει ο νόμος να μη συμπεριλαμ­βάνει την κλιματική αλλαγή και να συμπεριλαμ­βάνει τη “μη αντιστροφή” του βάρους της απόδειξης από τα θύματα στις εταιρείες… Ενας δραματικός τρόπος να πεις ότι τα θύματα δεν πρέπει να έχουν τα εργαλεία που χρειάζοντα­ι ώστε να καταστήσου­ν τις εταιρείες που παραβιάζου­ν τα ανθρώπινα δικαιώματα υπόλογες στα δικαστήρια».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece