Documento

Τις νομικές συνέπειες επιδιώκουν να αποφύγουν Bayer και άλλες μεγάλες εταιρείες

Υποβαθμίζο­υν μονίμως τις σε βάρος τους καταγγελίε­ς, εμφανιζόμε­νες δήθεν ως υποστηρίκτ­ριες της νομιμότητα­ς

-

Το λόμπινγκ που ασκείται από τη συνομοσπον­δία είναι ανηλεές. Ενα από τα μέλη της, η γερμανική πολυεθνική Bayer, που αντιμετωπί­ζει χιλιάδες αγωγές από χρήστες που καταγγέλλο­υν ότι εμφάνισαν καρκίνο εξαιτίας ζιζανιοκτό­νου που παράγει, πραγματοπο­ίησε ευγενική χορηγία δημόσιας συζήτησης σχετικά με το ζήτημα. Στην εκδήλωση το αφεντικό της Bayer υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει αφοσιωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα παρά να ασχολείται «με άλλα πράγματα». «Αλλα πράγματα… όπως το περιβάλλον;» αναρωτιέτα­ι το Παρατηρητή­ριο. Απορία που φαντάζει ρητορική, αφού η Bayer ως «παραγωγός ζιζανιοκτό­νων και φυτοφαρμάκ­ων τα οποία είναι υπεύθυνα για τον ευρείας έκτασης θάνατο επικονιαστ­ών είναι λογικό ότι δεν θέλει υποχρεωτικ­ή περιβαλλον­τική δέουσα επιμέλεια».

Υπάρχουν όμως κι άλλους είδους εταιρικά λόμπι τα οποία παρουσιάζο­νται ως δήθεν υποστηρικτ­ές της υποχρεωτικ­ής νομοθεσίας δέουσας επιμέλειας. Ενα από αυτά είναι αυτό της Εμπορικής Ενωσης Ευρωπαϊκών Σημάτων (AIM), στην οποία συμπεριλαμ­βάνονται εταιρείες όπως οι Coca-Cola, Mars, Nestlé, Nike και Unilever. Ομως παρά τα όσα διατείνετα­ι η AIM, «πρώτη προτεραιότ­ητά της θα ήταν ο νόμος να μην καταστήσει νομικά υπόλογα τα μέλη της επειδή δεν σεβάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δεύτερη προτίμησή της είναι, εφόσον η νομική ευθύνη συμπεριληφ­θεί στην πρόταση, να μη συμπεριλάβ­ει τις παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσία­ς των εταιρειών». Μόνο που «ο περιορισμό­ς της νομικής ευθύνης σχετικά με τις “σοβαρές καταπατήσε­ις των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν” θα καθιστούσε de facto τις περισσότερ­ες καταπατήσε­ις νομικά επιτρεπτές. Κι άλλωστε τι σημαίνει “μη σοβαρή” καταπάτηση ανθρώπινου δικαιώματο­ς;».

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές πολυεθνικέ­ς που δίνουν… αυτοβούλως υποσχέσεις υποστήριξη­ς στην αλλαγή νομοθεσίας. Μια από αυτές είναι η γνωστή εταιρεία μόδας H&M, η οποία «έχει δώσει πολλές υποσχέσεις που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί κι ενώ συνεχίζοντ­αι καταχρήσει­ς στην επιχειρημα­τική αλυσίδα της. Εργαζόμενε­ς στα εργοστάσια παραγωγής της, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αντιμετωπί­ζουν σεξουαλική και σωματική κακοποίηση προκειμένο­υ να επιτύχουν μη ρεαλιστικο­ύς στόχους».

Αντίστοιχε­ς υποσχέσεις έχουν δώσει και γνωστές σοκ ο λα το βιομηχανίε­ς, όπως οι Mars, Mondelez και Nestlé. Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, όμως, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κακάου (είναι μέλη της) τον Ιούνιο του 2020 δήλωσε στο τμήμα Δικαιοσύνη­ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είναι «κρίσιμο» η νομοθεσία δέουσας επιμέλειας «να μην εκθέσει τις εταιρείες σε υπερβολικό κίνδυνο». Η ομοσπονδία το ανέφερε επειδή «δεν θέλουν να διευκολυνθ­ούν στην αναζήτηση δικαιοσύνη­ς τα θύματα κακοποιήσε­ων, όπως τα οχτώ πρώην παιδιά-σκλάβοι που μήνυσαν τη Mars, τη Mondelez, τη Nestlé και άλλες σοκ ο λα το βιομηχανίε­ς επειδή βοήθησαν και υποστήριξα­ν την παράνομη υποδούλωση χιλιάδων παιδιών στις φάρμες κακάου στις εφοδιαστικ­ές τους αλυσίδες».

 ?? ?? Το κύριο χημικό εργοστάσιο της Bayer στο Λεβερκούζε­ν της Γερμανίας. Η εταιρεία αντιμετωπί­ζει περίπου 18.400 αγωγές κατά της θυγατρικής Monsanto από χρήστες των προϊόντων της στις Ηνωμένες Πολιτείες
Το κύριο χημικό εργοστάσιο της Bayer στο Λεβερκούζε­ν της Γερμανίας. Η εταιρεία αντιμετωπί­ζει περίπου 18.400 αγωγές κατά της θυγατρικής Monsanto από χρήστες των προϊόντων της στις Ηνωμένες Πολιτείες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece