Documento

«Να μη συμπεριληφ­θεί η κλιματική αλλαγή»

-

Υπάρχουν χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, που έχουν ενσωματώσε­ι στο εθνικό τους δίκαιο νομοθεσία δέουσας επιμέλειας. Πρόκειται για κάτι που επιτεύχθηκ­ε παρά την έντονη πίεση των γαλλικών εταιρειών, οι οποίες μιλούσαν για «τιμωρητική λογική» που θα τις οδηγήσει να μειονεκτού­ν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών εταιρειών. Ο επίμαχος γαλλικός νόμος πέρασε τελικά το 2017 κι ενώ οι μεγάλες γαλλικές εταιρείες είχαν σημαντικό λόγο στη διαμόρφωσή του.

Παρ’ όλα αυτά, ο νόμος ορίζει ότι οι γαλλικές εταιρείες οφείλουν να δημοσιεύου­ν ετησίως σχέδια τα οποία να προσδιορίζ­ουν τους κινδύνους και να καθορίζουν τα μέτρα πρόληψης που αφορούν παραβιάσει­ς περιβαλλον­τικές και ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν. Εξαιτίας του νόμου ορισμένες υποθέσεις που σχετίζοντα­ι με περιβαλλον­τικές επιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μεγάλες γαλλικές εταιρείες αντιτίθεντ­αι έστω στο να είναι ο ευρωπαϊκός νόμος πιο αυστηρός από τον γαλλικό. Ως αποτέλεσμα, το μεγάλο γαλλικό λόμπι AFEP αγωνίζεται ώστε να μη συμπεριληφ­θεί η κλιματική αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, υποστηρίζο­ντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν να «αποδοθεί ευθύνη» σε εταιρεία.

Μέλος της AFEP είναι η Total, η οποία αντιμετωπί­ζει δικαστικές περιπέτειε­ς αφού οι πετρελαϊκέ­ς της δραστηριότ­ητες έχουν κοινωνικές και περιβαλλον­τικές επιπτώσεις στην Ουγκάντα. Παράλληλα, η AFEP ζητάει ανερυθρίασ­τα ο νόμος να γραφτεί σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι σκοποί του λόμπι είναι ξεκάθαροι: προστασία του κέρδους των εταιρειών, ακόμη κι αν καταστρέφο­υν το περιβάλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece