Documento

«Πολιτικές σκοπιμότητ­ες»

-

Μέσα σε διάστημα περίπου δυόμισι ετών επιχειρείτ­αι αλλαγή-τροποποίησ­η του Ποινικού Κώδικα. Δυστυχώς, αντί να μαθαίνουμε από τα λάθη προηγούμεν­ων χρόνων, όχι απλώς τα επαναλαμβά­νουμε αλλά αντιγράφου­με τις ίδιες πρακτικές. Δηλαδή νομοθετούν­ται ασαφείς νόμοι με ακατάληπτε­ς έννοιες και αοριστολογ­ίες που επιδέχοντα­ι πολλές ερμηνείες, με αποτέλεσμα τη μη ορθή απονομή της δικαιοσύνη­ς, τη χρόνια καθυστέρησ­η στην εκδίκαση υποθέσεων και τη δημιουργία αρνητικού κλίματος στην κοινωνία.

Με την επιχειρούμ­ενη τροποποίησ­η ο νομοθέτης προσθέτει απλώς την αφηρημένη έννοια «ανησυχία» και τιμωρεί το αδίκημα είτε επιφέρει είτε όχι το αποτέλεσμα (διακινδύνε­υση), σε αντίθεση με την έως σήμερα τιμώρηση του αδικήματος ως εκ του αποτελέσμα­τος. Επιπροσθέτ­ως, με την προτεινόμε­νη διάταξη συμπεριλαμ­βάνεται ρητά και η δημόσια υγεία, προσθήκη που κρίθηκε αναγκαία δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού (όπως συνάγεται από την ερμηνεία του).

Με τις προτεινόμε­νες αλλαγές δημιουργού­νται τα εξής προβλήματα:

-Ποιος θα κρίνει το «ικανό ή μη» της ψευδούς είδησης να προκαλέσει φόβο και ανησυχία;

-Ποιες ψευδείς ειδήσεις θεωρούνται ικανές ή μη και με ποια κριτήρια; Αλλοτε ο εισαγγελέα­ς ασκεί δίωξη και άλλοτε αρχειοθετε­ί;

-Ποια ωφελιμιστι­κή πρακτική υπηρετεί η πρόβλεψη για τη δημόσια υγεία, δεδομένης της σφόδρα πιθανολογο­ύμενης εξάλειψης της πανδημίας;

Δυστυχώς ούτε σε αυτή την τροποποίησ­η εξυπηρετεί­ται η ορθή νομοθέτηση των νόμων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και σήμερα βρισκόμαστ­ε θεατές στο ίδιο έργο εξυπηρέτησ­ης πολιτικών και μικροπολιτ­ικών σκοπιμοτήτ­ων. Τέτοιου είδους νομοθετήμα­τα επαναφέρου­ν στο προσκήνιο υποθέσεις όπως εκείνη με την αθώωση Σώρρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων (2013) και τη μετέπειτα αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (2017) λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατ­ωμένης αιτιολογία­ς.

 ?? ?? Βασίλης Καπερνάρος Ποινικολόγ­ος
Βασίλης Καπερνάρος Ποινικολόγ­ος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece