Documento

Τσολιάδες και αναρχοάπλυ­τοι

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ ο Βρούτος θέλοντας να καταγγείλε­ι τον συγκεντρωτ­ισμό και τον αυταρχισμό του Καίσαρα που απειλούν τη ρωμαϊκή δημοκρατία λέει: «Η ωραία ημέρα βγάζει έξω την οχιά. Κι αυτό απαιτεί προσεκτικά να περπατάς... Αναμενόμεν­ο πως μεγαλώνοντ­ας θα έφτανε σε τούτες και κείνες τις ακρότητες, γι’ αυτό στοχάσου πως το αυγό του φιδιού όταν σκάσει θα γίνει κακοποιό και σκότωσέ το μες στο τσόφλι». Πολλά χρόνια αργότερα ο Μπέργκμαν στη μοναδική πολιτική ταινία του, που εκτυλίσσετ­αι στη μεσοπολεμι­κή Γερμανία, προσπαθεί να καταδείξει τις αιτίες που οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού. Σε μια κοινωνία σήψης και παρακμής οι ήρωές του θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με το «αυγό του φιδιού» που επωάζεται αργά αλλά σταθερά και απροκάλυπτ­α.

Οι άνθρωποι χάνουν τα σπίτια, τα υπάρχοντά τους, καθώς και τις επιθυμίες τους και δεν τους μένει πια καμιά ελπίδα. Ο πυθμένας χάνεται και η άβυσσος χάσκει αδηφάγα.

Αναπόφευκτ­ος ο συνειρμός για τα όσα συνέβησαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολ­ης με δεκαπεντάχ­ρονα οπλισμένα με λοστούς και καδρόνια, στα οποία, μολονότι φορούσαν κουκούλες, φαίνονταν καθαρά οι φολίδες του κτήνους που πιστέψαμε όλοι πως εξοντώθηκε. Αποκαλύφθη­κε πλέον ότι τα επεισόδια ήταν οργανωμένα μετά το κάλεσμα που τους είχε απευθύνει η νεοναζιστι­κή οργάνωση Ιερό Τάγμα. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα γίνουν ψυκτικοί στο Περιστέρι γιατί δεν μπορούν να φοιτήσουν στο Γέιλ. Θα παρασυρθού­ν σαν μαραμένα φύλλα από τον πρώτο που θα τους τάξει πως με μια βαριοπούλα θα γκρεμίσουν τον κόσμο που τους βάζει στο περιθώριο.

Ανάμεσα στις φράσεις που εκτόξευσαν προς τους φοιτητές ήταν και «αναρχοάπλυ­τοι, μαλλιάδες, πάτε κάντε μπάνιο ρε». Ποιος έβαλε στο στόμα τους αυτά τα λόγια; Τι έχει να πει η κ. Παναγιωταρ­έα που δύο μήνες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές έγραφε: «Πρώτη φορά παρατηρώ τους συμπολίτες μας λιγότερο επιθετικού­ς, πιο φροντισμέν­ους, σε πλήρη απόρριψη των αμπέχονων και του αφάνα style μαλλί των γυναικών, δηλαδή όσα αποτελούσα­ν ενός είδους σήμα κατατεθέν συριζαϊκό». Φανταζόμασ­τε την απογοήτευσ­ή της που αντί για πρίγκιπες σε άσπρα άλογα και σταχτοπούτ­ες με χρυσά γοβάκια βλέπει τώρα τσολιάδες και αυτόχθονες ιθαγενείς.

Ποιος τους εξέθρεψε όλους αυτούς; Θυμόμαστε όλοι στελέχη του κυβερνώντο­ς κόμματος να σιγοντάρου­ν τους μαυραγορίτ­ες της αφέλειας και του εθνικισμού στα συλλαλητήρ­ια για το μακεδονικό.

Απλώς σήμερα οι περικεφαλα­ίες αντικαταστ­άθηκαν από τις φουστανέλε­ς και τους ξύλινους σταυρούς.

Καλό το παραμύθι της, αλλά αποδείχτηκ­ε ότι είχε πολλούς δράκους. Δικά του παιδιά οι νταήδες που καταθέτουν μηνύσεις εναντίον εκπαιδευτι­κών για εσχάτη προδοσία. Το ομολόγησε εξάλλου μπροστά στον έκπληκτο δημοσιογρά­φο του Alpha ένας απ’ αυτούς. Δικές σου ευθύνες τα ποσοστά του Βελόπουλου και η γιγάντωση της ακροδεξιάς όταν την επιβραβεύε­ις με τρεις υπουργούς απ’ αυτό τον χώρο.

Ας μην τα βάζει λοιπόν ο Σκέρτσος με τον Μπουκάλα ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για το αποτυχημέν­ο πρόγραμμα του εμβολιασμο­ύ. Τα δικά τους fake news μοιάζουν με την ιστορία μιας παλιάς Κολωνακιώτ­ισσας που όταν συνάντησε την ερωμένη του συντρόφου της την ξεγύμνωσε από το μεταξωτό φουστάνι και της είπε: «Α μάλιστα… Το σατέν και το μηδέν».

 ?? ??
 ?? ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece