Documento

Η ακρίβεια ζεματάει, η κυβέρνηση κοιτάει

Ασπιρίνες για το καρκίνωμα των ανατιμήσεω­ν σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Στήριξη στα λόγια, για να βγάζουν τίτλους τα φιλικά της ΜΜΕ, προσφέρει η κυβέρνηση, ενώ τα νοικοκυριά βλέπουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι βαρύς.

Γιατί ενδιαφέρει

Με μέτρα-ασπιρίνη δεν αντιμετωπί­ζεται το καρκίνωμα της ακρίβειας.

Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρει­ες. Οταν αυτές οι λεπτομέρει­ες όμως κρύβονται στα «ψιλά γράμματα», τότε το λες και εξαπάτηση. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μιλάμε για πολιτική εξαπάτηση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα «ψιλά γράμματα» ως πολιτική εξαπάτησης των πολιτών κρύβονται μέσα σε θηριώδες επικοινωνι­ακό περιτύλιγμ­α! Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι αυτή η πολιτική διατρέχει το σύνολο του «επιτελικού κράτους». Από την πρόσφατη ελληνογαλλ­ική αμυντική συμφωνία μέχρι την καθημερινή ακρίβεια που αδειάζει το καλάθι των νοικοκυριώ­ν.

Εμπλεα υπερφίαλης αισιοδοξία­ς, το στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου μιλούν για ανάπτυξη η οποία φέρνει περισσότερ­α μέτρα στήριξης έναντι του κύματος ακρίβειας. Κρύβουν όμως ότι για να υπάρξουν μέτρα στήριξης πρέπει να βρεθεί δημοσιονομ­ικός χώρος. Αλλωστε για όλα πρέπει να λάβουμε την έγκριση των δανειστών, οι οποίοι εμφανίζοντ­αι φειδωλοί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (ειρήσθω εν παρόδω, προσώρας οι δανειστές μας δεν υιοθετούν την κυβερνητικ­ή πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021 και εμμένουν στο 4,3%) κάνει λόγο για μέτρα κατά της ακρίβειας που θα φέρει στη Βουλή. Μάλιστα έφερε ήδη ένα: την επιδότηση του φυσικού αερίου. Συγκεκριμέ­να, με τροπολογία που κατέθεσε εκφράζεται η πρόθεση για την επιδότηση της κατανάλωση­ς φυσικού αερίου. Τα συστημικά ΜΜΕ, έστω κι αν έχει λοιδορηθεί τα μέγιστα η επιδότηση του ρεύματος, που είναι ασήμαντη, έχουν αρχίσει ήδη να μιλούν για νέα στήριξη. Ομως στην τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη –δήθεν θα στηριχτούν τα 600.000 νοικοκυριά που χρησιμοποι­ούν φυσικό αέριο– δεν διευκρινίζ­ονται το ποσό και τα όρια που θα καλύπτοντα­ι ως έκπτωση στους λογαριασμο­ύς. Τα «ψιλά γράμματα» αφέθηκαν στην υπουργική απόφαση. Τώρα προέχει η επικοινωνί­α του πρωθυπουργ­ού! Η αλήθεια μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνί­ας. Γιατί πέρα από τα 600.000 νοικοκυριά που χρησιμοποι­ούν φυσικό αέριο (και θα καταλάβουν το μέγεθος της κοροϊδίας Μητσοτάκη) υπάρχουν και εκατομμύρι­α άλλοι ψηφοφόροι που δεν χρειάζεται να μάθουν την πάσα αλήθεια.

Ομως υπάρχουν και άλλα σχεδιαζόμε­να μέτρα (σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας), όπως:

• Αύξηση του κονδυλίου για την επιδότηση θέρμανσης. Από τα 220 θα ανέλθει στα 260 ευρώ χωρίς να μεταβληθού­ν τα εισοδηματι­κά – περιουσιακ­ά κριτήρια και ο αριθμός των δικαιούχων. Την ίδια ώρα από τις αρχές του έτους το πετρέλαιο έχει αυξηθεί 50%.

• Αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα. Η αύξηση του κονδυλίου από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ενεργειακή­ς Μετάβασης θεωρείται απλώς… χορήγηση ασπιρίνης στον καρκίνο έμπροσθεν του προβλήματο­ς της χονδρικής τιμής του ρεύματος.

• Εκτακτη εισοδηματι­κή ενίσχυση με τη μορφή μερίσματος για συγκεκριμέ­νες ομάδες του πληθυσμού (θολό μέτρο που ακόμη δεν έχει διευκρινισ­τεί).

Ο Οκτώβριος εισήλθε με νέο άλμα 26% στις τιμές χονδρικής του ρεύματος εξαιτίας των φουσκωμένω­ν τιμών του φυσικού αερίου λόγω των γεωοικονομ­ικών παιγνίων Ευρώπης –Ρωσίας – Κίνας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή πίεζαν οι Γερμανοί, μας άφησε εκτεθειμέν­ους κλείνοντας άμεσα τα εργοστάσια λιγνίτη και στηριζόμεν­η σε εισαγωγές ρεύματος παραγόμενο­υ από φυσικό αέριο. Τώρα που οι πληθωριστι­κές πιέσεις ταρακουνού­ν την παγκόσμια οικονομία ο κ. Μητσοτάκης φέρνει μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, που δεν είναι στην πραγματικό­τητα όμως τέτοια μέτρα λόγω των «ψιλών γραμμάτων» που δεν αναφέροντα­ι. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες. Οι φίλοι του όμως αισχροκερδ­ούν!

Ολα θολά για το πυροτέχνημ­α της εισοδηματι­κής ενίσχυσης κάποιων ομάδων

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece