Documento

Τέλος οι αναστολές, έρχονται τα κορονοχρέη

Οι καταβολές για τις χρηματοδοτ­ήσεις… Μητσοτάκη αρχίζουν το 2022 σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις

- Τζώρτζης Ρούσσος

Είναι σαφές ότι από τις αρχές του 2022 θα φανεί το αποτύπωμα της πανδημίας στην πραγματική οικονομία. Μέχρι τότε οι αναστολές, που έχουν βαφτιστεί στο σύνολό τους χρηματοδοτ­ήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν «προστατεύσ­ει» πολλές μικρές κυρίως επιχειρήσε­ις από το λουκέτο. Πλέον το κράτος δεν μπορεί να περιμένει και αδημονεί να εισπράξει. Για να καταλάβουμ­ε το μέγεθος αρκεί να πούμε ότι μόνο τα κορονοχρέη προς την εφορία ανέρχονται σε 2,26 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι τα οφείλουν περί τους 820.000 οφειλέτες.

Νέα δαπάνη στις επιχειρήσε­ις

Ολα αυτά θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνοντα­ι από τις αρχές του νέου έτους, αφού ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χτυπά τις καμπάνες. Βέβαια, αυτές οι καταβολές, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του οικονομικο­ύ επιτελείου, θα μπορούν να καταβληθού­ν σε 36 άτοκες ή σε 72 έντοκες δόσεις (με ετήσιο επιτόκιο 2,5% και επιβάρυνση 5% αν υπάρξει καθυστέρησ­η καταβολής δόσης επί του καθυστερού­μενου ποσού). Με δεδομένο ότι η πλειονότητ­α αυτών των κορονοχρεώ­ν ανήκει σε επιχειρημα­τίες, κάποιος που τηρεί τις δόσεις προσθέτει ένα έξοδο από τις αρχές του 2022 στις τρέχουσες δαπάνες, όπου βέβαια θα προστεθούν τα χρέη προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία αλλά και προς τους προμηθευτέ­ς (ας μην ξεχνάμε ότι ένα ποσό πάνω από 4 δισ. ευρώ έχει εγγραφεί σε επιταγές που έχουν μεν λήξει αλλά δίνεται κυβερνητικ­ή παράταση, με την τελευταία να λήγει στο τέλος Οκτωβρίου). Αυτό λοιπόν είναι το κρίσιμο στοιχείο που κάνει απαισιόδοξ­ο το οικονομικό επιτελείο σε σχέση με το μάζεμα του συνόλου των χρεών…

Ποιες οφειλές εντάσσοντα­ι

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος του έτους οι οφειλέτες θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικ­ά την αίτησή τους και εντός του πρώτου μήνα του 2022 (μέχρι την 31η Ιανουαρίου) θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση ώστε να συντελεστε­ί η υπαγωγή τους στις 36 άτοκες δόσεις ή τις 72 έντοκες. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλον­ται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η ρύθμιση αφορά χρέη πληττομένω­ν που βεβαιώθηκα­ν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021 (εξυπακούετ­αι ότι αυτά έχουν παγώσει για να μπορούν να ενταχτούν).

Πάντως, εκτός της ρύθμισης μένουν οι οφειλές από τον φετινό φόρο εισοδήματο­ς ή οφειλές οι οποίες αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκα­ν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece