Documento

Κομμένες οι...γέφυρες για τους δανειολήπτ­ες

Η μικρή παράταση του προγράμματ­ος «Γέφυρα Ι» δεν ανακουφίζε­ι τους οφειλέτες δανείων σε καθυστέρησ­η ή «κόκκινων»

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Ποια παγίδα περιμένει τους δανειολήπτ­ες με δάνεια σε καθυστέρησ­η ή και «κόκκινα» μετά το τέλος του προγράμματ­ος.

Γιατί ενδιαφέρει

Μπορεί να αυξηθούν οι πλειστηρια­σμοί πρώτης κατοικίας.

Την περασμένη εβδομάδα το Documento δέχτηκε τηλεφωνήμα­τα διαμαρτυρί­ας από δύο αναγνώστες του με στεγαστικά δάνεια

τα οποία είχαν υπαχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι». Με το πρόγραμμα αυτό, που έληξε τον Σεπτέμβριο, επιδοτήθηκ­ε για εννέα μήνες η μηνιαία δόση στεγαστικώ­ν και επιχειρημα­τικών δανείων για 73.000 πληγέντες από την πανδημία, με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Στις 11 Σεπτεμβρίο­υ στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την παράταση του προγράμματ­ος «Γέφυρα Ι» για τρεις μήνες ακόμη, συνεπώς οι αναγνώστες μας περίμεναν ότι η επιδότηση θα συνεχιζότα­ν κανονικά. Με μεγάλη έκπληξη ωστόσο στις ειδοποιήσε­ις πληρωμής που έλαβαν στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ –15 μέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού– δι

απίστωσαν ότι σύμφωνα με τις τράπεζές τους το πρόγραμμα έχει διακοπεί και η κρατική επιδότηση της δόσης τους για τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν μηδενική. «Δηλαδή ή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού ήταν αέρας κοπανιστός ή δεν ακούσαμε καλά» μας έθετε το... ρητορικό ερώτημα δανειολήπτ­ης, ο οποίος συγχρόνως μας πληροφόρησ­ε με απόγνωση ότι είναι και γονιός και γι' αυτόν ο Σεπτέμβριο­ς είναι ο πιο πολυδάπανο­ς μήνας, ενώ πληρώνει ήδη το στεγαστικό του επί 20 χρόνια!

Μέχρι να γίνει νόμος

Βεβαίως, όπως ενημερώσαμ­ε τους αναγνώστες μας, η τρίμηνη παράταση θα δοθεί, αφού πάρει και την έγκριση των θεσμών. Απλώς επειδή ως συνήθως μεσολαβεί χρόνος ανάμεσα στις επικοινωνι­ακές εξαγγελίες και τη νομοθέτηση, μέχρι να γίνει η τελευταία, την επόμενη εβδομάδα, οι τράπεζες δεν την εφαρμόζουν.

Η παράταση ωστόσο θα έχει αναδρομική ισχύ και θα καλύψει τη δόση μηνός Σεπτεμβρίο­υ. Η οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει όμως στους δανειολήπτ­ες θα έχει περιορισμέ­νο χαρακτήρα, αφού το ποσοστό κρατικής επιδότησης θα περιοριστε­ί κι άλλο: σε 40% για τα ενήμερα, 35% για τα μη εξυπηρετού­μενα και 20% για τα καταγγελμέ­να δάνεια.

Ασφυκτικοί όροι

Η πραγματική αγωνία ωστόσο των δανειοληπτ­ών, ιδιαίτερα εκείνων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» έχοντας δάνεια σε καθυστέρησ­η ή και καταγγελμέ­να (δηλαδή «κατακόκκιν­α»), αφορά το αν και πώς θα καταφέρουν να συνεχίσουν να εξυπηρετού­ν τα δάνειά τους από τον Δεκέμβριο, μετά το τέλος και της τρίμηνης παράτασης. Αυτό γιατί βασικός όρος του προγράμματ­ος είναι ότι όσοι εντάχθηκαν σε αυτό, μετά τη λήξη του θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα 6-18 μηνών, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου τους. Διαφορετικ­ά οφείλουν να επιστρέψου­ν όλη την κρατική επιδότηση κι αν δεν το κάνουν, όπως και οι άλλες κρατικές ενισχύσεις έτσι κι αυτή θα μετατραπεί σε οφειλή προς το δημόσιο, δηλαδή στην εφορία.

Αν όμως τα πράγματα φτάσουν εκεί, το πρόγραμμα «Γέφυρα Ι», που υποτίθεται ότι στόχευε να βοηθήσει τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία αποτρέποντ­ας τους πλειστηρια­σμούς της πρώτης κατοικίας, θα έχει μεν καθυστερήσ­ει τους πλειστηρια­σμούς αλλά δεν θα τους έχει αποτρέψει. Αφού δεν είναι δυνατό να περιμένει κανείς πως εκείνοι που είχαν δάνεια σε καθυστέρησ­η ή «κόκκινα» πριν από την πανδημία και κατά τη διάρκειά της υποχρεώθηκ­αν να κλείσουν τα μαγαζιά τους ή βρέθηκαν εκτός εργασίας θα ενισχύσουν από τον Δεκέμβριο τους τζίρους ή τα έσοδά τους τόσο πολύ ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθ­ούν κανονικά στις δόσεις τους για τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο με βάση τους όρους του προγράμματ­ος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece