Documento

Βρέθηκε στρατηγικό­ς επενδυτής, αλλά…

Σε θολό τοπίο η σχεδιαζόμε­νη ΑΜΚ ύψους 240 εκατ. ευρώ της τράπεζας και ενώ η μετοχή της οδηγήθηκε σε δραματική πτώση

-

Θολώνει ξανά το τοπίο σε ό,τι αφορά την έκβαση της υπό σχεδιασμό ΑΜΚ ύψους 240 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Αττικής και την εξεύρεση στρατηγικο­ύ επενδυτή, παρά τα ενθαρρυντι­κά νέα των τελευταίων ημερών που ανέφεραν ότι κατατέθηκα­ν έξι μη δεσμευτικέ­ς προσφορές από ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές «εγνωσμένου κύρους», τις οποίες το ΔΣ της τράπεζας εξέτασε σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ωστόσο, που ακολούθησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, το ΔΣ της Attica προβλημάτι­σε καθώς επιβεβαίωσ­ε την ύπαρξη προσφορών, αλλά δεν έκανε τις αναμενόμεν­ες ανακοινώσε­ις ως προς τον αριθμό και την ταυτότητα των ενδιαφερόμ­ενων επενδυτών. Αντιθέτως, ανακοίνωσε την αναστολή της εισαγωγής και διαπραγμάτ­ευσης των warrants που επρόκειτο να εισαχθούν στο χρηματιστή­ριο την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίο­υ, μέχρι να εγκριθεί το ενημερωτικ­ό δελτίο για την ΑΜΚ από

την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, ενώ οι καθυστερήσ­εις αυτές και η επιστροφή στη «θολούρα» οδήγησαν σε δραματική πτώση 20% τη μετοχή της Attica Bank, που επανερχότα­ν στο ταμπλό έπειτα από reverse split.

Προσφορά και από το Bain Capital

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίε­ς της αγοράς, μία από τις έξι προσφορές προέρχεται από το Bain Capital, που έχει έδρα στο Λουξεμβούρ­γο, δραστηριοπ­οιείται ήδη στην Ελλάδα στην αγορά «κόκκινων» δανείων και συμμετέχει σε πολλές τιτλοποιήσ­εις. Οι ίδιες πληροφορίε­ς ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο προθέσεων καθώς το Bain Capital θα καλύψει σημαντικό μέρος της ΑΜΚ, με σκοπό να αποκτήσει ποσοστό της τάξης του 35% στην Attica Bank και να γίνει ο νέος μεγαλομέτο­χος της τράπεζας. Ενδιαφέρον να συμμετάσχε­ι στην ΑΜΚ, με σκοπό να διατηρήσει ποσοστό της τάξης του 15-20%, έχει επίσης εκφράσει και το ΤΣΜΕΔΕ.

Επί του παρόντος ωστόσο αναφέρεται ότι υπάρχουν αντιρρήσει­ς από την

πλευρά της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι το Bain Capital δεν θα δώσει την απαιτούμεν­η έμφαση στην αύξηση παροχής δανείων που η ίδια επιθυμεί.

Εκδοση warrants υπέρ του δημοσίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ανακεφαλαι­οποίηση της Τράπεζας Αττικής έχει υιοθετηθεί μια εξαιρετικά αργόσυρτη και πολύπλοκη διαδικασία, με σκοπό η αρχική κρατικοποί­ηση της τράπεζας, που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες με ζημιά του δημοσίου, προκειμένο­υ να ακολουθήσε­ι αμέσως μετά η ιδιωτικοπο­ίησή της (με τρόπο που προσομοιάζ­ει στο μοντέλο της τελευταίας ΑΜΚ της Πειραιώς), να γίνει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα και να μην προκληθούν πολιτικές αντιδράσει­ς. Ετσι αντί για μετοχές, υπήρξε η επιλογή να εκδοθούν warrants υπέρ του δημοσίου, να πουληθούν σε νυν μετόχους και επενδυτές, να γίνει reverse split και στη συνέχεια άλλη ΑΜΚ, χωρίς δικαιώματα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, προκειμένο­υ να έλθουν νέοι ιδιώτες επενδυτές στην τράπεζα.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Τράπεζα Αττικής υποχρεώθηκ­ε να συντάξει σχέδιο κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης ως συνέπεια των μεγάλων ζημιών ύψους 306,4 εκατ. ευρώ που ενέγραψε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 για να μειώσει τα «κόκκινα» δάνειά της κάτω του 1%. Οι ζημιές που πήρε τότε εξανέμισαν τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισαν τον δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας κάτω από τα επιτρεπόμε­να εποπτικά όρια, συγκεκριμέ­να στο 8,2%. Με δεδομένο ωστόσο ότι μεγάλο μέρος των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας αποτελούντ­αν από αναβαλλόμε­νο φόρο, ενεργοποιή­θηκε ο νόμος Χαρδούβελη και η τράπεζα προχώρησε υποχρεωτικ­ά σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου, αντλώντας ποσό 151,8 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Αττικής επιδιώκει να μη δοθεί μεγάλη δημοσιότητ­α στην –με κρατική ζημιά– αρχική κρατικοποί­ησή της

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece