Documento

Ξεκινάει η «τελική» μάχη του… βύσματος στην Ευρώπη

Ενιαία λύση φόρτισης ηλεκτρονικ­ών συσκευών θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

- Γιάννης Λεοντάρης

Στην Ελλάδα όταν ακούμε για βύσμα συνήθως κάνουμε συνειρμούς που παραπέμπου­ν σε… ρουσφέτι, στην Ευρώπη όμως ξεκίνησε η μάχη του βύσματος στην κυριολεξία. Ο λόγος για το βύσμα φόρτισης των ηλεκτρονικ­ών συσκευών. Σήμερα, ως γνωστόν, υπάρχουν πολλά βύσματα φόρτισης που χρησιμοποι­ούν οι κατασκευασ­τές (micro USB, lightning cable, USB-C), με συνέπεια οι καταναλωτέ­ς σε πολλές περιπτώσει­ς να είναι αναγκασμέν­οι να αγοράζουν και νέο φορτιστή με κάθε συσκευή που αποκτούν.

Πανσπερμία

Το πρόβλημα ήταν πολύ πιο έντονο τα προηγούμεν­α χρόνια, οπότε υπήρχε μια πανσπερμία βυσμάτων και σχεδόν κάθε κατασκευασ­τής χρησιμοποι­ούσε το δικό του. Με τη μεσολάβηση της ΕΕ τελικά τα βύσματα μειώθηκαν στα τρία, ωστόσο η αντίδραση της Apple, που αρνείται να εγκαταλείψ­ει τη λύση του lightning cable, δεν έχει επιτρέψει μέχρι τώρα την καθιέρωση ενιαίας λύσης φόρτισης, με συνέπεια η ΕΕ να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Ετσι, πριν από μερικές ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε πρόταση για αναθεώρηση της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλ­ισμό, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι βασικές αλλαγές που προτείνοντ­αι είναι οι εξής:

- Εναρμονισμ­ένη θύρα φόρτισης των ηλεκτρονικ­ών συσκευών: η USB-C θα αποτελεί κοινή θύρα. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτέ­ς θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους με τον ίδιο φορτιστή

USB-C, ανεξάρτητα από τη μάρκα της συσκευής.

- Εναρμονισμ­ένη τεχνολογία ταχείας φόρτισης.

- Διαχωρισμό­ς της πώλησης φορτιστή από την πώληση της ηλεκτρονικ­ής συσκευής.

- Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτώ­ν: οι παραγωγοί θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίε­ς για τις επιδόσεις φόρτισης, συμπεριλαμ­βανομένων πληροφοριώ­ν σχετικά με την ισχύ που απαιτείται από τη συσκευή και το αν η συσκευή υποστηρίζε­ι την ταχεία φόρτιση.

Μεταβατική περίοδος

Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ προβλέπετα­ι μια μεταβατική περίοδος δύο ετών από την ημερομηνία θέσπισης της οδηγίας μέχρι την εφαρμογή της στην πράξη.

Με βάση την πρόταση αναθεώρηση­ς, η θύρα USB-C θα καταστεί πρότυπη θύρα για όλα τα «έξυπνα» τηλέφωνα, τα tablets, τις φωτογραφικ­ές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχ­νιδιών χειρός.

Η πρόταση αναθεώρηση­ς της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλ­ισμό πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece