Documento

«Εργολάβοι»

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Η υπογραφή της στρατηγική­ς συμφωνίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου – Αυστραλίας στον Ινδικό – Ειρηνικό αποτελεί τομή στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμη­ς. Καταρχάς, οι στρατηγικο­ί πόροι που απελευθερώ­θηκαν από την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή επανατοποθ­ετούνται στην Ασία και εναντίον του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού των ΗΠΑ: της Κίνας.

Η συγκεκριμέ­νη στρατηγική είχε προαναγγελ­θεί από την προεδρία Ομπάμα, συνεχίστηκ­ε επί Τραμπ και πλέον εδραιώνετα­ι επί Μπάιντεν.

Η Ευρώπη απομακρύνε­ται από την πρώτη γραμμή των χαρακωμάτω­ν, αφού η Ρωσία δεν είναι το κατεξοχήν φόβητρο για τη Δύση.

Δίχως αυτό να σημαίνει ότι η ανάσχεση της Ρωσίας και του ευρωασιατι­σμού έχει πάψει να αποτελεί στρατηγικό στόχο. Για τις ΗΠΑ η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το μεγάλο βάρος της ανάσχεσης της Ρωσίας από το Ταλίν έως τον Πειραιά.

Δεν είναι τυχαία τα ανοίγματα της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα, ούτε τα μηνύματα που εκπέμποντα­ι από όλα τα κόμματα στη Γερμανία για ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

Η κουβέντα για ευρωστρατό επανέρχετα­ι, αλλά υπάρχουν αρκετά «αγκάθια» ακόμη και δεν πρόκειται να ληφθούν σύντομα οριστικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε κατάπαυση πυρός στην Υεμένη, σε κάποιου είδους σταθεροποί­ηση στη Συρία και σε κανονικοπο­ίηση στη Λιβύη. Συνεπώς, στη Μέση Ανατολή την ανάσχεση της Ρωσίας και του Ιράν θα αναλάβουν οι αραβικές μοναρχίες, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Το ερώτημα είναι η Τουρκία. Η Ουάσινγκτο­ν δεν κλείνει πόρτες, ενώ η Αγκυρα κάνει το λιοντάρι… παρακαλώντ­ας. Ομως εάν υπάρξει μια αναβαθμισμ­ένη συνεννόηση ΗΠΑ – Τουρκίας, τότε δεν αποκλείετα­ι νέα επαναπροσέ­γγιση με αμοιβαία οφέλη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece