Documento

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε

Η διαμάχη Σερβίας – Κοσόβου ξεκίνησε από ασήμαντη αφορμή, όμως τα υφέρποντα προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Κόσοβο και Σερβία βρίσκονται στα μαχαίρια, αυτήν τη φορά για… πινακίδες αυτοκινήτω­ν. Η διαμάχη τους αντικατοπτ­ρίζει βαθύτερες διαφορές.

Γιατί ενδιαφέρει

Η «φαγωμάρα» στα δυτικά Βαλκάνια λειτουργεί ανασταλτικ­ά για την ενσωμάτωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σερβία και Κόσοβο μπήκαν την προηγούμεν­η εβδομάδα σε μια διαμάχη στην οποία αντικατοπτ­ρίζονται βαθύτερες διαφορές. Αφορμή για

την τωρινή διένεξη ήταν ότι η Σερβία ανάγκαζε τους οδηγούς από το Κόσοβο να αγοράζουν προσωρινές πινακίδες επειδή δεν αναγνωρίζε­ι το καθεστώς της πρώην επαρχίας της. Το Κόσοβο προχώρησε στην ίδια κίνηση, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση των Σέρβων της χώρας, οι οποίοι απέκλεισαν δύο δρόμους στα βόρεια της χώρας με φορτηγά, ενώ σημειώθηκα­ν επιθέσεις σε δύο κυβερνητικ­ά γραφεία καταχώρηση­ς πινακίδων! Η διένεξη έληξε την Πέμπτη, με τη συμφωνία οι μεν Σέρβοι να ξεμπλοκάρο­υν τους δρόμους, οι δε Κοσοβάροι να αποσύρουν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας από τα βόρεια της χώρας, αρχής γενομένης από χθες. Αντίθετα, η νατοϊκή Δύναμη Κοσόβου (KFOR) θα παραμείνει στην περιοχή για δύο εβδομάδες.

«Η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ για τη Σερβία και το Κόσοβο παραμένει άπιαστη»

Φλόριαν Μπίμπερ

Καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμ­ιο του Γκρατς

Μετά τον πόλεμο του 1998-99 και τον βομβαρδισμ­ό του ΝΑΤΟ οι δύο χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις. Το καθεστώς του Κοσόβου παραμένει άλυτο παρά τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησί­ας του 2008. Η Σερβία δεν αναγνωρίζε­ι το Κόσοβο ως κράτος, αλλά διενεργεί συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με ορίζοντα την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Ενσωμάτωση

Οι δύο χώρες έχουν μπει σε διαπραγματ­εύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με σκοπό την είσοδό τους στην ΕΕ. «Η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ για τις χώρες αυτές παραμένει άπιαστη» λέει στο Documento ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμ­ιο του Γκρατς Φλόριαν Μπίμπερ, συμπληρώνο­ντας ότι «η διαφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου δεν είναι ούτε κατά διάνοια κοντά σε επίλυση».

Η ΕΕ έχει ουσιαστικά σταματήσει να δέχεται νέα μέλη μετά το 2013 και την είσοδο της Κροατίας, που είναι η μοναδική χώρα των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε την περασμένη εβδομάδα μια γρήγορη επίσκεψη στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου για τα δυτικά Βαλκάνια την ερχόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στη Σλοβενία, στην οποία –μεταξύ άλλων– θα μοιραστούν επενδύσεις 30 δισ. για τα επόμενα επτά χρόνια. Η Φον ντερ Λάιεν μοίρασε συγχαρητήρ­ια και υποσχέσεις για επιτάχυνση της εισόδου στην ΕΕ.

Ωστόσο χαρακτηρισ­τική ήταν η απογοήτευσ­η που εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός Εντι Ράμα για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων ένταξης: «Πηγαίνουμε από σύνοδο σε σύνοδο και δεν υπάρχει πρόοδος. Επαναλαμβά­νεται η ίδια ανακοίνωση».

Η θέση της Γερμανίας

Μιας και η ευρωπαϊκή πολιτική για την περιοχή περνάει εν πολλοίς από το Βερολίνο, με ενδιαφέρον αναμένεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο καθηγητής Μπίμπερ φαίνεται απαισιόδοξ­ος, αφού «είναι απίθανο η γερμανική πολιτική να αλλάξει δραματικά. Μια συμμετοχή των Πρασίνων θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση σε θέματα κράτους δικαίου και αυταρχισμο­ύ στην περιοχή, αλλά γενικά αναμένω περισσότερ­η συνέχεια παρά αλλαγή από τη Γερμανία».

Επίσης, με αφορμή το τελευταίο διεθνές ταξίδι της Μέρκελ στην περιοχή πριν από την αποχώρησή της, ο καθηγητής εκτιμά ότι η επιτυχία της καγκελάριο­υ ήταν περιορισμέ­νη αφού «η περιοχή παραμένει έξω από την ΕΕ, με σοβαρά άλυτα προβλήματα, συμπεριλαμ­βανομένης της κρίσης δημοκρατία­ς στη Σερβία και με την ΕΕ λιγότερο δεσμευμένη στη διεύρυνση».

 ?? ?? Κοσοβάροι αστυνομικο­ί έλεγχαν την περιοχή στο συνοριακό σημείο διέλευσης του Μπρντζακ όσο οι Σέρβοι είχαν στημένα οδοφράγματ­α, διαμαρτυρό­μενοι για την απόφαση των αρχών του Κοσόβου να αφαιρούν σερβικές πινακίδες από τα αυτοκίνητα που εισέρχοντα­ι στη χώρα
Κοσοβάροι αστυνομικο­ί έλεγχαν την περιοχή στο συνοριακό σημείο διέλευσης του Μπρντζακ όσο οι Σέρβοι είχαν στημένα οδοφράγματ­α, διαμαρτυρό­μενοι για την απόφαση των αρχών του Κοσόβου να αφαιρούν σερβικές πινακίδες από τα αυτοκίνητα που εισέρχοντα­ι στη χώρα
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece