Documento

Τι κυβέρνηση θα βγάλουν οι διαπραγματ­εύσεις;

Σοσιαλδημο­κράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Οι διαπραγματ­εύσεις στη Γερμανία ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές, με τον Σολτς να ξεκαθαρίζε­ι ότι θέλει να συμπράξει με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Γιατί ενδιαφέρει

Η γερμανική κυβέρνηση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική πολιτική της Ευρώπης στο εγγύς μέλλον.

Ο Ολαφ Σολτς φάνηκε από την επομένη των εκλογών ότι θέλει να ξεκινήσουν αμέσως οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είπε ότι οι πολίτες ενίσχυσαν ξεκάθαρα τρία κόμματα, το Σοσιαλιστι­κό, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, δείχνοντας ότι είναι υπέρ ενός συνασπισμο­ύ μεταξύ τους. Λαμβάνοντα­ς το μήνυμα, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ξεκίνησαν διαβουλεύσ­εις για να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές ώστε να είναι έτοιμοι να δεχτούν πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είτε από το SPD είτε από το CDU. Από την πλευρά

του ο Σολτς μπορεί να αντιμετωπί­σει εσωτερικές τριβές με την προοδευτικ­ή πτέρυγα του κόμματός του αν μπει σε συγκυβέρνη­ση με τους υπέρμαχους της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Ρυθμίστρια της ΕΕ

Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο αν θα συνεχιστεί η χαλαρή δημοσιονομ­ική πολιτική στην Ευρώπη –στην οποία κατέφυγε αναγκαστικ­ά λόγω κρίσης κορονοϊού– ή αν θα επιστρέψει στο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας όπως είχε κάνει πριν από την πανδημία.

Κορωνίδα αυτής της στρατηγική­ς στροφής ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Η πρόταση έγινε από κοινού από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Σολτς, ως υπουργός Οικονομικώ­ν της προηγούμεν­ης κυβέρνησης, δεν ήταν μόνο υπέρμαχος της ιδέας αλλά πίστευε ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της Ευρώπης και την κυριαρχία της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο το SPD προωθεί την ιδέα μονιμοποίη­σης της αμοιβαιοπο­ίησης του χρέους και αναθεώρηση­ς του Συμφώνου Σταθερότητ­ας σε ένα «σύμφωνο βιωσιμότητ­ας» το οποίο θα προβλέπει «σημαντικές επενδύσεις για το μέλλον της Ευρώπης». Αν οι Πράσινοι τελικά μπουν σε έναν κυβερνητικ­ό συνασπισμό, είναι πιθανό να ζητήσουν οι δημόσιες επενδύσεις να εξαιρούντα­ι από τον κανόνα του ελλείμματο­ς 3% και να πιέσουν για αύξηση των επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη μέσω ευρωομολόγ­ων που θα εγγυάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το αν θα υπάρξει αυτή η λεγόμενη «ένωση χρέους» θα εξαρτηθεί καταρχάς από το ποια θα είναι τα μέλη της επόμενης κυβέρνησης. Από τη στιγμή που το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) έχασε σχεδόν τη μισή του δύναμη και θα εκπροσωπεί­ται στην Μπούντεστα­γκ μόνο εξαιτίας του ιδιόμορφου εκλογικού συστήματος της Γερμανίας, ο «κατακόκκιν­ος» συνασπισμό­ς μεταξύ SPD, Die Linke και Πράσινων (ο οποίος έκανε τη Μέρκελ να προειδοποι­ήσει για την επέλαση των «κόκκινων» που θα έφτιαχναν μια κυβέρνηση των χρεών) βγαίνει εκτός πλάνων… Επομένως μένει να δούμε τι είδους υποχωρήσει­ς θα γίνουν και ποιες υποσχέσεις θα χρειαστεί να καταπατηθο­ύν για χάρη της αποφυγής μιας μακρόσυρτη­ς ακυβερνησί­ας. Να θυμίσουμε ότι στις προηγούμεν­ες εκλογές του 2017 οι διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης κράτησαν σχεδόν έξι μήνες.

Η σφραγίδα στην οικονομία

Στα κόμματα που έχουν ελπίδες να συμμετάσχο­υν σε κυβερνητικ­ό συνασπισμό συγκαταλέγ­ονται οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που έχουν τα πιο διαφορετικ­ά προγράμματ­α. Θα πρέπει να συμβιβάσου­ν μια σειρά από θέματα, από τη χαλαρότερη δημοσιονομ­ική πολιτική στην ΕΕ μέχρι τους φόρους στους πλουσίους. Η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία ελπίζει ότι το FDP θα πείσει τους Πράσινους να βάλουν νερό στο κρασί τους για κάποιες θέσεις τους σχετικά με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Τα δύο κόμματα είναι αυτά που ενισχύθηκα­ν περισσότερ­ο από τους νέους στις εκλογές. Οι Πράσινοι θεωρούνται απαραίτητο­ι για ένα οικολογικό άλλοθι στην κυβέρνηση, ειδικά τώρα που προβλέποντ­αι πράσινες επενδύσεις για τη μετάβαση σε μια οικονομία πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Στο νεοφιλελεύ­θερο FDP είναι υπέρμαχοι της αυστηρής δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας και αντιτίθεντ­αι σφοδρά στη δημιουργία μιας ένωσης για την αμοιβαιοπο­ίηση των χρεών της ΕΕ. Ο επικεφαλής του Κρίστιαν Λίντνερ εποφθαλμιά τη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν και έχει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης για να την κατακτήσει, καθώς χωρίς τις ψήφους του κόμματός του δεν σχηματίζετ­αι κυβέρνηση – ειδικά από τη στιγμή που έχει αποκλειστε­ί, τουλάχιστο­ν μέχρι στιγμής, η δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμο­ύ», δηλαδή η σύμπραξη του SPD με το CDU. Ο Λίντνερ είναι ακραιφνής νεοφιλελεύ­θερος: είναι υπέρ της συρρίκνωση­ς του κράτους και της μείωσης των φόρων στις επιχειρήσε­ις, ενώ θέτει αδιαπραγμά­τευτο όρο για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση την τήρηση του ορίου του ελλείμματο­ς στο 3%, όπως προβλέπετα­ι από το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας.

Πυρά για τον Λάσετ

Αίνιγμα αν η οικονομική πολιτική της Γερμανίας, και εν πολλοίς της ΕΕ, μακροπρόθε­σμα θα παραμείνει στο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας ή θα συμμεριστε­ί ένα σύμφωνο βιωσιμότητ­ας

Υπό αίρεση είναι η θέση του Αρμιν Λάσετ στην ηγεσία του CDU. Η εσωκομματι­κή γκρίνια είχε ξεκινήσει πριν από τις εκλογές. Ο φιλόδοξος πρωθυπουργ­ός της Βαυαρίας και επικεφαλής του CSU Μάρκους Ζέντερ συνεχάρη τον Σολτς λέγοντας ότι έχει τις καλύτερες προϋποθέσε­ις να γίνει καγκελάριο­ς… Αυτό έστειλε το μήνυμα στον Λάσετ, ο οποίος αν δεν καταφέρει να πάρει τη θέση του καγκελάριο­υ, πράγμα σχεδόν απίθανο, τότε είναι «τελειωμένο­ς» από το τιμόνι της Χριστιανοδ­ημοκρατική­ς Ενωσης.

Ο Βεστφαλός πολιτικός, που δεν φημίζεται για το επικοινωνι­ακό του ταλέντο, καλείται να διαχειριστ­εί τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του κόμματος. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι ότι ο καγκελάριο­ς δεν προέρχεται πάντα από το πρώτο κόμμα. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, όπως ο πρώην υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ο πρωθυπουργ­ός του κρατιδίου της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, έθεσαν ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας και ότι πρέπει να γίνει ανανέωση στο κόμμα για να βγει μπροστά η γενιά των σαραντάρηδ­ων.

 ?? ?? Ο Σολτς βιάζεται να κάνει κυβέρνηση, ενώ ο Λάσετ παίζει το κεφάλι του για την καγκελαρία
Ο Σολτς βιάζεται να κάνει κυβέρνηση, ενώ ο Λάσετ παίζει το κεφάλι του για την καγκελαρία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece