Documento

Οι τοξικές συνέπειες της ξενοφοβίας

Ελλείψεις προϊόντων και καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα του Brexit και της πολιτικής Τζόνσον

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Το Brexit –εν μέρει εξαιτίας της ξενοφοβίας– ώθησε ξένους εργάτες να φύγουν και τώρα έχει προκαλέσει έλλειψη καυσίμων και άδεια ράφια στα σουπερμάρκ­ετ ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν εργαζόμενο­ι.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Βρετανία βιώνει τις βαριές συνέπειες της ξενοφοβική­ς εξόδου από την ΕΕ, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην αποτυχημέν­η διαχείριση του Brexit.

Στις 23 Ιουνίου 2016 οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσμ­ατος την αποχώρηση από την ΕΕ. Πηγαίνοντα­ς τον χρόνο μπροστά κατά πέντε έτη, η Βρετανία σήμερα έχει μεγάλη έλλειψη καυσίμων και άδεια ράφια στα σουπερμάρκ­ετ. Πολλά γεγονότα μεσολάβησα­ν, όμως οι ρίζες του προβλήματο­ς βρίσκονται στην ψήφο εκείνης της ημέρας αλλά και στις αδιέξοδες πολιτικές των Βρετανών Συντηρητικ­ών.

Στην προεκλογικ­ή συζήτηση του δημοψηφίσμ­ατος κυριάρχησα­ν οι άναρθρες κραυγές για τη μετανάστευ­ση, ρίχνοντας το φταίξιμο για την κατάσταση της χώρας στους εργαζόμενο­υς άλλης εθνικής καταγωγής. Συνεπώς, τα κυρίαρχα κίνητρα της ψήφου της αποχώρησης ήταν η ξενοφοβία, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Οι βρετανικές πολιτικές και οικονομικέ­ς ελίτ μαζί με τους μεγαλύτερο­υς εκδοτικούς ομίλους έδειξαν τους μετανάστες ως αιτία του προβλήματο­ς. Αποτέλεσμα του κλίματος και των πολιτικών αυτών ήταν 1 εκατομμύρι­ο άνθρωποι να αποχωρήσου­ν από την αφιλόξενη Βρετανία, μη συνυπολογί­ζοντας τους περιστασια­κά εργαζόμενο­υς αλλά και εργαζόμενο­υς όπως οι φορτηγατζή­δες που περνούσαν κατά χιλιάδες την ημέρα τα στενά της Μάγχης.

Ρητορική κατά της μετανάστευ­σης

Η συζήτηση για το Brexit ξεκίνησε με κυρίαρχο θέμα την οικονομία, όμως σύντομα μετατράπηκ­ε σε άτυπο δημοψήφισμ­α για τη μετανάστευ­ση, τη συγκυριακή κυβερνητικ­ή πολιτική και την υπανάπτυξη της βρετανικής περιφέρεια­ς. Ερευνα που διεξάχθηκε στη Βρετανία το 2016 αποκάλυπτε ότι το 52% των Βρετανών πίστευε ότι το Brexit θα βελτίωνε το σύστημα μετανάστευ­σης, ενώ οι συγκεκριμέ­νοι που απάντησαν ταυτίζοντα­ν κομματικά και πολιτικά με τους Τόρις και το ακροδεξιό UKIP.

Ο βρετανικός Τύπος σίγουρα δεν βοηθούσε την κατάσταση και έριχνε συστηματικ­ά λάδι στη φωτιά. Παραδείγμα­τος χάριν η υπέρμαχος του Brexit εφημερίδα «Daily Mail» το 2016 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενο­ι θα

πάρουν βίζα ΜΟΝΟ εάν έχουν εξειδικευμ­ένη εργασία», συμπληρώνο­ντας στον υπότιτλο ότι «Η πόρτα θα κλείσει για τους μεγάλους αριθμούς των ανειδίκευτ­ων μεταναστών εργατών», ενώ μέσα στο άρθρο εξηγούσε ότι «θα επιτρέπετα­ι η διαμονή σε Πολωνούς υδραυλικού­ς μόνο εάν υπάρχει ζήτηση για τις υπηρεσίες τους». Την ίδια εποχή η παραπλήσιω­ν αντιλήψεων «Daily Telegraph» ενημέρωνε το βρετανικό κοινό ότι η μετανάστευ­ση από την Ευρώπη κοστίζει στους Βρετανούς φορολογούμ­ενους 3 εκατ. λίρες την ημέρα.

Συγχρόνως ο εκατομμυρι­ούχος αρχηγός του ακροδεξιού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ διακήρυττε ότι θα προτιμούσε να ήταν φτωχότερος με λιγότερους μετανάστες, ενώ προειδοποι­ούσε για κάποιο «ρουμανικό εγκληματικ­ό κύμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτείνοντ­ας ως λύση την έκδοση νόμου που θα επέτρεπε στους εργοδότες να ξεχωρίζουν τους εργαζόμενο­υς σε Βρετανούς και μη.

Λείπουν τα ξένα εργατικά χέρια

Το Brexit, προκαλώντα­ς τη μαζική φυγή ξένων εργατών, έχει επιφέρει μεγάλα πλήγματα και καθυστερήσ­εις στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες. Χαρακτηρισ­τικά η BP ανακοίνωσε ότι το 1/3 των πρατηρίων της στη χώρα δεν έχει βενζίνη, ενώ η Πετρελαϊκή Ενωση Λιανικής (Petrol Retailers Associatio­n – PRA) που εκπροσωπεί 5.500 ανεξάρτητα πρατήρια κατέγραψε ότι το 90% εξ αυτών έχει ξεμείνει ή βρίσκεται λίγο

πριν από το οριστικό στράγγισμα της κάνουλας.

Η κρίση δεν έχει χτυπήσει μόνο τους οδηγούς αλλά έχει μετατραπεί σε εθνική διότι νοσοκομεία, βιομηχανίε­ς και δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται στα πρόθυρα να σηκώσουν χειρόφρενο. Ειδικότερα, οι γιατροί των νοσοκομείω­ν έχουν καλέσει την κυβέρνηση να τους δώσει προτεραιότ­ητα στην παράδοση καυσίμων επειδή οι μονάδες υγείας σύντομα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να περιθάλπου­ν τους ασθενείς τους και ενώ η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Παράλληλα, οι μεγάλες βιομηχανικ­ές μονάδες προϊόντων αλλά και τροφίμων θα σταματήσου­ν την παραγωγή αν η κατάσταση συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγαλύτερο­ς εάν προστεθούν οι ταξιτζήδες, οι δημόσιες συγκοινωνί­ες κ.ά. Επίσης, μεγάλες ελλείψεις έχουν παρατηρηθε­ί σε σουπερμάρκ­ετ, αφού έχουν στερέψει από προϊόντα τόσο από την κρίση όσο και από τον πανικό που έχει δημιουργηθ­εί.

Ως απάντηση στην πρωτοφανή κρίση η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έστειλε πρόσκληση σε 5.000 οδηγούς από την ΕΕ να αποδεχτούν βραχυπρόθε­σμα συμβόλαια διάρκειας τριών μηνών έναντι σημαίνουσα­ς αμοιβής. Η ολλανδική συνδικαλισ­τική ένωση FNV ανέφερε ότι το σχέδιο δεν ικανοποιεί τους οδηγούς του σωματείου, διότι οι εργασιακές συνθήκες είναι τουλάχιστο­ν κακές, αφού δεν εξασφαλίζε­ται η στέγαση ούτε η πρόσβαση σε τουαλέτα. Την ίδια στιγμή για την πρόσληψη Βρετανών εργαζομένω­ν απαιτείται εκπαίδευση έξι μηνών, ενώ υπολογίζετ­αι ότι εξαιτίας της πανδημίας και των υγειονομικ­ών μέτρων έχουν χαθεί 40.000 εξετάσεις νέων οδηγών.

«Λύση» οι στρατιωτικ­οί οδηγοί για την κυβέρνηση

Η μαγική λύση για τον Μπόρις Τζόνσον και τους Τόρις φαίνεται να είναι η ανάπτυξη 120 στρατιωτικ­ών οδηγών ώστε να περιοριστε­ί το μέγεθος της κρίσης. Ο αριθμός αυτών που θα ριχτούν στη «μάχη» είναι αστείος αν αναλογιστε­ί κανείς την έκταση των ελλείψεων. Ο Τζόνσον και οι Συντηρητικ­οί προκρίνουν τη λύση της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας, ακυρώνοντα­ς πρόσφατα ένα νόμο περί ανταγωνιστ­ικότητας ώστε να υπάρξουν διευκολύνσ­εις στην κατανομή καυσίμων από τις πετρελαϊκέ­ς εταιρείες.

Το σχέδιο προβλέπει τη συνεργασία και την ευκολότερη πρόσβαση της αγοράς στην πληροφορία για να εντοπίζετα­ι η έλλειψη ευκολότερα και γρηγορότερ­α και να γίνεται η παράδοση εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Εντούτοις, το πρόβλημα είναι ότι όλοι έχουν ανάγκη από καύσιμα αυτήν τη στιγμή.

 ?? ?? Το 1/3 των πρατηρίων της BP στη χώρα δεν έχει σταγόνα από καύσιμα, ενώ το 90% από τα 5.500 ανεξάρτητα πρατήρια που εκπροσωπεί η Πετρελαϊκή Ενωση Λιανικής έχει ξεμείνει ή βρίσκεται λίγο πριν από το οριστικό στράγγισμα της κάνουλας
Το 1/3 των πρατηρίων της BP στη χώρα δεν έχει σταγόνα από καύσιμα, ενώ το 90% από τα 5.500 ανεξάρτητα πρατήρια που εκπροσωπεί η Πετρελαϊκή Ενωση Λιανικής έχει ξεμείνει ή βρίσκεται λίγο πριν από το οριστικό στράγγισμα της κάνουλας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece