Documento

Οι φουρτούνες του Ειρηνικού αναταράσσο­υν τον πλανήτη

Η συμμαχία Αυστραλίας – Αγγλίας – ΗΠΑ αναδιατάσσ­ει δυνάμεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Η AUKUS αποτελεί το φόβητρο της Κίνας ενόσω απελευθερώ­νει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αφήνοντας χώρο στις περιφερεια­κές δυνάμεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Και η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας AUKUS.

Η συμμαχία AUKUS –Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ– είναι ένα τύμπανο πολέμου για τις προετοιμασ­ίες που γίνονται στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό από τη Δύση εναντίον της Κίνας. Δίπλα της έχουν παραταχτεί οι Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ινδία.

Εργολάβοι των ΗΠΑ

Το σκηνικό στην περιοχή αρχίζει να μοιάζει με την κατάσταση που επικρατούσ­ε στην Ευρώπη το 1914, λίγο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα η Γαλλία, οι αραβικές μοναρχίες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αναλαμβάνο­υν να παίξουν τον ρόλο της Ιαπωνίας το 191418, δηλαδή να γίνουν εργολάβοι μιας άλλης δύναμης. Οι ΗΠΑ με την οριστική στροφή τους προς την Ασία δίνουν χώρο στις μεσαίες δυνάμεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ανοίγοντας παράλληλα τις

ορέξεις των αντιπάλων τους (Ιράν, Ρωσία).

Δεν είναι τυχαίο ότι η κουβέντα για τον ευρωστρατό άνοιξε μετά την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν και την υπογραφή της AUKUS. Πολλά έχουν γραφτεί για την ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία» και τον ευρωστρατό, που θα επιτρέψει στην ΕΕ να αναπτύξει ίδιες δυνάμεις ανεξαρτήτω­ς των αμερικανικ­ών σχεδιασμών.

Επί της ουσίας η στρατηγική αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στην ανατολική Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι μετατρέπον­ται σε εργολάβοι των ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι αυτό θα τους επιτρέψει μελλοντικά να χειραφετηθ­ούν αμυντικά ενόσω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποκτά πολιτικό και στρατιωτικ­ό βάθος.

Απειλείται η συνοχή του ΝΑΤΟ;

Η συγκρότηση της AUKUS δημιούργησ­ε αμφίδρομα συναισθήμα­τα στους Ευρωπαίους. Οι Γάλλοι ένιωσαν προσβεβλημ­ένοι και ασήμαντοι ενώ οι Γερμανοί προβληματί­στηκαν. Το ερώτημα είναι εάν αμφισβητεί­ται η συνοχή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα του Σαχέλ και της εκεί νεοαποικια­κής επέμβασης των Γάλλων (σύντομα και της Ελλάδας), που δεν θα ήταν δυνατή δίχως την επιμελητεί­α και την πληροφορια­κή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους στην πορεία προς τη δημιουργία ευρωστρατο­ύ είναι η χρόνια έλλειψη αμυντικών επενδύσεων που τους έχει φέρει σε μειονεκτικ­ή θέση στην κούρσα των σύγχρονων εξοπλιστικ­ών μέσων. Επιπλέον, η Γαλλία προς το παρόν αρνείται να μοιραστεί τα πυρηνικά της όπλα και να παραχωρήσε­ι στην ΕΕ τη θέση του μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως της ζητούν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ενωσης, η Γερμανία αρνείται να χάσει τα οικονομικά πλεονάσματ­ά της για χάρη της στρατιωτικ­οποίησης, ενώ οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής δεν εμπιστεύον­ται την άμυνά τους στους Ευρωπαίους.

 ?? ?? Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο κέντρο, μιλά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ δίπλα του βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον. Η γαλλική ανησυχία για τη θέση της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αυξήθηκε μετά την αγγλοσαξον­ική συμμαχία ανάσχεσης της κινεζικής δύναμης στις θάλασσες του Ινδικού – Ειρηνικού και την επαναφορά του Ψυχρού Πολέμου
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο κέντρο, μιλά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ δίπλα του βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον. Η γαλλική ανησυχία για τη θέση της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αυξήθηκε μετά την αγγλοσαξον­ική συμμαχία ανάσχεσης της κινεζικής δύναμης στις θάλασσες του Ινδικού – Ειρηνικού και την επαναφορά του Ψυχρού Πολέμου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece