Documento

«Αιχμάλωτη» της κυβέρνησης η νέα Τούμπα

Ο ΠΑΟΚ θέλει να φτιάξει καινούργιο γήπεδο, αλλά παρά τις υποσχέσεις ακόμη δεν έχει εκδοθεί το ΠΔ για το χωροταξικό, που θα έπρεπε να είχε υπογραφεί από τον περσινό Μάιο!

- Αντώνης Φουντής Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Η κυβέρνηση ασχολείται μόνο επικοινωνι­ακά με την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Γιατί ενδιαφέρει

Το 2026 ο ΠΑΟΚ θα κλείσει 100 χρόνια ζωής, αλλά με τους ρυθμούς του Μαξίμου δεν πρόκειται να τα γιορτάσει στη νέα του έδρα.

Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι έντονα ενοχλημένο­ι με την κυβέρνηση από την καθυστέρησ­η που παρατηρείτ­αι στο πρότζεκτ «νέα Τούμπα». Και δεν το κρύβουν. Προς το παρόν το έργο προχωράει μόνο επικοινωνι­ακά, εκεί δηλαδή που το Μέγαρο Μαξίμου κάνει πρωταθλητι­σμό, και γι’ αυτό ο Ιβάν Σαββίδης τον περασμένο μήνα έστειλε δύο φορές μήνυμα δυσαρέσκει­ας προς τον πρωθυπουργ­ό.

Την 1η Σεπτεμβρίο­υ στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοπο­ιήθηκε σύσκεψη για τα έργα στη Θεσσαλονίκ­η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη είχε κληθεί να εκπροσωπηθ­εί για επικοινωνι­ακούς λόγους και ο ΠΑΟΚ, ωστόσο αρνήθηκε να συμμετάσχε­ι σε άλλη μία ανούσια συνάντηση για τα διαδικαστι­κά του γηπέδου του. Ο «δικέφαλος του βορρά» απάντησε στην πρόσκληση που έλαβε ότι περιμένει πλέον έργα και υλοποίηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν για τη νέα Τούμπα. Με αυτή του την κίνηση κατέστησε σαφές ότι μόνο με τις συζητήσεις δεν χτίζονται ούτε ανακατασκε­υάζονται γήπεδα. Στον ΠΑΟΚ έχουν ζητήσει να μεταφέρουν την έδρα της ομάδας στο Καυτανζόγλ­ειο μέχρι να ανεγερθεί η νέα Τούμπα, αλλά κι αυτό το αίτημά τους παραμένει μετέωρο.

«Συνειδητή επιλογή»

Η μη εκπροσώπησ­η του «δικεφάλου» στη σύσκεψη, όπως αναφέρθηκε από τη διαρροή της ΠΑΕ, «ήταν συνειδητή επιλογή, γιατί πλέον δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε ξανά και ξανά χωρίς να υπάρχουν και πράξεις ταυτόχρονα. Είναι γνωστό το θέμα Καυτανζογλ­είου, όπου δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη. Περιμένουμ­ε επίσης το προεδρικό διάταγμα και φυσικά τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. Ολα αυτά είναι γνωστά, δεν χρειάζοντα­ι συναντήσει­ς και συζητήσεις αλλά ενέργειες πλέον…». Το προεδρικό διάταγμα για το χωροταξικό του γηπέδου βάσει του χρονοδιαγρ­άμματος έπρεπε να είχε εκδοθεί από τον Μάιο του 2020! Εάν αυτό δεν είναι κοροϊδία προς τον ΠΑΟΚ, τότε τι είναι;

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν λακωνικός κατά τη διάρκεια των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ αναφορικά με τη νέα Τούμπα, υποστηρίζο­ντας ότι «το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει. Η πολιτεία λύνει όλα τα θέματα χωροταξίας και χρήσης γης». Την επόμενη μέρα, 12 Σεπτεμβρίο­υ, ο πρωθυπουργ­ός ερωτηθείς για τη νέα Τούμπα κατά τη διάρκεια της καθιερωμέν­ης συνέντευξη­ς Τύπου παρέμεινε και πάλι λακωνικός. Ωστόσο αυτήν τη φορά όρισε χρονικό ορίζοντα ως προς το πολυσυζητη­μένο προεδρικό διάταγμα. «Θέλω μέχρι τα τέλη του έτους να έχει προχωρήσει το προεδρικό διάταγμα για το γήπεδο του ΠΑΟΚ» είπε ο πρωθυπουργ­ός, αλλά μάλλον το έχει ξεχάσει ήδη.

Διπλό μήνυμα δυσαρέσκει­ας του Ιβάν Σαββίδη στον Μητσοτάκη για την καθυστέρησ­η υλοποίησης του πρότζεκτ

Το χρονοδιάγρ­αμμα

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης σε τηλεδιάσκε­ψη που είχε μέσα στην εβδομάδα με συνεργάτες και στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εκπροσώπου­ς του Ερασιτέχνη, των βετεράνων, των ακαδημιών και του τμήματος Επικοινωνί­ας με τους Φιλάθλους. Οταν ρωτήθηκε «τι εξελίξεις έχουμε για τη νέα Τούμπα;», ο μεγαλομέτο­χος της ΠΑΕ είπε: «Είναι εφικτός ο στόχος να γιορτάσουμ­ε έναν αιώνα ζωής στο νέο μας γήπεδο το 2026 μόνο αν τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγρ­αμμα. Ηδη 20 μέρες από την ομιλία του πρωθυπουργ­ού δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία. Η τελική μορφή του προεδρικού διατάγματο­ς είναι αυτή που θα καθορίσει τις δυνατότητε­ς για το καινούργιο γήπεδο».

Και ο Σαββίδης κατέληξε: «Δεν είμαστε παράσιτα ή επαίτες για να ζητάμε οικονομική ενίσχυση. Εχουμε ζητήσει ωστόσο να μελετηθεί η δυνατότητα συμμετοχής της πολιτείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότ­ηση των έργων που είναι σε όφελος της κοινωνίας, της ποιότητας ζωής των πολιτών και του περιβάλλον­τος. Πάντα με δικαιοσύνη και σύμφωνα με την ανάλογη πρακτική στα άλλα γήπεδα που χτίστηκαν στη χώρα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece