Documento

«Ηταν μια συνάντηση γεμάτη συναίσθημα…»

- Ο Δημήτρης

Παπανικολά­ου κατόρθωσε το… ακατόρθωτο: έβαλε στο ίδιο δωμάτιο και στο ίδιο ενσταντανέ τους δύο θρύλους του ελληνικού μπάσκετ, τους Νίκο Γκάλη και Γιάννη Αντετοκούν­μπο. Οι υπέρλαμπρο­ι αστέρες συναντήθηκ­αν με πρωτοβουλί­α του «Παπ» και ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό, στο πλαίσιο της κίνησης «Τζάμπολ αγάπης», με εμπνευστή τον εκπαιδευτι­κό Γιάννη Τσουμπρή, που έχει γιο αυτιστικό. «Εκείνος έβαλε το διαμέρισμα και εμείς αναλάβαμε να φτιάξουμε την πολυκατοικ­ία» λέει ο Παπανικολά­ου.

Ηταν εύκολο να οργανωθεί η συνάντηση των δύο θρύλων;

Οχι. Ηταν εξαρχής δύσκολο και έγινε δυσκολότερ­ο όταν η πορεία των Μπακς έκανε ασφυκτικό το πρόγραμμα του Γιάννη. Κατέκτησε το πρωτάθλημα, απέκτησε και παιδί μες στο καλοκαίρι. Από εκεί που λέγαμε για Μάιο, φτάσαμε στον Ιούλιο, με στενά χρονικά

περιθώρια. Με είχε φάει τρελό άγχος. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που του τηλεφωνούν πλανητάρχε­ς και πρωθυπουργ­οί.

Ηταν ανοιχτοί και οι δύο στην πρωτοβουλί­α;

Ναι, αλλά φρόντισα και να τους φερθώ όπως έπρεπε. Δεν είναι τυχαίο ότι έφτασαν τόσο ψηλά. Εάν ανιχνεύσου­ν μισό ψέμα ή μισή βλακεία, θα κατεβάσουν τα ρολά και δεν θα τους ξαναδείς. Ηταν μια συνάντηση γεμάτη συναίσθημα για εμένα. Και με έκανε να νιώθω κάπως ιδιαίτερος γι’ αυτό που πέτυχα. Πρόκειται για κοινωνικά πρότυπα και σύμβολα οικουμενικ­ότητας, υπεράνω κομμάτων, ομάδων και γενεών. Δεν έχουμε πολλά τέτοια.

Τον Γιάννη τον γνώριζες προσωπικά;

Οχι. Πρώτη φορά τον συνάντησα. Είναι απίστευτος. Δίσταζε να καθίσει στο τραπέζι, όχι από σνομπισμό αλλά από ντροπή και σεβασμό. Σε κοιτάζει στα μάτια. Εάν διακρίνει ότι υπάρχει αλήθεια, βγάζει τα στήθια του μπροστά. Αυτό έκανε και στην Αμερική, όταν πήρε την ντουντούκα στο κίνημα Black Lives Matter. Δεν έχει καμία ανάγκη, κανέναν. Το κάνει επειδή το αισθάνεται.

Ο Γκάλης πώς ήταν;

Εχω καλή σχέση μαζί του εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν ήρθε σε μια εκδήλωση που οργάνωσε με αφορμή την εκλογή του στο Hall οf Fame. Τον σέβομαι απόλυτα και τον εκτιμώ. Ο Νίκος μ’ έκανε τηλεκοντρό­λ, ο συγχωρεμέν­ος ο πατέρας μου μ’ έβαζε να αλλάζω το κανάλι για να βλέπουμε τους αγώνες του. Η γενιά του ’87 μας βοήθησε να περάσουμε καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, άσχετα αν η αφθονία της εποχής ήταν επίπλαστη. Οι δημοσιογρά­φοι, οι αθλητές, οι ταξιθέτες, οι σεκιουριτά­δες, όλοι έφαγαν ψωμί χάρη σε αυτό τον άνθρωπο. Φτιάχτηκαν 180.000 μπασκέτες στη χώρα μετά το ευρωμπάσκε­τ.

 ?? ?? Ο Δημήτρης έφερε μαζί του δυο θρύλους του ελληνικού μπάσκετ, τους Νίκο Γκάλη και Γιάννη Αντετοκούν­μπο, στο πλαίσιο της κίνησης «Τζάμπολ αγάπης»
Ο Δημήτρης έφερε μαζί του δυο θρύλους του ελληνικού μπάσκετ, τους Νίκο Γκάλη και Γιάννη Αντετοκούν­μπο, στο πλαίσιο της κίνησης «Τζάμπολ αγάπης»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece