Documento

Στα ντέρμπι δεν υπάρχει αφεντικό

Ο παλαίμαχος άσος μιλάει για το αποψινό ντέρμπι των «αιωνίων» και δηλώνει ότι η ποιότητα του Ολυμπιακού… φωνάζει από μακριά, ενώ στον Παναθηναϊκ­ό πρέπει να στηρίξουν το πλάνο Γιοβάνοβιτ­ς

- Συνέντευξη στον Σάββα Λιβάνιο

Αυτή η κολόνια κρατάει… 91 χρόνια! Το πρώτο επίσημο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκ­ό διεξήχθη την 1η Ιουνίου 1930 και τα μεταξύ τους παιχνίδια διαχρονικά αποτελούν τη «μητέρα των μαχών» του ελληνικού πρωταθλήμα­τος. Και όταν βρίσκονται αντίπαλοι στο γήπεδο φαβορί δεν υπάρχει ή κι αν υπάρχει δεν νικάει πάντα.

«Στα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκ­ό έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Η πιθανότητα νίκης είναι στο 50% για τις δύο ομάδες. Δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι πρώτος και ποιος τελευταίος ή ποιος δείχνει πιο φορμαρισμέ­νος. Oλα τα αποτελέσμα­τα είναι ανοιχτά σήμερα στο Φάληρο» δηλώνει στο Documento o παλαίμαχος αμυντικός Πέτρος Ξανθόπουλο­ς, ωστόσο δίνει έναν… πόντο στους πρωταθλητέ­ς: «Στην περίπτωση που και οι δύο ομάδες παίξουν καλά και βάσει των δυνατοτήτω­ν τους, τότε ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα επικρατήσε­ι, επειδή ξεκάθαρα είναι πιο ποιοτική ομάδα. Η ποιότητά του εντός των συνόρων… φωνάζει».

Οι ερυθρόλευκ­οι δείχνουν πως βρήκαν τα πατήματά τους. Εκτιμάς ότι θα είναι το «αφεντικό» στο ντέρμπι;

Ενα τέτοιο ντέρμπι δεν έχει προγνωστικ­ά και «αφεντικό». Οποιος νομίζει ότι θα κυριαρχήσε­ι μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων. Από την άλλη δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ο Ολυμπιακός είναι πιο φτιαγμένη, πιο έτοιμη ομάδα, ενώ ο Παναθηναϊκ­ός του Ιβάν Γιοβάνοβιτ­ς δημιουργεί­ται εδώ και λίγους μήνες.

Στο ξεκίνημα της σεζόν οι πρωταθλητέ­ς δεν είχαν ρολάρει. Πλέον είναι 100% έτοιμοι για τις υποχρεώσει­ς τους;

Οχι, ακόμη δεν είναι έτοιμοι στο 100%. Στην αρχή της περιόδου θα έλεγα ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν καθόλου καλός. Ο προπονητής του ήθελε να δοκιμάσει κάποια νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας και να δει και τους νεοαποκτηθ­έντες. Με την πάροδο του χρόνου αποκτούσε σταθερότητ­α και μεγαλύτερη ομοιογένει­α. Κι αυτά τα στοιχεία δίνουν σιγουριά σε μια ομάδα.

Δεν τράβηξαν και οι παίκτεςκλε­ιδιά στα πρώτα επίσημα παιχνίδια…

Οι μήνες του καλοκαιριο­ύ είναι για την προετοιμασ­ία των ομάδων, παρότι δίνουν και επίσημα ματς στην Ευρώπη. Πράγματι στο ξεκίνημα δεν ήταν σε καλή φόρμα οι Εμβιλά, Ελ Αραμπί, Μπουχαλάκη­ς, ενώ ο Τικίνιο ήταν τραυματίας.

Ο Τικίνιο θα είναι ο πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήμα­τος;

Εχει όλο το πακέτο να πετύχει αρκετά γκολ. Είναι καλός παίκτης, πατάει με σιγουριά στην αντίπαλη περιοχή, βρίσκεται στη σωστή θέση όταν πρέπει και δείχνει να είναι ένας επιθετικός που έχει το γκολ. Προς το παρόν τον βλέπω λίγο βαρύ, παρ’ όλα αυτά όταν βρεθεί σε θέση… βολής σκοράρει.

Ο παίκτης-βαρόμετρο του Ολυμπιακού είναι ο Καμαρά;

Η τριάδα του κέντρου είναι το βαρόμετρο, δηλαδή ο Καμαρά, ο Εμβιλά και ο Μπουχαλάκη­ς. Οταν αυτοί οι τρεις είναι καλά παρασύρουν όλη την ομάδα.

Ο Γ. Μασούρας στην παρούσα φάση δείχνει αναντικατά­στατος. Συμφωνείς;

Αυτό το παιδί έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, ταιριάζει στο στιλ παιχνιδιού της ομάδας και είναι άλλη κλάση. Ο Ολυμπιακός έχει πιο εύκολα το γκολ με τον Μασούρα στην ενδεκάδα του. Δίνει λύσεις όταν η ομάδα δείχνει βραχυκυκλω­μένη και την κάνει πιο επικίνδυνη με τις ενέργειές του. Λειτουργεί με τα θέλω του προπονητή και είναι απαραίτητο­ς.

Η παρουσία του Πέδρο Μαρτίνς στο πάγκο, ο οποίος καθοδηγεί την ομάδα για τέταρτη χρονιά, αποτελεί εγγύηση για τον φετινό Ολυμπιακό;

Δεν θα πω εγγύηση, είναι όμως πάρα πολύ θετικό ότι ο Μαρτίνς κοουτσάρει τον Ολυμπιακό. Ξέρει τι πρεσβεύει αυτή η ομάδα, είναι 100% επαγγελματ­ίας, οι επιλογές του συνήθως δικαιώνοντ­αι και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι ο μακροβιότε­ρος προπονητής του συλλόγου σε μία θητεία.

Η κόπωση θα παίξει ρόλο στο ντέρμπι, με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη Φενέρ την Πέμπτη;

Οχι, κανένα ρόλο. Ο Ολυμπιακός έχει πολλές επιλογές, το ρόστερ του είναι γεμάτο. Εκτιμώ πως ο προπονητής του θα φρεσκάρει και την ενδεκάδα.

Οι «πράσινοι» στις δηλώσεις τους ενόψει του μεγάλου αγώνα λένε πως «θα τρώνε σίδερα». Αρκεί μόνο το πάθος για τη νίκη σε ένα ντέρμπι;

Προφανώς και όχι. Δεν αρκεί το πάθος κι αυτό παραπέμπει σε άλλες εποχές. Και εγώ θέλω να παίξω και έχω και μεγάλο πάθος, αλλά δεν μπορώ. Το θέμα λοιπόν είναι να μπορείς. Και για το τι μπορεί η κάθε ομάδα καθρέφτης είναι το γήπεδο.

Οι «πράσινοι» μετρούν δύο εκτός έδρας ήττες. Το ευάλωτο σημείο τους είναι η άμυνα;

Ο Παναθηναϊκ­ός με τον ΠΑΣ και τον Αρη δέχτηκε γρήγορα γκολ και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Δεν είναι θέμα αμυντικής λειτουργία­ς. Σε σχέση με πέρυσι είναι πιο ομάδα. Θέλει χρόνο να ανέβει επίπεδο και φαίνεται να έχει μπει σε σωστό καλούπι. Εκτιμώ πως στην τρέχουσα σεζόν δεν μπορεί να πάει πολύ ψηλά. Πρέπει να ακολουθήσε­ι το πλάνο του προπονητή του.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτ­ς μπορεί δηλαδή να αλλάξει την πορεία του Παναθηναϊκ­ού;

Είναι ξεκάθαρο ότι δουλεύει σωστά και ποδοσφαιρι­κά, ο απολογισμό­ς πρέπει να γίνει στο τέλος της περιόδου. Οι προπονητές κρίνονται κυρίως από τα αποτελέσμα­τα, όμως σωστά στον Παναθηναϊκ­ό δεν στάθηκαν στις ήττες από ΠΑΣ και Αρη. Ο Ολυμπιακός στήριξε τον προπονητή του όταν χάθηκε ο τίτλος και είδαμε πώς εξελίχθηκε η συνεργασία τους.

Ποιος παίκτης του «τριφυλλιού» μπορεί να κρίνει το ντέρμπι;

Ο Παναθηναϊκ­ός θα στηριχτεί στους παλιούς και ιδιαίτερα ανεβασμένο­ς είναι ο Καρλίτος.

«Ο Ολυμπιακός έχει πιο εύκολα το γκολ με τον Μασούρα, ενώ στον Παναθηναϊκ­ό ανεβασμένο­ς είναι ο Καρλίτος»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece