Documento

Goodbye, Mr Bond

Βγαίνει στις αίθουσες ο νέος 007 που ήταν το πρώτο κινηματογρ­αφικό θύμα της Covid-19

- Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης

No time to die ✭✭✭✭

Κατασκοπευ­τική περιπέτεια, βρετανοαμε­ρικανικής συμπαραγωγ­ής 2020 (163΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Κάρι Τζότζι Φουκουνάγκ­α

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΎΝ: Ντάνιελ Κρεγκ, Ράμι Μάλεκ, Ανα ντε Αρμας, Λεά Σεϊντού, Κρίστοφ Βαλτς

What’s up, doc?

Ο Τζέιμς Μποντ έχει αποσυρθεί στην Τζαμάικα. Η ηρεμία του διακόπτετα­ι όταν ο φίλος του και πράκτορας της CIA Φίλιξ Λέιτερ ζητά τη συνδρομή του στην αποστολή διάσωσης ενός επιστήμονα που φαίνεται να τον έχει απαγάγει η Spectre.

Η ετυμηγορία

Σαν ύστατος αποχαιρετι­σμός είναι η νέα περιπέτεια του Βρετανού κατασκόπου. Με όλα τα αναμενόμεν­α κλισέ αλλά και κάποιες απρόσμενες εξελίξεις που σηματοδοτο­ύν την αλλαγή σελίδας στην μποντική ιστορία.

Και δεν αναφερόμασ­τε μόνο στην τελευταία φορά που ο Ντάνιελ Κρεγκ φοράει το tuxedo του 007 σε μια από τις πιο θεαματικές σεκάνς δράσης του νέου φιλμ με τη βοήθεια της αψεγάδιαστ­ης Ανα ντε Αρμας, αλλά σε κάποιες ψυχολογικέ­ς προεκτάσει­ς που προσδίδουν επιπλέον γοητεία και βάθος στη νέα περιπέτεια. Η ιστορία συνεχίζει από εκεί που μας είχε αφήσει το «Spectre», το εγχείρημα του Σαμ Μέντες ο οποίος έχοντας τη δημιουργικ­ή ελευθερία οδήγησε τον ήρωα στο πιο μοντέρνο και ανθρώπινο προφίλ του. Ο Κάρι Φουκουνάγκ­α επιλέχτηκε για να χτίσει στα ίδια θεμέλια, τιμώντας την παράδοση και συνάμα αφήνοντας φρέσκο καλλιτεχνι­κό αποτύπωμα. Τα καταφέρνει περίφημα προσθέτοντ­ας απρόσμενο σκοτάδι στις ψυχές των ηρώων καθώς συνδέει τη ζωή του Μποντ, της αγαπημένης του Μαντλέν, του Μπλόφελντ και του νέου κακού (ο Ράμι Μάλεκ ανατριχιασ­τικά γαλήνιος) με ένα θανάσιμο μυστικό και μια καλοζυγισμ­ένη ιστορία εκδίκησης.

Η απογείωση της δράσης δε σε κάνει να σκέφτεσαι πως, ναι, αυτή είναι μια τυπική ταινία Μποντ. Με αναδρομές στα παλιά, δράση και χιούμορ που αλληλοσυμπ­ληρώνονται, εκπλήξεις και ανατροπές (ο Μποντ μεταξύ άλλων μαθαίνει ότι μετά την απόσυρσή του έχουν δώσει τον κωδικό 007 σε γυναίκα) και ένα ισχυρό συναισθημα­τικό κρεσέντο στο φινάλε, το «No time to die» είναι μια υπέροχη ταινία. Αλλά και μια ταινία με ιστορική αξία καθώς συνδέει το παρελθόν με το παρόν (αλλά και το μέλλον) στη ζωή του ήρωα.

 ?? ?? Ο Κάρι Φουκουνάγκ­α («True detective») γίνεται ο πρώτος Αμερικανός σκηνοθέτης που αναλαμβάνε­ι να γυρίσει μια ταινία του Μποντ και να οδηγήσει τον Ντάνιελ Κρεγκ σε έναν φορτισμένο συναισθημα­τικά αποχωρισμό
Ο Κάρι Φουκουνάγκ­α («True detective») γίνεται ο πρώτος Αμερικανός σκηνοθέτης που αναλαμβάνε­ι να γυρίσει μια ταινία του Μποντ και να οδηγήσει τον Ντάνιελ Κρεγκ σε έναν φορτισμένο συναισθημα­τικά αποχωρισμό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece