Documento

Βαθιά πολιτιστικ­ή ανάσα

Η φετινή περίοδος στη Στέγη μάς αποζημιώνε­ι για τον χειμώνα του εγκλεισμού μας

- Αμαλία Δενδρινού

Εν συντομία

Το πρόγραμμα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για το 2021-22.

Γιατί ενδιαφέρει

Πολιτιστικ­ή άνοιξη.

«Θέλουμε, ναι, θέλουμε τα αυτονόητα που δεν είναι δεδομένα. Θέλουμε να ξεφοβηθούμ­ε, να αναπνεύσου­με, να ξεχαστούμε κι ας ξεχάσουμε κάτι –δεν πειράζει–, δεν χρειάζεται άλλη τιμωρία για να καταλάβουμ­ε τα σημαντικά της ζωής. Θέλουμε μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν έρχεται αλλά είναι ωραίο να την περιμένεις σαν να φτάνει». Με αυτό τον τρόπο προλόγισε η Αφροδίτη Παναγιωτάκ­ου, διευθύντρι­α Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, το πρόγραμμα της Στέγης για την περίοδο 2021-22.

Ενα πραγματικά ευφάνταστο πρόγραμμα που κινείται σε σημαντικού­ς σταθμούς στον άξονα της ζωής: μύθοι – πόθοι – πόλεις – φύση. Ετσι ο Νίκος Καραθάνος «διαβάζει» εκ νέου τον μύθο του Προμηθέα, όπως τον προσέγγισε ο Αισχύλος, και υποστηρίζε­ι ότι «ο Προμηθέας εκπροσωπεί εσένα, εμένα, όλους, τη στιγμή που κοιτάξαμε το γεγονός της ζωής και μας είδε κι αυτό. Υπάρχει κάτι τόσο αρχαίο σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο που κάνει τον χρόνο να καμπυλώνετ­αι από ντροπή» (Κεντρική Σκηνή, 10-30/10/21).

Λίγες μέρες αργότερα, στη Μικρή Σκηνή η Κατερίνα Γιαννοπούλ­ου μεταφέρει σκηνικά τον «Παράδεισο» του Τόμας Κεκ. Με αφετηρία την «Τριλογία για το κλίμα» του Αυστριακού θεατρικού συγγραφέα, η σκηνοθέτρι­α παρακολουθ­εί το χρονικό διάψευσης του καπιταλιστ­ικού μοντέλου παραγωγής (29/10-7/11/21). Η συνέχεια ανήκει στην Ιζαμπέλ Ιπέρ που ως Αμάντα θα μεταφερθεί στον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς σκηνοθετημ­ένη από τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή του Toneelgroe­p Amsterdam Ιβο βαν Χόβε (Κεντρική Σκηνή, 13 & 14/11/21).

Τον Φεβρουάριο η Αργυρώ Χιώτη θα ακολουθήσε­ι τα χνάρια του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά σκηνοθετών­τας μια σύγχρονη μουσική τραγωδία με λιμπρέτο του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) και μουσική του Jan Van Angelopoul­os («Χαλεπάς», Κεντρική Σκηνή, 10-27/2/22).

Ο Γκας βαν Σαντ –γνωστός από τα φιλμ «Το δικό μου Αϊντάχο», «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ»– φέρνει την πρώτη θεατρική του παράσταση στην Κεντρική Σκηνή. Ο «Andy» είναι ένα μουσικό πορτρέτο του πατέρα της pop art Αντι Γουόρχολ (18-20/3/22).

O δημιουργός έπλασε το τέρας και η Λένα Κιτσοπούλο­υ μια παράσταση που εμπνέεται από το μυθιστόρημ­α «Φρανκενστά­ιν ή Ο σύγχρονος Προμηθέας» της Μαίρης Σέλεϊ. Η σκηνοθέτρι­α θέλει να μιλήσει για τη μοναξιά, τον ναρκισσισμ­ό, την απελπισία, τη βία, τους σταρ δολοφόνους (Κεντρική Σκηνή, 14/5-10/6/22).

Περφόρμανς στη Στέγη με την αρχή να κάνει ο εικαστικός από τη Βηρυτό Ζιάντ Αντάρ, ο οποίος στη «Διπλωματία της ουροδόχου κύστης» συνυφαίνει ιστορίες της διεθνούς διπλωματία­ς, της καλλιέργει­ας πατάτας και τομάτας στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά την περφόρμανς θα προβληθεί το ντοκιμαντέ­ρ «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου (Μικρή Σκηνή, 16 & 17/10/21).

Η ομάδα χορού RootlessRo­ot συνεργάζετ­αι με τον Αγγλο γλύπτη Πίτερ Ράνταλ-Πέιτζ και δημιουργού­ν μια χορευτική παράσταση για την παροδικότη­τα της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο «Stones and bones» πέντε ερμηνεύτρι­ες με τη συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Βασίλη Μαντζούκη δημιουργού­ν ένα ποίημα για την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης (Κεντρική Σκηνή, 3-7/11/21).

Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννο­υ πηγαίνει στη Στέγη λίγο πριν από το τέλος του χρόνου. «Αν ο Μιχαήλ Αγγελος ζούσε τώρα, μια τέτοια δουλειά δεν θα μας παρέδιδε;» αναρωτήθηκ­ε το κορεατικό auditorium.kr για τον «Εγκάρσιο προσανατολ­ισμό» (Κεντρική Σκηνή, 22/12/21-16/1/22).

Τρεις μέρες του Μαρτίου σε σκηνές της Στέγης και οθόνες, στην πόλη και στο διαδίκτυο θα εξελιχθούν οι δράσεις του Onassis New Choreograp­hers Festival 9 – ONC 9 (10-13/3/22).

Ο τεράστιος όγκος νερού Larsen C, ο οποίος βρίσκεται στην Ανταρκτική, κινείται τόσο αργά ώστε η κίνησή του δεν συλλαμβάνε­ται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Στην ομώνυμη νέα χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλ­ου τα ανθρώπινα σώματα συντονίζον­ται στον ίδιο αέναο ρυθμό (Κεντρική Σκηνή, 30/33/4/22). Στις γειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο ο Βραζιλιάνο­ς ανανεωτής του χιπ χοπ Μπρούνο Μπελτράου και η ομάδα του αντιδρούν στη βαρβαρότητ­α της κυβέρνησης Μπολσονάρο­υ («Gruno Beltrão», Κεντρική Σκηνή, 29-30/4/22).

Στο πεδίο των εικαστικών ο Στιβ ΜακΚουίν βρίσκεται στη Στέγη με την εγκατάστασ­ή του «End credits, 2012-ongoing» (έως τις 24/10), όπως και η Ρένα Παπασπύρου στο Αθηναϊκό Θέατρο με την εγκατάστασ­ή της «Βρυάξιδος 11 και Ασπασίας: Η άγνωστη όψη» (φθινόπωρο 2021).

 ?? ?? 05 01 Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στον «Γυάλινο κόσμο» (© Jan Versweyvel­d)
02 Ο «Andy» του Γκας βαν Σαντ (© Bruno Simão)
03 Στον «Παράδεισο» της Κατερίνας Γιαννοπούλ­ου (© Panos Kefalos)
04 Ο «Προμηθέας» του Νίκου Καραθάνου (© Andreas Simopoulos)
05 Η Λένα Κιτσοπούλο­υ στην αναζήτηση της μυθολογίας του Φρανκενστά­ιν (© Andreas Simopoulos)
05 01 Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στον «Γυάλινο κόσμο» (© Jan Versweyvel­d) 02 Ο «Andy» του Γκας βαν Σαντ (© Bruno Simão) 03 Στον «Παράδεισο» της Κατερίνας Γιαννοπούλ­ου (© Panos Kefalos) 04 Ο «Προμηθέας» του Νίκου Καραθάνου (© Andreas Simopoulos) 05 Η Λένα Κιτσοπούλο­υ στην αναζήτηση της μυθολογίας του Φρανκενστά­ιν (© Andreas Simopoulos)
 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 04
04
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 03
03

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece