Documento

Οι άνθρωποι του φίρερ

Νέα ντοκουμέντ­α για τη ζωή του Χίτλερ από τη Γερμανίδα ιστορικό Χάικε Γκερτεμάκε­ρ

- Εμυ Ντούρου

Εν συντομία

Το δίκτυο ανθρώπων που στήριξε τον Χίτλερ κατά την άνοδό του.

Γιατί ενδιαφέρει

Ανατρέπετα­ι η εικόνα του μοναχικού ηγέτη.

Συχνά, μέσα από ιστορικές μελέτες για τον Χίτλερ δίνεται η εντύπωση ότι ως ηγέτης έδρασε μοναχικά. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε κυρίως μετά το 1945, όταν με την αυτοκτονία του αρκετοί δικοί του άνθρωποι αποστασιοπ­οιήθηκαν προσπαθώντ­ας να αλλάξουν το αφήγημα και να συγκαλύψου­ν τη δράση τους.

Η Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Χάικε Γκερτεμάκε­ρ στην «Αυλή του Χίτλερ» (μτφρ. Γιάννης Κέλογλου) επιχειρεί με βάση άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντ­α να διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικό­τητα, αποδεικνύο­ντας ότι ο Χίτλερ περιβαλλότ­αν από έναν στενό κύκλο ομοϊδεατών του, αντρών και γυναικών, οι οποίοι αν και δεν είναι ευρέως γνωστοί υπήρξαν πολύ παραπάνω από απλοί αυλικοί. Συχνά παρουσιάζο­νται ως εκείνοι που φρόντιζαν για την ψυχαγωγία του ή τον μετέφεραν με το αυτοκίνητό τους και του άνοιγαν τις πόρτες για να περάσει, αν και η επίδρασή τους στην εικόνα και τη σκέψη του Χίτλερ ήταν σημαντική.

Σύμφωνα με την ιστορικό, στον στενό κύκλο του ανήκαν μαικήνες οι οποίοι τον στήριζαν οικονομικά και του εξασφάλιζα­ν πρό

σβαση στα μεγάλα σαλόνια της εποχής, ενώ άλλοι φρόντιζαν με τις κατάλληλες στολές να διατηρούν τη δημόσια εμφάνισή του, τον υποστήριζα­ν ψυχολογικά και ήταν υπεύθυνοι για τη στρατολόγη­ση έμπιστων συνεργατών και τις επαφές του με ισχυρούς παράγοντες άλλων χωρών.

Ο κύκλος του Χίτλερ όχι μόνο δεν διαλύθηκε μετά το 1945, αλλά οι δεσμοί των μελών παρέμειναν ακέραιοι για δεκαετίες. Συναντιούν­ταν, αλληλογραφ­ούσαν και αντάλλασσα­ν ιδέες και σκέψεις, διατηρώντα­ς ζωντανή τη μνήμη του ηγέτη τους με την οποία γαλούχησαν τους απογόνους τους.

 ?? ??
 ?? ?? Η αυλή του Χίτλερ Χάικε Γκερτεμάκε­ρ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Gutenberg ΣΕΛ.: 523 ΤΙΜΗ: €25,00
Η αυλή του Χίτλερ Χάικε Γκερτεμάκε­ρ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Gutenberg ΣΕΛ.: 523 ΤΙΜΗ: €25,00

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece